Til hovedinnhold
SniktittCanon EOS 7D Mark II

Solid oppfølger med mange nyvinninger

Canon EOS 7D Mark II ser ut til å være en super oppgradering av et allerede veldig godt kamera.

Canon

I september 2009 annonserte Canon sitt til da mest avanserte speilreflekskamera med APS-C-bildebrikke, Canon EOS 7D. Dette raske og robuste kameraet som kom med en rekke spesifikasjoner som ikke tidligere var sett i tilsvarende modeller, ble raskt ett av Canons mest populære speilreflekskameraer.

7D er et såkalt «crop»-kamera, det vil si at du får et litt mindre utsnitt enn på et kamera med bildebrikke i full størrelse (fullformat) – i praksis en økt teleeffekt. 7D fikk et par år på Canons «crop»-trone, før ryktene begynte å svirre rundt at kameraet snart skulle erstattes med en nyere versjon, på Canon-språk kjent som en Mark II. Men den ryktede oppfølgeren lot vente på seg, og etter hvert som Canon har sluppet både 60- og 70D-er, og laget en ny produktlinje med EOS 6D, har nok mange begynt å lure på om det noen gang kommer til å komme en ny versjon av det aldrende crop-flaggskipet.

Er det plass til enda et crop-hus mellom 70D og 6D? Og er det egentlig noen som kommer til å ville kjøpe en eventuell 7D Mark II, når de kan få en 6D med fullformatssensor til en lavere pris enn det 7D hadde ved lansering? Jo, ryktene ville ha det til at Canon planla en oppfølger.

I disse dager, nesten fem år på dagen etter at 7D så dagens lys, kommer Canon med fasiten når de serverer oss den splitter nye Canon EOS 7D Mark II. Akam har vært på pressekonferanse, og fikk tatt en sniktitt på det nye kameraet, som Canon selv noe bråkjekt har gitt kallenavnet «Kongen av APS-C».

Les også: Test av Canon EOS 7D

Canon EOS 7D Mark II med den nye Canon EF 16-35mm f/4.0 L IS USM. (Foto: Johannes Granseth)

Solid og værtett

Når vi plukker opp 7D Mark II legger vi raskt merke til at huset har blitt noe tyngre enn forgjengeren, og det ligger faktisk med sine 910 gram (m. batteri) nærmere 5D Mark III (950 gram) i vekt enn det gjør 7D (860 gram). Vi synes denne ekstra vekten gir kameraet en god og solid følelse, og det ligger svært godt i hånden. Huset har også fått et noe mer markert grep enn den gamle utgaven hadde, slik at vi ser for oss at vi vil få meget god kontroll på huset, også om vi bruker det i kombinasjon med et større objektiv.

Selve designet på huset følger Canons etter hvert så vanlige designmal med avrundede hjørner og myke linjer, og huset er til forveksling lik både 7D, 5D Mark III, og faktisk også EOS 70D, i alle fall om vi ser bort i fra selve størrelsen. Vi kan altså ikke påstå at Canon har gitt sin 7D Mark II et nytt og banebrytende utseende, men vi synes kameraet er både pent og elegant å se på.

7D Mark II er meget solid bygget. (Foto: Canon)

I følge Canon har byggekvalitet vært i høysetet da de designet 7D Mark II, og de opplyser at dette er et kamera som er ment å tåle en trøkk. Huset er utført i magnesium, og uten at vi akkurat slapp kameraet i bakken for å teste, må vi si oss enige i at kameraet gir inntrykk av å være meget robust, og godt skrudd sammen.

Kameraet er også vær- og støvtettet, og skal i følge Canon ha en rekke pakninger og fuger, som skal hindre at vann og skitt kommer inn i kamerahuset. Selve måten delene i huset er festet sammen på, er også forbedret, og Canon opplyser at dette gjør at 7D Mark II er hakket mer værtett enn sin storebror, Canon EOS 5D Mark III.

Baksiden av kameraet domineres av en 3,2-tommers stor skjerm i 3:2-formatet, med 1 036 800 punkter. Skjermen kan ikke vippes ut, og er heller ikke berøringsfølsom.

Baksiden og topplaten til 7D Mark II. (Foto: Canon)

Nytt på innsiden

I 7D Mark II sitter det to DIGIC 6-prosessorer. (Foto: Canon)

Om utsiden av kameraet ikke byr på så mye nytt, er saken en annen når det kommer til innsiden av 7D Mark II. I hjertet av huset sitter det nemlig en helt ny 20,2 megapixels bildebrikke, mens hjernen i kameraet består av to DIGIC 6 prosessorer. Til sammen sørger disse for at kameraet har et relativt stort ISO-område, som går fra ISO 100 helt opp til ISO 16000.

ISO-området kan også utvides med H1 (25600) og H2 (51200). Det er tydelig at Canon med 7D Mark II ønsker å appellere til sports- og actionfotografene, og en ny lukkermekanisme sørger for at kameraet kan ta hele ti bilder i sekundet. Den nye lukkeren skal også være testet for opp til 200 000 eksponeringer, noe som er vesentlig mer enn de 150 000 eksponeringene forgjengeren var testet med.

7D Mark II har også i likhet med for eksempel 5D Mark III en veldig hendig stillemodus, som gjør lukkerlyden vesentlig svakere enn ved vanlig opptak. Skuddtakten reduseres riktig nok til fire bilder i sekundet, men det er jo egentlig ikke så dårlig i det hele tatt. Uten at vi har gjort en vitenskapelig måling av dette, synes vi 7D Mark II sin stillemodus er minst like stille som den på 5D Mark III.

7D Mark II har doble kortplasser. (Foto: Canon)

Doble minnekort-plasser er også på plass, én for CF og én for SD, og i motsetning til 5D Mark III, så er 7D Mark II utstyrt med en SD-kortplass som kan bruke kort av typen UHS-I. Kameraet støtter dessverre ikke den nyeste standarden, UHS-II. Kameraets buffer gir rom for opptil 1090 bilder i jpg-formatet, og opptil 31 bilder i RAW, før den er full og kameraet må skrive til minnekortet.

Med første utgave av 7D introduserte Canon oss for sin nye søkertype med et innebygd gjennomsiktig LCD-panel. Denne søkertypen er også å finne i 7D Mark II, men søkeren skal nå kunne vise enda mer informasjon enn sin forgjenger mens man fotograferer. Søkeren gir i følge Canon tilnærmet 100% dekning.

Kameraet har også et helt nytt fokussystem med hele 65 forskjellige fokuspunkter, alle av krysstypen. Det midterste punktet er et dobbelt krysspunkt ved f/2.8 og f/5.6 og et enkelt krysspunkt ved f/8.0. Det skal være følsomt ned til -3EV. Kameraet har de samme innstillingsmuligheten for autofokus man finner på 5D Mark III og 1DX, og en ny dedikert AF-modus-spak rundt joysticken som gjør det enkelt å skifte mellom AF-områder og liknende.

Låner både oppover og nedover

7D Mark II låner det såkalte «Intelligent Tracking & Recognition-systemet», iTR, fra Canon EOS 1DX. Dette skal gi forbedret motivfølging og generelt bedre autofokus-egenskaper. Det er tydelig at Canon med dette ønsker å posisjonere 7D Mark II som et billigere alternativ til sin toppmodell, 1DX, og produsenten opplyser at iTR, i kombindasjon med det nye 65-punkters autofokus-systemet faktisk skal gi 7D Mark II hakket vassere autofokus-egenskaper enn hva proffhuset 1DX har.

Canon har utstyrt 7D Mark II med en ny lysmåler som består av en sensor som har 153 600 aktive pixler. Dette er i følge Canon den høyeste oppløsningen i et digitalt EOS-speilreflekskamera hittil. Sensoren har også IR-piksler som registrerer infrarødt lys, noe som i følge produsentet skal gi mer presis autofokus.

Selv om Canon har hentet mye fra kameraer plassert i segmentene over seg, slik som 5D Mark III og 1DX, har Canon lånt litt fra produktlinjen rett under 7D, nærmere bestemt Canon EOS 70Ds Dual Pixel-sensor. Kort fortalt er dette en sensor som har doble pixler, som sørger for å gi rask og presis autofokus også når kameraet filmer, eller brukes i Live View-modus.

7D Mark II gir deg mange tilkoblingsmuligheter. (Foto: Canon)

Canon opplyser at deres Dual Pixel-teknologi i 7D Mark II er tatt hakket videre, og man har nå blant annet mulighet til å justere hastigheten til autofokus-systemet også når kameraet brukes med Dual Pixel AF. Man kan velge mellom «Standard», «Saktere» eller «Sakte», i tillegg til at man kan angi hvor raskt AF-systemet skal reagere på plutselige bevegelser og nye objekter som dukker opp foran hovedmotivet.

Canon har også utstyrt sin 7D Mark II med en rekke andre film-egenskaper i tillegg til nyversjonen av Dual Pixel AF. 7D Mark II kan ta opp 1080p i opp till 50 (PAL) og 60 (NTSC) bilder i sekundet, noe som gir gode muligheter om man for eksempel ønsker å gjøre opptak i sakte film.
Kameraet har også en HDMI-utgang som kan overføre 1920 x 1080 ukomprimerte data til eksterne opptakere, og innebygde kontakter for lyd inn og ut.

GPS, men ikke WiFi

I likhet med Canon EOS 6D, har 7D Mark II en innebygd GPS-modul. Denne sitter plassert i kameraets popopp-blits, slik at den skal ha god kontakt med omverdenen. 7D Mark II har imidlertid ikke innebygd WiFi, noe Canon opplyser skyldes at kameraets magnesium-konstruksjon gjør det vanskelig å få igjennom et stabilt signal. Dette synes vi er litt leit, særlig siden andre produsenter har klart å bygge inn fungerende WiFi-moduler i sine robuste og værtette kameraer, Fujifilm X-T1 er et eksempel her.

Der 7D Mark II mangler WiFi, kan det i hvert fall skilte med en annen nyvinning, nemlig et innebygd digitalt kompass. Dette i kombinasjon med kameraets innebygde GPS, skal sørge for å gi deg gode muligheter til å geotagge og logge fotograferingen din.

7D Mark II med batterigrepet BG-E16. (Foto: Canon)

Canon EOS 7D Mark II har et nytt batteri, kalt LP-E6N. Dette batteriet er en ny verson av det gamle batteriet LP-E6 som med 1900 mAh gir enda bedre batterikapasitet enn forgjengeren - 670 bilder i følge CIPA. Batteriene er identiske i utforming, og heldigvis kan 7D også brukes med det gamle batteriet, dersom man ønsker det - kjekt hvis man har en haug med LP-E6 liggende fra før. 7D lanseres også med et nytt batterigrep som tar det nye batteriet, kalt BG-E16.

Av andre nyheter 7D Mark II kommer med, er det verdt å nevne at kameraet har en innebygd intervalltimer som lar deg ta bilder med forhåndsprogrammerte intervaller fra ett sekund til 99 timer, 59 minutter og 59 sekunder, samt velge om du vil ta et ubegrenset antall bilder, ett bilde eller 99 bilder. Kjekt hvis man for eksempel ønsker å lage en timelaps. Dette er noe Canons konkurrenter har tilbudt i lang tid, så fint å se dette på plass i et EOS-kamera også.

7D Mark II er også utstyrt med et eget program for flimmerregistrering. Ved fotografering i kunstig lys, for eksempel i lys fra lysstoffrør, er det ofte flimrende lys som øyet ikke kan se. Dette kan resultere i forskjeller i lysstyrke og farge når man tar serier med bilder. Programmet for flimmerregistrering registrerer i følge Canon disse forskjellene, og timer så opptaket av hvert bilde slik at det tas når den flimrende lyskilden lyser sterkest.

Ellers har kameraet som vanlig en innebygd USB-port, men nytt for denne gangen er at den er av typen Super Speed USB 3.0, slik at overføring av bilder og video direkte fra kameraet, bør gå ganske mye raskere enn før.

I våre øyne virker Canon EOS 7D Mark II å være en solid oppfølger til et allerede veldig godt kamera. 7D Mark II er nok ingen revolusjon, men snarere en naturlig evolusjon som byr på en rekke interessante nyvinninger. Så da gjenstår det bare å se om det var verdt den fem års lange ventetiden, vi gleder oss til å få testet kameraet skikkelig så fort det er tilgjengelig.

Pris og tilgjengelighet

Canon EOS 7D Mark II har fått salgsstart i november, og anbefalt utsalgspris for kamerahuset alene er 15 999 kroner.
Her kan du sette opp prisvarsel – og få beskjed når produktet kommer i butikk »

Canon EOS 7D Mark II ligger godt i hånden. (Foto: Johannes Granseth)
annonse