Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony NEX-7

Det beste speilløse kameraet til Sony

Denne lekkerbisken gir en kvalitetsfølse som overgår flere dyrere kameraer .

[Akam.no]: Det er mange som har ventet på Sony NEX-7, og de har ventet lenge. Kameraet skulle løse alle problemer med tidligere modeller, og bli den store toppmodellen blant de speilløse kameramodellene uten fullformatsbrikke.

Nå som kameraet endelig har kommet til butikkene, og vi har fått testet det, blir det klarere at Sony godt på vei har lykkes med denne visjonen. Sony NEX-7 er helt klart det beste speilløse kameraet til Sony, men det er enkelte ting ved kameraet som burde ha vært bedre.

Oser av kvalitet

Men la oss ta det beste først. Kameraets byggekvalitet er superb, og gir en kvalitetsfølse som langt overgår flere dyrere modeller. Det samme gjelder kitobjektivet, som rent spesifikasjonsmessig ikke skiller seg ut, men har en byggekvalitet som overgår det meste andre vi har prøvd. Det er bygget i metall, har en autofokusmotor som lar seg manuelt overstyre og bajonettfatning i metall.

Alle disse aspektene trekker opp helhetsinntrykket, og vi føler at vi holder noe eksklusivt når vi holder NEX-7 i hendene. Det har i tillegg fått et solid grep, som gjør kameraet litt større, men vesentlig bedre å holde enn de tidligere modellene.

Når det i tillegg har kanskje klassens beste elektronisk søker, vippbar skjerm og hus i metall, er det klart at kameraets noe høye pris er ganske rettferdig.

Blitz i risikosone

Men dessverre er det enkelte ting som trekker inntrykket litt ned. Vi blir ikke kloke på den innebygde blitsen, som vi frykter vil bli ødelagt om man ikke er litt forsiktig. Det er positivt at Sony har konstruert den slik at den kastes opp og frem, slik at den får litt høyde. Det er imidlertid en ganske skjør konstruksjon, og selv om det er svikt både fremover og bakover skal det ikke mye til å få et slag mot de tynne metallskivene, som kan risikere at blitsen blir skjev og ikke vil lukke seg igjen. Vi hadde også forventet at et kamera i denne prisklassen hadde trådløs blitsstyring slik som modellene fra Nikon og Canon har, og skal man kunne konkurrere med disse bør dette være på plass, synes vi.

Det kanskje største problemet med NEX-7 er småting som vi mener kunne ha vært mer gjennomtenkte. Det er veldig praktisk at man kan programmere knappene til forskjellige funksjoner, men i praksis blir dette mer en nødløsning for et heller dårlig menysystem. Vi mener at NEX-7 godt kunne ha implementert A77s menysystem, som er basert i kategorier og som fremstår som mer ryddig over oversiktig.

Et imponerende stykke kamera

Men om man ser bort i fra disse småtingene, har Sony laget et ganske imponerede stykke kamera. Det har en bildebrikke med en oppløsning som de færreste slår, og selv om vi kanskje hadde ønsket et lavere oppløsning er vi likevel imponerte over hva Sony klarer å få ut av bildebrikken til NEX-7. Det er også ganske tydelig at de har gjort en bedre jobb på dette kameraet enn på A77, som takler den høye oppløsningen vesentlig dårligere. Alt i alt er det veldig få kameraer som kan skryte på seg spesifikasjonene til NEX-7. Vi ser spent frem til neste generasjon NEX og håper at Sony har laget et bedre menysystem og kanksje valgt en litt lavere oppløsning på bildebrikken.

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Entusiastbrukere som krever mer av kameraet sitt enn vanlige brukere
 • Brukere som er på jakt etter et kamera med innebygd elektronisk søker
 • Brukere som vil ha et systemkamera med APS-C sensor

Passer ikke for:

 • Brukere som er opptatt av sportsfotografering
 • Brukere som mangler erfaring med et mer avansert kamera
 • Brukere som trenger et kamera med god batterikapasitet

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sony NEX-7 på Akam.no »

Alternativer

Det har begynt å bli ganske mange speilløse systemmodeller, og derfor er det også en rekke modeller som vil være klare alternativer til Sony NEX-7:

 • Samsung NX200: En litt billigere modell som stort sett har de samme funksjonene. Mangler elektronisk søker.
 • Olympus OM-D E-M5: Den nye toppmodellen fra Olympus har det meste, og er litt billigere priset enn Sony NEX-7.
 • Fujifilm X-Pro1: Fujifilms nye systemkamera er en av de nærmeste konkurrentene til NEX-7. Koster en del mer, men har også rammesøker og er bygget i metall.
 • Panasonic GX1: Entusiastmodellen fra Panasonic. Litt rimeligere, og har som Olympus Micro Four-Thirds som kamerasystem.
 • Fujifilm X100: Retroentusiasten til Fujifilm er en god konkurrent, men koster litt mer. Har fast optikk og innebygd optisk søker.
 • Canon G1 X: Toppmodellen blant kompaktkameraene til Canon. Passer for de som ikke ønsker et system, men et kompaktkamera med stor bildebrikke.
annonse