Til hovedinnhold

Samsung L870 - En rimelig smartmobil

Samsung L870 - En rimelig smartmobil

Testresultater

Bra design, lav pris, støtter AvtiveSync, bra på videoklipp.
Begrenset minnekapasitet,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Av utseende er de to ganske like. L870 er imidlertid en del slankere, og med deksler i børstet metall. Skjermen er også en del mindre, med sine 2,4 tommer mot storebrors 2,8 tommer. Skjermoppløsningen og fargedybden er den samme. Det vil si 240x320 punkter (QVGA) med 16 millioner farger.

Enklere

Ellers dreier de vesentligste forskjellene seg om kamera, minne og trådløst nett. Det er fristende å si at L870 ikke har noe av dette, men det ville selvsagt være å ta for hardt i. Men L870 har 3-megapiksler kamera, mot storebrors 8-megapiksler. Internminnet er på 100 MB, mot storebrors 16 GB. Og av en eller annen grunn støtter den ikke minnekort som er større enn 4 GB. Innovate støtter minnekort med opp til 16 GB.

Dessuten har L870 ikke WLAN, og bare halve nedlastingshastigheten på Turbo-3G.

At den ikke støtter 7,2 Mbps i nedlasting over 3G, slik Innovate gjør, spiller uansett ikke noen rolle så lenge du bruker mobiltelefonen i Norge. Her vil operatørene ikke slippe deg til i maksfart uansett, selv ikke når nettene er oppgradert til 7,2 Mbps. Kapasitetsøkningen skal gi rom for flere brukere, ikke høyere fart for den enkelte.

Dermed blir L870 like rask som noen annen mobiltelefon med Turbo-3G.

Menyer

Operativsystemet i de to telefonene er det samme, Series 60, versjon 3.2. Menyene er også tilsynelatende like. Systemet og ikonene er de samme, men i L870 mangler noen av funksjonene som storebror har.

Enkelte av disse funksjonene, som at L870 ikke spiller DivX-filer, kan løses med programvare som du laster ned. DivX-spilleren finner du gratis på nett, og en klient som lar deg lese e-post fra Exchange Server (RoadSync) ligger allerede klar i telefonens installasjonsmappe.

Musikk

Som musikkspiller fungerer L870 greit. Det er riktig nok ikke noen eksepsjonelt bra spiller, og om du er en ivrig musikkbruker bør du merke deg at den ikke kan ta større minnekort enn 4GB. Du får plass til mye av favorittmusikken på et minnekort med 4GB, men dette er ikke mobilen for den som har stor musikksamling og vil velge bort minst mulig.

Hodesettet som følger med er dårligere enn det som følger Innovate og Omnia, men her kan du velge å bruke dine egne hodetelefoner. Du må i så fall bruke halve håndfrisettet som følger med, ettersom det ikke er noe 3,5mm uttak på selve mobilen.

L870 har heller ikke autorotasjon på skjermbildet, GPS eller TV-utgang.

Bra på video

Men det betyr ikke at telefonen er helt uten sterke sider. FM-radioen er bra, og videokameraet henger overraskende godt med.

Høyeste oppløsning ved filmopptak er 480x640 punkter, og det er overraskende lite hakking i bildet ved panorering (når kameraet dreies). Telefonen har også programvare for enkel videoredigering.

Kameraet tar desverre ikke særlig gode bilder. Fargene er klare og bildene er skarpe, men det er mye fargefeil og signalstøy. Via ShoZu kan du laste opp bilder og videoer til tjenester som MySpace, Facebook, Flickr, Blogspot, Picasa, Twitter, Ovi, Utube eller en av de rundt 50 andre tjenestene ShoZu støtter (også e-post og pressesider).


Kameraet skuffer litt.

Taster

Tastaturet er flatt, men med små markeringer som lar deg føle tastene fra hverandre. tastene er ellers plassert på samme måte som på Innovate. Navigasjonstasten er stor og firkantet. Den er presis å bruke og kvitteringstasten i midten er lett å nå. Også de øvrige tastene på fronten sitter lett tilgjengelig og fungerer bra.

På høyre side av telefonen sitter en liten knapp som starter kameraet. Men siden kameraet er skjult når telefonen er lukket, så må du åpne mobilen for å få startet applikasjonen. Det hadde jo vært fint om denne knappen kunne brukes til noe annet når telefonen er lukket, som å gå til bildegalleriet eller starte musikkspilleren. På Samsungs nye Armani-mobil brukes knappen til å bla gjennom åpne programmer.

På venstre side av telefonen sitter en vippeknapp for volum. Den har ingen annen funksjon enn å regulere volumet, og kan ikke brukes til å bla i menyer, eller zoome når vi fotograferer.

Å skrive tekstmeldinger går lett. Ordboken plukker opp ordene vi staver og velger alternativene vi skriver oftest. Vi kan også opprette enkle Word, Excell eller PowerPoint-dokumenter, eller redigere disse i Quickoffice.

Tekststørrelsen kan justeres noe, men den er likevel ikke spesielt godt egnet for svaksynte.


Materialene gir telefonen et solid preg.

Samtale

Samtalelyden er bra, men den innbygde høyttaleren er i svakeste laget.

Telefonen er ikke særlig godt egnet til konferansesamtaler.

Spill og programmer

Vi har lett etter spill også, men finner ingen på vår L870. Vi finner riktig nok en mappe som heter spill. Den er gjemt godt nede i menystrukturen. Først må vi åpne Organiserer, som har et ikon som ser ut som en kalender, men som også skjuler programmer som klokke, kalkulator, notater, omregning, Quickoffice, PDF-leser, ordliste og et program som heter Teamleder.
Og her finner vi også filbehandling, som igjen skjuler mappen med spill. Mappen heter i alle fall spill, men på vår mobiltelefon er den tom. Ikke så mye som en prøveversjon.


Googlemaps er på plass. Det samme er Gmail og Google-søk
Teamleder er forresten en artig applikasjon. Her kan du legge inn ulike grupper, for senere å kunne sette opp en konferansesamtale på en enkel måte.
Om du er ute etter en enkel mobiltelefon med mange muligheter er dette ikke noe dumt valg. Prisen er om lag det halve av hva du må betale for Innovate, og spørsmålet er om du virkelig trenger så høye spesifikasjoner som Innovate har. For L870 er slett ikke noen dum mobiltelefon.
Her følger noen bilder vi har tatt med L870. Klikk på dem om du vil se filene i original størrelse (ukomprimert).

I skyggepartiet under mønet synes signalstøyen godt.

De lyse feltene brenner ut, og bildet har en del signalstøy

Innendørs savner vi kameralys. Også her er det mye støy på bildet, og bildet har rødskjær mot midten oggrønskjær i utkanten.

Ingen kameraer fungerer bra når vi retter dem mot solen. Men se hvor stygt bildet blir i skyggepartiene.

Bildeeksempler

Testresultater

Bra design, lav pris, støtter AvtiveSync, bra på videoklipp.
Begrenset minnekapasitet,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Bra design, lav pris, støtter AvtiveSync, bra på videoklipp.
Begrenset minnekapasitet,

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse103.5 x 50.5 x 13.5 mm
Vekt120 g
Standby-tid222 timer
Taletid3 timer 50 minutter
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingFlate men gode
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneBra, men mangler fotolys
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3 Mp
VideoopptakMeget bra
Skjermstørrelse320x240 2,4 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet100 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 4 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 3,6 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkEn god telefon i mellomklassen
PrisklasseMedium/lav
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignBra sammensatt, gode materialer
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse