Til hovedinnhold

Test: HTC Touch HD

Test: HTC Touch HD

Testresultater

Enorm skjerm, 7,2 Mbps turbo-3G, 2 Mbps uplink, GPS, WLAN, 3,5 mm audio ut
En kostbar mobiltelefon. Ikke fotolys, lav kvalitet på videoklipp.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

I skrivende stund finnes det ikke noen mobiltelefon som kan matche HTC Touch HD. Her har HTC lagt seg i selen og skapt den råeste mobiltelefonen vi har sett.

Megaskjerm

La gå at det finnes mobiltelefoner som er enklere å bruke, eller som har bedre kamera. Det finnes sikkert de som har bedre lyd også, og ikke minst bedre batterikapasitet. Men HTC Touch HD har noe ingen andre har. Den er tilnærmet komplett, med toppspesifikasjoner i alle kategorier, i tillegg til at den har markedets største skjerm.

Skjermen er da også det første vi merker oss når vi tar telefonen i bruk. Den måler 3,8 tommer i diameter, og er følgelig større enn skjermen på Iphone, som måler 3,5 tommer. Dessuten har den 2,5 ganger så mange bildepunkter som amerikaneren.

Hele fronten på telefonen er dekket av et ”glass”, og under dette glasset skjuler skjermen seg. I overkant er det en høyttalerspalte, og et kamera for videosamtaler. Nederst på glasset finner vi fire enkle ikoner. Disse er fra venstre rør av, hjem, tilbake, og rør på. Dette er ikke taster, men trykkfølsomme områder. Siden telefonen reagerer på trykk, og ikke bare på berøring, så er skjermen mykere enn på Iphone, og følgelig også mer utsatt for riping. Nå har vi hatt en Touch HD en stund, og vi kan i det minste konkludere med at skjermen er langt mer ripebestandig enn det vi så på HTC Diamond.

Telefonens to eneste virkelige taster finner vi på toppen og på siden. Tasten på toppen er en av/på-tast, som du også kan bruke for å slukke eller tenne skjermen når telefonen står på. Tasten på siden regulerer volumet opp eller ned. Den trenger du egentlig ikke, for du kan selvsagt stille volumet med trykk på skjermen. Men om du er i en samtale er det likevel praktisk å kunne dempe eller forsterke lyden uten å måtte ta telefonen fra øret.

I størrelse er HTC Touch HD omtrent identisk med Apple Iphone, men siden baksiden ikke er buet som på Iphone, så virker Touch HD en del tykkere.

Nytt

HTC Touch HD har et brukergrensesnitt som minner om Touch Diamond. De eneste egentlige forskjellene vi har funnet er at Touch HD har en menylinje du selv kan redigere (velge hvilke ikoner du vil ha med, og i hvilken rekkefølge). Dessuten er det kommet til en ny applikasjon som viser utviklingen på ulike børser eller for ulike enkeltaksjer.


Børsapplikasjonen er ikke dum i disse dager ...
Ellers glir du raskt mellom alternativene ved å stryke langs ikonrekken i bunnen av skjermen. Vi opplever HTC Touch HD som raskere enn Touch Diamond og Touch Pro. Oppe i venstre hjørne ser vi det velkjente Windows-ikonet. Trykker vi på dette åpner vi den ordinære Windows-menyen.

Innholdsrik

Touch HD møter skarp konkurranse fra flere nye Windowsmobiler med skjermgrensesnitt. Men i konkurranse med disse er Touch HD suveren. I denne sammenhengen står kampen antakelig mer mellom HTC Touch HDs mange funksjoner, og Apple Iphones enklere brukergrensesnitt. For selv om skjermen på Touch HD er stor og menyene er blitt enklere, så krever det atskillig mer å sette seg inn i bruksområdene for Touch HD.

Å slå et telefonnummer eller ringe en kontakt fra adresseboken er imidlertid svært enkelt. Trykker du på rør-knappen får du opp en liste over kontakter du nylig har ringt til, i tillegg til et tastatur med vanlig utforming. Taster du bokstaver henter telefonen en liste med tilsvarende kontakter. Jo flere bokstaver du skriver, til kortere blir listen. På denne måten finner du raskt frem til den du søker. Alternativt kan du selvsagt taste inn telefonnummeret til den du vil ringe.


Skjermens størrelse gjør menyene ekstra fingervennlige
Lydkvaliteten i telefonen er god, og det samme er mikrofonen. Den innbygde høyttaleren fungerer bra for konferansesamtale – faktisk langt bedre enn på Touch Pro.
Løsningen med Touch Flo 3D gir HTC-telefonene en egen identitet. Overgangene flyter bra, og det ser lekkert ut. Men måten vi kan bla i e-post ved å trekke dem opp av konvolutter er mer lekker enn egentlig nyttig. For å få god oversikt over innkommende e-post må du åpne postkassen. Ellers ser du bare en og en melding, og du må bla for hver eneste melding som er kommet inn. Selv med et bra spam-filter kan det bli litt for mye å bla i.


E-post-applikasjonen i Touch HD røper ikke for mye - snarere i minste laget. Klikk på bildet for original størrelse (480x800).

SMS-oversikten er bedre, for selv om du ikke ser mer enn en og en SMS, så er disse meldingene normalt ikke større enn at du ser innholdet uten å måtte åpne dem.

Musikkspiller

Touch HD er den første HTC-mobilen med utgang for vanlige hodetelefoner. Den litt pussige Mini-USB-porten er fremdeles med, og denne bruker du om du vil koble håndfrisett til telefonen. Men vil du høre musikk i eget hodesett har du altså muligheten til det.

Også musikkspilleren har sitt eget 3D-grensesnitt, der du kan bla i albumbilder eller åpne et bibliotek med innholdet sortert etter ulike kriterier. Ulempen for den som ikke bruker hodesett med fjernkontroll er at det ikke finnes noen snarvei-tast til musikkspilleren, og følgelig heller ikke en rask og enkel måte å stoppe musikken på.

Bevegelser

Telefonen har innbygget bevegelsessensor som blant annet brukes for å dreie skjermbildet automatisk (må aktiveres under skjerminnstillinger). Denne sensoren brukes også i enkelte spill, i tillegg til at den er integrert i anropsvarslingen. Ved innkommende samtaler kan du snu telefonen, og ringelyden blir borte.

Kjekt om du sitter i et møterom, og har glemt å stille telefonen til lydløs.

Nettleser

Nettleseren HTC har benyttet i denne telefonen er Opera 9.5. Men HTC har gjort som Samsung og utelatt Flash-lite 3.0. Dermed får du ikke opp innhold som Youtube, eller videoklipp fra nettsteder som VGTV, CNN eller My Space. En egen Youtube-applikasjon løser problemet for den som bare vil se filmklipp fra denne siden, men vi ville foretrukket en mer komplett løsning.

Nettleseren fungerer ellers meget bra, og her kommer den store skjermen virkelig til sin rett. Vi må riktig nok fremdeles zoome for å klare å lese den minste skriften, men skjermen er mye større enn på telefoner som Xperia X1 og Samsung Omnia. Dermed er behovet for zooming mindre, eller sagt på en annet måte – vi kan zoome til samme nivå, og se mye mer av nettsiden.

Lommekino

Når det kommer til film er det ingen mobiltelefon som kan vise til bedre egenskaper enn HTC Touch HD. Den store skjermen med den høye oppløsningen gjør at den er ideell til formålet. Du kan se film i flere ulike format, og du kan også legge til gratis programvare som gir støtte for DivX og Xvid uten konvertering.


Vi har sett spillefilmer på Touch HD uten å bli sliten i øynene. Skjermen har tross alt flere punkter i bredden enn det som er standard på en DVD-film. Klikk på bildet for å se det i ukompromert 480x800 slik det vises på Touch HD.

Kamera

Kameraet på HTC Touch HD kan ta bilder med 5 megapiksler oppløsning, og med tanke på hvilke andre egenskaper telefonen har, hadde vi en del forventninger til kameraet. Men dette er et typisk godværskamera, uten innbygget fotolys. Innendørs fungerer kameraet rett og slett dårlig. Utendørs, derimot, fungerer det bra.


Bildene du tar kan du enkelt dele med omverdenen. En egen knapp sender bidlene direkte til Facebook, eller du kan dele dem som e-post, MMS eller via bluetooth.
Kameraet kan også ta opp videoklipp, men kvaliteten er slett.

GPS
HTC Touch HD har innbygget GPS, men leveres uten navigasjonsprogram. Google Maps fungerer som en nødløsning, men om du virkelig vil ha navigasjon på mobilen bør du investere i Route66 eller TomTom. Vi hadde gjerne sett at det lå et navigasjonsprogram på telefonen, slik HTC har hatt på enkelte tidligere modeller.
Men det vil selvsagt bidra til å øke prisen ytterligere, ettersom dette er programmer som krever lisens.

Skjermtaster

Å skrive meldinger på HTC Touch HD går bra, til tross for at telefonen kun har skjermtastatur.

Vår testmobil er en tidlig utgave, og i den endelige versjonen vil det foreligge et mer normalt 4x3-tastatur som lar oss skrive tekstmeldinger på samme måte som vi er vant til med ordinære mobiltelefoner. Men selv uten dette fungerer telefonen utmerket. Flere av tastaturalternativene kan betjenes med fingrene uten større vansker, og selv pennetastaturet (som har æøå som egne taster) fungerer bra når skjermen er så stor som på HTC Touch HD.

Batteri

Telefonen har et overraskende godt batteri. Til tross for at vi bruker telefonen mye, laster e-post kontinuerlig og surfer på nett regelmessig, så holder batteriet gjennom hele døgnet. Det er selvsagt mulig å tappe det tomt på noen timer, men ved moderat bruk kan det også holde i flere dager.

Om vi skal trekke frem noe negativt om HTC Touch HD, så må det være at den ikke har mer minne enn 288 MB RAM. Den har riktig nok støtte for minnekort (Skal leveres med 8GB MicroSD), men sammenliknet med Iphone og Omnia er dette litt puslete. Vi savner også den nevnte støtten for Flash, selv om det finnes alternative måter å få vist Flash-video på (krever ekstra programvare).

Kongen blant mobiltelefonene

Totalt sett er det likevel liten tvil om at dette er kongen blant mobiltelefonene nå.

Bildeeksempler

Testresultater

Enorm skjerm, 7,2 Mbps turbo-3G, 2 Mbps uplink, GPS, WLAN, 3,5 mm audio ut
En kostbar mobiltelefon. Ikke fotolys, lav kvalitet på videoklipp.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Enorm skjerm, 7,2 Mbps turbo-3G, 2 Mbps uplink, GPS, WLAN, 3,5 mm audio ut
En kostbar mobiltelefon. Ikke fotolys, lav kvalitet på videoklipp.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse115 mm x 62.8 mm x 12 mm
Vekt147
Standby-tid440 til 680 timer
Taletid7 til 8 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingBra skjermtaster
MMSKrysse av
EpostJa Ja, Active Sync
Sosiale tjenesterJa Ja, Windows Live
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler utløserknapp, bra skjermkontroller
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 mp
VideoopptakJa Ja, men lav kvalitet
Skjermstørrelse480x800, 3,8 tommer
Fargedybde65 000
Minne-
MinnekapasitetRam: 288 MB, Rom: 512 MB
Støtte for minnekortJa Ja, MicroSD
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbps ned, 2 Mbps opp
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkRåere mobil finnes pt ikke
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignMeget god
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse