TestSony NEX-5R

Sony viser muskler

Men det kan hende du blir fristet til å kjøpe NEX-6 i stedet.

Helt siden Sony slapp NEX-serien, har den vært et friskt pust i faunaen av speilløse systemkameraer. En gjenkjennelig design, god tilgang på objektiver og bra kvalitet har vært stikkord som har gått igjen på de fleste kameraene i denne serien.

I omtalen av Sony NEX-6, mente vi at Sony praktisk talt hadde presset toppmodellen NEX-7 ut fra markedet. Hva er situasjonen for Sony NEX-5R? Den ligger priset en knapp tusenlapp under NEX-6, et kamera som vi var svært begeistret for, og som vi følte ga mye valuta for pengene. Vi har tatt nok et NEX-kamera under lupen.

Nesten identisk

Sony NEX-5R er et kamera som er nesten identisk med NEX-6, med noen unntak. NEX-5R på sin side, har en berøringsskjerm som NEX-6 ikke er utstyrt med. Samtidig har NEX-6 litt ekstra betjeningsmuligheter og en innebygget søker. Dette må du ut med en tusenlapp ekstra for. Det er dette det koker ned til. Og det finnes ikke noe svar med to streker under.

Vi er veldig glade i å bruke søker. Det er et veldig subjektivt tema, men for undertegnede gir det å kunne fotografere med et kamera som har søker, en slags kvalitetsfølelse. Det finnes utmerkede kameraer som ikke har søker, men for oss er søkeren en naturlig del av hverdagen med fotografering. Samtidig er det mange som ikke har dette behovet. For noen er det mer praktisk å holde kameraet foran seg som et pek-og-skyt-kamera, og da vil muligheten til å sette fokusplanet med fingeren på berøringsskjermen som man har i NEX-5R kanskje oppleves som veldig lettvint og effektivt.

Merkelige valg

Hvem er så kameraet egentlig rettet mot? Den dyrere NEX-6 er helt klart myntet på entusiastbrukere. På en måte kan man si at NEX-5R havner i samme posisjon, men konkurransen med NEX-6, og det faktum at søker er tilleggsutstyr, setter NEX-5R i nytt lys. Vi får følelsen av at dette kameraet er tiltenkt de som vil ta steget opp fra noenlunde avanserte kompaktkameraer og inn i den speilløse systemkamera-verdenen.

Samtidig har Sony gjort noen merkelige valg. Integrert blits er svært vanlig i entry-level-modeller, men det mangler her. Samtidig har NEX-5R en berøringsskjerm som NEX-6 mangler. Sony fører en litt pussig strategi, egentlig ved at NEX-6 får en slags salgseffekt som må sies å være kannibaliserende. Vi klarer ikke helt å se poenget med verken NEX-5R eller NEX-7, sett fra et rent økonomisk synspunkt. Men du verden, vi liker NEX-5R. Problemet er bare at vi testet NEX-6 rett før jul. Det er aldri lett å hoppe etter Wirkola.

Svært brukervennlig

I praktisk bruk står Sony NEX-5R igjen som et svært brukervennlig kamera, og den skal ha tilsvarende bildekvalitet som Sony NEX-6 har, som ser lovende ut. Dette vil vi komme tilbake til så tidlig på nyåret som mulig.

Vi vil gjerne anbefale NEX-5R til leserne, for kameraet i seg selv er godt nok til å få en anbefaling. Samtidig vil vi heller betale det lille ekstra for å få fatt på NEX-6, og vi mener derfor at det er et bedre kjøp.

Styrker og svakheter

Passer for:

  • Brukere som trenger et raskt kamera
  • Brukere som vil ha god bildekvalitet i et lite kamerahus
  • Brukere som er avhengig av god videokvalitet

Passer ikke for:

  • Brukere som trenger værtetting
  • Brukere som trenger god batterikapasitet

Lik oss på Facebook du også.

Les også
Sony Cyber-shot DSC-RX1: – Her har bildekvalitet og størrelse vært viktigst
Les også
Kle på deg et actionkamera
Les også
Hittil tøffeste kompaktkamera
Les også
Denne Sony-mobilen er den heftigste vi har sett
Les også
Sony NEX-6: Lillebror er størst
Les også
Panasonic Lumix DMC-GH3: Tidenes kombikamera
Les også
Sony SLT-A65: Dette kameraet gir deg masse for pengene
Les også
Panasonic Lumix DMC-FZ200: Beste superzoomen hittil
annonse