Tek.no

Test

Nikon Coolpix S1000pj

Øyvind Renberg
7 Des 2009 08:43

Oversikt

Introduksjon

Der Nikon har vært en udiskutabel leder innen digitalt speilrefleks de siste årene, har de ikke fulgt helt opp i kompaktklassen. De har satt standarder for bildekvalitet og design innen de større og dyrere kamerasystemene, men det er en stund siden de har overbevist med skikkelig gode og nyskapende lommekameraer. Eksempelvis var det mye som stemte med S620 som vi testet tidligere i år - bortsett fra bildene. De var ok, men ikke mer enn det.

Så, mens vi venter på noe nytt og bedre, bryter Nikon mønsteret helt, og lanserer verdens første kamera med innebygget projektor. Ok, ideen kan kanskje virke desperat, i hvert fall litt på siden, men den rører i alle fall ved noe i denne gamle åttitalls-sjelen. For det var noe fint, litt magisk, ved lysbildestundene, med eksotiske ferieminner projisert hjemme på stueveggen. Det er også noe sosialt og samlende ved projeksjonen, som vi synes mangler i dagens digitale bildedeling.

Vi ønsker S1000pj velkommen, men har ikke glemt håpet om også bedre bilder fra Nikon i lommeformat.

Les hele testen her.

Fysisk

Til tross for innebygget projektor og 5x zoom, er ikke Nikon S1000pj mer enn moderat større enn gjennomsnittet av dagens kompaktkameraer. Kamerahuset måler 96 x 62 x 23 mm. Det meste er av metall, og fint utformet. Zoomobjektivet som spenner fra 28 - 140 mm er riktig nok av den kompakte foldetypen som er bygget helt inn i kamerahuset, og der ligger noe av forklaringen. Det ubeskyttede projeksjonsvinduet virker litt utsatt. Nikon S1000pj er utstyrt med en skjerm på 6,8 cm, det vil si 2,7 tommer. Oppløsningen er på 230 000 punkter. Batteri med en kapasitet på 220 bilder per oppladning er litt slapt sammenlignet med andre kompaktkameraer, der gjennomsnittet ligger opp mot 300 bilder. Dette kan virke litt svakt for et kamera til over 3000 kroner, men her kompenserer den innebygde projektoren, i alle fall med tanke på visning av bilder.

I bruk

Med innebygget projektor er det vel riktig å kalle Nikon S1000pj en hybridmaskin. Kombinasjonen kan kanskje virke litt som en kuriositet på papiret, men vi håper andre produsenter følger opp med tilsvarende løsninger. Opplegget fungerer nemmelig overraskende bra. Projektorspesifikasjonene er beskjedne sammenlignet med større videokanoner. Lysstyrken på 10 lumen er vel som peanøtter å regne, og anbefalt projeksjonsavstand mellom 26 cm til to meter, med opp til en meter bildeflate låter kanskje begrensende. Det er likevel overraskende hvor mye du kan få ut av dette lille maskineriet, bare du vet å utnytte omgivelsene.

Sett bort fra innebygd projektor, er Nikon S1000pj et relativt enkelt kompaktkamera. Du kan velge i 16 ulike scener - eller på norsk, motivvalg - fra portrett til museum og panorama. Du kan også stille til såkalt smart portrett-innstilling, der kameraet både skal kjenne igjen ansikter, omgå blunking og glatte ut rynker.

Bildekvalitet

Dette blir det svakeste punktet på Nikon S1000pj. Hjørnegjengivelsen er tåkete og detaljer vaskes ut med støyfjerning ved høyere ISO. Auto hvitbalanse er heller ikke alltid til å stole på, da bildene tenderer til det gule med et litt skittent preg. Bildene vil fungere greit til små utskrifter, men de store formatene takler S1000pj best ved å projisere dem på vegg.

Konklusjon

Bildekvaliteten har tydelig vis blitt et kompromiss i den indre konstruksjonen, og foldeobjektivet ga oss en anelse om dette, allerede da vi begynte å leke oss med kameraet. Skal du ta bra bilder er ikke S1000pj det rette valget. Snur vi det litt på hodet, kan vi derimot si at S1000pj er kul, liten projektor, med innebygget, helt brukbart kamera. Og helhetlig sett, fungerer det meget bra. Her er det rom for forbedringer, men vi håper projektorkameraet vil få fotfeste.

Bildegalleriet

Les også