Til hovedinnhold
NyhetHuawei slipper lekkert flaggskip med knokefunksjon og lysmaling

Huawei P8: Lekkert flaggskip med knokefunksjon og lysmaling

Huaweis nye toppmodell har et par funksjoner vi aldri har sett før.

Tek.no/London: Har du hørt om knokefunksjon på en mobiltelefon? Det hadde ikke vi, men nå har vi det. Huawei har nemlig utstyrt sin nye toppmodell, P8, med en slik funksjon. Kort fortalt handler det om at du kan bruke knoken på skjermen i tillegg til de vanlige fingrene. Knoken skal selvsagt ikke erstatte fingeren, det klarer alle mobiler med touch-skjerm. Poenget er at telefonen registrerer at du bruker knoken istedet for fingeren, og reagerer på en annen måte enn den ville gjort om du brukte fingertuppen.

Bank, bank ...

Ganske snedig, men hva kan du bruke det til? Ikke så mye. Men du kan tegne en sirkel eller firkant, og så dukker det opp en markør som lar deg velge et felt og klippe ut dette til et eget bilde.

Du kan også knerte to ganger på skjermen med knoken. Da lagrer telefonen hele skjermbildet som en egen bildefil. Knoken brukes altså ikke til annet enn å ta skjermbilder med.

Lysmaling

Tor Martin Storhaug er salgssjef i Huawei, Norge. Han har stor tro på P8.

Den andre nye funksjonen skal inspirere kreativiteten din, og er noe som kalles lysmaling, Du veiver med telefonen mot en lyskilde, og det tegnes en hale av lys som danner et mønster på skjermen. Alternativt kan du holde telefonen i ro, og heller bevege lyskilden, litt som du antakelig har gjort med stjerneskudd på nyttårsaften.

Funksjonen med skjermdump kan være praktisk. Men vi har holdt oss unna narkotika, så vi sliter med å se nytteverdi i denne lysmalingen.

P-serien er Huaweis toppmodeller, og P6, P7 og Mate 7 har alle fått god mottakelse. Nå kommer P8. På en 25 meter bred og fem meter høy skjerm presenterte Huaweis toppsjef Richard Yu, den nye P8 under slagordene Ignite and Creativity.

Inne i denne boksen danser to lyspunkter som sørger for at vi får se hvordan lysmaling fungerer. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En lekker mobiltelefon

Selve telefonen er et lekkert stykke ingeniørkunst. Kroppen er frest ut av ett stykke metall, slik HTC var først med. Men Huawei drar den lenger, og har metall i så godt som hele skroget. 8-10 minutter tar det å frese ut en enkelt telefon. – Solid metall unibody, precision nanomoulding, sa Yu, til applaus fra salen.

Telefonen har en full HD-skjerm på 5,2 tommer. Skjermen dekker det meste av fronten, og telefonen er bare 6,3 millimeter tykk. Den skal likevel være sterkere enn P7, som vi klarte å bøye da vi hadde den i lomma. Kameraet stikker ikke ut på baksiden, så denne telefonen er faktisk like tynn hele veien, i motsetning til for eksempel Samsung Galaxy S6 og Apple iPhone 6.

Kommer 20. mai

Du kan lage firekameraproduksjon ved å koble sammen flere telefoner og la en av dem være regiverktøyet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om lykken står den kjekke bi, dukker de første telefonene opp i norske butikker den 20 mai. Versjonen som kommer til Norge er den som har 16 GB minne og 3 GB RAM. I tillegg støtter den minnekort opp til 128 GB.

Prisen på denne er satt til 4495 kroner. Det betyr også at den enten er i fargen magic champagne, eller børstet stål. Versjonen med 32 GB kommer i sort eller gull. Vi har fått låne en telefon til test, og det er den sjampisfargede utgaven. Denne har ikke like høy blingfaktor som gull-versjonen, noe mange sikkert vil synes er helt greit.

Først i verden med firefargesensor i mobilkamera

Vi tar med at telefonen er den første i verden som har et kamera med firefargesensor. I tillegg til rødt, blått og grønt, kan den registrere hvitt lys. Den har og en egen signalprosessor til kameraet, og ifølge demonstrasjonene vi fikk i London i dag, skal denne gi en bildekvalitet som går utenpå alt annet vi har sett.

Telefonen har også en optisk bildestabilisator, som ble demonstrert ved hjelp av to telefoner som hang på en slags vippe. Begge hadde kameraet aktivert, men bare den ene brukte bildestabiliseringen. Resultatet så lovende ut, men vi venter med å trekke noen konklusjoner til vi har fått prøvd det selv.

Får storebror med kjempeskjerm

Huawei PP8 er tynn og lekker. Den har antenner både i topp og bunn, slik at du ikke skal kunne kvele signalet med hånden. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I tillegg til P8 ble det også presentert en versjon med 6,8 tommer skjerm, kalt P8 Max, og en P8 Lite med like stor skjerm som P8 (5,2 tommer). Men denne har enklere maskinvare, og blir betydelig rimeligere. Det er ennå uklart om 6,8-tommeren kommer til Norge, men Lite-utgaven vil dukke opp. Denne ble ikke vist frem under lanseringen i London, men vi får opplyst at den skal koste 2495 kroner.

Vi skal sniktitte på P8 og kommer tilbake med mer når vi har fått sett nærmere på den.

Her kan du bestille prisvarsel og få melding om telefonen går ned i pris.

Vi gjør oppmerksom på at utgifter til reise og opphold er dekket av Huawei.

annonse