Til hovedinnhold

Nye Thunderbolt får superhastighet

I tillegg får den støtte for 4K-oppløsning.

I fjor sommer begynte det å dukke opp rykter om at Thunderbolt skal bli dobbelt så raskt. Per dags dato støtter overføringsteknologien 10 gigabit i sekundet, noe som er ganske respektabelt, men den nye versjonen skulle etter sigende slå denne ytelsen ned i støvlene.

På varemessen NAB Show i Las Vegas har Thunderbolt-maker Intel endelig bekreftet oppgraderingen av teknologien, og vi kan derfor se fram til overføringshastigheter på 20 gigabit per sekund over to kanaler.

Lurer du på hva denne overføringsteknologien egentlig er?
Les vår guide til Thunderbolt »

Retina-skjermer

Den nye Thunderbolt-brikken som styrer showet har kodenavnet «Falcon Ridge», og går til masseproduksjon i 2014. Doblingen av maksimal båndbredde betyr blant annet større muligheter for seriekobling av enheter, samt evne til å dytte ut bedre bildekvalitet på skjermer.

Falcon Ridge støtter nemlig 4K-oppløsning. Dette betyr at en PC for eksempel kan vise 4K-video samtidig som den overfører filer, uten problemer.

Nettsiden 9to5Mac tror at 4K-støtten kan føre til at Apple lanserer en iMac med Retina-skjerm i 2014, takket være den ekstra ytelsen.

Nye Thunderbolt kan ellers skilte med bakoverkompatibilitet, slik at eldre enheter også kan jobbe sammen med nykommeren i 2014 – selv om hastighetene fremdeles må holde seg nede på 10 Gb/s.

Intel har foreløpig ikke kommet med informasjon om konkrete enheter eller dingser for Falcon Ridge.

Haswell-vennlige kontrollere

Intel annonserte også et par nye kontrollere i sin Redwood Ridge-serie: DSL4510 og DSL4410, med kanaler/porter i forholdet 4/2 og 2/1.

Den eneste ytelsesendringen med disse kontrollerne er støtten for DisplayPort 1.2, altså 4K, på nye eller kommende enheter.

Andre egenskaper inkluderer mer energieffektivitet, samt bedre tilpasning til Intels nye prosessor Haswell.

Thunderbolt-kablene har lenge manglet dette:
Nå får Thunderbolt og USB-kablene solid lengde »

(Kilder: Engadget, Pocket-lint, 9to5Mac, AnandTech)

Mer om
annonse