Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Insigna HPA-3

Innledning

Har du byttet ut ørepluggene som fulgte med MP3-spilleren din med hodetelefoner? Da er du ikke alene. Ser du rundt deg på gaten finner du folk lyttende med alt fra Koss Portapro til dyrere modeller fra Sennheiser.

Grunnen til utskiftningen kan ha vært alt fra ønske om bedre lyd til at man ikke liker å gå med øreplugger. Eller at de rett og slett gikk i stykker og man dro med seg noen gamle hodetelefoner hjemmefra isteden.

I en slik situasjon kan man finne ut at spilleren ikke fungerer like bra med de nye hodetelefonene som man hadde håpet. Lyden er ikke hva den var med ørepluggene, alt virker mye lavere og ikke fullt så definert. Da er nok hodetelefonene for tungdrevne for spilleren din.

Tungdrevne?

Tungdrevenhet på hodetelefoner er litt voodoo, og det er ikke spesielt lett å vite om spilleren man har vil fungere tilfredsstillende med et nytt par. Det er to spesifikasjoner på hodetelefonene som er viktige her. Følsomhet og impedans, eller motstand som det heter for oss som ikke bryr oss alt for mye om hva forskjellen på likestrøm og vekselstrøm gjør for vokabularet.

For å ta impedansen først, så måles den som kjent i ohm og sier først og fremst noe om hvor mye MP3-spilleren må jobbe for å tilføre hodetelefonene en viss mengde strøm. Jo høyere motstand jo mere jobb.

Følsomheten sier noe om hvor høy lyd hodetelefonene kan lage av en viss effekt, og måles i desibel per milliwatt. Så for en MP3-spiller ønsker du hodetelefoner med lite ohm og mye dB/mW.

Men det er andre faktorer som også spiller inn, så det anbefales å prøve den kombinasjonen man ønsker før kan kjøper noe. Spesielt om man planlegger kjøp i den øvre del av prisskalaen.

Det meste fungerer greit

De aller fleste hodetelefoner som folk vurderer å bruke på farten er lettdrevne nok til at man får det volumet og fylden man trenger fra nær sagt enhver spiller. Hvorvidt det er så høyt som man ønsker er en helt annen sak.