Hjelp, jeg må bruke Mac!
Windows-maskinen min er kidnappet.
Jeg har jobbet med toppmoderne datateknologi ved fingertuppene i over seks år. Allikevel har jeg så godt som aldri brukt en Mac. Det syntes plutselig sjefen min vi måtte gjøre noe med.
De neste fire ukene skal jeg dele mine opplevelser som påtvungen Mac-bruker med dere. Jeg starter med blanke ark, alt må læres fra bunnen av og opp.
Målet med hele prosjektet er å se om jeg, en hardbarket Windows-bruker, kan erstatte min arbeidsstasjon med en Apple-løsning – og være like fornøyd som før. Jeg skal banne og svette, finne ut hvilke programmer og løsninger som gjør nytten, og dele det hele med dere.
Påtvungen Mac-bruker, ikke motstander
Det hele startet temmelig tilfeldig. Internt snakket vi om at en artikkelserie der en som aldri før har brukt Mac skal bytte beite. Det mente vi ville vært moro. Før jeg viste ordet av det var min kjære Dell Latitude E6410-maskin byttet ut, og en MacBook Pro 13" hadde tatt dens plass.
Jeg er på ingen måte en «motstander» av Mac eller Apple, det er egentlig ganske tilfeldig at jeg aldri har brukt slike maskiner før. Jeg er knakende fornøyd med mitt Windows-oppsett, selv om det i ny og ne tryner på det minst passelige tidspunktet. For meg har det rett og slett aldri vært en spesielt god grunn å bytte ut det jeg allerede er fornøyd med, enkelt og greit.
Dette prosjektet blir nesten som å få et gavekort i en butikk du ikke bruker. Det er gratis (for meg, jeg må jo ikke betale noe som helst), men jeg har fortsatt ikke direkte lyst på godsakene.
Men, nå må jeg. De kommende ukene er jeg Mac-bruker på heltid.
Ukens Googler
Siden tirsdag morgen har jeg fiklet med oppsettet. Diverse tilbehør som er nødvendig for å kunne bruke maskinen som arbeidsstasjon har blitt kjøpt inn. Fra og med i dag, torsdag, er det ene og alene Mac-en jeg har brukt og skal bruke de neste fire ukene.
Irritasjonsmomentene har mildt sagt være mange hittil. Om Google hadde delt ut gullkort til de som søker mye, hadde jeg fått det på rekordtid.
For å gjøre opplevelsen av et slikt oppsett fullkommen måtte vi naturlig nok kjøpe inn et Apple-tastatur, noe som kort og greit er en helt ny verden for meg. Ikke bare er det et par nye taster og en drøss nye hurtigtaster, men flere knapper ligger rett og slett på «feil» sted.
Jeg har fortsatt til gode å lage en krøllalfa (Alt Gr + 2) riktig på første forsøk. Passende nok er Windows-kombinasjonen for å lage en krøllalfa noe som bytter visningsvindu her i epleverden. Den mystiske «command»-knappen har i stor grad tatt over for «CTRL», noe som relativt grei skuring når det er snakk om markering, klipping og liming. Irritasjonsmomentet er imidlertid plasseringen, som får meg til å brette fingrene i stillinger de aldri før har hatt.
Et par ting til. Hvor er logikken i at jeg må trykke på mellomromstasten for å starte en bildefremviseren som lar meg se hele bildemappen, og slette eller snurre på bildene, fremfor et enkelt dobbeltklikk? Eller at rullehjulet konsekvent fungerer motsatt vei som standard? Rullehjulet har jeg riktig nok fikset, men den utvidede bruken av mellomrom skjønner jeg meg ikke helt på enda.
Jeg er heller ikke helt tilfreds med det salige kaoset av åpne, semiåpne og lukkende vinduer som får skjermbildet mitt til å se ut som det er teppebombet av programmer. Men, akkurat det punktet løser seg nok etter litt tid med tilvenning. Mye av det er jeg irriterte meg over de første timene er tross alt bare en ren tilvenningsak, det er bare mye nytt. Om det er bra eller dårlig trenger jeg lengre tid på å vurdere.
Thunderbolt tar over
Siden den bærbare maskinen skal brukes som en arbeidsstasjon, møtte jeg ett relativt opplagt problem. Ingen bærbare Mac-maskiner har en dedikert dokkingstasjon-løsning for å koble til tastatur, mus, kabler og skjerm i én operasjon. Ingen, selv om en MacBook Pro definitivt kan duge for slikt bruk. Min midlertidige løsning er derfor å ha et lass med kabler som skal kobles til og fra hver gang jeg må bruke den bærbare Mac-en som nettopp en bærbar maskin.
Det finnes imidlertid en løsning. En relativt dyr løsning – Apples nye Cinema Display-skjerm og Thunderbolt-teknologien.
En slik skjerm har vi fått låne av Apple, og den kommer trolig til kontoret tidlig neste uke. Da kan jeg trolig få koblet opp to skikkelige skjermer. Samtidig skal det bare være én kabel inn mot maskinen, noe som er like godt som en tradisjonell dockingstasjon.
Selv om jeg har tuklet og tafset på oppsettet siden mandag, er det først nå det virkelig begynner.
Jeg kan bli eplefrelst
De første få timene jeg så langt har brukt maskinen, har jeg bannet veldig, veldig mye. Små detaljer har irritert meg grenseløst, samtidig som andre har fått meg til å trekke på smilebåndet.
Om jeg kommer til å like det oppsettet jeg nå sitter med gjenstår å se. Jeg vil gi det de fire ukene vi har satt av før jeg formulerer en konklusjon. Jeg har ikke direkte lyst til å hoppe på Mac-bølgen, men jeg ser allikevel frem til de kommende ukene.
Hver tirsdag publiserer vi en oppdatering på hvordan det går, spørsmål, gode punkter og negative punkter vil bli trukket frem og belyst.
Er det noe jeg her kommenterer som er regelrett feil, så si i fra i forumtråden under. Dette er et helt nytt fagfelt for meg, noe som er hele poenget med dette prosjektet – jeg skal prøve og feile. Jeg skal finne problemer, og de skal løses. Det er tross alt et stort gap mellom hvordan man bruker en Windows-maskin som jeg her vant med, og en Mac-maskin.
Jeg møter utfordringen med godt mot, og kan love dere at jeg vil ta prosjektet seriøst. Jeg har til og med tatt en kikk i brukermanualen – noe jeg ikke har gjort på alt for mange år.
Bling--Bling.
- Følg utviklingen:
- Første uke som Mac-bruker
- Andre uke som Mac-bruker
- Tredje uke som Mac-bruker
- «Siste» uke som Mac-bruker