Disse appene gjør det morsommere å trene
Vi har testet ti apper som får opp motivasjonen, men det er store forskjeller mellom dem.
Innhold
- Introduksjon og konklusjon
- OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
- Dette har vi lagt vekt på
- Ti apper
- Konklusjon
- På neste side kan du lese mer om de enkelte treningsappene
- De beste treningsappene
- OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
- Adidas MiCoach
- Cardiotrainer
- Endomondo
- Runkeeper
- Runtastic
- Disse nådde ikke til topps
- OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
- Marathon
- Nike+ GPS
- Runmeter
- Sports Tracker
- Strava Run
- Gå til konklusjonen for å se hvilke apper som er best til hvilke mobiler
Introduksjon og konklusjon
OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
Til tross for at alle vet at det er bra for helsen å trene, er det likevel lett å sluntre unna. Da trenger du noe som kan motivere deg.
Med en treningsapp på mobilen er det lettere å holde motivasjonen oppe. En treningsapp kan logge alle treningsøktene dine og vise dem på et kart, lage nyttig og morsom statistikk, gi deg oppmuntrende kommentarer på øret om hvordan du ligger an, og la deg sammenligne dine egne prestasjoner mot venner og bekjente. Noen av appene lar deg også utfordre vennene dine. Hvem løper lengst i løpet av den neste måneden, eller hvem klarer å slå rekorden din på 5 kilometer?
Dette har vi lagt vekt på
I denne testen har vi lagt mest vekt på at appene skal virke motiverende, siden motivasjonen antagelig er det de fleste sliter med når det kommer til trening.
En god treningsapp som skal fungere godt for både "mosjonister" og de som ønsker å ta treningen ett skritt lenger, bør være så enkel å bruke som mulig. Samtidig bør den ha disse funksjonene:
- Registrering av treningsturen på et kart
- Tilbakemeldinger om tid, distanse og hastighet – helst også som talemeldinger i hodetelefonene
- God oversikt over treningshistorikk, helst både i appen og via egen nettside
- Støtte for pulsmåling
Vi har gitt pluss til apper som har gode sosiale funksjoner som lar deg sammenligne dine egne resultater med venner og bekjente, og eventuelt også kobling mot tjenester som Facebook og Twitter. Vår egen erfaring er at denne typen løsninger kan virke svært motiverende og være med på å få deg ut av sofaen.
At du kan importere og eksportere data fra andre treningsprogrammer eller pulsklokker, teller positivt. Noen av treningsappene er imidlertid overlesset med avanserte funksjoner i et brukergrensesnitt som kan virke komplisert for folk flest, og da har vi gitt trekk for dette.
Her kan du lese hvordan du får pulsmåling i treningsappen
Ti apper
Vi har testet tilsammen ti ulike treningsapper for Android, Windows Phoneog iPhone. Appene er testet under løping, men mange av dem støtter også andre typer aktiviteter, som sykling eller skigåing.
Appene benytter seg av den innebygde GPS-mottakeren i mobiltelefonen til å måle hvor fort og langt du løper. Det betyr at de først og fremst er beregnet på utendørs trening. Nike+-appen bruker imidlertid også akselerometeret i iPhone til å registrere skritt, slik at den skal fungere på tredemølle innendørs. Noen av appene lar deg også registrere treningsøkter manuelt, slik at du også får registrert innendørs trening, eller for eksempel svømming og andre treningsformer hvor det ikke fungerer særlig godt å ta med deg mobiltelefonen.
Det er ganske nøyaktig ett år siden vi gjorde vår forrige test av treningsapper. De fleste appene vi testet den gangen er aktuelle også nå, men mange har kommet i nye versjoner. Vi har også tatt med noen nye apper.
Nederst på siden kan du se hvilke apper vi anbefaler til hvilke mobiltelefoner. På de neste sidene kan du lese flere detaljer om alle appene.
Konklusjon
Vår test viser at den beste treningsappen for iPhone eller Android ikke nødvendigvis behøver å være den beste til Windows Phone. Endomondo vinner testen for iPhone og Android, men kommer dårlig ut på Windows Phone. Har du en Windows-telefon bør du i stedet velge Runtastic, viser vår test. Dette er våre anbefalinger:
iPhone: Endomondo vinner testen, men Runtastic, Runkeeper og Adidas MiCoach er også gode valg. Vi anbefaler MiCoach spesielt for deg som liker å få et skreddersydd treningsprogram og hjelp til å følge dette, mens Runkeeper og Endomondo er best på sosiale funksjoner – perfekt for deg som vil konkurrere mot venner og kjente.
Endomondo for Android.
Android: Også på Android er det Endomondo som stikker av med seieren, med Runkeeper, Adidas MiCoach og Runtastic like bak. Men Android-eiere bør også ta en kikk på Cardiotrainer, som er perfekt hvis du er ute etter en app som pusher deg litt hver dag, og gir deg vennlige dult hvis du forsøker å hoppe over treningen.
Windows Phone: Utvalget av treningsapper til Windows Phone er dessverre dårlig, og de appene som finnes er ikke like gode som på Android og iPhone. Den desidert beste appen av de fire vi har testet, er Runtastic - selv om den mangler enkelte funksjoner fra Android- og iPhone-versjonene. Likevel; Runtastic gjør en god jobb, spesielt hvis du spanderer på deg Pro-versjonen til 35 kroner.
På neste side kan du lese mer om de enkelte treningsappene
Les også: Nike+ SportWatch GPS: Løpeturen blir ikke den samme uten denne
De beste treningsappene
OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
For at en treningsapp skal oppnå toppkarakter, krever vi både at selve appen fungerer godt under selve treningsøkten, men også at det er lett å få oversikt over tidligere trening. Vi mener det er en fordel at appen har et tilhørende nettsted som gir deg oversikt over tidligere prestasjoner, selv om noen av appene i denne testen baserer seg på at det meste av informasjon ligger i selve appen.
Vi har lagt mest vekt på brukervennlighet og funksjoner som motiverer til å trene oftere. Disse kommer best ut i vår test:
Adidas MiCoach
Adidas-appen skiller seg fra de andre ved at du er helt avhengig av det tilhørende Micoach-nettstedet for å få noe særlig utbytte av appen. Micoach er nemlig basert på at du setter opp treningsprogrammer på Micoach.com, som så automatisk blir synkronisert over til Micoach-appen på mobilen. Det er riktignok mulig å velge "Free run" i appen, hvis du bare skal ta deg en liten løpetur utenom treningsprogrammet.
Vi testet Adidas MiCoach med løping, men du kan sette opp treningsprogrammer for en rekke ulike idrettsgrener, som for eksempel fotball og ishockey. Det er også treningsprogrammer for styrketrening.
Mange synes det er lettere å bli motivert til å trene hvis man har satt opp et treningsprogram som man følger på faste dager i uken. Undertegnede er en av dem. Adidas Micoach er en av de beste løsningene vi har sett for nettopp dette. Du logger deg inn på Micoach.com og kan velge og vrake i et stort antall varierte treningsprogrammer. Vil du delta i Sentrumsløpet eller løpe halvmaraton, kan du legge inn dato for når løpet går av stabelen, og automatisk få laget et skreddersydd program som sørger for at formen er på topp løpsdagen. Forutsatt at du følger programmet, selvfølgelig.
Når du starter appen, vil du kunne velge det treningsprogrammet du har satt opp på PC-en. Da får du opp en liste over alle treningsøktene programmet består av, og du kan velge en av dem. Underveis mens du løper vil du få beskjeder på øret om å løpe raskere eller tregere. Dette er basert på treningssoner – som blir satt opp når du løper et såkalt "asessment run" første gang. Dermed vet appen hvor fort du må løpe for å for eksempel løpe med middels eller høy intensitet, og ber deg om å dra på litt mer eller senke farten – alt ettersom hvor i programmet du er. Appen kan dele inn sonene enten basert på hastighetsmåling, eller den kan bruke pulssoner hvis du har et pulsbelte. Vi fikk imidlertid verken et ANT+-belte med Wahoo-dongle eller et Wahoo Bluetooth 4-belte til å fungere på iPhone, så etter alt å dømme må du kjøpe Adidas' eget pulsbelte for å få pulsmåling i iPhone-versjonen.
Spesielt på intervalltrening synes vi Adidas Micoach-appen gjorde en utmerket jobb. Som en liten kuriositet kan vi nevne at du kan velge mellom et ganske stort antall stemmer, inkludert enkelte idrettskjendiser.
Nettsidene til Micoach gir deg god oversikt over både tidligere og planlagt trening. Treningsøktene plottes inn på kart, og du får det meste av relevant statistikk. Tjenesten mangler imidlertid mange av de sosiale funksjonene som finnes i en del av de andre appene i testen, som å kunne dele treningsøkter med andre eller utfordre venner.
Konklusjon: Til tross for at MiCoach er en svært god treningsapp, er den faktisk helt gratis. Anbefales til alle som ønsker å få satt opp profesjonelle treningsprogrammer uten å måtte betale dyrt for det.
Last ned MiCoach til iPhone – Last ned MiCoach til Android
Cardiotrainer
Denne appen kan brukes til de fleste former for trening, og den fungerer godt enten du ønsker å få best mulig kondisjon, eller vil gå ned i vekt.
Er du en av dem som ofte finner unnskyldninger for å hoppe over treningen, har CardioTrainer en ganske kjekk tilleggsfunksjon. Appen lar deg nemlig sette opp treningsprogrammet på mobilen, med hvilke ukedager du har tenkt å trene på – og hva du har tenkt å gjøre de ulike dagene. Du kan for eksempel si at du skal løpe, spasere eller sykle deg en tur mandager, onsdager og fredager. Statusfeltet på mobilen vil hele tiden vise deg hvor mange kalorier du har forbrukt i løpet av den siste uken, og trekker du ned statuslinjen vil du få opp indikatorer som viser hvilke dager du skal trene. Har du gjennomført en planlagt treningsøkt, vises dette i grønt – hvis ikke skifter fargen til rødt.
Mens du med de fleste andre treningsapper må registrere en konto, er det ingen slik registrering i CardioTrainer. I stedet må du bruke en aksesskode for å få tilgang til resultatene dine på nett. Koden finner du inne i CardioTrainer-appen. Kontoen din kan linkes til Google-kontoen, slik at du får tilgang til treningsresultatene dine selv om du skulle bytte telefon og installere CardioTrainer på nytt der.
Appen er enkel og grei i bruk, og den gir deg gode tilbakemeldinger på øret om hvordan du ligger an. Selve appen er ganske omfattende, og gir deg fin oversikt over tidligere treningsøkter, inkludert statistikk, grafer, kaloriforbruk per økt eller per måned, osv. Dessverre er ikke appens nettsider like gode. Der får du ganske begrenset oversikt og få muligheter til detaljert statistikk, og nettstedet mangler også de mer avanserte funksjonene du finner på nettstedene til mange av de andre appene. Vi synes likevel selve Cardiotrainer-appen gjør en veldig god jobb, kanskje så god at de fleste ikke vil savne en bedre nettløsning.
Kjøper du Pro-versjonen til 55 kroner får du blant annet mulighet til avansert intervalltrening. Pro-versjonen har også en morsom funksjon for å konkurrere mot deg selv ved å løpe en tidligere rute en gang til. Det finnes også gode tilleggsmoduler for de som slanker seg, hvor du registrerer både matinntak og kaloriforbruk.
Det er støtte for Bluetooth-pulsbelter.
Konklusjon: CardioTrainer mangler som sagt en god webløsning og har heller ikke de sosiale funksjonene du finner i blant annet Runkeeper, Nike+ og Endomondo. Trenger du ikke dette, er CardioTrainer et utmerket valg som gir deg jevnlige påminnelser om å trene.
Last ned CardioTrainer til Android
Endomondo
Endomondo har blitt en av de desidert mest populære treningsappene, og finnes til alle relevante mobilplattformer. Det er imidlertid en del forskjeller mellom versjonene til iPhone, Android og Windows Phone – som er de tre vi har testet.
Endomondo fungerer med alle typer trening, enten du løper, sykler, danser eller driver med andre ting. Den finnes i både gratis- og Pro-versjon, hvor Pro-versjonen har en del tilleggsfunksjoner – blant annet at du kan forsøke å slå dine egne rekorder. Du kan også kjøpe et "Athletes Lounge"-medlemsskap til 6 dollar i måneden (ca. 35 kroner), som gir deg omfattende muligheter til å sammenligne dine egne prestasjoner med venner og familie. Vi testet dette, men synes tilleggsinformasjonen vi fikk var såpass begrenset at vi ikke mener det er verdt pengene.
Appen gir deg gode tilbakemeldinger underveis om blant annet fart, distanse og snitthastighet, men du har ikke like god mulighet som i Runkeeper eller Runtastic til å skreddersy hvilken informasjon du vil ha. Har du hodetelefoner/håndfri med knapper på kabelen for å starte/stoppe musikk, kan du i Android-versjonen få Endomondo til å lese opp blant annet fart, distanse og tid ved å trykke på knappen. Det er for øvrig støtte for pulsmålere i både Android- og iPhone-versjonen, men ikke i Windows Phone-versjonen.
Endomondos nettsider er veldig gode, og gir god oversikt over alle treningsøktene dine, samt en masse nyttig og morsom statistikk. Du kan legge til venner som også bruker Endomondo, og dere kan utfordre hverandre – for eksempel til å se hvem som kan løpe lengst i løpet av en gitt periode. Treningsresultater kan automatisk eller manuelt deles på for eksempel Facebook. I likhet med Runkeeper kan du også logge informasjon fra annet enn selve treningsappen, som for eksempel vekt og fettprosent fra en trådløs badevekt som leveres av produsenten Withings.
I både iPhone- og Android-versjonene av appen kan du få opp rekordene til vennene dine, og prøve å slå for eksempel en venns raskeste tid på 5 km. Vennene dine kan følge deg på et kart mens du løper, og skrive inn kommentarer underveis. Kommentarene leses opp for deg mens du er ute og løper. Du kan også forsøke å slå noen av dine egne rekorder, eller følge en rute du har løpt tidligere.
Mens iPhone- og Android-versjonene er forholdsvis like, skiller Windows Phone-versjonen seg ut ved at den har ganske begrensede muligheter i forhold til de to andre versjonene. Du kan velge sportsgren og sette et mål i antall kilometer, men funksjonene for å konkurrere mot venners eller dine egne rekorder mangler.
Android- og iPhone-versjonene har en funksjon for intervalltrening, som helt mangler i Windows Phone-versjonen. Med denne kan du velge mellom flere forhåndsdefinerte intervallprogrammer, eller sette opp dine egne. Aktiverer du intervallfunksjonen, vil Endomondo fortelle deg hvilken intensitet du skal løpe med.
Konklusjon: Denne treningsappen har det aller meste, men er likevel svært enkel å bruke. Gode sosiale funksjoner trekker opp. Testvinner på Android og iPhone.
Last ned Endomondo til iPhone – Last ned Endomondo til Android
Runkeeper
Runkeeper er en av de mest populære treningsappene. Produsenten tok tidligere betalt for en Pro-versjon, men i fjor bestemte de seg for å gjøre også denne versjonen gratis. I stedet satser de på å selge tilleggstjenester, som for eksempel treningsprogrammer.
I likhet med Endomondo støtter Runkeeper nesten alle typer trening du kan tenke deg. Driver du med både sykling, løping og for eksempel roing, kan du få logget alt sammen – og få detaljert statistikk for hver enkelt treningsform.
Siden Runkeeper er så populær som den er, er det stor sjanse for at du kjenner andre som også bruker appen. En nyhetsfeed på Runkeepers nettsider holder deg oppdatert på venners treningsøkter, og du kan gå inn og kommentere når noen har vært ute og for eksempel løpt. En Live-funksjon lar vennene dine se på et kart når du er ute og løper, men det er ikke mulig å kommentere underveis – slik du kan i Endomondo. Runkeeper er for øvrig godt integrert med sosiale tjenester som Facebook og Twitter.
Runkeeper-appen har alt du forventer å finne i en profesjonell treningsapp, og vi liker spesielt at du har mulighet til å detaljstyre hva slags informasjon du vil ha på øret mens du løper. Vil du vite gjennomsnittshastigheten og pulsen for hver 500 meter, får du det hvis du vil.
Android- og iPhone-versjonene er ganske like når det gjelder funksjonalitet, selv om iPhone-versjonen kanskje ser penere ut. Android-versjonen mangler imidlertid en nyttig funksjon som iPhone-versjonen har, nemlig "Target pace". Det innebærer at Runkeeper gir deg beskjed om du går over eller under en bestemt hastighet.
Kjøper du et Runkeeper Elite-medlemsskap har du mulighet til å kjøpe treningsprogrammer satt opp av profesjonelle løpere til nedsatt pris. Du får for eksempel programmer skreddersydd for deg som vil løpe 10 km, halvmaraton eller maraton under en gitt tid.
Runkeeper hadde tidligere en Windows Phone-versjonen av appen, men de valgte for ikke lenge siden å trekke denne for å i stedet satse utelukkende på Android- og iPhone-versjonen.
Runkeepers nettsider lar deg logge informasjon fra annet enn selve Runkeeper-appen. Har du en trådløs badevekt fra Withings kan du for eksempel bruke Runkeeper til å følge vekt og fettprosent, og det finnes også en blodtrykksmåler til iPhone som automatisk laster opp informasjonen til Runkeeper.
Konklusjon: Anbefales! Sjansen er stor for at du har noen venner som også bruker Runkeeper, og som kan være med og motivere deg.
Last ned Runkeeper til iPhone –– Last ned Runkeeper til Android
Runtastic
Runtastic er gratis, men ved å betale for Pro-versjonen slipper du reklamen, og du får enkelte avanserte funksjoner – som taletilbakemeldinger når du løper, støtte for pulsmåling, og støtte for intervalltrening (foreløpig bare tilgjengelig på iPhone-versjonen). I tillegg er det mulig å kjøpe et løpende Gold-medlemskap for rundt 265 kroner i året, som gir deg enda mer detaljert statistikk på nettsidene og mulighet til å sammenligne deg selv med vennene dine.
Med Gold-medlemskap kan du også kjøpe profesjonelle treningsprogrammer til halv pris. Men et treningsprogram for eksempel for halvmaraton, satt opp av en tidligere olympisk mester, koster deg hele 217 kroner uten Gold-medlemsskap, noe vi mener er ganske drøyt. Tilsvarende treningsprogram hos Runkeeper koster det halve, uten medlemsskap.
Brukergrensesnittet i Runtastic er meget bra. Det er lett å finne frem i menyene, og du kan enten registrere treningsøkten på vanlig måte, eller velge å løpe en bestemt distanse eller tid. Du kan også sette som mål at du skal holde en gitt hastighet, så passer appen på at du holder høy nok fart. Det er også funksjoner for intervalltrening.
Appen gir deg god oversikt over tidligere treningsøkter, og med "ghost run"-funksjonen kan du konkurrere mot deg selv ved å løpe samme løype som tidligere.
Runtastic finnes også i en versjon til Windows Phone. Vil du ha pulsmåling på Windows Phone, er dette såvidt vi vet den eneste treningsappen som har denne muligheten. Du må da kjøpe et spesielt pulsbelte fra Runtastic, som også inkluderer en dongle du setter inn i hodetelefonutgangen på mobilen. Dongelen har gjennomgang til hodetelefoner, slik at du kan lytte til musikk og få taletilbakemeldinger mens du løper.
Windows-versjonen inneholder mange av de samme funksjonene som i Android- og iPhone-versjonene, men er likevel ikke fullt på høyde. Du får taletilbakemeldinger hvis du har Pro-versjonen, men ikke grafer som viser hastighet, høyde og puls.
Konklusjon: Runtastic er en veldig god treningsapp, og selv om Windows Phone-versjonen ikke er helt på høyde med Android- og iPhone-versjonene, er det den desidert beste treningsappen for Windows Phone akkurat nå.
Last ned Runtastic til iPhone – Last ned Runtastic til Android
Disse nådde ikke til topps
OBS! Vi har nå publisert en nyere test av treningsapper. Den finner du her »
Disse appene klarte ikke å nå helt til topps i vår test. Noen av appene er likevel ganske gode, og kan være verdt en kikk – spesielt hvis du har venner som bruker den samme appen, og appen har funksjoner for å sammenligne dine egne prestasjoner med vennenes prestasjoner.
Marathon
Marathon finnes kun til Windows Phone, og appen koster 10 kroner. Den fungerer på både løping og andre treningsformer, som sykling, spaserturer eller ski.
Marathon kan gi deg beskjeder på øret om hvordan du ligger an, og du kan selv velge hva slags informasjon du skal få underveis. Det er mulig å konkurrere mot deg selv, ved for eksempel å prøve å slå tiden fra en tidligere løpetur.
Appen inneholder en funksjon for intervalltrening, hvor du selv definerer lengden på intervallene og hvor lang pause du ønsker mellom hvert intervall. Du kan enten registrere en treningsøkt uten noen bestemte mål, eller sette opp at du ønsker å løpe en bestemt distanse på under en gitt tid. I tillegg kan du konkurrere mot deg selv ved å velge en tidligere treningsøkt fra en liste.
Du kan laste ned stemmer på andre språk enn standardspråket engelsk. Norsk finnes ikke, men hvis du foretrekker svensk fremfor engelsk er det mulig. Stemmene er datagenererte, og dermed ikke like klare og tydelige som i for eksempel Runkeeper – men det går likevel greit å forstå.
Treningsøktene kan lastes opp til Marathons nettsider, hvor du kan se mer detaljert statistikk om løpeturen. Der kan du også sammenligne deg selv med andre brukere av treningsappen. Men dessverre er nettsidene til Marathon forholdsvis dårlige sammenlignet med nettsidene til for eksempel Endomondo. Du har riktignok mulighet til å få statistikk over din egen progresjon, men nettstedet mangler de sosiale funksjonene du finner i Runtastic for Windows Phone, og hele nettstedet virker rett og slett litt "hjemmesnekret".
Konklusjon: Totalt sett mener vi Marathon gjør en helt grei jobb, men at det er et stykke opp til Runtastic for Windows Phone – og enda lenger opp til de beste treningsappene for Android og iPhone. Appen har heller ikke mulighet for pulsmåling, slik som i Runtastic for Windows Phone.
Lastes ned fra Marketplace på Windows-mobilen
Nike+ GPS
Nikes treningsapp finnes kun til iPhone. I motsetning til mange av de andre appene, er den også kun beregnet på løping.
Mens du tidligere måtte ha en spesiell sensor i skoen for å bruke Nike+-tjenesten, kan du med Nike+ GPS-appen på iPhone få registrert treningen kun ved hjelp av telefonens innebygde GPS. Appen vil også benytte akselerometeret i telefonen, slik at du får registrert løpeturen du gjør på tredemølla.
Du kan starte løpeturen uten noe bestemt mål, eller så kan du stille inn hvor mange minutter eller kilometer du vil løpe. Appen gir deg tilbakemeldinger på øret om hvor fort og langt du har løpt, og du får motiverende tilbakemeldinger om for eksempel at "nå er du halvveis" eller "du er nesten i mål". Tilbakemeldingene gis på engelsk, og Nike har lagt inn oppmuntrende skryt fra idrettskjendiser når du har slått noen av dine egne rekorder.
Løpeturen kan deles med venner via Facebook, og Nikes nettsider har også funksjoner for å dele med andre Nike+-brukere.
Via nettsidene kan du utfordre venner, for eksempel til å se hvem som løper raskest eller lengst før en gitt dato. Du kan også sette opp mål for deg selv, som at du skal løpe oftere. I tillegg har appen mulighet til å leke "sisten" med venner som bruker Nike+. Da utfordrer du en venn til å løpe lengst distanse eller lengst tid. Den som løper kortest, "har'n". Appen inneholder også en funksjon for å utfordre deg selv til å løpe lengre distanser, raskere eller klare å slå en tidligere rekord – for eksempel komme under 50 minutter på 10 km.
Både appen og nettsidene gir en fin oversikt over tidligere treningshistorikk, og kartet som viser ruten du har løpt viser deg informasjon om hvor i løypen du har løpt raskest. På nettsidene ser du også høydeprofil på løypa.
Et pluss med nettsidene, er at du kan få satt opp forslag til skreddersydde treningsprogrammer – for eksempel hvis du har som mål å løpe 5 km på en gitt tid. Men treningsprogrammene dukker ikke opp på mobiltelefonen, slik som i Runkeeper, og dermed må du sjekke dagens program på nettet før du starter løpeturen. Nettsidene er for øvrig ganske gode, men går til tider tregt. At de er basert på Flash, er ikke et pluss.
Konklusjon: Alt i alt er Nike+ en enkel og brukervennlig treningsapp som gjør nytten, men den mangler mye av funksjonaliteten du finner i blant annet Runkeeper og Endomondo.
NB! Nike har nettopp annonsert at de kommer med en helt ny versjon av Nike+-tjenesten på nettet. Denne var ikke klar da vi gjorde denne testen.
Runmeter
Runmeter finnes kun til iPhone, og skiller seg fra flere av de andre treningsappene ved at den baserer seg på at du utelukkende skal bruke mobiltelefonen. Alle treningsdata lagres på telefonen, men sikkerhetskopieres automatisk til Apples iCloud-tjeneste, i tilfelle du skulle miste telefonen eller kjøpe en ny. Det at det ikke finnes noe tilhørende nettsted som du kan gå inn på for å få oversikt over tidligere treningsøkter, er noe vi mener er et minus. Du får riktignok ganske rikholdig statistikk inne i selve appen.
Selve registreringen av treningsøkten er enkel og grei. Du kan velge mellom en rekke ulike aktiviteter, som løping, sykling eller skigåing. Det er i tillegg ferdigdefinerte aktiviterer for intervalltrening, og du kan opprette dine egne aktiviteter. Underveis i treningsøkten får du gode stemmetilbakemeldinger om hvordan du ligger an, og du kan velge hvilke opplysninger du ønsker å få på øret underveis.
Et pluss med Runmeter er at det følger med treningsprogrammer for å løpe 5 kilometer, 10 kilometer, halvmaraton og maraton. Det er riktignok treningsprogrammer for den som er ganske utrent fra før, vi kunne ønsket oss treningsprogrammer i ulike vanskelighetsgrader.
Brukergrensesnittet i appen er litt rotete og lite intuitivt, men appen inneholder de fleste funksjoner du forventer å finne i en treningsapp. Det er støtte for pulsmåler, og vi fikk Wahoos Bluetooth 4-belte for iPhone til å fungere fint med appen.
Konklusjon: Runmeter gjør en grei jobb, men har for komplisert brukergrensesnitt, og den mangler også det sosiale aspektet som du finner i blant annet Endomondo.
Sports Tracker
Sports Tracker kommer forhåndsinstallert på Nokia Lumia-telefoner, men kan også lastes ned til iPhone og Android-telefoner. Windows Phone-versjonen har noen begrensninger i forhold til Android- og iPhone-versjonene.
Denne treningsappen har det meste du forventer å finne i en treningsapp, men brukergrensesnittet kan kanskje virke litt rotete og uoversiktlig. Du kan velge mellom ulike treningsaktiviteter, som løping, sykling, skigåing, osv. Appen kan automatisk pause registreringen av treningsøkten når du kommer under en bestemt hastighet.
Underveis i treningsøkten får du tilbakemeldinger på øret om hvordan du ligger an. Dette mangler imidlertid i Windows Phone-versjonen.
Nettsidene er ganske gode, men utstrakt bruk av Flash gjør at de ikke fungerer på iPad. Via nettsidene kan du hente frem massevis av detaljert statistikk om tider, hastigheter, puls, kart, grafer som viser høydeprofil for løypen, osv. Appen har en funksjon som lar deg ta bilder underveis i joggeturen, bilder som vil bli tilgjengelig når du går inn på den aktuelle treningsøkten på nettsidene. Treningsøkter kan deles med venner, hvis du vil. Sports Tracker kan skanne gjennom Facebook-vennene dine for å se om noen av dem allerede bruker Sports Tracker, eller du kan legge til venner manuelt.
Android-versjonen har støtte for Bluetooth-pulsbelte, men vi fikk verken et Bluetooth 4-pulsbelte eller ANT+-belte til å fungere med appen på iPhone. Sports Tracker forteller på sine supportsider at de jobber med en løsning også for iPhone, men at pulsmålere som fungerer i veldig mange andre treningsapper ikke fungerer i denne treningsappen, er et minus.
Konklusjon: Sports Tracker gjør en god jobb, spesielt på Android-telefoner. Men brukergrensesnittet i appen er litt rotete og uoversiktlig, og Windows Phone-versjonen har har også en del begrensninger.
Last ned Sports Tracker til iPhone – Last ned Sports Tracker til Android
Strava Run
Strava er en app som er blitt veldig populær blant syklister, men som også finnes i en versjon for de av oss som foretrekker joggesko fremfor sykkelsko.
Appen er gratis, men oppgraderer du til Premium-versjonen for 6 dollar i måneden får du blant annet detaljert analyse av treningsøktene, som analyse av hvilke pulssoner du har trent mest i (forutsatt at du har et pulsbelte, selvfølgelig). Premium-medlemmer kan også se hvordan de ligger an i forhold til andre Strava-brukere.
I stedet for å ha én app for alle typer treningsformer, har Strava valgt å ha én for løping (Strava Run) og én for sykling (Strava Cycling). Men går du inn på treningshistorikken i appen eller på nettsidene får du statistikk over både løpeturer og sykkelturer i det samme grensesnittet. Når du er ferdig med en treningsøkt kan du velge å lagre treningsøkten som løpetur, sykkeltur, spasertur, skitur eller annet, selv om det er Strava Run eller Strava Cycling du bruker. På nettsidene får du oversikt over alle typer trening, i appen kun sykling og løping.
Appen viser distanse, hastighet og tid mens du løper, og når du er ferdig med treningsøkten plottes løypa inn på et kart. Da kan du også sammenligne resultatene dine med andre. Du får en oppsummering av hvor mye du har løpt eller syklet i løpet av måneden, året eller siden du begynte å bruke appen. Det er mulig å legge inn treningsøkter manuelt via nettsidene.
På Android-versjonen kan du velge om du vil ha oppdateringer på øret hver halve kilometer eller hver kilometer, mens du på iPhone-versjonen ikke får tilbakemeldinger i det hele tatt – annet enn på skjermen. Dette synes vi er en ganske stor mangel i iPhone-versjonen.
Strava har en smart funksjon som lar deg definere en del av en løype som et "segment". Har du definert et segment, kan du se hvor rask du er i forhold til andre Strava-brukere som har løpt det samme segmentet – eller forsøke å slå din forrige rekord. Segmentene lages via Stravas nettsider. Trykker du Explore-knappen i appen vil du få opp alle segmenter i nærheten av der du befinner deg. Så er det bare å forsøke å løpe så raskt du kan når du kommer til et segment, og se om du klarer å komme til topps på listen. Det hele skjer automatisk, og det kan være ganske motiverende når du plutselig får beskjed om at en eller annen venn eller totalt ukjent person har slått pers'en din på en strekning du har definert.
Strava er lagt opp så appen skal være så enkel som mulig, mens du bruker nettsidene til mer avansert analyse av treningen. Det er også en funksjon for å holde styr på hvor mange kilometer du har løpt med ulike par joggesko, og i likhet med Runkeeper, Endomondo og flere andre treningsapper har du mulighet til å følge venner eller kommentere andres treningsøkter.
Det er støtte for ANT+- og Bluetooth 4-pulsbelter i iPhone-versjonen, mens Android-versjonen støtter Bluetooth-pulsbelter.
Konklusjon: Dette er en utmerket treningsapp for deg som vil konkurrere mot andre, men iPhone-versjonen får trekk på grunn av manglende tale-tilbakemeldinger, noe i hvert fall undertegnede mener er en svært viktig funksjon i en treningsapp.
Last ned Strava Run til iPhone – Last ned Strava Run til Android
Gå til konklusjonen for å se hvilke apper
som er best til hvilke mobiler
Les også: Slik får du pulsmåling i treningsappen