– Ta en u-sving!!!

Vår journalist mener GPS-er kan være minst like irriterende som de er nyttige.

Den kommende uken legger vi ut en rekke tester av GPS-er for bruk i bilen. GPS kan være et enormt nyttig verktøy når du kjører rundt i byen og lurer på hvordan du kommer deg ut derfra, men kan også være så irriterende at du får mest lyst å kaste den ut av vinduet i fleisen på nærmeste syklist.

En frittstående GPS til bilen er en plastdings med opptil fem tommers skjerm som du klistrer i frontvinduet med en sugekopp. Du mister sannsynligvis litt sikt, slik at det kan bli vanskeligere å se hvor fortauskanten befinner seg. I tillegg lyser den deg opp i ansiktet når det er mørkt, slik at du får dårligere nattsyn.

GPS-en kan ta feil, eller gi uklare anvisninger. Dette gjelder alle GPS-er, selv den beste, altså inklusive en GPS som får terningkast seks. Tunneler, eller andre strukturer en eller annen ingeniør har funnet på der man ikke har sikt mot himmelen, er også problematisk. GPS-en trenger sikt mot himmelen for å få signaler til å kunne vite hvor du er.

Helv****

Undertegnede bruker vanligvis GPS, men kjører stort sett på kjente veier. For å teste GPS-er skikkelig, er det greit å rote seg inn et sted der man ikke er hjemhørende i det hele tatt - sentrum av hovedstaden for undertegnedes del.

En av GPS-ene vi testet i det siste sa at vi skulle styre bilen rett frem i rundkjøringen. Dette er en GPS som stort sett sier at du skal kjøre rett frem i rundkjøringen uansett hvor du egentlig skal, og riktig vei i dette tilfellet var egentlig til venstre. Feilmanøveren førte oss rett inn i en tunnel, og dermed visste ikke GPS-en lenger hvor vi var.

Når man kjører ut av en tunnel, langt, langt borte fra der du kjørte inn i den, bruker GPS-en noe tid på å finne ut hvor du er. I vårt tilfelle foreslo den, akkurat for sent, å ta avkjøringa til høyre. Vi har ikke akkurat kommet noe nærmere destinasjonen siden vi startet kjøreturen. Men vi fikk snudd til slutt.

På vei tilbake er det selvsagt veiarbeid på den veien vi skulle kjøre på ifølge GPS-en, og da vi kjørte "feil" for å unngå sinte anleggsarbeidere ble vi stadig bedt om å snu. Det hjelper selvsagt ikke, så da er det bare å stoppe for å fortelle GPS-en at veien er stengt og at den må finne en ny rute. Alternativet er å kjøre feil lenge nok til at den sperrede veien ikke lenger er den raskeste ruten til målet.

Så der var vi, kilometervis fra det sentrumsområdet vi egentlig skulle være i. Når GPS-ens inneboende masete kvinnestemme da overdøver den rolige pianomusikken fra NRK P2 for å på veldig dårlig norsk skrike ut "FORTSETT PÅ NÅVÆRENDE VEI OM 3,2 KILOMETER INN PÅ MOTORVEIEN 3" på fullt volum, merket vi at blodtrykket ikke var helt der det burde være. Det er tre kilometer til, ro ned!

Hadde GPS-en hatt utdaterte kart i tillegg, er det lite trolig at den ville vært i live den dag i dag.

I trafikken kan man bli mer irritert enn noe annet sted. Mange blinker ikke, slik at du må stå som en idiot i krysset og vike for luften foran deg, syklister suser over veien på alt annet enn grønt lys, mennesker i nyeste modell av en eller annen SUV mener helt alvorlig at de er viktigere enn hvem som helst som kjører en 24 år gammel bil og derfor må få presse seg foran, og lastebilsjåfører på motorveien synes ofte det er helt greit å risikere nakken og livene til deg og dine ved å holde to meters avstand fra hengerfestet ditt i 100-sonen.

Det er akkurat da du ikke trenger enda en elektronisk dings å være irritert på i tillegg!

Tell til ti...

Men når alt kommer til alt, må vi jo innrømme det: Å lese kart og kompass mens man kjører bil går jo ikke, og skiltene som peker i alle retninger til et utall helt ukjente steder hjelper sjeldent når du ikke er kjent i området. GPS-en er og blir det beste hjelpemiddelet når du kjører bil et sted du ikke er godt kjent.

Inne i det gigantiske, finmaskede spindelvevet av veier innerst i Oslofjorden, er det ikke bare lett å navigere mellom de enorme bygningene som gjør det umulig å holde oversikten over hvor nord og sør er. Hvis du skal på bilferie eller skal leie en bil et ukjent sted, er også GPS et uvurdelig hjelpemiddel.

Bare pass på blodtrykket!

Hele neste uke er temauke for GPS-er og relaterte aktiviteter. Følg med for tester og mer til da!

Les også
TomTom Start 25: Koster mer enn den smaker
Les også
TomTom GO Live 1005: Tipp topp toppmodell
Les også
Garmin nüvi 2455LMT: Koster mindre enn toppmodellen
Les også
Garmin Nüvi 30: Denne GPS-en koster bare 600 kroner
Les også
Apple kan droppe Google Maps
Les også
Apps for navigasjon i skog og mark: Den beste GPS-appen for tur, jakt og sportsfiske
Les også
Bruk nettbrettet som instrumentpanel i bilen
Mer om
annonse