Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Jabra Halo

Halo har bare én tradisjonell tast. (Alle foto: Einar Eriksen)

Jabra Halo er et trådløst hodesett som baserer seg på Bluetooth med A2DP-profilen. Det betyr at du får stereolyd på øret mens mobilen ligger i lomma, uten å at det henger ledning i alle retninger.

Dette er unektelig praktisk, men i svært mange tilfeller har også A2DP-hodesett dårligere lyd enn det vi er vant med i ledningsbaserte hodesett. 

Hodesettet kan "knekkes" sammen for enklere transport.
Under den ene øreklokken finner du tilkobling for laderen og lyd fra enheter som ikke har A2DP.

Sitter for løst

Halo er et åpent hodesett som du trer over hodet. Du kan enkelt justere hodesettet etter om ørene dine er langt oppe eller nede på hodet. 

Med spenn i bøylen som går over hodet, presses øreputene mot ørene dine for å holde hodesettet på plass. I Halo presser det ikke for mye mot ørene, samtidig som vinkelen på øreputene er riktig. Derfor er det behagelig å ha på ørene også i lengden.

Ulempen med dette, er at hodesettet sitter altfor løst, og du skal ha ganske stort hode før spennet i bøylen blir kraftig nok til at hodesettet sitter godt på ørene. Da vi prøvde å sykle med hodesettet måtte vi ofte rette på hodesettet fordi øreputene skled for langt unna øregangen. 

"Knekken" er ikke veldig synlig når du har Halo på hodet.

For varmt på sommeren

I tillegg holder øreputene på temperaturen. Sykler du i oppoverbakker og blir litt svett, begynner det å bli skikkelig ubehagelig å ha Halo på ørene og det kjennes litt ut som du har ørevarmere på deg. Når det går mot vinter og minusgrader er selvsagt ikke dette et like stort problem.

Det kan først som sist nevnes at den åpne designen i Halo gjør at trafikkstøy og andre ulyder rundt deg ødelegger all musikkopplevelse i rolig musikk og musikk med stille og rolige partier. Dette er enkelt og greit fordi hodesettet isolerer dårlig. 

Designen er ellers ganske stilren. Halo gjør mer ut av seg enn vanlige øreplugger, men designen er minimalistisk og grei. Hovedmaterialet er plastikk, men hodesettet føles solid. På innsiden er det et stoffmateriale.

Med A2DP kan du koble hodesettet til de aller fleste mobiler med Bluetooth.

Halo har én synlig tast som brukes for å slå hodesettet av og på, ta telefon og legge på eller å koble hodesettet til telefonen. 

Halo har også AVRCP, som betyr at du kan styre musikken over Bluetooth. Skal du stille volumet stryker du fingeren opp og ned på høyre øreklokke, noe som er en ganske fiffig måte å gjøre dette på. For å bytte til neste eller forrige sang dobbeltrykker du på "+"- eller "-"-symbolet på samme øreklokke. Dette fungerer greit, men av og til opplevde vi det som litt vanskelig å vite hvor vi på øreklokken vi skulle dobbeltrykke for å bytte låt. Dette er kanskje mer stilfullt, men vi synes fortsatt gode, gammeldagse taster som man kjenner med fingeren fungerer best.

To lysdioder viser status på batteriet og Bluetooth-tilkobling.

God lydkvalitet i enkelte musikksjangre

I stille og rolig musikk er lydkvaliteten god. Alle instrumentene flyter godt med naturtro klang, og bassen kommer tydelig frem. Hører du på litt tyngre musikk er imidlertid ikke opplevelsen like god. 

Med i pakken får du en grei mengde tilbehør, inkludert en oppbevaringspose.

Vi merket spesielt at symbalene mistet klangen og høres altfor elektronisk og merkelig ut, samtidig som musikken mister åpenheten sin og blir en stor støyete grøt i stedet for god musikk. Den dype klangen er ikke tilstede, og det er de høyere frekvensene som kommer best frem. Det er når det skjer mest i forskjellige frekvensområder at Halo sliter. 

Da vi prøvde å koble hodesettet til telefoner og PC-er med minijack-pluggen ble ikke lydprestasjonene noe bedre. Her er det rett og slett høyttalerne i øreklokkene som ikke er gode nok.

(Produsentbilde)

Volumnivået er greit i begge tilfeller, og vi opplevde volumnivået som høyt nok både med A2DP- og minijack-tilkobling. Med ledningstilkobling kan du skru volumet enda høyere enn om du bruker hodesettet trådløst. Selv når du skrur volumet skikkelig høyt, begynner ikke lyden å vrenge seg eller skurre, og i stille musikk blir det ikke plagsomt mye støy.

Enkelt oppsett

Som vanlig er oppsettet med et Bluetooth-hodesett enkelt. På Halo holder du inne tasten på høyre øreklokke til Bluetooth-lyset på innsiden av hodesettet lyser kontinuerlig. Deretter søker du etter hodesettet med mobilen, og taster "0000" om du får spørsmål om passord. 

Halo kan være paret med to Bluetooth-enheter samtidig, for eksempel en bærbar PC og en mobiltelefon.

Kan brukes som håndfri

Bruker du Halo sammen med mobilen din, dempes musikken når telefonen ringer. Trykker du på tasten på siden tar du telefonen og kan føre en samtale uten problemer. 

Motparten merker at lydkvaliteten er litt flatere enn om du snakker rett i mobilen, men det er ingen problemer å føre en samtale. Spesielt i støyende omgivelser hadde Halo litt problemer. 

Konklusjon

Designen fungerer greit, og brukervennligheten er midt på treet. Det er imidlertid litt plagsomt at Halo fungerer best om du ikke beveger deg for mye.

Øreputene holder nemlig godt på varmen, slik at hodesettet egner seg dårlig til sykling i oppoverbakker eller trening. Det sitter heller ikke stramt nok på ørene, og du må justere på plasseringen ofte om du beveger deg for mye.

Om du sitter i ro mens du hører på musikk eller spaserer, fungerer Halo greit. Men vi kunne også ønsket litt bedre lydkvalitet i "bråkete" musikk. Hodesettet leverer litt for grøtete lyd når det skjer mye på én gang i musikken. Roligere musikk oppleves på den annen side svært klangfullt og naturtro. 

Når hodesettet koster så mye som rundt 800 kroner, synes vi gjerne Jabra kunne brukt litt mer penger på å forbedre lydmaskinvaren for å få bedre lydkvalitet. Vi synes BTH002 leverer bedre lyd til omtrent samme pris. 

annonse