Wimp

Introduksjon

Wimp (Wireless Music Player) er en norsk streamingtjeneste som er utviklet av det norske selskapet Aspiro. Tjenesten leveres av Platekompaniet og Aspiro Music i samarbeid med Telenor Online. Vi har tidligere testet Wimp, men da var den i betaversjon – nå er den klar i endelig versjon.

Wimp fungerer på lignende måte som Spotify, nemlig at brukeren laster ned en egen programvare for tjenesten, og kan høre på låtene. Wimp krever Adobe AIR, noe Spotify ikke gjør.

Installasjon

Under installasjonen får vi beskjed om å installere AIR.

Vi må deretter bekrefte installasjon av programvaren

Vi får til slutt muligheten til å logge oss på tjenesten.

Vi får et godt førsteinntrykk av tjenesten – hovedvinduet dukker opp ganske fort, og tjenesten husker innstillingene fra betaversjonen.

I bruk

Selve tjenesten er tilgjengelig på wimp.no. Til å begynne med deler Wimp ut et begrenset antall invitasjonskoder hver dag. Når brukeren har mottatt en kode, kan vedkommende registrere seg, laste ned og installere programvaren.

Fra og med fredag 5. mars startet en ny ordning – da måtte brukeren starte et vanlig abonnement og betale for å forsette bruken av Wimp. Vi ble faktisk ganske overrasket over dette – plutselig måtte vi betale med kredittkort for å fortsette testen av tjenesten.

Riktignok skal beløpet for den første måneden tilbakebetales, men dette er etter vår mening et ganske tungvint opplegg for brukere som ønsker å teste ut tjenesten. Spørs om dette er en klok strategi av utviklerne, det vi si i forhold til å skaffe nye kunder.

De første 30 dagene er altså gratis, mens videre bruk koster 99 NOK per måned. Ved registrering av nytt kredittkort vil brukeren belastes for 1 måneds abonnement for å verifisere kortet, men dette beløpet blir umiddelbart refundert, ifølge selskapet. Under menyvalget Abonnement kan vi se hvor langt er igjen av gratisperioden.

Brukergrensesnittet

Programmet har et lyst og ganske lekkert utseende. Hovedvinduet er delt opp i flere seksjoner med forskjellige kategorier. Vi liker dette bedre enn det mørke og noe rotete grensesnittet i Spotify.

Her finner vi spennende kategorier som blant annet "Anbefalte spillelister", "Anbefalte albumlister" og "Sjangerlister". Menyvalgene er også tydeligere i Wimp enn i Spotify, noe som gjør at det generelt er enklere å finne frem i det norske programmet.

Søk

Søkefunksjonen er god og rask, og bedre enn Spotify sin søkefunksjon, ikke minst fordi Wimp gir oss automatisk opp flere forslag når vi begynner å skrive tekst i søkefeltet.

Favoritter/spillelister

I betaversjonen kunne vi ikke legge enkeltlåter i favoritter, kun hele album, noe vi mente var en ulempe, og som gjør programmer mindre fleksibelt. Dessverre er dette fortsatt slik i den endelige versjonen. Enkeltlåter kan kun legges i spillelister og ikke i favoritter.

Høyerklikk på enkeltlåter tilbyr flere alternative muligheter, blant annet kan vi kopiere en lenke til den aktuelle låten.

Artistutvalg

Artistutvalget er ganske dårlig i Wimp, i hvert fall når vi tester ut tjenesten. Her mangler det eksempelvis Metallica, Mezzoforte, Led Zeppelin og Peter Gabriel. Mange av disse artistene finner vi riktignok ved søk, men alle låtene er deaktivert med melding om at streaming av de aktuelle låtene ikke er tillatt:

Wimp skryter av å tilby et godt utvalg med musikk fra norske artister. Dette stemmer stor sett når vi søker, men vi finner noen unntak, eksempelvis finner vi kun tre album med Terje Rypdal.

Lydkvalitet

Wimp streamer i utgangspunktet musikken på AAC-format med bitraten 64 kbps, men vi kan også velge høyere kvalitet (AAC 256 kbps) via innstillinger. Til sammenligning streamer Spotify musikken på Vorbis-format med bitraten 160 kbps i gratisversjonen (320 kbps for betalende kunder).

Vi hørte på en rekke låter med både Wimp og Spotify for å sammenligne, og vi merket bedre kvalitet med Spotify når begge programmene er instillt på normal kvalitet. "Fordelen" med Wimp er at vi kan sette opp lydkvaliteten via innstillinger, men programmet er i utgangspunktet ikke gratis. En av fordelene med Spotify er at tjenesten tilbyr streaming med bitraten 320 kbps, men kun i betalversjonen. Dersom vi sammenligninger betalversjoner av Wimp og Spotify er altså det sistnevnte som er vinneren på lydkvalitet.

Et ankepunkt i Wimp er at lydkvaliteten tilbakestilles fra "høy" til "normal", dersom vi lukker programmet og kjører det på nytt. Vi har merkelig nok ikke mulighet til å gjøre valget permanent.

Innstillinger

Wimp har ikke mange instillingsmuligheter, men det har ikke Spotify heller. Wimp mangler blant annet muligheten til å konfigurere proxy server, noe Spotify tilbyr.

Vi kan i Wimp blant annet velge mellom normal eller høy lydkvalitet. Vi kan også justere størrelsen på mellomlager. Videre kan Wimp konfigureres sammen med last.fm, det vil si Wimp kan autoriseres som applikasjon mot last.fm.

Ytelse

Betaversjonen brukte rundt 80 til 100 MB da programmet kjørte i bakgrunnen. Under vår test bruker den endelige versjonen av Wimp faktisk enda mer minne, rundt 160 MB. Spotify derimot bruker kun rundt 20 MB minne, på samme PC. Wimp viser seg altså å fortsatt å være mer ressurskrevende enn Spotify, og denne forskjellen er større i den endelige versjonen enn i betaversjonen.

Konklusjon

Hensikten med testen er å sammenligne musikkprogrammene Wimp og Spotify, men vi klarer ikke å kåre en klar vinner. De har hver sine positive og negative sider. Wimp mener vi har bedre brukergrensesnittet og søkefunksjon, mens Spotify er mindre ressurskrevende.

Lydkvalitetsmessig er det Spotify som er vinneren, det vil si betalversjonen (som koster det samme som Wimp, nemlig 99 NOK per måned). Denne streamer musikken med bitrate på 320 kbps, mens Wimp streamer med 256 kbps.

Det som først og fremst skuffer, både når det gjelder Wimp og Spotify, er funksjonen for favoritter. Denne funksjonen er i begge programmene ganske primitiv og lite fleksibel.

Dersom vi absolutt må velge ville vi nok valgt Spotify, blant annet fordi det er gratis, er mindre ressurskrevende, og fordi artistutvalget virker større (via stikkprøve).

+ Godt brukergrensesnitt
+ God søkefunksjon

- Ikke gratis
- Ressurskrevende
- Dårlig utvalg av artister
- Organisering av favoritter ikke god nok
-

Les også
Nå får du WiMP på Sonos
Les også
Nå skal CD-plata dø for godt
Les også
Ta i bruk Spotify uten invitasjon
Les også
Spotify oppgraderes
Les også
Wimp lansert, men ikke gratis
Les også
Google presenterer musikksøk
Les også
Wimp
Les også
Spotify
annonse