Til hovedinnhold

Nå mener Samsung alvor!

Nå mener Samsung alvor!

Testresultater

Bra design, brukervennlige menyer, WLAN, Super-3G, FM-radio, kompakt størrelse, stor skjerm, autoroterende skjermbilde i alle applikasjoner.
Skjermpennen er ikke integrert, svak skjerm i sollys, dårlig støtte for Flash i nettleseren. Svakt kamera, mange megapiksler til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsungs versjon ligger ikke etter konkurrentene når det gjelder design og byggekvalitet.
Design
En stor fargeskjerm omgitt av en avrundet ramme i polert metall, og under skjermen sitter en optisk fingermus og taster for rør av- og på.
På høyre side finner vi kamera- og volumtaster. På venstre side sitter et lite plastlokk som skjuler kontakten for tilkobling av strømforsyning, USB-kabel eller hodetelefoner, og på baksiden sitter kameraet med tilhørende blits.
Løs penn
Stort mer er det ikke. Bortsett fra en "maskara-børste" som henger i en snor fra hjørnet på telefonen. Når vi trekker børsten ut av hylsteret viser det seg å være en penn for bruk på den trykkfølsomme skjermen. Løsningen er omtrent identisk med den LG benyttet på KU 990, bedre kjent som Wievty.
Dessuten kan du henge på en dingeldangel til. Det følger nemlig med en liten klype du kan bruke til bordstativ ...
Baksiden er i sort plast som er preget så det ser ut som metall. Med andre ord et stilrent og lekkert produkt, selv om vi nok hadde foretrukket at skjermpennen var integrert i chassiset.
Det eneste tilbehøret som følger med er en lader, et stereohodesett og en USB-kabel.
Eget grensesnitt

Omnia skiller seg fra andre Windows-mobiler ved at den har sitt eget brukergrensesnitt basert på Widgets. Det er samme løsning som vi så på TouchWiz, som ikke var en Windows mobil. Men du skal ikke pirke så mye i overflaten før du er i den tradisjonelle Windows-verdenen.

Trykker du for eksempel på spillkontrollikonet, så åpner du Windows-mappen for spill og finner Bubble Breaker og Kabal. Det er altså ingen spill på Omnia ut over de to standardspillene.

Ringe ut

Om du vil ringe til noen med Omnia trykker du først på den venstre rør-tasten. Da dukker det opp et tolvtasters mobiltastatur på skjermen, ledsaget av snarveier til kontakter, videosamtale og anrop. Anropsikonet på skjermen er antakelig bare plassert der for å fylle opp den ledige plassen, for du kan like gjerne bruke den venstre rørtasten på telefonen.
Talelyden er meget god, og telefonen kan også brukes som høyttalende i et mindre møterom.
Tastene har bokstaver, og om du staver navnet til den du vil ringe hentes kontakter suksessivt opp fra adresseboka. For hver bokstav du skriver blir listen mer presis.
Skjermtastaturet har taktil respons i form av vibrasjoner. Dessverre henger vibrasjonene litt etter, noe vi opplever som ubehagelig når vi taster fort.
Kamera
Å ta bilder er enkelt, og kameraet har 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er ikke den beste vi har opplevd, og særlig i dårlig lys opplever vi at bildene har dårlig kontrast.
Du kan også filme med VGA-oppløsning (480x640 punkte3r, 15 bilder per sekund) eller QVGA (240x320, 30 bilder per sekund). Telefonen er DivX-sertifisert, men kan ikke filme til DivX-formatet, slik LGs KU990 kan.
Overføring av innhold til PC går greit via den medfølgende USB-kabelen. Men det går enda raskere om du overfører filene via en kortleser.


Det er lett å finne frem i bilder og zoome. Styk fingeren opp eller ned i høyre side, og du zoomer inn eller ut.
FM-radio
Telefonen har en god FM-radio, og her har Samsung også utviklet sitt eget brukergrensesnitt. Du kan høre radio via en Widget på hvileskjermen, eller åpne spilleren på vanlig måte fra menyene.
Samsung gjør det enkelt å finne frem til radiostasjoner og lagre favoritter. Siden radioen støtter RDS holder det at du søker opp kanalene en gang. Siden finner telefonen tilbake til radiostasjonene via stasjonsinformasjonen, selv om du flytter deg til et område med en annerledes frekvensfordeling.
Opera
Nettleseren i Samsung Omnia er Opera 9.5. Denne har i utgangspunktet støtte for Flassh via Flash Lite 3.0. Men av en eller annen grunn har ikke Samsung implementert dette (bruker Flash Lite 2.1), og dermed kan vi ikke se flashinnhold på sider som Youtube eller VGTV.
Telefonen har kapasitet nok til å kjøre film, så det er mulig å se Youtube ved hjelp av tredjepartsløsninger. Alternativt kan du se klipp tilrettelagt for mobil (ikke Flash-filer) ved å¨gå til den alternative Youtubesiden m.youtube.com.
Nettleseren er ikke like enkel å bruke som den vi finner på Iphone (Safari), men de to nettleserne har en del fellestrekk. Blant annet kan du se skjermbildet tilpasset i ulike format, og du kan laste ned og lagre bilder. På Operaleseren er det i tillegg støtte for klipping av tekst til utklippstavle, og nedlasting av filer fra Internett.
Begge leserne støtter faner (kalles også tabs). På Samsung Omnia kan du ha tre sider oppe samtidig (bare en vises om gangen). Begrensningen er til for å hindre at du pakker arbeidsminnet fullt og får problemer.


Mobilens nettsider slik de ser ut på Omnia
DivX
Men om du ikke kan se Flash-video, så kan du laste ned DivX og Xvid til telefonen og spille det av. Det kan du på alle Windows-mobiler, forutsatt at du laster ned spilleren fra sidene til DivX. Spilleren er gratis. Spilleren er altså ikke ferdig installert, men vi nevner det likevel, siden telefonen er en av få modeller som er DivX-sertifisert.
Det betyr at du finner en registreringskode under innstillinger i telefonen, og kan sette opp en konto for lovlig leie eller kjøp av filmer (VOD-DivX).
Filmer du laster ned fra nett, eller selv har rettighetene til, kan spilles av uten registrering.
DLNA
Telefonen støtter den nye standarden DLNA, og det betyr at du kan sende bilder, musikk eller filmer til spillere som støtter formatet. Blant annet kan du ved hjelp av en PS3 spille av innhold fra mobilen på en storskjerm. Forutsetningen er at begge enhetene er tilkoblet samme nettverk. Oppsettet for deling av innhold er enkelt, ettersom Samsung har vært smarte nok til å lage en egen DLNA-applikasjon.
En av utfordringene med tastløse mobiltelefoner er tekstmeldinger og e-post. Omnia har som andre Windowsmobiler en løsning som lar deg opprette og redigere Office-dokumenter. Men å skrive større mengder tekst på skjermtastaturet er en utfordring.
Egne tastaturer
Samsung har lagt ved et par av sine egne skjermtastaturer, men disse har ikke nordiske tegn. Det har derimot det lille pennetastaturet som er standard fra Microsoft. Fordelen med Samsungs tastaturer er at de fyller hele skjermbredden når du vender telefonen i landskapsmodus. Det gjør ikke det lille pennetastaturet, som dermed blir en plagsom øvelse i finmotorikk.


Om du bruker telefonens ordbok kan du også skrive på tastaturene uten ÆØÅ, fordi ordboken foreslår disse alternativene selv. Det fungerer faktisk tålelig bra.
Det gjør også den optiske navigasjonsknappen, som i tillegg til å registrere strøk også kan trykkes inn (kvitteringstast).
Route66
Navigasjonsløsningen Samsung har valgt er levert av Route66, og er den samme som vi har sett på enkelte andre modeller.
Den store skjermen gjør dette til en god navigasjonsmobil, og løsningen med Route66 fungerer godt. Vi brukte riktig nok ganske lang tid første gang vi skulle lokalisere egen posisjon, men siden har det gått greit.


Boksen levner ingen tvil om at Omnia er en navigasjonsmobil
Musikk
Musikkspilleren leveres med et hodesett som faktisk gjengir lyden temmelig godt. Løsningen er todelt, slik at du kan bytte ut øverste halvdel (over mikrofonen). Det er greit dersom du foretrekker hodetelefoner med klokker fremfor å ha plugger stukket inn i ørene.
Musikken lagrer du på et minnekort i MicroSD-format.


Det er enkelt å bla i albumene. Snur du spilleren vendes skjermbildet også.
Alt i alt er dette en telefon det er lett å bli glad i. Den fungerer godt, og blir en sterk utfordrer til telefoner som HTC Touch Diamond og LG K910.
Disse bildene er tatt med Omnia. Klikk på bildene for original størrelse:

Bildeeksempler

Testresultater

Bra design, brukervennlige menyer, WLAN, Super-3G, FM-radio, kompakt størrelse, stor skjerm, autoroterende skjermbilde i alle applikasjoner.
Skjermpennen er ikke integrert, svak skjerm i sollys, dårlig støtte for Flash i nettleseren. Svakt kamera, mange megapiksler til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra design, brukervennlige menyer, WLAN, Super-3G, FM-radio, kompakt størrelse, stor skjerm, autoroterende skjermbilde i alle applikasjoner.
Skjermpennen er ikke integrert, svak skjerm i sollys, dårlig støtte for Flash i nettleseren. Svakt kamera, mange megapiksler til tross.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse112 x 56.9 x 12.5 mm
Vekt122 g
Standby-tid500 timer
Taletid5 timer 50 min
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, foreløpig med begrensninger
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSkjermtaster uten ÆØÅ
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokJa Ja, xT9
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget bra
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse240x400, 3,2 tommer
Fargedybde65 000
Minne-
Minnekapasitet8/16 GB
Støtte for minnekortKrysse av
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn Windowsmobil du nesten kan betjene bare med tomlene
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse