Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus ML239H

Introduksjon

LCD-skjermer har blitt billig de siste årene, for ikke mer enn en snau tusenlapp kan du raske med deg 24" skjermer fra butikken. De rimeligste er i all hovedsak basert på TN-panelet, og kommer med katoder for å belyse bildet. Det som nå virkelig gjør den "billige" delen av LCD-markedet spennende er at det ikke lenger bare er TN-panelene som dominerer. IPS-baserte skjermer har blitt langt billigere og befinner seg nå i det samme sjiktet.

Asus er en av produsentene som tilbyr rimelige IPS-skjermer, og vi ble kraftig imponert da vi testet ProArt PA246q. Det var en skjerm til 4000 kroner rettet mot de som satt høye krav for bildekvalitet.

I dag har vi fisket frem en skjerm fra samme produsent, men til halve prisen. Vi skal se nærmere på Designo ML239H, en skjerm i serien der Asus setter design i høysetet. Dette er den første modellen i Designo-serien som benytter IPS-panelet, sammen med LED-belysning i bakhånd.

Bli med over til neste side, så ser vi nærmere på hva Asus her leverer.

Takk til Asus som sendte produktet til test

Asus ML239H

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 23"
 • Oppgitt responstid: 6 ms
 • Kontrast statisk: Ukjent
 • Kontrast dynamisk: 5000000:1
 • Lysstyrke: 250 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 1708˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Format: 16:9
 • Tilkoblinger: HDMI, D-sub
 • Strømforbruk: 33 W
 • Fysiske funksjoner: Tilt, rotasjon
 • Panel: IPS
 • Vekt: 6,2 kg
 • Dimensjoner: 560,7 x 428,6 x 220,4 mm

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår skjerm-guide.

Selv om skjermen er noe fysisk stor er det snakk om en 23"-enhet med sideforholdene 16:9. I sin tur betyr dette full-HD-oppløsning, 1920 x 1080 piksler. Her er det mange personlige preferanser, men for skrivebordsbruk er vi større tilhengere av 16:10-formatet som da vil gi deg 1200 piksler i høyden.

Ellers kommer skjermen med et IPS-panel, opplyst av lysdioder langs sidekantene. Lysstyrken er på relativt magre 250 cd/m2, men i kombinasjon med en sterkt kontrastforhold burde det være nok i praksis. I tradisjonell mangel på en Ansi-verdi når det gjelder akkurat kontrastforholdet kan vi ikke sammenligne det ekstreme tallet Asus har oppgitt direkte mot lignende produkter. Sammen med LED-belysningen og diverse smarte teknologier er det teoretisk dette som skal være den dynamiske verdien, men den er samtidig flere hundre ganger større enn normalen.

Skjermhodet hviler på en todelt fot. Det er ikke den samme foten som gjorde Designo-serien kjent, men den ser ut til å basere seg på den samme tankegangen. To runde føtter skrus sammen, og det er i disse leddene man senere gjør de fysiske innstillingene på. Spesielt stødig på et par av aksene er den derimot i ikke, det skal ikke store rystelsene til før skjermen vugger mer enn ønskelig.

Når det gjelder skjermens siderammer og profil har Asus helt klart prøvd å gjøre skjermhodet så slankt som mulig. Det har de også i stor grad klart, for den er både slank og tidvis lekker. Yterrammen har en profilering, men denne er ikke synlig når man sitter foran skjermen. Videre merker vi oss at den nederste kanten er unormalt stort.

Den store flaten under skjermen kan tidvis bli et problem. Noen vil riktignok mene det er lekkert, og det skal vi ikke protestere på. Det er derimot slik at hele overflaten er speilblank, så skrivepulten din blir i stor grad reflektert rundt hele bildet. Mer eller mindre du har en helt sort pult uten noe gjenstander på, er det temmelig irriterende til tider.

Tilkoblinger

Med design og tynn profil som hovedfokus er det naturlig nok et par ting Asus har måtte sløyfe. Skjermens strømforsyning er ikke intern, men ekstern. Det har redusert selve tilkoblingen betraktelig, men kan gi deg litt ekstra kabelstyr. HDMI-tilkobling er på plass, sammen med en VGA-kontakt. Til å begynne med savnet vi DVI i stor grad, før vi så at Asus har lagt ved en egen HDMI til DVI-kabel.

Innstillingsmuligheter

Knappene på ML239H er normalt skjult, den eneste markeringen på skjermen er i få av små hvite sirkler. Litt irriterende er det at vi fysisk må trykke på en av disse før symbolene kommer opp. Lignende knappesystemer har fungert ved at dette trykket ikke registreres av skjermen på annen måte enn å belyse symbolene, men det gjelder ikke i dette tilfellet – skjermen aktiverer menyen, lysstyrkejusteringen eller skifter signalkilde alt etter hvilken knapp du trykker på.

Når du først har fått rotet deg inn i menyen finner vi et helt grunnleggende system. Du kan velge mellom en rekke forskjellige ferdige fargeprofiler, men du står ikke fritt til å regulere RGB-spekteret selv, foruten via sRGB-valget. Fargetemperaturen kan reguleres i tre faste steg. Videre opplever vi at knappene kan være litt lite responssive, her det tydelige og langsomme trykk som gjelder og gjerne 2-3 av dem.

Fysiske innstillinger

Av fysiske innstiller er det ikke alt man kan forvente fra en skjerm til 2000 kroner, så at ML239H mangler pivot-funksjonen bryr oss lite. At høydejustering er sløyfet liker vi derimot litt mindre, dette er noe vi gjerne skulle hatt. Da står vi igjen med rotasjon og tilt, noe som naturlig nok er på plass. Skjermhodet kan vris 20° begge veier, og tiltes -5° og +20°.

Tilbehør

I produktesken finner vi en HDMI til DVI-kabel, men ingen kabel med HDMI-kontakten i begge ender. Den eksterne strømforsyningen er på plass, sammen med en tradisjonell VGA-kabel.

 • Manual
 • CD
 • Strømkabel + strømforsyning
 • HDMI --> DVI-kabel
 • VGA-kabel

Bildekvalitet

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er verktøyet vårt for skjermtester. Denne enheten optimaliserer skjermens innstillinger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint-presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett flere moderne filmer vi vet har høy bildekvalitet, i tillegg til å bruke skjermen under normalt arbeid over god tid. Skjermen er også testet i en rekke moderne spill, både FPS, racing og Flash-klassikeren Bouble Trouble.

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Generelt veldig klar, men noe grå langs kantene
 • Svart: Matt og korrekt, med et lite hint av blått
 • Rødt: Skarp og tydelig
 • Grønt: Skarp og tydelig
 • Blått: Skarp og tydelig

Skjermen vi fikk inn til testing kom godt kalibrert fra fabrikken. Lysstyrken ble jekket et lite hakk ned, samt at hele bildet fikk marginalt kraftigere sorttoner ved hjelp av Spyder-verktøyet.

Istock/michele Galli

Først av alt må vi gi et kraftig skryt til Asus. Det finnes virkelig ikke mange full-HD-skjermer på markedet med matt overflate. Det har skjermen vi i dag tester, noe vi setter stor pris på.

Over til den rene bildekvaliteten er vi godt fornøyd med det Asus her leverer. Skjermen presenterer skarpe og klare farger, med et godt dynamisk omfang. Den matte overflaten sørger samtidig for at bildet ikke virker kunstig. Kontrastforholdet oppgir Asus til 50 000 000:1, et tall hverken vi eller du trolig har et forhold til. Men, at skjermen har bærer god kontrast er det ikke tvil om.

Blå: Mål. Sort: Faktiske verdier etter kalibrering. To verdier som i dette tilfellet overlapper hverandre.

Bakgrunnsbelysningen i seg selv er slik vi opplever den. Noe vi derimot legger merke til er at en et helt hvitt bilde kan virke noe grått helt ytterst mot kantene. I praksis er ikke dette noe du vil bemerke deg om du virkelig ikke leter. Sortnivået er videre veldig godt, selv om vi kan merke oss et hint av blått. Igjen hjelper den matte overflaten her mye til for at sortnivået fremstår som dypt og godt. Samtidig er det ikke på nivå med de kvasseste full-HD-TV-ene, men det er heller ikke noe vi forventer.

Innsynsvinkelen blir oppgitt til 178˚ både horisontalt og vertikalt, en helt normal og god verdi for et IPS-panel. Vi har ikke nøyaktige målemetoder for akkurat dette, men basert på lang erfaring mener vi at de har klart seg meget godt. Den oppgitte verdien er i det minste veldig nære sannheten, både for tekst og bilder.

Film

Selv om HD-formatet i denne sammenhengen i all hovedsak er myntet på kontorbruk, er den også ypperlig for film. Du vil ikke kunne koble så alt for mange eksterne kilder til ML239H på grunn av få tilkoblinger, men muligheten er der.

Bildekvaliteten i film er i stor grad den samme som ved stillestående bilder. En matt overflate og et godt kontrastforhold skaper et bilde som ikke virker kunstig. Lyse partier fremstor som skarpe og klare, men sortnivået gir en ypperlig dybde der det trengs. Alt i alt har vi lite vondt å påpeke.

Spill

Dette er ikke en skjerm som er rettet mot spilling. Responstiden er oppgitt til 6 ms, marginalt over de 5 ms som gode IPS-paneler kan tilby. Jevnt over er responstiden noe vi merker oss. Igjen er det mange meninger på hva som er for mye her, men i dette tilfellet ser vi at det kan påvirke spillopplevelsen.

Kort fortalt ser vi ikke på ML239H som en skjerm for spilling, men om det er noe du driver med en sjelden gang i blant gjør den definitivt nytten.

Konklusjon

Med Designo ML239H kan Asus tilby en skjerm med god bildekvalitet. Ytre design har stått i fokus, og her har de helt klart jobbet mye. Vi sitter imidlertid igjen med en følelse av at det streke fokuset på en unik design er nettopp det som feller skjermen – det er synd.

Dette er en av de billigste 23"-skjermene med IPS-panel innabords, som holder full HD-oppløsning med en matt overflate på bildet. Sistnevnte setter vi meget stor pris på, og sammen med panelets gode kontrastforhold sitter du igjen med et skarpt og sprakende bilde som på ingen måte virker unaturlig. Sortnivået er godt, og Asus leverer i stor grad balanserte hvittoner.

Noen skjerm for spilling er dette ikke, det byr oss litt, men ikke spesielt mye. Her er det kontorarbeid og hverdagsbruk som blir typiske bruksområder. Den kan brukes til små doser spilling en sjelden gang i blant, men er du mer aktiv enn det bør du se etter noe annet.

Så langt er dette en ypperlig skjerm, men så kommer vi til festbremsen – designen. Vi skal ikke vektlegge hvorvidt vi synes det er pent eller ei, det er opp til deg, men det følger med et par ulemper på lasset. Overflaten er skinnende blank, noe som gjør at omgivelsene reflekteres ganske tydelig. Etter litt bruk er den derimot potte full av fingermerker, noe som er like ille. Det er i stor grad forstyrrende uansett hva du driver med, samtidig som det gjør oss enda mer glad for at selve panelet ikke er blankt.

Videre har funksjonsknappene et par klare svakheter som til tider kan by på litt hodebry. Foten ser slank og pen ut, men den holder ikke skjermhodet spesielt stabilt, og den mangler høydejustering.

Totalt sett er ML239H en skjerm som leverer ypperlig bildekvalitet for 2000 kroner. Selve panelet er av god kvalitet, men en speilblank overflate rundt skjermen sammen med litt tuklete funksjonsknapper og laber fot trekker den ned fra topplassen.

+ God bildekvalitet
+ Matt overflate på panelet
+ Fin pris

- Veldig blank ramme
- Mangler høydejustering
- Småirriterende knapper

annonse