Nyhet

Denne gjør det morsommere å trene

Med denne strømgjerrige dingsen får du pulsmåling på iPhone.

Pulsbeltet krever Bluetooth 4.0, og fungerer dermed kun på iPhone 4S, ikke 4, 3G eller 3GS. Vi fikk det ikke til å fungere på en Motorola Razr med Bluetooth 4.0.

Med Wahoo Blue HR er det endelig mulig å bruke pulsbelte på iPhone, uten spesielle adaptere.

Mange har oppdaget at det er mye lettere å bli motivert til å trene regelmessig hvis man bruker en av de mange treningsappene som finnes til mobiltelefonen. Du kan imidlertid ta treningen til nye høyder hvis du kobler en pulsmåler til mobilen i tillegg. Da får du ikke bare informasjon om hvor du har løpt og hvor fort det gikk, men også hvordan pulsen din har oppført seg underveis.

Mens Android-telefoner har hatt støtte for Bluetooth-pulsbelter, har du ikke kunnet bruke dette på iPhone tidligere. Da måtte du i stedet kjøpe et såkalt ANT+-pulsbelte, som du kobler til iPhone via en liten adapter som du plugger inn i ladeinngangen på telefonen. Dette er upraktisk, ettersom iPhone-en dermed ikke lenger passer inn i alle treningsarmbåndene som finnes, i tillegg til at vi har opplevd at det kan oppstå dårlig kontakt når adapteren stadig vekk skal plugges inn og ut.

Strømgjerrig Bluetooth 4.0

Wahoo Blue HR er et såkalt "Bluetooth Smart"-produkt. Bluetooth Smart er navnet på en ny type batteridrevet Bluetooth 4.0-tilleggsutstyr som baserer seg på sensorer, og som takket være en ny metode for dataoverføring har et langt lavere strømforbruk enn tradisjonelt Bluetooth-tilbehør. Batteriet på Bluetooth Smart-enheter skal derfor vare svært lenge, gjerne ett år eller mer. Strømforbruket skal være omtrent som for produkter basert på ANT+.

For at du skal kunne bruke pulsbeltet er du nødt til å ha iPhone 4S-modellen, ettersom eldre iPhone-modeller ikke støtter Bluetooth 4.0. Pulsbeltet skal i teorien også fungere på andre telefoner med Bluetooth 4.0, men foreløpig finnes det ikke mange av disse. Den eneste vi hadde tilgjengelig var en Motorola XT910 Razr, men selv om denne skal ha støtte for Bluetooth Smart-enheter, fikk vi ikke Wahoo Blue HR-pulsbeltet til å fungere på denne telefonen. Pulsbeltet ble riktignok funnet som en Bluetooth-enhet, men vi fikk ingen pulsmålinger i Endomondo. Ettersom vi i denne testen har fokusert på iPhone, og pulsbeltet markedsføres som et iPhone-tilbehør, har vi ikke testet med andre treningsapper på Motorola Razr.

Støtter de fleste treningsapper

Endomondo logger ruten du har løpt, fart, distanse og puls (rød graf).

Pulsbeltet er akkurat så enkelt å bruke som det bør være. Det er kompatibelt med de fleste av de mest brukte treningsappene, som Endomondo, RunKeeper og Wahoos egen treningsapp, Wahoo Fitness. Vi testet pulsbeltet primært med Endomondo, men testet også at det fungerte i de to andre nevnte treningsappene.

Første gang du bruker pulsbeltet, må du pare pulsbeltet med mobilen. I Endomondo og RunKeeper gjøres dette fra et menyvalg inne i appen. Neste gang er det bare å fukte de to sensorfeltene på pulsbeltet, ta på deg pulsbeltet, snøre joggeskoene, starte treningsappen og komme deg ut på veien.

Pulsbeltet fungerte helt problemfritt den perioden vi testet det. Beltet er laget i et elastisk og mykt materiale som gjør at det er behagelig å ha på seg, og det kan enkelt justeres så det passer alle.

Vi testet pulsbeltet kun under løping, men sensoren skal være vanntett opptil 1,5 meter. Dermed kan det i teorien brukes under svømming – hvis du finner en måte å beskytte mobilen på. Selve beltet kan vaskes, men da bør du selvfølgelig ta av sensoren først.

Konklusjon

En fordel med dette pulsbeltet fremfor et ANT+-pulsbelte, er at det høyst sannsynlig i løpet av kort tid vil være langt flere Bluetooth 4.0-telefoner på markedet, sammenlignet med ANT+-kompatible telefoner. I dag er det kun et fåtall telefoner, blant annet fra Sony Ericsson, som har ANT+-sensor innebygget. Android 4.0 vil bli standard på det meste om ikke lenge.

For iPhone-eiere er det viktigste poenget at du nå endelig slipper å plugge inn en "dongle" i telefonen for å få brukt pulsbelte med telefonen.

Alt i alt er dette et pulsbelte vi kan anbefale på det varmeste. Prisen ligger på 639 kroner hos den norske forhandleren Datahandel.no, og det kan også bestilles via Wahoo direkte, eller fra nettbutikkene til Endomondo eller RunKeeper.

Er du interessert i å lese mer om treningsapper og pulsmåling? Her kan du lese om appene som får deg i form.

Les også:

Les også
Treningsheadsetet som måler pulsen din
Les også
Denne norske chipen har verdensherredømme
Les også
Audas BTH-033: Rent og pent, uten en tråd
Les også
Ti treningsapper til mobilen: Disse appene gjør det morsommere å trene
Les også
Slik får du pulsmåling i treningsappen
Les også
Nike+ SportWatch GPS: Løpeturen blir ikke den samme uten denne
Les også
Appene som får deg i form
Les også
Motorola Defy+: Robust og oppgradert Android-telefon
Les også
Sony Ericsson Xperia Active: Denne mobilen er perfekt for norske forhold
annonse