Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note 4

Note 4 overgår alt vi har sett av mobiltelefoner

Samsungs Note-serie er ikke lenger bare for spesielt interesserte.

I korte trekk

Kjøper du en Samsung Galaxy Note 4 betaler du såpass mye at du må kunne forvente at telefonen byr på noe av det ypperste som er å oppdrive. Her innfrir Note 4 til fulle. Ikke bare har den det som trolig er den beste mobilskjermen du kan finne, men den har også den kraftigste ytelsen av alle mobiler vi har testet.

Svært bra samtalelyd

På toppen av dette kommer den integrerte digitalpennen, en ny og mer eksklusiv design, samt funksjoner som pulsmåler, fingerskanner og UV-detektor. Om du virkelig trenger alle disse funksjonene skal være usagt, men lyden under samtale er noe av det beste vi har vært borti, og det er i alle fall viktig for de fleste.

En test av Samsung Galaxy Note lokker frem superlativer vi normalt ikke er så rause med. Det er lett å la seg begeistre, så vi skal forsøke å holde oss på bakken. Blant annet skal vi ikke glemme at telefonen er både dyr og stor. Ja, det finnes enda dyrere mobiltelefoner, og det finnes langt dårligere telefoner som er nesten like dyre. Men for den som har et begrenset budsjett å rutte med kan Note 4 raskt havne utenfor rekkevidde.

En stor mobiltelefon

Note 4 (til venstre) er litt mindre enn Apples iPhone 6 Plus (til høyre). Den har likevel litt større skjerm enn iPhone-en.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

At den er stor er heller ikke til å komme unna. Det kan forsvares med at det reduserer behovet for et lite nettbrett, eller du kan si at den slett ikke er stor, sammenliknet med iPhone 6 Plus, eller med modellene som nå er populære i Asia. Men det endrer ikke det faktum at den veier 176 gram, og er nesten 8 cm bred. Ja, du vil antakelig venne deg til størrelsen ganske raskt, og skjermstørrelsen tatt i betraktning er telefonen overraskende kompakt og lett.

Kameraet byr på en del nye og spennende funksjoner, og du kan filme i 4K, som gir fire ganger flere bildepunkter enn det som er vanlig standard på flatskjermer i dag, full HD 1080p. Linsen har en blenderåpning på 1,9, noe som betyr at den slipper inn mye lys, og kan ta bedre bilder under vanskelige forhold. Den har også optisk bildestabilisering, så du kan få skarpe bilder og roligere videosekvenser, også om du er litt ustø på hånden.

Pennen som er integrert i mobilen er også forbedret siden forrige versjon, i tillegg til at programvaren gir deg litt flere muligheter enn før. Blant annet kan du bruke pennen til å merke ulike elementer og lagre dem som en samling på utklippstavlen. Dermed kan du merke mange ting, og enkelt lagre det eller dele det som en samling. Du kan også kopiere tekst ved å merke den med pennen, og lime det inn i andre apper på Note 4.

Kjempebatteri

Batteriet i Galaxy Note 4 er på hele 3220 mAh. Kombinert med en god strømstyring gir dette lang brukstid mellom ladinger. Dessuten har Note 4 en hurtigladingsfunksjon som gjør at du kan lade batteriet 30 prosent raskere. For å oppnå dette må du bruke en 9 V-lader. Denne får du med når du kjøper Note 4. Du kan bruke en vanlig lader også, men da får du ikke hurtigladet.

Samsung Galaxy Note 4 har Android 4.4.4, som er den foreløpig siste versjonen som er tilgjengelig på mobiltelefoner.

Unike egenskaper

Pennen som følger med gir Note 4 noen unike funksjoner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Med sine spesielle egenskaper og gode spesifikasjoner er Galaxy Note 4 en smartmobil som virker skreddersydd for den som bruker mobilen som verktøy også i jobb. Sensitive data kan sikres med Samsungs smarte løsning Knox, og ellers finner du selvsagt alt av kontorapplikasjoner og notatverktøy på telefonen. Blant annet kan du ta bilder av tavlen i møterommet og digitalisere innholdet for etterbehandling på mobilen eller en PC.

Du kan også jobbe med flere oppgaver samtidig, og veksle mellom disse på ulike måter. Apper kan flyte i egne vinduer på skjermbildet, eller du kan dele skjermen mellom to apper. Mer om dette på neste side.

Tøff konkurranse

Flere av disse egenskapene er Samsung alene om å kunne tilby. Men trenger du ikke pennen, UV-måler, flere brukerkontoer, flytende app-vinduer eller pulsmåler, finnes det saktens andre telefoner som langt på vei kan konkurrere med Note 4.

Mest nærliggende er det å vurdere iPhone 6 Plus, som i størrelse og ytelse er omtrent lik Note 4. Den har ikke mulighet for minnekort, og det finnes ikke noen 32 GB-versjon å sammenlikne direkte med. Den eneste grunnen vi kan se til å velge iPhone 6 Plus fremfor Galaxy Note 4 må være at du foretrekker iOS fremfor Android.

En annen god mobil med stor skjerm er Huawei Ascend Mate 7. Denne er foreløpig ikke i salg, så da må du i tilfelle vente litt. Ascend Mate har større skjerm med lavere oppløsning, men fremdeles høy nok oppløsning til at bildet ser skarpt ut. Den har et monsterbatteri på hele 4100 mAh, men viktigere; den er neste to tusenlapper billigere enn Galaxy Note 4 i innkjøp.