Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Thunderbolt Display 27"

Leverer sylskarpt bilde

Likevel er mangellappen stor nok til å dra denne skjermen ned fra tronen.

Introduksjon

Apple har gjort stort suksess med både bærbare maskiner, «all in one»-maskinen iMac, telefoner og nettbrett. Et litt mindre kjent produktområde er skjermene, som de for tiden har to av.

De to modellene får under navene LED Cinema Display og nykommeren Thunderbolt Display. De to er så godt som identiske, men det er to ting som skiller skjermene fra hverandre. Thunderbolt Display har et litt tøffere webkamera med HD-oppløsning, men viktigst av alt bruker den nettopp Thunderbolt-teknologien for å overføre ikke bare bildesignalet, men også det meste annet du skulle ha behov for.

Vi skal snakke litt mer om denne toppmoderne teknologien senere, for det er nettopp Thunderbolt-skjermen vi i dag har inne til test. Dette er en 27"-skjerm, som holder hele 2560 x 1440 piksler. Det gir betydelig mer boltreplass enn de normale 1920 x 1200 pikslene, eller Full HD-oppløsning for den saks skyld.

Skjermen bygger videre rundt et godt IPS-panel. IPS-paneler er det som gjerne må til for å skape en skjerm med god bildekvalitet, selv om de er minimalt tregere enn TN-panelene som ikke kan levere en like god bildekvalitet.

Ut over dette skilter Apple med en meget god lysstyrke, en stilrent ytre design og en høyglanset overflate. Prislappen ligger på noe stive 7800 kroner, så de har en god del å leve opp til.

Elegant fot
Skjermen reflekterer mye
Skjermen benytter Thunderbolt-grensesnittet
Thunderbolt display har et full HD-kamera skjult på toppen
Enkelt design
Alle innstillinger må gjøres i OS X

LED-baklyst

Skjermen benytter LED som bakgrunnsbelysning, noe som sørger for et klart og skarpt bilde fra første sekund, mot de tradisjonelle katodene som trenger litt tid til å varme seg opp. Det sørger også for at skjermen bruker mindre strøm, noe som kan være kjekt.

Videre bygger hele enheten rundt 16:9-formatet, noe som er normalt for 27"-skjermer som holder en så høy oppløsning som nettopp det denne skjermen gjør. Du må faktisk opp til 30"-skjermer, før du får 1600 piksler i høyden og dermed det noe triveligere 16:10-formatet. Etter vår mening har det imidlertid ikke så mye å si at skjermen holder det formatet den gjør, når overflaten er så stor som den er. Du får mer enn nok plass uansett om du mangler et par piksler i høyden eller ikke.

Lekkert rammeverk

I tråd med Apples iMac-maskiner kommer skjermen pakket inn i et sømløst aluminiumsskall, med glassoverflate i front. Hjørnene er avrundet, med en skarp overgang til den sorte fremsiden. Foten er også laget av en solid plate aluminium, som etter vår mening føres elegant inn i selve skjermhodet.

Foten og den høye vekten sørger også for at skjermen står fjellstøtt, men det positive stopper der. Den er lekker og stabil, men den har total mangel på funksjoner. Dette er en ganske dyr skjerm så at det eneste foten kan hjelpe deg med er å tilte skjermen, liker vi ikke helt. Vi skulle ha sett både høydejustering og rotering, gjerne piviot, men Thunderbolt Display har ikke dette. Slike funksjoner ville riktig nok ha endret det stilrene designet radikalt, så om du prioriterer estetikk er det kanskje like greit.

Kantene rundt selve skjermbildet er ganske brede, så om du har planer om å sette to slike skjermer ved siden av hverandre vil du få et gap mellom dem. Rammene er også så blanke at de, både i lyssterke og lyssvake omgivelser, reflekterer veldig mye av omgivelsene. Når jeg skriver denne teksten ser jeg for eksempel til en hver tid fingrene mine skli over tastaturet i speilbildet, eller kollegaene mine som sitter bak meg. Til tider er dette veldig forstyrrende.

De samme rammene, og skjermen forøvrig, er også generelt sett en magnet for fingermerker – så hold svette labber på avstand.

Benytter toppmoderne tilkobling

Den store nyheten med denne skjermen, er nettopp Thunderbolt-teknologien. Thunderbolt er den nyeste og kvasseste måten for maskiner å overføre data. Den har langt høyere overføringskapasitet enn den utbredte USB-standarden, og slik Apple nå har implementert teknologien kan den med tiden brukes til «alt» som skal skje utenfor selve maskinen din. Skjermer, lagringsenheter, lydenheter, kameraer, dockingstasjoner og mye mer kan snakke sammen over Thunderbolt.

Det beste av alt er at du kan seriekoble hver eneste dings. I dette tilfellet trenger du bare å koble én Thunderbolt-kabel til maskinen din, for så å koble skjermer og eksterne harddisker i serie – uten å noe mer rot. Bare plugg i og bruk. Har du en MacBook-maskin er det også mulig å lade den bærbare maskinen via Thunderbolt-kablen. Strømmen hentes fra skjermen, så du trenger ikke en dedikert kabel til din bærbare maskin.

Det er også verd å legge til at skjermen bruker DisplayPort-protokollen for å overføre selve bildet over Thunderbolt. Mini-DisplayPort og Thunderbolt bruker samme kontakt, så det er fullt mulig for deg å bruke den nye skjermen på andre maskiner enn en Mac, men da vil ikke de andre tilkoblingene på skjermen fungere – du vil kun få bilde.

Thunderbolt-kabelen kan nemlig overføre mer enn bare bildet fra maskinen til skjermen. Denne skjermen har en rekke tilkoblinger som nettverk, USB, Firewire og en ekstra Thunderbolt-kontakt på baksiden. Du kobler skjermen til maskinen, og alt annet kobles i sin tur til skjermen. Den vil dermed fungere som en dokkingstasjon for MacBook Pro og Air.

Foreløpig er det nemlig kun disse to maskinene som har tatt i bruk Thunderbolt-tilkoblingen, men flere modeller er på vei. Nøyaktig hvordan disse vil fungere sammen med Apples skjerm er foreløpig usikkert.

En skjerm som kan lage viftesus

Selv om skjermen er stilren og benytter en toppmoderne tilkobling, er det én ting ved maskinen vi virkelig undrer oss over. Skjermen er pakket inn i et tett skall av aluminium, og de eneste luftehullene finner vi bak foten og på undersiden. For å kvitte seg med varmen, som denne skjermen lager en god del av, har Apple faktisk installert en vifte.

Dette er første gang vi har vært borti en LCD-skjerm som har hatt et slikt sært behov, og vi skulle ønske det aldri ville skje. Når vi først fikk inn skjermen til test tok det bare 4-5 timer med bruk før viften sparket i gang, og det var ikke rent lite støy den lagde. Slik suste den helt til arbeidsdagen var over, og dagen etter var det i gang etter bare en drøy time.

«Heldigvis» er det ikke slik skjermen skal fungere. En fastvareoppdatering stoppet bråket. Vi har nå brukt skjermen i fire uker siden vi kjørte oppdateringen, uten å høre en eneste lyd.

Det er imidlerid bekymringsverdig at skjermen både trenger en vifte – som fysisk er inni den et sted – og en fastvareoppdatering. Det er to punkter vi aldri før har møtt blant LCD-skjermene, og to punkter vi rett og slett trodde vi aldri skulle behøve å bry oss om.

Ingen knapper, ingen menyer

I tråd med Apples filosofi der mindre er bedre, og «alt bare fungerer», kommer skjermen uten en eneste knapp eller innstillingsmulighet. Den kommer ikke engang med en egen av/på-knapp, slikt ordner den opp i selv. Dette var en skremmende tanke til å begynne med, men den totale mangelen på knapper fungerer faktisk i praksis. Kobler du skjermen fra maskinen, slår den seg av, og kommer raskt tilbake når du kobler den tilbake igjen – eller om du slår av og på maskinen.

Alle mulige innstillinger, som regulering av farger og ikke minst lysstyrke skjer direkte i Apples operativsystem OS X. Har du en Mac får du lysstyrkereguleringen direkte på tastaturet. De samme maskinene kommer også med en rekke forskjellige fargeprofiler for nettopp denne skjermen.

Generelt sett liker vi dette systemet litt bedre enn å måtte navigere oss igjennom en gjerne lite intuitiv meny via knapper direkte på skjermen, så vi håper Microsoft kan følge opp med noe lignende for Windows-plattformen. Vi ser samtidig at det gjerne skulle vært noen knapper direkte på skjermen, for å øke fleksibiliteten. Vi vet nemlig ikke hvor godt andre produsenter enn Apple kommer til å implementere akkurat dette.

Det er faktisk slik at denne løsningen fungerer temmelig godt – så lenge du sitter med en Mac. Slik vi ser det er løsningen mer et forbilde for hvordan det burde vært på tvers av hele PC-markedet, fremfor et proprietær oppsett.

Apropos enkelt oppsett. Skjermen leveres med en strøm- og Thunderbolt-kabel koblet til, og det er det. Intet mer tilbehør følger med, og intet mer er nødvendig.

Bildekvalitet

Leverer knallgodt bilde

Rett ut av produktesken er det et lyssterkt og fargesprakende bilde som møter oss. Thunderbolt Display har på papiret en høy lysstyrke, noe som virkelig gir uttelling i praksis. Kombiner det med høy oppløsning og et spennende skjermbilde, og du blir møtt av et totalt sett meget godt bilde.

Primærfargene rødt, gult og blått, samt grønt, fremstår som meget klare og skarpe i samtlige nyanser. Ser vi bort i fra hvit og sort et lite øyeblikk, levere skjermen eksepsjonelt gode farger, selv ned blant de små detaljene.

Skjermen leverer også veldig gode hvittoner. De fremstår som klare og helt sterile når det trengs over hele flaten, til og med langs sidekantene der de ofte toner mot rosa og hvitt. Thunderbolt Display lover også en meget god innsynsvinkel, tett oppunder 180˚, et løfte som etter vår vurdering holdes. Både tekst og bilder holdes intakt selv ved en veldig bred innsynsvinkel.

Den blanke glassoverflaten bidrar mye til at fargene får den gnisten de fortjener. Normalt skaper slike blanke overflater en unaturlig plastfølelse i bildet samtidig som det kan gi bildet en unaturlig glød. I dette tilfellet benyttes det ikke en plastfilm over bildepanelet, men en større glassflate.

Vi synes derfor ikke de unaturlige følelsene kommer så kraftig frem som de normalt gjør på slike blanke skjermer. Med lysstyrken på topp tenker vi faktisk ikke så mye over at skjermen er blank, fordi de sylskarpe fargene og kontrastene overdøver dette punktet.

Taper på sortnivået

Det varer imidlertid bare frem til du slenger dype sortfarger inn i bildet. Ikke bare fremstår sort i seg selv som en anelse blå og generelt sett lys, men den gjør også skjermen om til et speil på nivå med det jeg har på badet hjemme. Kjekt for deg som vil sjekke luesveisen når du kommer på jobb i vinter, men ut over det er det en stor ulempe.

For all del, i et sammensatt bilde der sort ikke er en dominerende farge legger du ikke merke til at den mangler den dybden den bør ha. Men, med tanke på at dette er en relativt dyr skjerm som gjerne er myntet på det profesjonelle markedet burde dette vært bedre. Har du tenkt til å se film på denne skjermen, vil de brede sorte kantene over og under bildet reflektere veldig mye av omgivelsene.

Lang responstid

Det er nettopp grafisk arbeid og bildebehandling en skjerm som dette bør gjøre det god i, men den har som alle andre skjermer alternative bruksområder. Når det kommer til responstiden, som er relativt viktig for dem som spiller, har Apple oppgitt den til relativt stive 12 ms. Dette er en spesifikasjon som fremstår som veldig ærlig. IPS-baserte skjermer som dette har typisk en responstid ned mot 5 ms og 7 ms, noe som er brukbart til spilling.

For den mest kresne og dedikerte spilleren vil nok imidlertid 12 ms være litt i overkant i de heftigste situasjonene. Vi har ikke mulighet til å måle nøyaktig hvilken responstid skjermen faktisk leverer, men vi merker oss at det er noe mer etterslep her enn hva som er normalt. Beveger du deg raskt i spill vil enkelte detaljer i det fjerne, som et hodet til en fiende, faktisk forsvinne.

Overraskende god lyd

Med bildekvaliteten satt til side må vi ta med et raskt notat angående lydkvaliteten skjermen kan levere. De fleste PC-skjermer komme med et par små høyttalere, gjerne på bare en eller to, kanskje fem, watt. I dette tilfellet skilter Apple med et 2.1-system på 49 W, som faktisk kan levere en god del.

Lydkvaliteten kan riktig nok ikke måle seg med et dedikert oppsett, men til å være innebygget i en skjerm opplever vi lydkvaliteten som overraskende god. Den bærer mye bredde, får med seg både dype og lyse toner og leverer generelt sett en kvalitet som er mer enn god nok for enkelt bruk.

Konklusjon

Apple vet hvordan de skal lage stilrene produkter, de vet hvordan de skal lage ting som rett og slett bare fungerer og de vet hvordan en skjerm skal holde seg lekker foran deg. Det har de klart med Thunderbolt Display 27", men de har samtidig klart å trekke med seg så mange små negative punkter at skjermen mister den toppplasseringen den burde hatt.

Skjermen kan nemlig levere en veldig god bildekvaliteten, og med den høye oppløsningen 2560 x 1440 piksler blir bildet også sylskarpt. Fargene er sterk og kraftige, samtidig som hvittoner kan oppfattes som helt sterile.

Lysstyrken, som oppgis til 375 cd/m2, sørger for å gi fargespillet litt ekstra styrke. Skjermen har en blank glassoverflate, men vi oppfatter ikke denne som like irriterende som de normalt blanke billigskjermene på markedet. Med den kvasse lysstyrken og de gode fargene er den i større grad med på å skape kvalitetsfølelse fremfor å irritere. Samtidig hadde vi på ingen måte hatt noe i mot om skjermen hadde en mer matt overflate.

Apples Thunderbolt Display i aksjon
Sømløst skall av aluminium

Selv om bildekvaliteten generelt sett er veldig god, er det én ting som hindrer denne skjermen fra å levere et bilde i toppsjiktet; sortnivået. Her vil vi faktisk påstå at Apple bommer på noe som egentlig er ganske elementært, for sortnivået oppfatter vi som både lyst og hakket blått. Samtidig vil mye sort i bildet gjøre skjermen om til et 8000-kroners speil, noe som på ingen måte er gunstig.

Det er nemlig slike ting vi forventer at en skjerm til 7800 kroner skal kunne styre unna. Den burde også hatt langt bedre fysiske funksjoner, som høydejustering, en litt bedre responstid og en ikke fullt så reflekterende overflate. Skjermen burde heller ikke hatt en viften som krever en fastevareoppdatering – av alle ting – for å få den til å tie helt stille. Heldigvis ser det ut til at den samme oppdateringen sørger for at viften ikke har behov for å bli tatt i bruk, men den er der fortsatt.

Flere at de punktene vi ser på som negative har nok Apple vært fullt klar over at ville komme frem, for det er helt klart at det som virkelig er viktig for dem med denne skjermen er det stilrene designet. Her er det nok delte meninger, men slik vi ser det er dette en av de mest stilrene og regelrett lekre skrivebordsprydene vi har hatt inne til test. Den er pakket inn et sømløst skall av aluminium med en slett glassoverflate i front, med en enkelt fot som føres stilrent inn i skjermhodet.

At Apple også har fått på plass Thunderbolt-teknologien på en god måte er noe vi også setter veldig stor pris på. Dette er et åpent grensesnitt, som via én kabel kan overføre så godt som alt du trenger her i PC-verdenen. I forhold til USB har den langt høyere kapasitet, som i sin tur fører til høyere hastigheter og best av alt kan flere skjermer, eksterne harddisker og mye annet kobles serie.

Foreløpig er det bare Apple som har tatt i bruk denne teknologien, så nøyaktig hvordan denne skjermen vil fungere på maskiner fra Asus, Sony, MSI, Lenovo og alle andre som har annonsert at de har modeller på vei er foreløpig ukjent. Det er imidlertid klart at du får brukt skjermen som en skjerm om maskinen har DisplayPort, fordi Thunderbolt er delvis avlet fra DisplayPort. Spørsmålet dreier seg av den grunn i all hovedsak om de andre datakanalene for nettverk, USB og Firewire.

Vi har tidligere anbefalt skjermer som koster en del ekstra nettopp fordi de har levert mye, men det gjør rett og slett ikke Apple denne gangen. Thunderbolt Display er veldig lekker om du liker den stilrene designen, leverer god bildekvalitet på de fleste områder og benytter spennende teknologi. Men, for 7800 kroner forventer vi rett og slett mer enn det vi i dag har sett.

/>

+ Meget god bildekvalitet totalt sett
+ Tar i bruk Thunderbolt-teknologien
+ Lekkert design

/>

- Ikke den kvasseste responstiden
- Mangler mange fysiske funksjoner
- Blank overflate reflekterer omgivelsene..
- .. og ødelegger sortnivået
- Stivt priset

Alternativer

Det finnes få skjermer på markedet som har 27" og holder en oppløsning som det er rettferdig å sette opp mot Thunderbolt Display, men det er noen. Dell UltraSharp U2711 er i dag etter vår mening det beste og faktisk billigste valget. Prisen ligger nå på 5000 kroner, og med på kjøpet får du knakende god bildekvalitet, en matt skjermoverflate og en rekke gode fysiske funksjoner. Den er imidlertid ikke akkurat det samme design-objektet som Apple kan levere.

Ut over denne skjermen finnes det en rekke 27-tommere på markedet til en langt lavere pris, men de holder ikke den samme bildekvaliteten, oppløsning eller funksjonsnivå.

Les også
Nye Thunderbolt får superhastighet
Les også
Hjelp, jeg må bruke Mac!
Les også
Denne er først i verden med Thunderbolt
Les også
Asus ML239H
annonse