Tek.no

Test

Nikon Coolpix S640

21 Des 2009 08:11

Oversikt

Introduksjon

Da vi testet Coolpix S620 i vår, beskrev vi innledningsvis savnet av et lite, hendig Nikon-kamera til å supplere deres ypperlige speilreflekskameraer. Der andre merker kunne levere komplette pakker speilrefleks og hendige lommemodeller, virket kombinasjonen mindre tilfredsstillende med Nikon. De hadde rett og slett ikke de beste lommekameraene. Heller ikke S620 viste seg å være det kameraet vi etterlyste, selv om mye av det funksjonelle stemte. Bildene ble rett og slett ikke skarpe nok.

Siden har Nikon tenkt i andre baner. I parallell med S640 lanserte de for eksempel verdens første kamera med innebygget projektor. Ideen virket først litt desperat, men viste seg å være smart. Videokanon og kamera i ett åpner absolutt for nye bruksområder og moro. Men bildene var fremdeles ikke slik vi ønsket. Derimot så vi lovende tendenser fra Coolpix S640 allerede i den testen. Her skal vi se nærmere både på bildene og de funksjonelle aspektene ved det seneste Coolpix-kameraet, og håper Nikon treffer blink denne gangen.

Les hele testen her.

Fysisk

Nikon S640 hører til Coolpix-familiens såkalte Style-serie. Sammenlignet med Performance og Life-serienes mer robuste og avanserte kompaktkameraer, er S-serien elegant og ment for lomma eller party-veska. Med et ytre omfang på 91 x 55 x 21 mm er S640 så absolutt et smidig lite kamera. I likhet med forgjenger Nikon S620, gir det et elegant og litt voksent inntrykk, uten tacky ornamentikk eller "sporty" påbygg. Med 136 gram, medregnet batteri, minnekort og stropp, er det heller ikke mye å si på vekta.

Nikon har utstyrt S640 med et zoomobjektiv som spenner fra 28mm til 140 mm over tolv zoomtrinn, omregnet til småbilde-standard. Spesifikasjonene er på mange måter gode, med skikkelig vidvinkel. pluss litt ekstra teleegenskaper. 140 mm tele er en god del bedre forgjengerens lengste brennvidde på 112 mm. Som hos S620 er maks lysstyrke f/2,7 hos S640 i vidvinkel. I teleenden er lysstyrken ikke like god, med f/6,6 mot f/5,8 hos S620.

I bruk

S640 er i store trekk en helautomatisk maskin. Mest kontroll har du i standard auto-modus, der blant annet hvitbalanse kan stilles manuelt mot hvitkort. Du kan velge mellom senterdominert og matrisemåling, men ikke punktmåling, en mulighet som var tilgjengelig hos Coolpix S620. Vi finner videre et utvalg fargeparametere som blant annet lar oss fotografere med litt ekstra spark i fargene, eller nå også i cyanotype, eller blåkopi slik det oppgis i den norske menyen.

Den kanskje mest avanserte funksjonen er følgefokus, som i kombinasjon med den påstått lynraske autofokusen bør gjøre dette kameraet egnet til sportsfotografering. Med et trykk på ok-knappen låser du fokus på et subjekt som da forblir i fokus til bildet er tatt.

I følge Nikon er Nikon S640 ikke bare tidenes raskeste Coolpix, med autofokushastighet på speilrefleksnivå, men skal også ha kjappere oppstart enn noe annet kompaktkamera på markedet. Vi fikk raskest oppstart i vår test, mens Nikons løfte ikke innfris når det gjelder autofokus.

Bildekvalitet

Det har skjedd ting hos Nikon siden S620 som kom tidlig i 2009. Tegningen fra S640 er klar og tydelig. Ved lav ISO står S640 seg fint i forhold til konkurransedyktige kompaktkameraer fra både Panasonic og Fujifilm. Kromatisk feilbrytning begrenses betydelig sammenlignet med forgjengeren. Ytelsen varier avhengig av brennvidde, men like fullt: S640 er blant de tre beste i denne testen.

Konklusjon

Vi så allerede tendensen i vår test av projektorkameraet S1000pj: Bildene fra det langt rimeligere Coolpix S640 var lovende. Og anelsen bekreftes her. Som vi har påpekt i denne testen, likte vi S620 godt. Det er et nett lite kamera, men med det viktigste installert, der iblant bildestabilisator og en god normalzoom. Tilsynelatende det ideelle lommekamera, men dessverre manglet en del på bildesiden. Med S640 får vi det meste av det gode fra S620, men i tillegg bedre tele, og som sagt bildekvalitet Nikon kan være stolt av. Nikon bør selvsagt ikke hvile på sine laurbær. Her er rom for forbedringer. Både ved høyere ISO og i korteste brennvidde er resultatene mindre imponerende, og punktmåling kan gjerne re-introduseres.

Bildegalleriet

Les også