Tek.no

Test Lenovo Yoga Tablet 8

Dette nettbrettet er helt annerledes

Lenovo har tenkt nytt da de designet sitt nye 8-tommers Android-nettbrett.

Kurt Lekanger, Amobil.no
22 Jan 2014 06:00

Design, skjerm og menyer

Det er ikke til å komme bort fra at de fleste nettbrett ser ganske like ut. Enten det er en iPad eller et Android-nettbrett, så har de fleste nettbrett omtrent samme fasong. Selvfølgelig er det store forskjeller i tekniske spesifikasjoner, kvalitet på skjerm, og hva slags programvare som følger med – men noen store designmessige forskjeller er det ikke.

Med sin nye Yoga Tablet-serie har Lenovo prøvd å gjøre noe med dette. De har nemlig laget en ny serie med Android-nettbrett som har en helt annerledes design enn det vi etter hvert er blitt vant med. Lenovy Yoga Tablet finnes i en 8- og en 10-tommers versjon, vi starter med å teste 8-tommeren – men såvidt vi kan se er 10-tommeren nesten identisk, med unntak av skjermstørrelsen.

Flott og gjennomtenkt design

Hva som er god eller dårlig design er selvfølgelig smak og behag. Men undertegnede mener oppriktig at dette er ett av de lekreste nettbrettene vi har hatt inne til test. Kombinasjonen av glass og børstet aluminium, syltynn design og avrundede former gir nettbrettet et eksklusivt preg – og det ser langt mer kostbart ut enn det er.

Så hva er det egentlig Lenovo har gjort for å skille seg ut? Det første du vil legge merke til, er at nettbrettet er svært tynt. Med sine 7,3 millimeter er det litt tynnere enn iPad mini, og det skrår slik at det er enda tynnere – bare 3 millimeter – i ytterkanten. Nettbrettet har et sylindrisk «håndtak» på venstre side. Dette håndtaket inneholder batteriet. Plasseringen av batteriet gjør at tyngdepunktet befinner seg inne i håndtaket, slik at nettbrettet ligger veldig godt i hånden når du holder det i stående posisjon. En kollega mente håndtaket var litt for glatt, slik at du måtte holde det litt stramt for at nettbrettet ikke skulle gli ut av hånden – men det er et større problem på den store 10-tommeren enn på det forholdsvis lette 8-tommmers-brettet.

Med sine 401 gram er nettbrettet noe tyngre enn iPad Mini, som veier 331 gram. Men med et tyngdepunkt som ligger i håndtaket du holder i hånden, får du likevel inntrykk av at dette er et veldig lett nettbrett.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På baksiden av nettbrettet er det en liten fot i aluminium («Kick Stand»), som du kan vippe ut slik at nettbrettet kan plasseres stående. Praktisk for eksempel hvis du skal se film på nettbrettet. Med foten ute kan du også legge nettbrettet på bordet, slik at det får en mer skrå vinkel som passer når du skal skrive på skjermtastaturet eller spille spill. Lenovo kaller de ulike posisjonene for «Hold mode», «Stand mode» og «Tilt mode». Programvaren på nettbrettet kan automatisk veksle mellom ulike innstillinger for farge og lysstyrke avhengig av hvordan du holder eller plasserer nettbrettet.

Lenovo er kjent for å lage PC-er med en byggekvalitet god nok til at du kan gå i krigen med dem, og vi sitter også igjen med et svært godt inntrykk av byggekvaliteten til Lenovo Yoga Tablet 8. Rammen og foten er i aluminium, mens bakdekselet er i plast. Mekanismen for å vippe ut foten virker veldig presis og solid. Det kan kanskje være litt vanskelig å få tak i kanten på foten når du skal vippe den frem, hvis du ikke har lange negler. Men når du vipper frem foten, så knepper den automatisk på plass i åpen posisjon.

I den ene enden av det sylindriske «håndtaket» finner du en stor av/på-knapp, i den andre enden finner du en 3,5 mm hodetelefonutgang. På fremsiden av sylinderen, på hver side nedenfor skjermen, er det to høyttalere. På selve nettbrettet finner du volumkontrollene og Micro-USB-ladekontakten.

Middelmådig skjerm

Den åtte tommer store skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter, noe som gir en punkttetthet på 189 punkter per tomme. Det er langt dårligere enn for eksempel Google Nexus 7 og iPad Mini Retina, som begge ligger på 323-324 punkter per tomme. Men siden skjermen på dette nettbrettet er forholdsvis liten, så gjør det ikke like mye som på 10-tommersversjonen av Yoga Tablet – som faktisk heller ikke har høyere oppløsning. Skjermen på 8-tommeren vi tester her er helt OK – men ikke like skarp som den på Google Nexus 7 eller iPad Mini Retina. Lav skjermoppløsning gjør imidlertid at skjermen er lettdrevet, og kan påvirke både ytelse og batteritid i positiv retning.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Bildekvaliteten ellers er ganske god. Det er benyttet et IPS LCD-panel med ganske god innsynsvinkel og helt grei lysstyrke. I det store og hele er vi godt fornøyd med skjermen, enten det er til å surfe på nettet med eller til å se film og bilder på.

Brukergrensesnitt

Lenovy Yoga Tablet 8 baserer seg på Android 4.2.2, men Lenovo har gjort enkelte tilpasninger på toppen av standard Android. For det første finnes det ikke noen app-meny, i stedet vises alle app-ikonene på en av startskjermene. Det er selvfølgelig fordeler med å forenkle grensesnittet på denne måten, men samtidig blir du jo nødt til å ha ikonene til samtlige apper liggende på startskjermene dine – og har du veldig mye apper installert kan det fort bli litt uoversiktlig.

Det er ellers gjort enkelte endringer på utseendet til blant annet ikoner. Du kan selvfølgelig legge til flere startskjermer, og holder du fingeren inne på bakgrunnen får du opp en meny hvor du kan legge til ulike widgets – for eksempel for galleri, kalender, e-post, bokmerker eller annet.

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Trekker du fingeren ned fra venstre side av toppen av skjermen får du opp varslinger, mens innstillingsmenyen dukker opp når du trekker fingeren ned fra høyre side. Dette er ganske standard i Android. Men Lenovo har lagt til noen ekstrainnstillinger, som mulighet til å manuelt velge mellom ulike innstillinger for lyd og bilde avhengig av hvordan du holder nettbrettet, samt mulighet til å skru av og på Dolby-lydforbedringer.

I esken

  • Lenovo Yoga Tablet 8
  • USB-lader
  • Micro-USB-ladekabel
  • Dokumentasjon

Les også