Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTomTom Start 25

Koster mer enn den smaker

Legger du på noen hundrelapper får du en mye bedre GPS.

Introduksjon og funksjoner

Vi har nylig testet GPS-er fra både Mio, Garmin og TomTom. TomTom Start 25 er den nest billigste GPS-en vi har hatt på testbenken denne uken, etter Garmin nüvi 30 som bare koster 600 kroner.

Prislappen på Start 25 viser i skrivende stund omkring 1200 kroner og oppover, og med det legger den seg noen få hundrelapper under Garmin nüvi 2455LMT.

For de pengene får du en GPS med fem tommers trykkfølsom skjerm og en minimalistisk design.

Du kan legge til egne fotobokser, men fotoboksvarsling med oppdateringer er ikke inkludert.Foto: Einar Eriksen

IQ Routes – men ikke HD Traffic

TomTom har utstyrt sine toppmodeller med både HD Traffic og IQ Routes. HD Traffic henter inn oppdateringer om trafikkbildet i sanntid gjennom det innebygde SIM-kortet, mens IQ Routes gjør at GPS-en kan "gjette" seg til hvor mye trafikk det er fordi den vet hvor mye trafikk det er historisk på samme tidspunkt.

I Start 25 er det kun IQ Routes som gjelder. HD Traffic er et stort savn for oss etter nylig å ha testet toppmodellen GO Live 1005, men i denne prisklassen kan en ikke forvente live-tjenester.

Bare med IQ Routes alene er Start 25 uansett god på å velge ruter der det ikke er kø. På en mandags morgen vil den kunne lede deg en helt annen vei enn på søndags kveld for å unngå køer. Det viktigste tillegget i HD Traffic, er at uforutsette køer kommer med; for eksempel når det dannes køer på grunn av en trafikkulykke i rushtrafikken.

TMC-antenne er ikke inkludert.Foto: Einar Eriksen

TMC mangler

Start 25 har støtte for å få trafikkmeldinger over radionettet fra for eksempel Statens Vegvesen, men du må kjøpe en TMC-antenne i tillegg. En slik vil TomTom i skrivende stund ha 387 kroner ekstra for.

TomToms rimelige GPS kan heller ikke kobles til en mobiltelefon for å fungere som håndfri. Fotoboksvarsling er heller ikke på plass ut av esken, og er noe du må betale ekstra for. Fotoboksvarsling med oppdateringer koster i skrivende stund 235 kroner i året.