Test

Stor samletest av kameramobiler

Vi har testet de beste kameramobilene på markedet grundig for å finne ut hvilken som er den beste.

Introduksjon og testvinner

Mobilkameraer blir stadig bedre, men det er store forskjeller på bildekvaliteten du får ut av forskjellige mobiltelefoner.

Når vi tester mobiltelefoner ser vi også på kvaliteten på bildene du får av ut av kameraet og hvordan kamerafunksjonen fungerer generelt. Vi har plukket ut de telefonene med best kvalitet på stillbilder til en grundig samletest.

Slik har vi testet

Det er mange elementer ved et kamera som må være på plass for å få gode bilder. Først og fremst skal optikken og bildebrikken motta så mye lys som mulig på best mulig måte. Men i tillegg ligger det mye programvare i telefonen.

I mobilbransjen sliter man med at det trengs ekstra mye prosessering for at bildene skal se bra ut, fordi det ikke er plass til stor optikk og store bildebrikker som mottar tilstrekkelig mye lys. Vi vil jo ikke ha store mobiltelefoner.

Programvare forsterker signalene fra bildebrikken, enten signalene er detaljer eller støy. Dermed brukes støyfjerningsalgoritmer for å redusere støy, men i samme slengen fjernes også detaljer i bildet. Til slutt må gjerne bildene skarpes opp.

For mye prossesering får det bildene til å se unaturlige ut samtidig som du mister detaljer i bildet.

Det vi er på utkikk etter er altså de mobiltelefonene som har best kameramaskinvare og som prosesserer bildene på best mulig måte ved hjelp av programvare uten å overdrive. På den måten kommer det frem mest mulig detaljer uten at det blir for mye bildestøy og kunstigheter i bildet.

Vi har også sett på fargegjengivelse, noe mange mobiltelefoner sliter med. I testen kan du også se en rekke eksempelbilder tatt på samme tid og sted med alle mobiltelefonene i testen, slik at du kan gjøre opp dine egne meninger.

Videre har vi sett på innstillingsmulighetene i kamerafunksjonen, men dette gjør ikke stort utslag i testen. Videofunksjonen er også testet, og er sortert fra best til dårligst på side 4. Imidlertid har vi ikke tatt hensyn til videofunksjonen i vurderingen - vi tester i bunn og grunn stillbildefunksjonen.

I tillegg til å ha godt kamera, tar vi hensyn til karakteren i våre fullverdige tester av telefoner. For å anbefale en telefon for de som vil ha et godt kamera, bør også telefonen være god på andre områder. Her inngår design og byggekvalitet, maskinvare, teknologi, multimediafunksjoner og selvfølgelig pris.

Kameradelen teller 75 prosent av totalkarakteren mens telefonkarakteren teller 25 prosent.

Vi takker vår søsterside Akam.no for stor hjelp i denne testen.

Testvinner: Nokia N8

Nokia N8 har det beste kameraet under alle forhold. Enten det er dårlig belyst eller fullt dagslys fikk vi de beste bildene med N8.

Fargegjengivelsen og hvitbalansen gjengis svært korrekt, både på de laboratoriske målingene og de bildene vi har tatt i testperioden. Detaljgjengivelse er helt på topp og skarpheten i bildene er bra samtidig som det er N8 som overoppskarper bildene minst ved hjelp av programvare.

Nokia N8 tilbyr i tillegg den beste redigeringsprogramvaren for bilder. Selv om ikke videofunksjonen er med i vurderingen kan det nevnes at N8 gjør det best på også dette feltet.

I tillegg er N8 god som mobiltelefon og suveren som underholdningsmaskin. Det vi stort sett har å utsette i den vanlige testen av telefonen er barnesykdommer i det ferske operativsystemet den er utstyrt med.

Dermed vanker det ingen tvil om at Nokia N8 er den beste kameramobilen du kan kjøpe i dag.

Les også testen av N8

Delt andreplass: Sony Ericsson Xperia X10

Xperia X10 er nest best på fargegjengivelse og befinner seg midt på treet når det kommer til hvitbalanse. På detaljgjengivelse er X10 på andreplass etter N8, og dynamikkomfanget er også greit.

Alt i alt må vi si at bildene vi tok med X10 er på andreplass av alle produktene i testen, og som mobiltelefon er også X10 blant de bedre selv om den ligger litt etter dagens toppmodeller.

Prisen ligger godt under toppmodeller som Desire HD og Samsung Galaxy S, men Nokia N8 er billigere samtidig som kameraet er bedre.

Les også testen av Xperia X10

Delt andreplass: Samsung Galaxy S

Galaxy S har litt lavere oppløsning på bildene enn de fleste andre telefoner i testen, og det bidrar til at den ikke scorer aller høyest på detaljgjengivelse. Imidlertid er pikslene godt utnyttet, slik at den likevel imponerer på dette feltet.

Når det kommer til fargegjengivelse bommer den forholdsvis grovt på noen få farger, men treffer ellers godt nok til at fargene i bildene må regnes som naturtro. På dynamikkomfang er den blant de aller beste, og det er ikke mye bildestøy å spore.

Av funksjoner stiller imidlertid Galaxy S ganske dårlig på grunn av manglende blits/fotolys. Skal du ta bilder innendørs i mørket er altså ikke Galaxy S telefonen du vil bruke.

Galaxy S har alt i alt noe dårligere kamera enn Xperia X10, men scorer svært godt som mobiltelefon. Dette trekker opp.

Les også testen av Galaxy S

Fjerdeplass: Sony Ericsson Vivaz

Vi er forholdsvis fornøyde med detaljgjengivelsen i Vivaz. De målte verdiene er de laveste i testen, men i bildene vi tok utendørs sporer vi ofte flere detaljer enn hos konkurrentene. På dynamikkomfang vil vi plassere Vivaz som nest best i testen.

Det som trekker mest ned er fargene. Vivaz bommer ikke mye, men absolutt alle farger gjengis litt gråere enn de er. Det fører til tristere bilder enn alle konkurrentene serverer oss.

Imidlertid er Vivaz den billigste mobiltelefonen i denne samletesten, og det er liten tvil om at du får mye kamera for pengene.

Les også testen av Vivaz

Femteplass: Apple Iphone 4

Vi måler Iphone 4 til å ha høy detaljgjengivelse, men i praksis forsvinner svært mange detaljer på grunn av dårlig dynamikkomfang og fargegjengivelse. Fargegjengivelsen er det vi reagerer mest på. Den forsterker spesielt blått, rødt og oransje, noe som ofte fører til et kaotisk bilde.

Tar du bilder uten store mengder av disse fargene, kan du likevel få et gode bilder. Men dårlig dynamikkomfang og mye bildestøy i mørke områder melder seg da som nye utfordringer.

Les også testen av Iphone 4

Sisteplass: HTC Desire HD

Desire HD har god fargegjengivelse, selv om den overdriver litt på enkelte farger. Ofte sliter den litt på dynamikkomfanget, men ikke mer enn Iphone 4.

Detaljgjengivelsen måles veldig bra, men i virkeligheten er det ofte få detaljer å spore. Støyfjerningen gjør sitt for å også fjerne detaljer, ettersom det er vanskelig å skille støy og detaljer fra hverandre.

Overoppskarpingen fører også til at bildene blir alt annet enn naturto i forhold til de andre produktene i testen.

Les også testen av Desire HD

NB! Legg merke til at vi har vært svært kresen i testen av kamerabiten på disse telefonene. Alle mobilene i denne testen er blant de aller beste kameramobilene på markedet, og karaktersettingen på bildekvaliteten et satt i forhold til de andre produktene i testen og ikke i forhold til andre kameramobiler på markedet.

neste side kan du lese om detaljgjengivelse og skarphet »