Test

Nokia BH-905

BH-905 kan kobles til de fleste mobiler via Bluetooth A2DP, samt mobiler, MP3-spillere og annet med standard lydutganger. (Alle foto: Einar Eriksen)
Hodesettet kan justeres etter størrelsen på hodet ditt.
Øreputene er behagelige, men hodesettet kan lett falle av ørene under bevegelse.

Nokia har lenge laget trådløse hosesett til mobilen. Selskapets siste skrik er hodesettet BH-905, der du kan velge mellom å bruke ledning eller koble den til mobilen trådløst. Her brukes teknologien Bluetooth med A2DP-profilen, noe de fleste mobiltelefoner i dag støtter.

Les mer om A2DP

Hodesettet har også aktiv støykansellering som skal fjerne 99 prosent av all støy i omgivelsene. Samtidig fungerer hodesettet som håndfri til mobilen din. 

Her får du med andre ord alle funksjoner i ett enkelt hodesett. 

Design

Allerede når du tar det første blikket på BH-905, ser du at det ikke er blant de billigste på markedet. Hodesettet er laget av børstet stål på utsiden av øreklokkene, og resten er hovedsaklig et tykt lag med veldig myk plastikk som er elastisk og setter seg godt rundt hodet uten å presse for hardt. 

Øreklokkene er av typen som legger seg på øret, i stedet for å dekke hele øret. Dette betyr at all den kinetiske energien brukes på å presse ørene innover, noe som kan oppleves ubehagelig for noen. Heldigvis har du mulighet for å justere vinkelen på øreklokkene, slik at du kan justere de slik at de ikke presser på den bakre delen av ørebrusken, men mer på fremsiden av øret. 

Vi kunne ha hodesettet på oss i timesvis så lenge vi satt i ro, uten at det ble ubehagelig. 

Men bare om du sitter i ro

Nå vi begynte å bevege på oss ble historien en helt annen. Problemet er at BH-905 har masse teknologi og et batteri i seg, og dermed blir det tungt. Når det da skal sitte utenpå øret bare ved hjelp av fjæringen i hodebøylen, holder det seg ikke på plass.

Så snart du bøyer deg ned, merker du at hodesettet mister den gode posisjonen på ørene. Du trenger bøye deg veldig brått før det faktisk faller rett av ørene dine. 

Så lenge du går med stolthet på gata, altså med nesen pekende fremover eller litt oppover, er det ingen problem å gå mens du hører på musikk. Men så snart du tar mobilen opp av lomma og ser ned for å bla i musikkbiblioteket eller se hvem som ringer, begynner hodesettet å sige. Om du henger litt med hodet etter en tøff dag på jobb, begynner hodesettet også å flytte seg lenger frem på hodet. 

Funksjonalitet

Om du hører på musikk trådløst med BH-905, kan du styre musikken uansett hvilken mobil du bruker. Kobler du til med ledning, kan du bare styre musikken med hodesettet kun om det er en Nokia-telefon du kobler den til. Du kan bytte sang, sette på pause eller spille av musikken, i tillegg til å styre volumet.

Hodesettet fungerer også som håndfri med mikrofon om du bruker trådløs tilkobling til hvilken som helst mobil, og når det til en Nokia-telefon med kabel. På hodesettet er det en tast for å ta telefonen og legge på, som også fungerer til å slå av og på hodesettet.

Selve håndfrifunksjonen synes vi imidlertid fungerer dårlig. Enten du har støykanselleringen på eller av, hører du for lite av din egen stemme, og vi opplevde det som ganske ubehagelig å bruke BH-905 som håndfri.

Dersom du bruker ledningstilkobling mot en annen mobil, fungerer hodesettet fint som høyttaler i en samtale - men da brukes mikrofonen i telefonen, slik som om du skulle brukt et vanlig hodesett. Med andre ord må du da dra telefonen opp av lomma for å snakke i telefonen. 

I tillegg har du aktiv støykansellering i hodesettet, som kan aktiveres og deaktiveres. 

Tastene er ryddig plassert.

Vi ender opp med å kunne styre veldig mye forskjellig ved å trykke på taster som er plassert rundt omkring på hodesettet, og det er derfor viktig at tastene er godt plassert og at det er mulig å kjenne seg frem til de rette tastene. Her har Nokia gjort en god jobb. 

For å aktivere eller deaktivere støykanselleringen, har du en egen bryter under venstre øreklokke. På undersiden/baksiden av høyre øreklokke styrer du volumet. På utsiden av høyre øreklokke har du fire taster:

  • Ta telefonen / legge på / slå av / sette i paremodus
  • Spill av / pause
  • Neste sang
  • Forrige sang

De to førstnevnte befinner seg på den store overflaten av børstet metall, og den øverste halvdelen representerer den første funksjonen mens den nederste og lettest tilgjengelige halvdelen gir deg mulighet til å spille av musikken eller sette på pause. 

Neste sang og forrige sang er plassert foran og bak den store flaten, og er enkelt å kjenne seg fram til. 

En bæreveske følger med, men den er i største laget.
En rekke overganger følger også med.

Tilbehør

Å pakke opp BH-905 er mer spennende enn å pakke ut de fleste andre hodesett. Det første du finner er en svær bæreveske, som faktisk veier hele 536 gram i seg selv. Vi snakker altså om noe du helst ikke vil ha, eller i det hele tatt har plass til, i lomma.

som har hodesettet og en rekke overganger i seg. Det være seg en forlengerledning (han og hun) en vanlig 3,5 mm minijack-ledning (han og han), og en rekke overganger:

  • Fra 3,5 mm minijack med Nokia-støtte til 3,5 mm minijack uten dette. I enkelte uttak får du nemlig problemer med den noe spesielle Nokia-pluggen. 
  • Fra 2,5 mm plugg til 3,5 mm hull
  • Fra 6,3 mm plugg til 3,5 mm hull
  • Fra Nokias gamle sære topluggsløsning til 3,5 mm hull

I tillegg følger det med en pussefille med Nokia-logo og en brukerveiledning. 

Under finner du en bryter for å aktivere eller deaktivere støykanselleringen.

Fantastisk støykansellering

BH-905 har altså en hel haug med funksjoner, og støykanselleringen kan virke attraktivt for mange. Men som vanlig blåser vi i hva som står på papiret, og går hodesettet nærmere etter i sømmene. 

Hodesettet er som nevnt av den typen som i sin helhet ligger utenpå ørene. Det betyr at det blir en litt lydlekkasje inn og ut. I tillegg merker vi oss at det kommer lyd ut av små riller bak og foran hver øreklokke. Hvorfor det gjør det, vet vi ikke. Men i vårt åpne kontorlandskap var det få som satte pris på dette.

Til gjengjeld har hodesettet aktiv støykansellering, noe som enkelt tar livet av mye av lyden rundt deg. Denne fungerer ved at en mikrofon fanger opp lyden på utsiden av øreklokkene, og deretter sender øreklokkene ut inversen av dette inn i ørene dine. Dette fører til at du rent teoretisk ikke hører noe som skjer på utsiden av øreklokkene, dersom alt fungerer perfekt. 

Og det fungerer virkelig imponerende bra. Vi har aldri kunnet høre på roligere musikk uforstyrret, både i vårt åpne kontorlandsskap, i nærheten av trafikk og i nærheten av kommuneansatte som jobber eller ser på når andre jobber på høylytt vis. 

Går du i nærheten av trafikk, er det såvidt du hører veistøyen. Når en bil står på tomgang i nærheten, hører du bare eventuell ventiltikking. Og dersom bileieren har vært flink å skifte olje ofte nok, hører du omtrent ikke bilene i det hele tatt. De dype lydene fra motoren og eksosanlegget er bare såvidt mulig å høre på veldig rolig og lavmeldt musikk, eller om du pauser musikken. 

Du hører når du selv skriver på tastaturet, men alle lyder fra omgivelsene virker mer distansert, og det virker som om det bare er "ekkoet" eller andre gjenhengende elementer av lyden som høres. Med litt musikk på toppen av støyfiltreringen, kan du drømme deg bort til en stille konsertsal nesten uansett hvor du befinner deg. Stillheten i musikken er en vital del av musikken - og aldri før har vi kunnet høre på så rolig musikk i støyende omgivelser.

Det eneste vi har å virkelig sette fingeren på, er at støyfiltreringen virker bedre på venstre øre enn på høyre. Selv om du setter det venstre øre mot støyen, hører du den sannsynligvis i høyre øre. Dette er litt merkelig, men kan ha noe med at hver øreklokke er bygget forskjellig. Vi dobbeltsjekket med flere, som var enige i dette. Dette gjør at det virker som du har en slags potensialforskjell mellom høyre å venstre øre når du har musikken avslått og støykanselleringen påslått. 

Lydkvalitet med ledning

Vi begynte med å sette på noe rolig. De som hører på jazz, opera, klassisk og lignende er nok de som setter mest pris på stillheten, som i disse sjangrene er en spesielt vital del av musikken.

Vi begynte derfor med Tord Gustavson på klaveret sitt, med litt vispetromming og kontrabass i bakgrunn. Det vi var mest redde for, var at støyfilreringen skulle ødelegge andre deler av musikken. Det gjør det ikke i BH-905, men dersom vi hører litt nøye etter er det liten tvil om at det kommer mer støy fra forsterkeren med støykanselleringen aktivert. 

Klaveret høres ekte ut, og vispingen på symbalene høres ut som visping på symbaler - og ikke som støy, slik det ofte er i veldig billige hodesett. Mange detaljer kommer frem. 

Hodesetter presenterer også gode akkorder, og Gustavson kan bruker alle fingrene sine på én gang uten at du går glipp av noe. Ut av dette kommer det akkorder som høres naturtro ut. Kontrabassen kan også nytes i bakgrunnen uten at det forsvinner når Gustavsen slår på tangentene langt til venstre. 

Men, så var det i de tilfeller det begynner å skje ting. Når de stille partiene begynner å bygge seg opp til noe livlig, merker vi at musikken blir mer kjedelig enn vi er vant med fra stereoanlegget hjemme. Vi sammenlignet derfor med øreplugger som Bose in-ear og B&A V9-Dual. Her fikk musikken en mer livlig klang, og det ble morsommere og mer inspirerende å høre på. 

Det samme skjer med brass og symfoni. Lydbildet får mer klang i ørepluggene, mens det i BH-905 oppleves som kjedeligere. Vi gikk videre til metall, der vi la merke til at en rasktslående basstromme virker litt etterslepende, og ikke så nøyaktig som i ørepluggene vi sammenlignet med. Gitarsoloer blir også mindre inspirerende enn de bør være. 

Vi er imidlertid fornøyd med fordelingen i forskjellige frekvensområder. Bassen overdøver ingenting på standard lydutjevnerinnstillinger, og alt virker vel fordelt når lyden når øregangene. 

Lydkvalitet uten ledning

Vi må bare si det først som sist - det er sjelden vi liker lyd som er overført trådløst gjennom Bluetooth A2DP-teknologien. Den er alltid dårligere enn med ledning, og den koster alltid mye mer. 

Så det er ingen overraskelse, lyden her er dårligere enn med ledning. Det skjer ikke noe spesielt med lydbildet, eller gjengivelsen av bestemte frekvensområder - men musikken blir litt mer skurrende. Symbalene er ikke lenger like naturtro, og det samme gjelder med andre skarpe instrumenter som trompeter. 

I BH-905 kommer imidlertid ikke disse ulempen like godt frem som i noen av de andre trådløse hodesettene vi har testet opp gjennom tidene. Så lenge ikke trompetisten blåser veldig hardt, merker du ikke at trompeten lyder skarpere og unaturligere enn normalt. 

I metall er som nevnt symbalene det største problemet. I dette hodesettet er det imidlertid noe helt annet som skjer. Musikken høres mer innestengt ut, rask basstromme høres enda mer upresist ut og symbalene er distansert i bakgrunnen. Alt er egentlig ganske feil her, men det er bedre enn at symbalene skurrer så mye at det er helt forferdelig å høre på. 

Vi er altså ikke helt fornøyde, men noe god auditiv opplevelse tror vi heller ikke et A2DP-hodesett kan levere uten at teknologien forbedres. 

Les også kommentaren: - Dropp trådløse hodesett!

Konklusjon

Hvis du skal betale 2000 kroner for god lydkvalitet, kjøper du ikke BH-905. Om du handler etter lydkvalitet, kjøper du heller ikke noe det står "Nokia" på. Da kjøper du hodesett fra produsenter som for eksempel Denon, Koss eller Sennheiser, og som har ledning. 

I BH-905 er det imidlertid funksjonene som kan gjøre hodesettet verdt pengene. 

Dette er et ledningsbasert hodesett, eller trådløst om du foretrekker det. Det er også en håndfri til mobilen din, og den har en suveren støykanselleringsfunksjon. Vil du velge mellom ledning eller trådløst, og setter pris på stillhet rundt deg, kan BH-905 være et godt valg.

Det er to hovedproblemer med hodesettet. Det ene er at det koster mye i forhold til lydkvaliteten, og det andre er at det faller av ørene så snart du ser nedover mens du går ned en trapp. Her må du gå med hodet i "stolthetsposisjon" (der nesen aldri pekes lenger ned enn rett fram) for å få det til å holde seg på ørene. 

BH-905 er et spennende produkt, og kan levere grei lydkvalitet uten bakgrunnsstøy både trådløst og gjennom ledningen. Men du må være klar over at det er funksjonene du betaler for, og ikke lydkvaliteten.

Les også
Øreplugger helt utenom det vanlige
Les også
Jabra Halo
Les også
BTH002
Les også
Samsung SBH-700
Les også
Skullcandy Full Metal Jacket
Les også
Slik kutter du ledningene
annonse