Tek.no

Guide Digitale smarthjem, del 1

Ny serie: Slik blir hjemmet ditt smartere

Se hvordan du styrer lys, varme og låser fra mobilen, og hvordan roboter kan hjelpe deg hjemme.

Panasonic / Verisure
Ole Henrik Johansen
17 Des 2014 16:07

Mange smarthjem-produkter kommer inn på markedet på løpende bånd, og dette åpner opp for utallige muligheter i hjemmet ditt. Ved hjelp av mobiltelefonen eller PC-en din kan du styre en rekke produkter.

Dog finnes det også produkter som kan være smarte i seg selv, uten at de nødvendigvis trenger å kommunisere med andre enheter via et trådløst nett for å gi deg litt hjelp i hverdagen.

Vi skal i tiden fremover i en serie Ekstra-saker se litt nærmere på hva slags spennende utstyr som finnes tilgjengelig av såkalte smarthjemprodukter. Under kommer en introduksjon til hva vi har tenkt å ta for oss.

Samtidig er vi åpne for forslag. Har du noe du synes vi bør kikke nærmere på, må du gjerne legge igjen et tips i kommentarfeltet nedenfor, så kan vi ta en nærmere kikk på teknologien.

Alarmen – fungerer som en sentral

Verisure er en av flere som leverer trådløse alarmsystemer. Foto: Verisure

Som nevnt er det mange dingser som er med å bidra til at hjemmet ditt blir smart. En av tingene som også er praktisk om du vil verne om verdiene dine er en alarm. På markedet finnes det flere aktører som operer med slike systemer.

Alarmsystemer har utviklet seg mye de siste årene, fra å være avhengig av kabel mellom de ulike sensorene, til nå å være helt trådløse. Har du lite sansen for ledninger langs vegg og tak er det altså noe du ikke trenger å tenke mer på.

Til å holde styr på utgangsdører, vinduer, røykvarslere og kameraer trengs det en sentral som holder enhetene i ørene. Denne er koblet til hjemmenettverket ditt slik at du kan kommunisere med den via blant annet PC og mobil. Samtidig har den et simkort i seg som gjør at den kan varsle hendelser dersom nettforbindelsen din skulle være nede. Alt går altså via enten mobilnettet eller bredbåndet ditt. Ingen behov for fasttelefonlinje med andre ord.

Ved hjelp av blant annet enn applikasjon på mobilen din kan du holde styr på alarmen, og ikke minst se hvem som kommer og går. En hendig funksjon dersom du for eksempel har barn på skolen, og med det får beskjed når de har kommet seg trygt hjem.

Denne sentralen kan også i flere tilfeller kommunisere med andre produkter enn bare de som tilhører sentralen. Vi kommer tilbake med et mer dyptgående innblikk i hvordan alarmen kan styre hjemmet ditt.

Varmepumper som kommuniserer

Slik ser Panasonics nye smart-varmepumpe ut. Foto: Panasonic / Verisure

Oppvarming av huset er et høyaktuelt tema nå som vi befinner oss i vinterhalvåret. Alternativene er mange, og en av disse er å få installert en luft-til-luft-varmepumpe. Disse pumpene har vært på markedet i mange år, men det er først i den senere tid at noen produsenter har lagt ved støtte for kommunikasjon mot andre enheter.

Samsung har blant annet nye varmepumper som kan styres direkte via mobiltelefonen din. Panasonic har også varmepumper som kan styres via mobilen, og som i tillegg kan snakke sammen med et alarmsystem fra Verisure.

Via en app kan du altså styre funksjonene på varmepumpen, som for eksempel å justere temperatur, modus og hvor kraftig den skal blåse. I tillegg kan du følge med på forbruket på pumpen over tid.

Smart dørlås – så slipper du å huske nøkkelen

En klassiker er at du kommer hjem for å så oppdage at du har glemt nøkkelen til døra. Har du ingen reserve hengende i nærområdet bærer turen tilbake for å hente dem. Det kan du nå slippe.

Det finnes nemlig dørlåser som lar deg bruke kode, mobilen eller en NFC-brikke for å låse opp døren. En av disse er Yale Doorman, et låsesystem som gir deg mulighet å slippe nøkkelen.

Låsen kan også kobles opp mot for eksempel alarmsystemet til Verisure. På den måten kan dørlåsen kommunisere med sentralen for alarmen, slik at du kan låse opp døren og deaktivere alarmen i én og samme operasjon. Skulle du bli usikker på om du glemte å låse døren eller ei, kan du via mobiltelefonen din gå inn og se om døren er låst.

Styr lyset ditt på en smart måte

Lyspærer kan styres direkte av telefonen. Foto: Tabu Design

Et annet tema som er spennende, og samtidig er i en rivende utvikling, er belysning i huset ditt. Bare de siste årene har LED-pærer kommet valsende inn som et godt alternativ til både halogen-pærer og andre spare-pærer.

Et annet aspekt ved belysning er måten du kan styre det på. Fra å kunne velge mellom en bryter og dimmer, kan du få løsninger som lar deg styre lyset via blant annet mobiltelefonen.

Det finnes løsninger der dimmeren snakker sammen med telefonen, men også enklere varianter der selve lyspæren kommuniserer direkte med telefonen din via Blåtann. Det er også mange muligheter når det kommer til hvilken farge du ønsker, der blant annet enkelte pærer lar deg velge mellom millioner av farger.

Støvsug huset fra sofakroken

Støvsuging er neppe det mest spennende vi gjør i hverdagen, men det er noe som må tas med jevne mellomrom. Dog behøver det ikke være bare sorgen, for det finnes en del spennende alternativer på markedet.

De siste årene har det nemlig kommet en del robotstøvsugere som tar seg av renholdet mens du kan gjøre helt andre ting. Hvor smarte de første modellene var kan sikkert diskuteres, men det kommer unektelig mye spennende på markedet om dagen.

Samsung Navibot SR8950. Foto: Samsung

Blant annet har Samsung en modell som lar deg styre støvsugeren ditt du vil ved hjelp av en slags laserpenn. En funksjon som med andre ord kan være perfekt dersom ungene har sølet noe og du ikke vil reise deg fra sofakroken.

La robotene stelle hagen

Et annet gjøremål som også kan være en kjedelig affære er stell av plenen. Spesielt når solen skinner må plenklipperen frem til stadighet, men det finnes også muligheter for å la en robot gjøre jobben.

Det finnes nemlig en rekke plenklippere som tar seg av jobben selv, gitt at du på forhånd har fortalt dem hvilket område som skal klippes. Det gjøres som regel vel at du må legge ned en ledning som definere hvor grensene går. Skulle du like å være mer aktiv finnes det også klippere som lar deg styre dem ved hjelp av iPad-en.

Gjør TV-hverdagen smartere

Også TV-underholdningen forandres stadig innenfor husets fire vegger. Mens vi for noen år tilbake i all hovedsak så direktesendte sendinger, er mønsteret i ferd med å forandres. Nå tas det opp langt mer innhold, og ikke minst begynner strømmetjenester for alvor å få fotfeste i markedet.

iPaden begynner å ta en rolle som TV nummer to. Her Canal Digitals nye grensesnitt.Foto: Canal Digital

I stuen din kan du nå forgrene TV-innholdet ditt videre i flere rom uten å måtte strekke en eneste kabel. Muligheten for å sende over innhold trådløst begynner å bli mange, der blant annet nettbrettet har fått muligheten til å gjøre jobben som en TV nummer to i huset.

De fleste aktørene lar deg nå se innhold direkte på iPaden innenfor husets fire vegger, og utviklingen ser ikke ut til å stoppe med det. Samtidig finnes det gode muligheter for å overføre signaler trådløst fra én dekoder til en annen, og samtidig kan dekoderne snakke sammen og dele innhold internt.

Er du dårlig til å passe på blomstene dine?

Parrot Flower Power Plant Monitor.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Til å friske opp huset er planter en grei løsning, og du kan velge mellom alt fra stikkende kaktuser til fluoriserende alternativer. Problemet oppstår likevel når planten er trygt plassert i stuen din, og den skal holdes liv i tiden som kommer.

Også her finnes det hjelpemidler som gir deg mulighet til å bli en mestergartner. Blomsterpinnen Parrot Flower Power Plant Monitor er nemlig et godt eksempel på at dingser kan hjelpe deg i hverdagen.

Vi har testet den elektroniske blomsterpinnen (Ekstra) »

Det er kort fortalt snakk om en enhet som bruker Blåtann for å kommunisere med for eksempel iPaden din, hvor du ved hjelp av en app kan ta vare på planten din. Her får du full oversikt over hvor mye vann planten trenger, samt næring, lys og temperatur. Appen inneholder dessuten en bibliotek over et enormt utvalg av ulike blomster, så sjansen for at du ikke finner planten du skal holde er liten.

Har du lyst å prøve deg som ølbrygger?
Her kan du lese hva du trenger for å komme i gang (Ekstra) »

Les også
Støvsugerroboten som ikke kaster bort tiden
Les også
Skal løse et stort «Tingenes Internett»-problem
Les også
Dette bør du vite før du kjøper robotgressklipper
Les også
Slik kan varmepumpen bli smartere
Les også
Husket du å låse ytterdøren?
Les også
Vi tar i bruk smart-alarm
Les også
Canal Digital utvider tilbudet sitt til iPad
Les også
Nå skal varmepumpa kommunisere med resten av huset ditt
Les også
Se, vi styrer gressklipper-roboten med iPad
Les også
Den lure blomsterpinnen som reddet sitrontreet Severin
Les også
Lyspæren du kan styre fra mobiltelefonen din
Les også
Nå kan du låse døra med mobilen
annonse

Les også