Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Onkyo TX-SR607

Innledning

Visste du at: Onkyo kommer av de japanske ordene "On" som betyr lyd og "Kyo" som betyr harmoni.

Japanske Onkyo er langt fra noen nybegynner i faget, med en historie som strekker seg helt tilbake til 1946. I disse dager har selskapet med hovedkontor i Osaka over 4000 ansatte på verdensbasis.

Onkyo er kanskje best kjent for sine AV-receivere, og ikke minst for å putte mye funksjonalitet inn i disse produktene. For tiden tilbyr Onkyo intet mindre enn 14 receivere i ulike prisklasser, ifølge nettsiden sin.

I dag kikker vi på en modell i den øvre budsjettklassen, eller nedre mellomklassen, alt etter hvordan du ser det. På papiret ser nemlig TX-SR607 ut til å tilhøre mellomklassen, men prisen på under 4000 kroner inkl. mva. tilsier mer at det er et budsjettklasse-produkt.

Men uansett klasse, ble TX-SR607 lansert tidligere i år, og er en av de første produktene på markedet med støtte for den nye Dolby Pro Logic IIz-standarden. Det i seg selv bør ikke være noe stort argument, men denne Onkyoen har mye annet snadder å by på.

TX-SR607 erstatter fjorårs-modellen TX-SR606, som gjorde en bra figur i tester og visstnok solgte godt. Ved lanseringstidspunkt var veiledende pris 6000 kroner inkl. mva., men en rekke nettbutikker selger nå receiveren et par store lapper under dette. Det er nesten mistenkelig billig. Det må da være en catch? La oss finne det ut – og vi begynner med å se nærmere på spesifikasjonene.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner

Dette er altså en 7.2-kanals receiver, som ifølge Onkyo leverer 90 watt ved 8 ohm og 140 watt ved 6 ohm – med én kanal i drift vel å merke. Onkyo oppgir ikke effekten ved drift på samtlige kanaler – hvilket er dårlig. Maksimal effekt på strømforsyningen gir oss dog et hint om hva receiveren klarer – den er nemlig oppgitt til 550 watt.

TX-SR607 er en av de første receiverne på markedet som støtter Dolby Pro Logic IIz. Det innebærer at man kan ta i bruk såkalte høydekanaler – to ekstra fronthøyttalere som plasseres over de eksisterende. Meningen er at dette skal gi bedre rom- og 3D-følelse, men i praksis er ikke forskjellen veldig stor – for ikke å si eksisterende overhodet.

Fronten er utført i aluminium, og knapper og volumhjul gir god kvalitetsfølelse
(Klikk for større bilde)

Oppskalering av bildesignaler fra analoge kilder over HDMI er også på plass, men kun opptil 1080i. Du kan også velge en "through"-modus, som innebærer at receiveren kun konverterer det analoge signalet til digitalt over HDMI, og lar TV-en selv stå for oppskaleringen.

Receiveren har mulighet for å kjøre såkalt bi-amping, noe som innebærer at bass- og diskantdelen i høyttalerne fores med hver sin kabel og drives av hver sin forsterkerkanal. Det fordrer at høyttalerne du bruker støtter bi-amping naturligvis. I så fall fjerner du broen som forbinder bass- og diskanttdelen bak på høyttalerne dine. Les mer inngående om bi-amping i denne grundige artikkelen.

En ting som kan være verdt å merke seg er at receiveren mangler pre-out. Dermed kan du ikke viderekoble til en ekstern forsterker. Mange liker for eksempel å bruke en påkostet stereoforsteker til frontkanalene, ved lytting på musikk. Dersom du har slike behov har f.eks. storebroren TX-SR707 pre-out på plass.

Klikk for større bilde

Analoge 7.1 RCA-innganger mangler også, så hvis du er en flitting bruker av multikanals SACD/DVD-Audio-materiale er ikke TX-SR607 noe for deg. På samme måte får du heller ikke brukt de analoge utgangene på Blu-ray-spilleren din, dersom du skulle ha et ønske om dette.

Vi er litt overrasket over at Onkyo har droppet både USB- og Ethernet-inngang, med tanke på at produsenten ellers er ivrig på funksjonalitetsfronten. Dog er den ekstra HDMI-inngangen i front et stort pluss, som gjør det mye enklere å koble til utstyr som videokamera. I front finner vi også en minijack-inngang for MP3-spillere og annet utstyr.

Klikk for større bilde

Den medfølgende fjernkontrollen er enkel og fungerer greit, men vi hadde foretrukket å ha volkumkontrollen bedre tilgjengelig – den er plassert for langt opp på fjernkontrollen etter vår smak. Det er ingen bakgrunnsbelysning på fjernkontrollen.

Onkyo tilbyr også noe ekstrautstyr til TX-SR607 – i form av en DAB-modul (UP-DT1) og en Ipod/Iphone-dock (UP-A1). Hva DAB-modulen vil koste er foreløpig uvisst, men dockingen prises til rundt 700 kroner. Begge plugges inn via Onkyos "U-port" på baksiden.

I bruk

Til kalibrering: Den medfølgende mikrofonen

Oppsett

Installasjonen er enkel og grei. Etter å ha plugget inn alt av høyttalere og utstyr kjører du Audyssey 2EQ-kalibreringen via den medfølgende mikrofonen. Bare plugg inn mikrofonen i front, så starter kalibreringsguiden automatisk.

Det tar et kvarters tid å kjøre gjennom rutinen – hvor du må plassere mikrofonen på tre ulike steder i rommet, i ørehøyde. Kalibreringen fungerer etter vår mening bra, men du har også mulighet til å selv justere hver høyttalers lydnivå individuelt, i tillegg til å stille bass og diskant manuelt.

Menyer

Menyer ala 1999 
(klikk for større bilde)

Joda, de gjør jobben, men rent visuelt er de ikke mye å skryte av. Når det gjelder menysystemet på skjermen henger Marantz ganske langt etter konkurrentene. Hvit tekst på sort bakkgrunn gir oss assosiasjoner til MS-DOS ledetekst. Men for all del – det er forholdsvis oversiktlig og greit i bruk.

Oppskalering

Oppskalering av bilde gjøres av en Faroudja DCDI-krets. Funksjonen gjør en grei jobb på å oppskalere lavoppløste bilder fra analoge kilder, uten at vi ble kjempeimponert. Vår to år gamle Samsung LCD-TV gjør jobben vel så bra – om ikke bedre. Merk at du kun kan oppskalere fra analoge kilder. DVD-signaler over HDMI blir f.eks. bare sendt direkte videre til TV-en.

Lyd

Vi har denne gangen ikke hatt det helt enorme direkte sammenligningsgrunnlaget innen receivere her i redaksjonen. I denne omgang har vi sammenlignet direkte med en Marantz SR7400, en receiver som kostet rundt 10 000 kroner i 2004.

Når det gjelder funksjonalitet, vinner Onkyoen naturligvis stort, med støtte for de nyeste HD-formatene og massevis av HDMI-tilkoblinger (i 2003 var HDMI fortsatt et nokså ukjent begrep). Men hva med lyden? En receiver som kostet langt over det dobbelte av TX-SR607 for fem år siden må da vel låte bedre?

Klikk for større bilde

Svaret er niks og nei. Onkyoen er fullt på høyde. Faktisk synes vi det er mer trøkk og sprut over Onkyoen, til tross for at Marantzen har noen få ekstra watt å rutte med. Onkyoen vil mer, den har mer spilleglede, mer dynamikk. Men Marantzen virker på sin side mer sofistikert. Den virker å ha noe bedre oppløsning – den er noe varmere i lyden og mer tilbaketrukket i oppførselen sin.

Hvorvidt du skrur på Dynamic EQ-funksjonen har naturligvis en hel del å si for lydbildet. Dette er den moderne tids loudness, og kompenserer bassnivå og surround-effekter i henhold til det lydnivået du spiller på. Poenget er å gjengi lydbildet mest mulig likt som det ble mikset. Selv om vi i utgangspunktet er skeptisk til slik "tukling" med lyden, må vi innrømme at Dynamic EQ fungerer svært bra. Funksjonen har for det meste vært avslått i testperioden, men du må selv gjøre deg opp en oppfatning om hvorvidt du ønsker slik kompensering eller ei.

Høydekanalene som tilføres av Dolby Pro Logic IIz har begrenset effekt, men det avhenger veldig av det materialet som spilles av. Eksempelvis funker det bra i scenen i The Matrix hvor Neo og Trinity befrir Morpheus – hvor vannet fra sprinkler-anlegget høres svært realistisk ut. Og det er nettopp på den type effekter, som f.eks. lyden av fallende regn, at Pro Logic IIz har noe for seg. Vi liker imidlertid ikke at formatet virker å legge et slags slør over hele lydbildet. Foreløpig har vi ikke helt sett lyset når det gjelder Pro Logic IIz, men kommer til å teste ut teknologien videre.

TX-SR607 låter rett og slett veldig bra – enten du hører musikk i to kanaler eller film i fem. Vi mistenker at du må kraftig opp i pris for å få de helt store lydmessige lydforbedringene over dette.

Konklusjon

Det er på en måte noe schisofrent ved TX-SR607. På den ene siden er den spekket med funksjonalitet, krefter og musikalitet, mens den på den andre siden har et uelegant ytre design og primitivt menysystem. Men så er det jo også innsiden som teller. Og vi liker den ujålete fremtoningen til TX-SR607. Den er ærlig og utgir seg ikke for å kunne noe den ikke kan.

Det er ikke mye vi savner av funksjonalitet her. Nettverksstøtte med DLNA hadde vært kjent, og det samme kan sies om pre-out. Men alt i alt er dette en funksjonsbombe av de sjeldne.

Lydkvaliteten og kreftene imponerer, og den står slett ikke noe tilbake for en receiver som kostet godt over det dobbelte for fem år siden. Uansett om du nyter musikk i stereo eller surround gjør TX-SR607 en knakende god jobb. Den klarer seg i det hele tatt bra på alt mulig materiale, uten å ha noen store svakheter.

Så svaret på spørsmålet vi stilte innledningsvis er nei – denne receiveren er ikke for god for å være sann. Du skal ha langt mer enn gjennomsnittlige audiofile krav om ikke Onkyo TX-SR607 gjør susen for deg.

+ Lydkvaliteten
+ Godt med krefter
+ 6 stk HDMI-innganger (1 i front)
+ Oppskalerer SD-bilde til 720p eller 1080i
+ Multirom-funksjonalitet
+ Audyssey 2EQ og Dynamic EQ
+ Dolby Pro Logic IIz
+ Kan biampes
+ Doble subwoofer-utganger


- Mangler analoge RCA 7.1-innganger
- Ingen pre-out
- Ingen USB-inngang
- Oppskalerer kun til 1080i/720p
- Ingen nettverksstøtte eller DLNA
- Dårlig GUI/menyer (på TV-en)
- 90-tallsdesign

(Alternativer til Onkyo TX-SR607 inkluderer blant annet: Sony STR-DN1000, Yamaha RX-V765, Harman/Kardon AVR255, Pioneer VSX-1019AH)

annonse