Tek.no

Test

Samsung WB 1000

14 Sept 2009 08:59

First page

Introduksjon

Da vi testet superzoomeren Samsung WB500 i sommer, synes vi mye stemte, med bra kamerahus, og et unikt zoomområde. Kameraet henvender seg til de som ønsker å utforske fotografiet litt dypere, og det synes WB1000 også å gjøre. Der WB500 med 240 mm teleobjektiv imøtekommer den litt spesialiserte fotografen, er WB1000 lagt opp som det ideelle allround-kameraet, med sjenerøs vidvinkel, litt ekstra tele, og med diverse automatikk med varierende grad av mulighet for egeninnstillinger. På toppen av dette får vi lukker- og blenderprioritet og helmanuell modus og hvitbalanse som vi kan justere selv. Det hele er pakket inn i et ikke så lite stilig kamerahus, med analoge måleskiver for batteri og minnekort, sånn for å gi litt underholdning på kjøpet. Samsung lover ganske mye, men vi håper WB1000 imponerer mer på bildesiden enn det WB500 gjorde.

Les hele testen her.

Fysisk

Med WB1000 ser Samsung tilbake i tid, med et retrostil som understrekes av to analoge måleskiver for batteri og minnekort på toppen. Det er litt klassisk motorsport over det også, og stilig synes vi. WB1000 er ikke blant de netteste kameraene, utført i metall og med en vekt på 186 gram. Kamerahuset måler 97 x 61 x 21 mm. Vi synes dette er en sympatisk størrelse, som gir ok plass til knapper og brytere, og nok å holde i under når man tar bilder. Skjermen er god, og med 24-120 mm objektiv er vi så langt meget fornøyd.

I bruk

Med det vellet av automatiske og manuelle løsninger vi finner i WB1000, kan man ikke si annet enn at Samsung har gjort mye når det gjelder akkurat brukervennlighet. Har du tech-angst er det flere nivåer automatikk, og vil du være kreativ kan det meste stilles etter behov. Menyene er ikke av det mest intuitive vi har vært borti, men det er lagt inn norske forklaringer gjennomgående, som kan være greie påminnelser om hva som gjør hva.

Bildekvalitet

Moderat fortegning og minimalt kromatisk feilbrytning til tross: Bildekvaliteten er ikke mer en middels. Også ved lav ISO preges bildene av klattete støyfjerning.

Konklusjon

Samsung WB1000 er både stilig og som skapt for entusiasten som ønsker seg noe nett og hendig til å vikariere for speilrefleksen når den blir for tung. Etter litt bruk, ønsker vi at dette kameraet skal levere også på bildekvaliteten. Bilderesultatene er dessverre ikke helt på nivå, hverken blant de naturlige konkurrentene nederst i entusiastsjiktet, eller blant langt enklere kameraer. Bildene er helt brukbare, men man ønsker å kunne strippe dem for prosesseringseffektene som ligger som maleriske klatter på vei opp ISO-stigen. Her tror vi mulighet for etterjustering av råfiler hadde hjulpet.

Bildegalleriet

Les også