Spotify
Innhold
Introduksjon
Spotify er en svensk musikktjeneste som gjør det mulig å lytte til streamet musikk via internett. Spotify anbefaler minimumsbåndbredde på 256 kbit/s for bruk av tjenesten, og den støtter Windows XP og nyere Windows-versjoner, pluss Mac OS X 10.4. Spotify støtter i utgangspunktet ikke Linux, men det går an å bruke Wine, i hvert fall for en del distribusjoner.
Spotify tilbys i følgende utgaver:
- Spotify Free er en gratisversjon som krever at man har fått en invitasjon. Denne versjonen er reklamebasert, det vil si du vil høre reklamen mellom låtene. Les mer.
- Spotify Open er også gratis, men denne utgaven kan alle brukere få uten å trenge noen invitasjon. Denne utgaven er reklamebasert, det vil si du vil høre reklamen mellom låtene. Spotify Open er begrenset til 20 timer (rundt 25 album eller 300 låter) per måned. Les mer.
- Spotify Unlimited gir ubegrenset tilgang til musikk døgnet rundt, og uten reklame. Denne tilgangen koster 49 kroner per måned. Les mer.
- Spotify Premium koster 99 kroner per måned. Gir ubegrenset tilgang til musikk døgnet rundt, og uten reklame.
Dette er noen av fordelene med Premium (som de andre Spotify-utgavene ikke kan/klarer): Les mer om Premium på denne siden. - Avspille Spotify-musikk og lokale musikkfiler på mobiltelefonen – les mer. Mulighet til å bruke Spotify uten nettilgang – les mer. Bedre lydkvalitet. Spotify bruker i utgangspunktet Ogg Vorbis q5 kodek med overføringshastighet på 160kb/s, mens Premium-brukere kan oppjustere dette til 320 kb/s via menyvalget "Edit, Preferences".
Oversikt: se en sammenligning mellom de ulike Spotify-utgavene på denne siden.
Spotify kan installeres på så mange datamaskiner man ønsker, men man kan kun avspille musikk fra én datamaskin av gangen.
Spotify har et godt musikkutvalg for de fleste. Riktignok er det en rekke band man ikke finner i samlingen, eksempelvis The Beatles. Låter fra enkelte band som Metallica og Pink Floyd er tilgjengelige, men låteutvalget er i skrivende stund svært begrenset.
Bruk av Spotify
Her finner du informasjon og tips om bruk av Spotify: Oversikt over funksjoner, tips om opprettelse av spillelister, tips om søk og organisering og informasjon om deling av spillelister.
Musikkoversikt
Hovedvinduet i Spotify har tre faner:
- "What's new" har en oversikt over nye album.
- "Top lists" viser album/låter som er mest populære.
- "Feed" viser musikk som er blitt delt ut av Facebook-venner. Her har du også muligheten til å dele din musikk med dine Facebook-venner.
Toppmeny
I toppmenyen finner du menyvalgene "File, "Edit", "View", "Playback" og "Help".
- File her kan du opprette spilleliste, logge seg på Facebook, importere musikk eller logge deg ut av Spotify-tjenesten.
- Edit gir deg blant annet muligheten til å angre på handlinger i Spotify. Her får du også tilgang til programmets innstillinger. Her kan du konfigurere mellomlager, Proxy, Last.fm, lyd og språk. Du vil også via dette menyvalget kunne konfigurere mappen for kjøpte (nedlastede) musikkfiler.
- View har kun ett alternativ, nemlig "People List". Denne innstillingen gir deg en liste over alle brukere du kan dele din musikk sammen med.
- Playback her finner du kontroll for musikkavspilling med tilhørende hurtigtaster: Du finner også en oversikt over Spotify-hurtigtaster på denne siden.
- Spill/pause: Space Neste låt: CTRL+piltast høyre Forrige låt: CTRL+piltast venstre Sett opp lyden: CTRL+piltast opp Sett ned lyden: CTRL+piltast ned Slå av lyden: CTRL+Shift+Down
- Help gir deg blant annet hjelpesiden til Spotify. Her får du også informasjon om din Spotify-konto, og informasjon om hvilken Spotify-versjon du har installert.
I venstre marg finner du blant annet oversikt over spillelister du har opprettet selv, eller som du har import. Her finner du også mappen Library som inneholder musikk fra din spilleliste eller som du har kjøpt eller importert.
Det kan også nevnes at når du er inne på sider for bestemte artister vil du finne grunnleggende informasjon om vedkommende artist eller band.
Spillelister og organisering
En spilleliste er rett og slett en samling av låter som du setter i samme gruppe, og som er lagret på en slik måte at låtene er lett tilgjengelige for avspilling. En spilleliste kan opprettes via menyvalget "New playlist" i venstre marg. Du kan så klikke-og-dra én eller flere låter, og legge i én av spillelistene som er blitt opprettet. Du kan også legge låter i spillegruppe ved å høyreklikke på enkeltlåter og velge "Save to". En spilleliste kan inneholde maksimum 10 000 låter.
Library er en mappe som samler opp alle låter som du har merket, kjøpt eller som er en del av din spilleliste.
- Library er et bibliotek som er delt i fire mapper: Starred, Local Files, Purchases og Playlists. Dersom du trykker på selve Library-mappen vil det dukke opp en filterlinje med et søkeverktøy som kan brukes til å finne enkeltlåte – verktøyet setter i gang søket med en gang du begynner å skrive et søkeord.
- Starred er rett og slett en måte å samle dine favorittlåter i Spotify under én mappe. Alle låtene på hovedsiden i Spotify (det vil si på midten av siden) har en stjerne på sin venstre side. Dersom du trykker på denne stjernen vil den aktuelle låten legges under Starred-mappen i Library.
- Local files kan brukes til å legge inn i Library dine egne musikkfiler som ligger på din harddisk.
- Purchases er mappen med musikk du har kjøpt via Spotify.
- Playlists er en egen database for din Spotify-bruk, det vil si i denne mappen vil du finne alle låter som du har merket ("starred"), kjøpt eller som er en del av din spilleliste. Du kan trykke på enkelte kolonneoverskrifter for å sortere musikken etter for eksempel navn på låt eller etter artistnavn.
Inbox er en mappe for mottatt musikk, det vil si musikk som du har mottatt fra andre Spotify-brukere.
Midlertidig spilleliste
Queue er er midlertidig spilleliste som kun lever mens den spilles, og forsvinner automatisk dersom du gjør noe annet.
Du kan opprette en slik liste ved å høyreklikke på enkeltlåter og velge Queue fra menyen, eller klikke og dra låtene til mappen play queue til venstre i Spotify-vinduet. Låtene vil da spilles av i den rekkefølgen de er i den mappen.
Queue er en fin måte å lage en liste som avspilles automatisk uten innvirkning fra brukeren, men vær som sagt klar over at listen kun er midlertid. Listen blir slettet dersom avspillingen avbrytes eller dersom du avspiller noe annet.
Søk
Spotify har et søkevindu øverst til venstre. Du kan søke på artister, låter eller album, men det finnes måter å finpusse og begrense søket.
Bruk søkeordet genre for å søke etter bestemt musikksjanger, eksempelvis jazz:
Bruk søkeordet year for å søke etter musikk som er blitt utgitt i en bestemt periode, eksempelvis jazz-låter som er blitt utgitt i 1986:
Det finnes flere søkemuligheter. Her kommer noen av dem:
- Søk etter musikk fra perioden 1970 til 1979:
year:1970-1979 - Søk etter musikk fra et bestemt år:
year:1986 - Dersom du ønsker å søke etter låter som har et bestemt ord i tittelen kan du bruke title som søkeord, eksempelvis:
title:madonna
Dette søker etter ordet madonna i tittelen, men ikke nødvendigvis låter med artisten Madonna. - Søk etter album fra en bestemt artist eller en bestemt artist:
album:madonna
artist:madonna
Flere søketips
Dersom du ikke finner akkurat den låten du er ute etter ved første forsøk, kan du klikke på et av albumene i Album-kolonnen, slik at du får en liste over låtene på det aktuelle albumet. Det meste av låter, album, artister og så videre er klikkbart, noe som gjør det mulig å navigere frem og tilbake i programvinduet.
Spotify Super Search er en nettside som tilbyr avansert søk i Spotify, eller rettere sagt programmet lager en Spotify-tilpasset søkestreng basert på kriterier du definerer. Definer først ett kriterium og trykk deretter på "Add Term" for å utvide søkestrengen. Deretter kan du legge til et nytt kriterium, og til slutt er det meningen at du skal trykke på lenken nederst for å gjennomføre selve søke i Spotify. Du vil få opp et vindu med mulighet til å gjennomføre søket i Spotify:
Eksempelvis kan du legge til sjangeren (genre) electro for første kriterium, og bruke "does not match" Herbie Hancock for det andre, det vil si du skal søke på alt innen electro-musikk, bortsett fra musikk med Herbie Hancock.
Kjøp av enkeltlåter
Spotify tilbyr i utgangspunktet streming av musikk, men det går også an å kjøpe de fleste enkeltlåtene på Spotify og laste dem ned som MP3-filer. En slik handel er ordnet i samarbeide med nettbutikken 7digital. Du finner en egen lenke under kolonnen "Buy" ved de låtene som tilbys til salgs på denne måten.
Filer som kjøpes på denne måten vil kunne lastes ned tre til fem ganger, noe som avhenger av hvilket plateselskap det dreier seg om. De nedlastbare filene vil være enten 256 eller 320 kbps, noe som blir bestemt når du kjøper enkeltlåtene.
Spill musikk uten nettilgang
Dersom du har Spotify Premium kan du avspille musikken selv om du er uten nettilgang, såkalt Offline mode. Utvalgte spillelister kan synkroniseres til en datamaskin eller mobiltelefon. Sett menyvalget "Available offline" til "ON" for spesifikke spillelister, for å aktivere denne muligheten. Et alternativ er å høyreklikke på en spilleliste og velge "Available offline" fra menyen.
Denne funksjonen kan brukes til å synkronisere Spotify-musikk til opptil tre datamaskiner eller mobiltelefoner. Det skal maksimum være mulig å synkronisere 3 333 låter på denne måte.
Deling av Spotify-låter
Du kan sende Spotify-lenker med dine favoritter til andre brukere. Høyreklikk på en låt, et album eller en spilleliste og velg Copy spotify URI eller Copy HTTP link.
Forskjellene mellom Copy spotify URI og Copy HTTP link er at den første kan limes direkte inn i søkefeltet i Spotify, mens den andre kan brukes til å lage en klikkbar lenke som kan legges inn i e-postmelding, lynmelding eller i en nettside.
På bloggen spotylist.com finner du spillelister som andre har delt ut og du kan også dele ut dine egne. Du finner også en del spillelister på spotifyfriends.com.
Det går også an å dra en låt, et album eller en spilleliste fra Spotify til en e-post eller lynmelding, og sende til andre brukere, men for at det skal virke må også mottakeren ha Spotify installert på sin datamaskin.
Del spillelister
Dersom du høyreklikker på en av dine spillelister vil du kunne velge Collaborative Playlist
Det er bare å høyreklikke på denne lenken, velge Copy spotify URI eller Copy HTTP link, og send lenken til en annen Spotify-bruker.
Sosiale nettsteder
Spotify-musikk kan deles på sosiale nettsteder som Facebook og Twitter. Det dukker opp en egen Share-knapp i Spotify som gjør det mulig å logge seg på de sosiale tjenestene. Men før dette er mulig må du aktivere denne muligheten via Social-knappen i din Spotify-profil. Les mer.
Radio
Spotify har en egen radio-mulighet, men dette er ikke noen oversikt over radiostasjoner, men rett og slett en annen mulighet til å høre på musikk basert på sjangere og på hvillet tiår de var aktuelle. Du finner radio-knappen til venstre i brukergrensesnittet.
Det vil da dukke opp følgende panel:
Her organiseres album etter sjangere og tiår. Platecoveret vil endres hver gang du klikker på et tiår eller en musikksjanger. Albumene dukker opp tilfeldig men du kan klikke på dem for å høre enkeltlåter fra et aktuelt album.