Guide

Spotify

Introduksjon

Spotify er en svensk musikktjeneste som gjør det mulig å lytte til streamet musikk via internett. Spotify anbefaler minimumsbåndbredde på 256 kbit/s for bruk av tjenesten, og den støtter Windows XP og nyere Windows-versjoner, pluss Mac OS X 10.4. Spotify støtter i utgangspunktet ikke Linux, men det går an å bruke Wine, i hvert fall for en del distribusjoner.

Spotify tilbys i følgende utgaver:

  • Spotify Free er en gratisversjon som krever at man har fått en invitasjon. Denne versjonen er reklamebasert, det vil si du vil høre reklamen mellom låtene. Les mer.
  • Spotify Open er også gratis, men denne utgaven kan alle brukere få uten å trenge noen invitasjon. Denne utgaven er reklamebasert, det vil si du vil høre reklamen mellom låtene. Spotify Open er begrenset til 20 timer (rundt 25 album eller 300 låter) per måned. Les mer.
  • Spotify Unlimited gir ubegrenset tilgang til musikk døgnet rundt, og uten reklame. Denne tilgangen koster 49 kroner per måned. Les mer.
  • Spotify Premium koster 99 kroner per måned. Gir ubegrenset tilgang til musikk døgnet rundt, og uten reklame.
    Dette er noen av fordelene med Premium (som de andre Spotify-utgavene ikke kan/klarer): Les mer om Premium på denne siden.
  • Avspille Spotify-musikk og lokale musikkfiler på mobiltelefonen – les mer. Mulighet til å bruke Spotify uten nettilgang – les mer. Bedre lydkvalitet. Spotify bruker i utgangspunktet Ogg Vorbis q5 kodek med overføringshastighet på 160kb/s, mens Premium-brukere kan oppjustere dette til 320 kb/s via menyvalget "Edit, Preferences".

Oversikt: se en sammenligning mellom de ulike Spotify-utgavene på denne siden.

Spotify kan installeres på så mange datamaskiner man ønsker, men man kan kun avspille musikk fra én datamaskin av gangen.

Spotify har et godt musikkutvalg for de fleste. Riktignok er det en rekke band man ikke finner i samlingen, eksempelvis The Beatles. Låter fra enkelte band som Metallica og Pink Floyd er tilgjengelige, men låteutvalget er i skrivende stund svært begrenset.