Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Multicom Kunshan W870

Introduksjon

I løpet av 2009 var det de små nett-PC-ene som fikk mye av fokuset. Bærbare er generelt sett virkelig i vinden, men selv om smått kanskje er godt, kan ikke 10"-maskiner brukes til alt.

Multicom er en av meget få aktører som bygger bærbare maskiner på det norske markedet. Det er ikke lenge siden vi tok en titt på NAW-serien, og i dag er det Kushan som står på testbenken. Kunshan W870 er det fulle navnet, en maskin med en 17.3" skjerm i oppløsningen 1920 x 1080 piksler. Skjermen er med andre ord klar for fult HD-bruk, og en bakgrunnsbelysning bestående av lysdioder burde lage et skarpt bilde.

Maskinen er av den typen der du kan kombinere sammensetningen av komponentene selv. Prosessoren er basert på Intel Core i7 hele veien, i modellene 720QM, 820QM og 920X. Skjermkortet på samtlige modeller er et Nvidia GTX 280M, støttet opp av 2 eller 4 GB minne. Når det kommer til lagring så har maskinen to plasser for 2,5" harddisker, og hvis du ønsker er det mulig å velge SSD-enheter.

Dagens testmaskin består av en i7 720QM prosessor på 1,6 GHz, 2 GB minne og totalt 1 TB lagringskapasitet på konvensjonelle harddisker.

La oss se hva Multicom har å by på denne gangen!

Takk til Multicom som sendte produktet til test.

I bruk

Kushan W870 er en stor og tykk maskin som virker solid, selv om skjermen "svaier" litt til tider. Uansett, det hele virker kraftfullt men samtidig litt enkelt. Av litt mindre normale funksjoner finner vi en fingeravtrykksleser blant musepekerne, og et lite webkamera over skjermen.

Maskinens underside består i all hovedsak av en rekke viftehull, som blant annet skjuler to vifter og en rekke deksler. Vi vil nevne at de to viftene får maskinen til å støye mer enn ønskelig, men til å være en 17" med slike komponenter er lydnivået akseptabelt.

Kushan W870 kommer i matt sort utførelse hele veien, med enkelte kanter og detaljer i sølv. Skjermen er hengslet ytterst ved kantene, altså ikke hele veien. På hver side av tastaturet ligger det høytalere, et par enheter som gir fra seg middelmådig lyd.

Tastaturet er virkelig noe av det positive ved maskinens ytre. Tastene er lavprofilerte, behagelige og gir fra seg lite lyd. I tillegg er det god plass mellom tastene, og en plate på undersiden gjør at ikke alt for mye møkk synker igjennom. Et numerisk tastatur hører også hjemme på en så stor maskin som dette, og det har Multicom fått på plass.

Pekeflaten er stor og så enkelt som den kan bli. Enkelheten er av positiv forstand, hele flaten ligger litt nedsenket, slik at du skal skjønne når den slutter. Knappene er litt glatte, og reagerer godt. Midt i mellom begge knappene ligger det en fingeravtrykksleser. Over pekeflaten ser vi en liten mikrofon, som sammen med kameraet over skjermen gjør det mulig med videokonferanser og lignende.

Det numeriske tastaturet inneholder det meste, men den ytterste rekken med taster du er vant til kommer ikke med. Funksjonene er derimot på plass, men de er flyttet litt rundt. Det kan være vrient å vende seg til at kommatasten nå ligger øverst til venstre, og ikke nederst til høyre der den normalt er plassert.

Tilkoblingsmuligheter

Det første vi støter på ved maskinens høyre side er fire lydtilkoblinger, og vi liker spesielt godt at én av disse er av typen SPDIF. eSATA er også på plass, noe vi liker like godt som DVI-tilkoblingen.

På venstre side sitter det en optisk enhet. Standardvalget her er en normal DVD-brenner, men ved å putte noen ekstra slanter i potten kan du få med deg en Blu-ray-spiller i samme enhet. USB-tilkoblinger er på plass, sammen med en minnekortleser som støtter formatene MMC, SD og MS. Om du fortsatt tilhører urtiden, kan du koble deg til via en standard modem-kontakt.

Av en eller annen rar grunn vi ikke kan skjønne oss på, er de mest vitale tilkoblingene plassert bak et eget deksel på baksiden. Her er strømtilkoblingen (en tilkobling du vil få mye bruk for), USB-, nettverks- og HDMI-tilkoblinger. Hvis noen kontakter absolutt skal ligge bak et deksel, burde det på ingen måte være slik at strøm-, nettverks-, og HDMI-tilkoblingen ligger her.

Skjerm

Under bruk oppfatter vi skjermen som en god sak, og lystyrken tilfredsstiller oss både når det kommer til maksimal og minimal styrke. Målingen vi gjør sier at skjermen har en lysstyrke på rundt 250 cd/m2. Dette er et behagelig og fint punkt, stort mer har du nok ikke bruk for.

Temperatur

Når maskinen står og går uten noen spesiell belastning, måler vi høyere enn ønskelige temperaturer. Med hard belastning trykkende på samtlige komponenter, går ting betydelig bedre. Maskinen ser ut til å trekke unna varmen på en god måte.

Ytelse

Kushan W870 bærer på et meget godt skjermkort, og det ser vi tydelig etter å ha kjørt en rekke forskjellige målinger i tre forskjellige spill. Selv med 4x Anti-aliasing kjører til og med Crysis i et høyt tempo. Vi har tro på at maskinen kan kjøre nyere spill i den oppløsningen skjermen støtter (1920 x 1080 piksler), dog trolig ikke med AA aktivert.

I de tre syntetiske testene fra Futuremark får vi en god indikasjon på hvordan maskinen vil yte under normale oppgaver du selv kommer til og utføre. PCMark Vantage viser at Kushan W870 kommer meget godt ut, mens det ikke går like godt i de to øvrige testene. Uansett, det er tydelig at spilling er maskinens store fordel, og på generell basis er den fortsatt meget god.

Hvis vi tar en nærmere kikk på hvor raskt maskinens minne reagerer, ser ting virkelig godt ut. Det er derimot slik at minnebåndbredden så absolutt ikke henger med.

side 2 la vi merke til at maskinens strømtilkobling er plassert bak et kjipt deksel som ikke sitter så fryktelig godt. Det som gjør dette ekstra kjedelig, er at du virkelig vil trenge å lade maskinen ofte. Vi benytter programmet Mobilemark 2007 for å måle maskinenes batteritid, et program som starter en rekke programmer og applikasjoner. Kort sagt simulerer programmet normalt bruk, slik som tekstbehandling, nettsurfing, pauser og videoredigering. Én slik syklus bruker omtrent 90 minutter, og Kushan W870 klarte ikke engang å fullføre dette med minimal lysstyrke. Siden programmet ikke kan gi et tall før én slik syklus er kjørt, har vi ikke nøyaktige verdier akkurat her. Selv om dette er en spillmaskin burde batteriet vart lenger, man har heller ikke muligheten til å få med et større batteri.

Konklusjon

Multicom Kushan W870 er uten tvil en god bærbar maskin for spilling. Den yter godt på dette området, og flere andre områder med praktisk tilknytning. Minneegenskapene kunne godt vært litt bedre hvis vi ser nøye på det, men jevnt over så yter maskinen godt.

Ytelsesmessig gjør maskinen det godt, og det er egentlig ikke rart. Det er tross alt ganske så kraftige komponenter som sitter i denne maskinen, du kan velge prosessorer helt opp til Intel i7 920 XM. Vår testmodell hadde riktig nok ikke denne prosessoren, men skjermkortet GTX 280M fra Nvidia er fellestrekket uansett hvilken komponentkombinasjon du velger.

Maskinen har to plasser for lagringsmedier, og produsenten lar deg også velge to SSD-enheter om ønskelig. Batteritiden er derimot alt annet enn god, og vi savner virkelig at man ikke kan få maskinen med flere celler i batteriet. Den holder faktisk ikke ut mer enn litt over en time, men skjermens lysstyrke satt til det laveste.

Den rimeligste summen du må ut med får og hente hjem et eksemplar av Multicom Kushan W870, er 14900 kroner. Dette er riktig nok uten operativsystem, og hvis du virkelig vil ha det råeste av det råe, ender prislappen på hele 31000 kroner.

+ God ytelse
+ ..spesielt rundt spilling
+ God skjerm
+ Godt og mykt tastatur

- Kort batteritid
- Irriterende deksel på baksiden

annonse