Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Crystal USB

Innledning

Kan et sett mikroskopiske høyttalere som leveres i en eske på 17x10x7 cm produserere god lyd? Ifølge produsenten kan de ikke bare det, men de kan sågar produsere Hi-Fi-lyd! Det er muligens å trekke Hi-Fi-begrepet vel langt, selv om det kan diskuteres i det vide og brede hva Hi-Fi faktisk innebærer.

Vi snakker altså om en høyttaler på størrelsen med et kredittkort, bare noe tykkere naturligvis. Kabinettet er bygd i plastikk, men konstruksjonen virker tung og solid, størrelsen tatt i betraktning. Bestykningen er to knøttsmål elementer, som vi drar kjensel på som diskantelementer i andre sammenlignbare PC-høyttalersett.

Crystal USB er kompakte saker!

Produsenten kaller den patenterte teknologien for Humming Ports (forkortet Hump), som svært enkelt forklart går ut på at to elementer er plassert i hvert sitt kammer, med åpning i mellom. Lydbølgene fra det ene elementet vandrer over i det andre kammeret, og på den måten skal de to elementene hjelpe hverandre med å produsere mer fyldig og klar lyd.

Les mer om Hump-teknologien hos produsenten.

Se flere bilder på produktets side i vår prisguide.

Takk til Unique Hardware som leverte høyttalerne til test.

I bruk

Installasjon

Plugg inn USB-pinnen og de to kablene, og du er klar! Ingen drivere er nødvendig. "Lydkortet" oppdages som en ny "USB Audio Device" og blir automatisk valgt som standard lydkort så fort du kobler den til.

Plugg inn denne og du er i gang!

I bruk

Vi lot Lady Gaga starte ballet med Just Dance. Det låter tight og bra, fin oppløsning, god mellomtone, men det mangler for mye bunn til at det svinger skikkelig. Bare for å forsikre oss om at innrykket stemmer, ble også Leila Ks Electric fyrt opp. Igjen, definitivt lyttbart, men disse høyttalerne rocker ikke dansegulvet, for å si det sånn. Men sett i forhold til størrelsen på elementene, er det et ganske imponerende lydbilde de små boksene makter å sette opp.

Litt mer avslappet R&B med Guru og Angie Stone med Keep Wour Worries. Som med de to foregående sporene savner vi for mye bunndrag til at det blir en skikkelig bra opplevelse, men for all del – det låter slett ikke galt, spesielt på lavere nivåer, hvor også bassen virker å kommer noe bedre frem i lydbildet.

Nils Landgrens oppfunkede Abba-spor ble imidlertid en veldig god opplevelse. Prøv The Name of the Game. Det låter veldig klart og fint, flott stereobilde og fin jobb både i topp og bunn. Imponerende!

Hmmm, har vi ikke sett dette før? Til høyre, Creative L3500

Mer dystert blir det med Eminem og Mockingbird. Vi aner at høyttalerne her får trøbbel med å henge med i bunn, og måtte skru ned lydnivået litt for å unngå forvrengning. Utover det – en helt kurant opplevelse.

Vi roer ned med Andrea Bocellis fremføring av klassiske Con te partirò, her med Sarah Brightman. Nå kommer Crystal USB mer til sin rett igjen. Vi fornemmer vokalistene foran på scenen, med orkesteret i bakgrunnen. Igjen leveres imponerende oppløsning og god separasjon mellom vokal og de ulike instrumentene. Klart, vi savner mer trøkk i stemmen til Bocelli, mer bunn i orkesteret og endra mer dynamikk når orkesteret drar på, men for all del – dette er hørbart.

Sammenlignet med et 2.1-sett som Creative L3500 taper Crystal USB naturligvis stort i bassområdet – MEN: Både diskant og mellomtone oppleves om mer naturtro, klar og detaljert enn på Creative-settet. Det er rett og slett mer "Hi-Fi"-preg over Crystal USB.

Dette ble rått parti – men det skulle bare mangle også

Setter vi Crystal USB opp mot et par enkle (og tilårskomne) stativhøyttalere som Celestion 3 mk2 og en rimelig stereoforsterker blir det imidlertid rått parti. De små plastboksene er ikke i nærheten av å produsere samme lydbilde, og kommer til kort når det gjelder både topp, mellomtone og ikke minst bunn. De fysiske lovene gjelder fortsatt i 2009. Men det skulle også bare mangle – her snakker vi minst om 10-gangeren i forskjell i pris.

Ellers merker vi oss at retningen på høyttalerne gjerne blir litt feil når de plasseres på pultflaten. Det at elementene peker mot lytteren i magehøyde er ikke det beste utgangspunktet for best mulig diskantgjengivelse. Men – dette er avhengig av hvordan du plasserer høyttalerne, hvor langt unna og hvor høyt du selv sitter m.m. Kanskje burde høyttalerne ha blitt levert med et slags justerbart stativ.

Oppsummering

Det er ingen tvil om at disse høyttalerne produserer imponerende lydkvalitet størrelsen tatt i betraktning. At et par diskantelementer er i stand til å leverer et såpass bra lydbilde er imponerende.

Oppløsningen og stereobildet er det som imponerer mest, men også at høyttalerne leverer en viss bassproduksjon imponerer. Men de fysiske lovene gjelder også for Crystal USB, slik at det jo mangler voldsomt mye trøkk i bånn.

Det hadde i så måte vært veldig interessant å se Crystal USB bli parret med en godt avstemt subwoofer, eller sett samme teknologi brukt med større elementer. Med mer tynge i bunn hadde bruksområdet blitt utvidet betraktelig.

På lave (les: "snakkbare") lydnivåer presterer høyttalerne et lydbilde som for mange vil gjøre nytten til skrivebordsbruk. At de i tillegg ser bra ut og er svært portable er ingen ulempe. Hi-Fi eller ikke – til enkel bruk som "nærlydsprodusenter" på skrivebordet eller godlyd "på veien" gjør Crystal USB definitivt susen.

Til prisen på rundt 350 kroner inkludert frakt nøler vi ikke med å anbefale dem.

+  Bra stereobilde
+  Klar og godt oppløst lyd
+  Driverløs
+  Innebygget "lydkort"
+  Ser bra ut
+  Solid byggkvalitet


-  Svært begrenset lydnivå
-  Klare begrensninger i bunnen av registeret
-  Fungerer ikke under Linux
-  Litt kort høttalerkabel (1 meter)
-  Høyttalerkabel sitter fast
-  Ikke ideell lyttevinkel ved bordplassering
-  MÅ det lyse blått i i USB-pluggen?

Les også
Smått og godt?
Les også
Tre ganger 5.1 fra Klipsch
Les også
B&W lanserer ny takhøyttaler
Les også
350 000 kroner til overs?
Les også
Hjemmekino for folk flest
Les også
Philippe Starck og Parrot samarbeider
annonse