Ny versjon av Dolphin-nettleseren slippes i dag

Den populære nettleseren har blitt ny.

Du trenger bare å trekke fingeren fra venstre på skjermen for at bokmerkene skal dukke opp. Praktisk.

En av de aller mest populære nettleserne for Android-plattformen heter Dolphin. Den har blitt lastet ned mellom 10 og 50 millioner ganger fra Google Play – nivået under Googles egen nettleser Chrome, og den norske nettleseren Opera Mini.

Den nye versjonen har fått nytt grensesnitt sammenliknet med den gamle. De viktigste trekkplastrene er fortsatt de samme – nemlig mulighet for nettleserutvidelser, tale- og geststyring, og svært høy hastighet.

Les også: Russlands Chrome-killer kommer til mobilen din

Polert utgave

De grafiske forskjellene mellom ny og gammel versjon av Dolphin er ikke enorme. Nye Dolphin fremstår mest av alt som en blankpolert versjon av den vi har sett tidligere.

Det betyr at designelementene stort sett er større og tydeligere. Du vil finne noen færre grå områder rundt omkring. De rektangulære rammene rundt snarveier og menyelementer har dessuten blitt helt borte.

Dolphin-nettleseren har blitt ny. Til venstre ser du den nye designen. Detaljer har blitt større, og mer fargerike. Rektanglene som rammet inn menyelementer er ikke like til stede lenger.
Hvis du trekker fingeren fra høyre på skjermen får du opp utvidelsene. Det følger med noen som standard.

Mye raskere

En annen forbedring vi merker over den gamle versjonen, er at den nye er vesentlig raskere i menyene. Den gamle måtte stundom tenke seg litt om, og selv om den lastet inn sider på en veldig effektiv måte, var det ikke alltid den reagerte på berøringer umiddelbart. Det gjør den nye versjonen.

Talestyringen i Dolphin har også blitt ny, og kan nå søke direkte i enkelte nettjenester. Dermed kan du si navnet på tjenesten du vil bruke, og hva du vil søke etter for å komme direkte til treffene.

Denne funksjonen støtter bare engelsk, så vi er litt skeptiske til hvor nyttig den blir for oss nordboere.

Du kan ikke bare sveipe fingeren over skjermen for å legge inn gestene - du må inn i en spesiell meny, der du må velge mellom gester og talekommandoer. Alt i alt fremstår det litt tungvint.

Litt kronglete å aktivere gester

Gestene ligger sammen med talesøket. Først må du aktivere siden med støtte for talesøk og gester, før du eventuelt må velge hvilken av de to funksjonene du skal bruke.

Hvis du ikke konsekvent bruker den samme funksjonen synes vi kanskje det er litt kronglete å komme frem til disse to funksjonene. Det er spesielt viktig siden dette er funksjoner som skal gjøre nettleseren raskere, og mindre kronglete å bruke.

Det eneste som har forandret seg i måten dette aktiveres på, er at du nå har en multifunksjonell kloss som må trekkes til riktig område på skjermen, før du kommer til siden for talestyring og gester.

Lett tilgjengelige bokmerker

Løsningen med å la bokmerker og tilleggsfunksjoner ligge i "faner" på hver side av skjermen er fortsatt med. Et kjapt sveip fra hver av kantene på skjermen, henter inn oversikten. Dermed er det lynraskt å finne frem både bokmerker og de utvidelsene man måtte ha.

Etter noen timer med den nye nettleseren på telefonen, konkluderer vi med at den er lynrask å bruke både fordi menyene er kvikke og fordi bokmerkene er så lett tilgjengelige. Lekker synes vi også den er.

Undertegnede synes talestyringen og gestene virker mindre nyttig i den formen Dolphin-utviklerne har implementert dem. Nettleseren har i sine eldre utgaver likevel fått nær en million positive kommentarer i App-butikken, og ut fra flere av dem er det tydelig at mange liker også dette aspektet ved nettleseren.

Den nye nettleseren skal være tilgjengelig i Google Play fra i dag.

Vurderer du å bytte nettleser på Android-telefonen din? Vi har testet ni av dem.

Les også
Denne appen kan spare deg for penger
Les også
Opera med ny og annerledes iPad-nettleser
Les også
Android 4.0s innebygde nettleser: Bør du bytte nettleser?
Les også
Maxthon Android Web Browser: Nettleser med mange funksjoner
Les også
Skyfire for Android: Populær nettleser når ikke opp
Les også
Firefox for Android: Nettleser for de som digger utvidelser
Les også
Boat Browser for Android OS: Pen og grei, men hvor er turboen?
Les også
Dolphin Browser HD: Nettleseren hvor du kan styre alt
Mer om
annonse