Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lenovo Ideapad S12

Introduksjon

Med Asus sine Eee-maskiner, ble det skapt et helt nytt marked opp fra et behov som var meget lite på den tiden. Dette segmentet har nå blitt populært, og en rekke produsenter har kastet seg på bølgen. I dag er det Lenovos bidrag som skal får en skikkelig kikk. Ideapad S12 har skapt forventinger av en respektert produsent.

Med en 12-tommers bredskjerm, alternativt 10, blir maskinen såpass stor at den er i grenseland for hva som omtales som nett-PC-er. Skjermen kan skilte med en oppløsning på 1280 x 800 piksler, en normal og god oppløsning som er bakgrunnsbelyst av lysdioder.

Dagens testmodell kommer med en harddisk på 160 GB og 1 GB med DDR2-minne. Prosessoren er en Intel Atom N270 med klokkefrekvensen 1,6 GHz. Et Intel 945 Express-brikkesett med et integrert GMA 950-skjermkort er det som avslutter spesifikasjonslisten.

Maskinen har en bredde og dybde på tilnærmet den samme størrelsen som et A4-ark, og vekten starter på rundt 1 kilogram avhengig av hvilke deler du velger. Et lite webkamera er også på plass, noe de fleste nett-PC-er er utrustet med.

Spesifikasjonene blant lignende maskiner er veldig like, vi skal se hvor Lenovo plasserer seg med sitt bidrag!

Takk til Lenovo som sendte produktet til test.

I bruk

Lenovo Ideapad S12 er en ganske så stor maskin i nett-PC-segmentet. Den er ikke direkte liten, med sin store skjerm. Enheten har en ganske solid og stor kobling mellom skjermen og kroppen, samt et batteri som stikker ut på baksiden. Ingen dryppkanaler, fingertrykkavlesere eller andre småfunksjoner er på plass.

Muligheten for docking er noe ingen nett-PC-er har, selv om enkelte små andre maskiner kommer med dette. På undersiden finner vi en rekke utluftningshull. Støttene vil heve maskinen mer enn normalt over underlaget, og sørge for god luftflyt. Bytting av grunnleggende komponenter kan gjøres relativt fort.

Maskinen består i all hovedsak av plastikk, lakkert i en matt form for sort. Topplokkets bakside derimot, er blanklakkert med grafiske mønstre. Noe vi definitivt kan si, er at alle spor fra den legendariske Thinkpad-serien er borte.

Tastaturet virker større enn på flere mindre modeller. I kjent Lenovo-stil har Fn- og Ctrl-tasten på venstre side byttet plass, noe som kan være et lite irritasjonsmoment. F12 har ikke fått en dedikert plass, men som en del av F11-tasten. Medieknapper er plassert over tastaturet, på linje med backup- og oppstartsknappen.

Pekeflaten har samme utførelse som områdene rundt, og etter vår mening er denne god og behagelig, men motstanden er litt for stor. Med litt høy vinkel på fingeren, "hopper" man fort bortover overflaten. Det optimale hadde med andre ord vært et litt glattere overflaten, men dette er ikke et betydelig punkt.

Tilkoblingsmuligheter

Det er på høyre side de fleste tilkoblingene ligger. En kortleser er på plass, sammen med både lyd- og bildetilkoblinger. Én USB-port ligger her, sammen med en nettverkstilkobling. Sistnevnte er noe som ikke alltid følger med maskiner i dette segmentet, men vi liker å ha den på tilgjengelig.

På venstre side finner vi nok en kortleser, sammen med ytterligere to USB-porter. En bryter for alle radiosendere er helt nødvendig, og Lenovo har sørget for og få med dette. Fremsiden inneholder kun indikatorlys.

Batteriet følger riktig nok den samme formen som skjermfestet, men det hele skaper en ganske så klumpete profil. Batteriet stikker ut både bakover og ned mot overflaten, og bryter litt med et ellers pent design.

Over skjermen er det plassert et lite kamera. Det er ikke plassert noen mikrofon her, den ligger rett ovenfor tastaturet.

Skjerm

Skjermen, med sine 1200 piksler i bredden og 800 i høyden, blir opplyst av lysdioder. Disse sitter langs ytterkanten. Vi oppfatter skjermen som mer lyssterk fremfor enkelte andre modeller vi har sett på. Ut i fra målingene våre ser vi at dette stemmer, og det finnes andre maskiner med mer styrke på lager.

Temperatur

Ut i fra våre sammenligningsgrafer kan ikke Lenovo skilte med de laveste temperaturene. Det er derimot marginale forskjeller mellom maskinene, så små at dette har liten praktisk betydning. Noe vi merker oss er temperaturen på håndleddstøttene. Her er det kjølig og fint.

Ytelse

Etter fire runder med komprimering i rammeverket XMPEG, to med XVID og to med DivX, må vi si at Lenovo klarer seg ganske godt. De klatrer helt til topps på stigen, og ligger så godt som side om side med Asus Eee 1005HA.

Vi kjører så på med en rekke tester i Sciencemark, først tar vi en kikk på resultatene i Mol Dyn og Primordia. Denne gangen passerer én kandidat forbi Ideapad S12 på ytelse, men vi ser at marginene mellom maskinene er meget små. Det samme gjelder for minneytelsen, det går ikke direkte bra, men marginene er og blir meget små.

Når vi ser nærmere på latency-verdiene, går ting betydelig bedre. Lenovo legger seg her et godt stykke foran konkurrentene, det virker som det er på dette punktet at Ideapad S12 kan skille seg fra mengden.

For å måle maskinens batteritid, bruker vi programmet Mobilemark 2007. Dette programmet simulerer normalt bruk helt til maskinen går tom for strøm. Det starter programmer, skriver dokumenter, sender e-post og tar seg en kaffepause i ny og ne.

Det vi ser er at S12 definitivt ikke kan skilte med et godt batteri, selv om oppgraderinger naturlig nok er mulig. Skrur du ned skjermstyrken til det laveste punktet, kan du leke i ganske så nøyaktig trehundre minutter før strømadapteren må kobles til.

Konklusjon

Med Ideapad S12 presenterer Lenovo et interessant bidrag til nett-PC-markedet. Vi skal ikke slå de ned, for maskinen gjør det godt, men den mangler noe som virkelig skiller den ut fra et ganske så ensartet marked. S12 kommer riktig nok med en stor og fin skjerm. Det som trekker maskinen ned, og som vi ikke er imponert over, er batteritiden. Du bør nok slenge noen ekstra slanter i et større eller ekstra batteri.

Marginene mellom de forskjellige maskinene i dette markedet er små, så vi påstår på ingen måte at S12 gjør det dårlig, den havner faktisk på toppen av vår statistikk i flere tester. I andre tester derimot, kommer den betydelig dårligere ut. Det som Lenovo virkelig kan skilte med, er lav latency-verdier på minnet.

Batteritiden måler vi til 246 minutter, og med skjermen satt til laveste lysstyrke kan du holde på i en ekstra time før strømkabelen må kobles til. 4 timer er ikke direkte imponerende, selv om man tar høyde for skjermstørrelsen. Det er dette punktet som vi mener trekker S12 ned fra konkurrentene.

En standardmodell, slik som den vi i dag har testet, koster rundt 3700 kroner. Direkte billig er det ikke, rundt 1000 kroner over de billigste modellene. På en annen side finnes det lignende maskiner som koster rundt så mye som 5000 kroner. Som nevnt bør man også bruke litt ekstra penger på batteriet. Prisen er ikke dårlig, men god er den heller ikke.

+ God ytelse
+ Lav latency-verdi
+ Godt med kontakter

- Ytelsen mangler det lille ekstra
- Batteritiden

annonse