TestSony NEX-6

Lillebror er størst

NEX-6 har nesten alt NEX-7 har, pluss litt til.

[Akam.no]: Helt siden Sony NEX-6 ble annonsert på Photokina, har undertegnede ikke kunnet vente på å få fatt i det. Med en pris på 6000 kroner plasserer Sony nyheten mellom NEX-5R og det vi nå kan kalle traveren Sony NEX-7. Med en spesifikasjonsliste som langt på vei belyser problemstillingen om Sony NEX-7 nå presses ut av "lillebroren", har vi gått løs og sjekket om det egentlig stemmer. NEX-6 er et hastighetsmonster, har innebygget elektronisk søker og imponerende videomuligheter. Dessuten har Sony har bremset seg selv i megapikselracet og lagt inn en 16 megapiksels bildebrikke i NEX-6. Så spørs det, er dette Sonys nye speilløse vidunderkamera?

På grunn av Akams flytting har vi ennå ikke fått testet bildekvaliteten på Sony NEX-6. Vi skal definitivt få dette på plass på nyåret, men vi vil gjerne servere dere vårt inntrykk av NEX-6 så tidlig som mulig. I praktisk bruk står Sony NEX-6 igjen som et svært brukervennlig kamera, og etter det vi kan bedømme ved svært så uvitenskapelige tester, har den veldig god bildekvalitet, men på dette stadiet kan vi ikke legge noe vekt på det og spekulere i hvordan det står seg mot blant annet storebror og konkurrent NEX-7, samt andre speilløse systemkameraer.

Godt å jobbe med

Sony NEX-6.Foto: Sony

Selve brukeropplevelsen man får av å kunne holde et så kompakt kamera som NEX-6 i hånden og samtidig se at det produserer veldig gode bilder - det er rett og slett deilig. At det er godt å jobbe med, samt responsivt og kjapt, gjør at dette kameraet blir tatt med ut på turer hvor undertegnede egentlig hadde tenkt til å ta med nyervervelsen Canon 5D Mark III. NEX-6 er selvsagt ikke det samme profesjonelle verktøyet som speilreflekskameraer beregnet på yrkesfotografer, men i svært mange tilfeller gjør NEX-6 jobben.

Vi vil gjerne anbefale NEX-6 til Akams lesere, med det lille forbeholdet om at bildekvaliteten er god nok. Dette vil vi finne ut av på nyåret når kameraet er tilbake i våre hender.

Foto: Anton Ligaarden

Tiden vi har hatt med NEX-6 har vi brukt Sonys kompakte 16-50 mm objektiv med motorisert zoom, og objektivet som virkelig viste seg å kose seg rundt NEX-6, nemlig Zeiss 24 mm f/1.8. På grunn av lavt blendertall og stor bildebrikke (APS-C), får man virkelig utnyttet effekten som lav dybdeskarphet kan gi. Riktignok blir det enda villere om du går veien videre og bruker fullformat, men da er vi plutselig inne i en helt annen kategori. Det må likevel nevnes; nå finnes det så mange gode speilløse systemkameraer på markedet at de er en trussel for speilrefleksmarkedet. Med inntoget til blant annet Fujifilm X-Pro1, Olympus OM-D E-M5, Canon EOS-M og NEX-6, begynner det å etablere seg et solid antall kameraer som er beregnet på entusiaster og som profesjonelle fint kan komme unna med å bruke. For fotojournalister som er avhengig av diskrét framtoning er dette midt i blinken.

Moderne og framtidsrettet kamera

Foto: Sony

Så er spørsmålet: Hvordan står NEX-6 sammenlignet med NEX-7? Det er umulig å gi noe klart svar på dette før vi får kjørt NEX-6 i Akams testrom. Likevel framstår NEX-6 som et mer moderne og framtidsrettet kamera enn hva NEX-7 er per dags dato. Vi kan ikke helt se hvem som kommer til å kjøpe NEX-7 framfor NEX-6 for øyeblikket, med mindre høy oppløsning og 24 megapiksler er et stort behov. Med NEX-6 får du veldig god autofokus, større brukervennlighet, nye muligheter i form av WiFi og apps, samt større ISO-rekkevidde. Det ser ut som NEX-6 er en syntese mellom NEX-7 og NEX-5R, og vi liker det.

Styrker og svakheter

Passer for:

  • Brukere som trenger et raskt kamera
  • Brukere som vil ha god bildekvalitet i et lite kamerahus
  • Brukere som er avhengig av god videokvalitet

Passer ikke for:

  • Brukere som trenger værtetting
  • Brukere som trenger god batterikapasitet

Lik oss på Facebook du også.

Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
Les også
Sony NEX-5R: Sony viser muskler
Les også
Panasonic Lumix DMC-GH3: Tidenes kombikamera
Les også
10 tips for bedre vinterbilder
Les også
Sony SLT-A65: Dette kameraet gir deg masse for pengene
Les også
Panasonic Lumix DMC-FZ200: Beste superzoomen hittil
Les også
Nikon D3200: Et komplett nybegynnerkamera
annonse