Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG 55EC930V

En billig OLED-TV som gnistrer av kvalitet

Den beste flatskjermen til under 20 000 kroner.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

LG 55EC930V

Sony ble den første produsenten som kunne friste oss med en OLED-TV i form av en svindyr 11-tommer tilbake i 2008. Likevel skulle det gå flere år før LG på nytt i 2013 vekket interessen for skjermteknologien, denne gangen med modellen 55EA980W.

Denne skjermen tok oss med storm da den fant veien til vår testlabb, selv om prislappen på det tidspunktet tilsvarte en god bruktbil. Siden den gang har prisen ramlet ned fra omlag 70 000 kroner, og TV-en har den siste tiden ligget stabilt på rett under 30 000 kroner.

Nå kommer LG med en ny modell i form av 55EC930V, og denne har en hyggeligere prislapp en forgjengeren – og koster deg nå rett i underkant av 20 000 kroner. Med det beveger teknologien seg ned i en prisklasse som gjør den mer interessant for mange. Vi har tatt en nærmere kikk på hva den nye, kurvede flatskjermen fra LG gir deg for pengene.

Tynnere enn alt annet på markedet

OLED-teknologien kan i teorien lages så flat at den kan klistres rett på veggen. Riktignok er dette en fremtidsvisjon som fortsatt er mange år unna, men likevel får vi en forsmak på hvor tynn en TV kan bli ved hjelp av OLED.

Utseendet til LGs 55EC930V faller i smak hos oss.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Bilder lyver litt, for iPhone 6 Plus og EC930V er omtrent like tykke. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Legger vi en iPhone 6 Plus opp mot ytterkanten av TV-en ser vi fort at det er svært lite som skiller de to når det kommer til tykkelse. Ergo er denne flatskjermen noe av det aller tynneste du får kjøpt i dag, men husk å ikke bli for ivrig når TV-en skal pakkes opp.

Medaljens bakside er nemlig at skjermen må behandles svært så forsiktig, hvor et feilgrep fort kan koste deg dyrt. Panelet kan nemlig knekke om du er uforsiktig. Tommelfinger-reglen er å alltid løfte skjermen fra undersiden, og aldri ta grep i selve panelet for å løfte den.

Elektronikken sitter plassert i et rektangulært «utbygg» på baksiden av TV-en. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi like godt den forrige OLED-modellen vi hadde inne til test fra LG, og vi må si at EC930 overgår denne. LG har nemlig tatt affære og fjernet den blanke, gjennomsiktige foten som EA980W hadde, en fot vi ikke var spesielt begeistret for. I samme slengen er også høyttalerne som satt i denne foten tatt vekk til fordel for en innebygget løsning.

Foten er en stilfull aluminiumsprofil.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rammen rundt EC930W er meget tynn, og «holdes» på plass av en krommet list som omslutter hele TV-en utvendig. Likevel er ikke hele baksiden av skjermen ultratynn. Et sted må jo styringselektronikken til panelet også vies plass, og den finner du i et lite rektangulært «tilbygg» på baksiden av TV-en. Denne delen av skjermen bygger rundt tre centimeter ekstra, og selv om den er dominerende i forhold til selve panelet, er det fortsatt en nett flatskjerm vi har med å gjøre.

Det kanskje mest imponerende med designen til EC930W er foten. Her har selskapet byttet den gjennomsiktige plast-foten fra foregående modell, og heller gått for et smekkert stykke aluminium. Den er formet som en rundet profil, og her trenger du ikke tenkte på noen montering. Foten kommer nemlig ferdig festet fra fabrikken.

En av de beste på brukervennlighet

LG satser tungt på grensesnittet WebOS på sine nye TV-er i år, et grensesnitt vi har fått stor sans for, og som hever brukeropplevelsen opp blant de aller beste på markedet.

LG-meny.

Til å navigere deg rundt i menyene følger det med to fjernkontroller i esken. Den ene er en tradisjonell kontroll med blant annet tallknapper. Den andre kontrollen er en pekekontroll, Magic Remote, som gjør det langt enklere å navigere deg rundt i menyene. Grunnen er at du kun trenger å peke mot skjermen, hvor en markør på skjermen viser hvor du treffer. Samsung har også laget en tilsvarende kontroll til sine 2014-modeller, men vi holder fortsatt en knapp på LGs kontroll som det beste alternativet.

Pekekontrollen Magic Remote gjør jobben enklere å navigere seg rundt i menyene.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selve WebOS er meget smidig og raskt i bruk. Trykker du på «Home»-knappen kommer selve hovedmenyen opp. Den består blant annet av en rekke fliser som legger seg på rekke og rad, nederst på skjermen. Her vises de mest populære funksjonene du bruker, og TV-en kan kjøre to apper samtidig. Det betyr i praksis at du for eksempel kan hoppe mellom Netflix- og Viaplay-appen uten å måtte avslutte den ene appen før du kan gå inn i den andre. En annen liten finesse er at du kan gå rett inn i innstillingene selv om du kjører en app. Hos mange produsenter må du avslutte appen før du kan gjøre justeringer i menyene.

Alt i alt oppleves WebOS som et friskt pust, hvor du blant annet har en overøst applikasjonsbutikk for deg som liker å boltre seg i apper. Grafikken er ikke slående i forhold til andre grensesnitt på markedet, men vi setter stor pris på en rask og uanstrengt brukeropplevelse.

Et sortnivå LCD bare kan drømme om

Inne i menyene er det en rekke modi å velge mellom når det kommer til innstillinger av bildet. Noe av disse, som for eksempel «Sterk» og «Standard», er varianter du bør styre unna. Her overøses bildet med alt for mye blåstikk, samtidig som lysstyrken blir rent glorete. Likevel er det en rekke modier som ikke er helt bak mål.

Blant annet er «Kino»- og «Ekspert»-valgene såpass bra at du fint kan bruke disse uten at du trenger å justere bildet ytterligere. Likevel kan du tyne ut det lille ekstra om du tar deg tid til å ta den siste finjusteringen av bildet.

Fargene er meget presise med LG 55EC930V.

En av OLED-teknologiens store styrker er sortnivå, rett og slett fordi panelet kan slå seg helt av for å gjengi sort. LCD-TV-er begynner etterhvert også å bli bedre på dette området, men OLED er i en klasse for seg.

Setter du på et bilde av en sort bakgrunn, og slår av lyset i rommet, er det helt umulig å se hvor TV-en befinner seg. Med andre ord gir den ikke fra seg noe som helst lys, og sortnivået er derfor helt bunnløst. Samtidig er kontrastnivået på EC930V helt på topp, noe som også smitter over på fargene.

Sjelden har vi sett så sterke og godt mettede farger, selv om skjermen viser tegn til slite litt med å skille mellom ulike graderinger når vi setter på stilbilder med ulike variasjoner av samme farge. Dette er et fenomen vi har sette i større eller mindre grad på de aller fleste flatskjermene vi har testet. Fargene er litt uvant i starten, for de har et ekstremt trøkk i seg, men etter å ha sett på TV-en over tid er dette noe vi vender oss til.

Sortnivået og fargene er helt på toppen av hva du kan få kjøpt for penger i dag, men likevel er det ikke alt som er like rosenrødt for EC930V. Den henger nemlig ikke godt med når det kommer til raske bevegelser i bildet. Da mister den litt skarpheten, og vi kan se spor av artefakter rundt store objekter, om om du setter bevegelseskompensasjonen på for eksempel «Myk». I teorien skyldes ikke dette selve panelet, men heller at LG må gjøre endringer på elektronikken som styrer bildet.

Er OLED-TV-en egnet til å spille på?

Som nevnt er OLED-panelene meget raske til å respondere, men likevel er ikke EC930V et soleklart førstevalg for de som ønsker å bruke TV-en til å spille på.

Vi har nå fått inn utstyr for å måle signalforsinkelse på TV-ene. Tallene som oppgis nedenfor er tiden det tar fra signalet sendes fra verktøyet til TV-en, altså tiden det tar fra signalet sendes til selve panelet har reagert. Med andre ord er det et kombinert tall av både signal- og responstid.

Setter vi EC930V i «Standard»-modus viser våre målinger at det tar omlag 108 millisekunder fra signalet sendes til pikslene på skjermen har reagert. Det er i seg selv ganske bra sammenlignet med andre TV-vi har testet i denne modusen, men ikke bra nok for de mest ihuga spillerne.

Går vi inn i bildeinnstillingene og velger «Spill»-modusen på TV-en tar skjermen i bruk de innstillingene som er mest tilrettelagt. Da faller tiden en god del, men ikke så mye som vi hadde forventet på forhånd. Tiden reduseres ned til 49,7 millisekunder, som gjør at den ikke er i nærheten av å hamle opp med Toshibas 55L7463DN, som fortsatt er den raskeste skjermen vi har testet når det kommer til signalforsinkelse.

Ja, den gir fra seg lyd

For noen dager siden testet vi Sonys nye flaggskip S9005, som kunne skilte med en knakende god lydkvalitet. Det samme kan vi ikke si om LG. Her er lydkvaliteten ofret til fordel for et tynt og nett ytre, samt at pengene tilsynelatende heller ligger i bildekvaliteten.

Med andre ord er ikke dette skjermen for deg som vil bruke den innebygde lyden i skjermen. Det betyr på den andre siden at du ikke betaler unødvendig mye for noe du ikke har brukt for dersom du sverger til et eksternt lydanlegg.

Konklusjon

LG tar opp arven etter sin første OLED-modell, 55EA980W, med 55EC930V. Forskjellen er at den nye modellen i utgangspunktet får en langt mer levelig prislapp i butikkhyllene, selv om 20 000 kroner fortsatt er mye for en TV.

OLED har en rekke spennende egenskaper, hvor en av dem er at du i teorien kan lage syltynne paneler som kan bøyes. Resultatet er at LGs nye modell er svært tynn. Ut mot kantene er ikke skjermen stort tykkere enn en iPhone 6 Plus, med andre ord er den rundt syv millimeter tykk. Skjermen er av den kurvede typen, der spesielt foten skiller seg ut – foruten de syltynne rammene. Alt i alt har LG pakket sin nye teknologi inn i en flott innpakning.

Sammen med en flott design er også brukervennligheten helt på topp. LG har i år tatt i bruk grensesnittet WebOS, og dette er et grensesnitt vi liker godt. Flatskjermen er kjapp i responsen når du er inne å bruker de ulike interaktive løsningene, og lastetiden på apper er rask. Etter vår mening er en rask opplevelse langt viktigere enn at grafikken er flott å se på. Samtidig er LGs pekekontroll, Magic Remote, den beste på markedet, og gjør at TV-ens ekstrafunksjoner bli enklere å bruke.

LG 55EC930V gjør seg velfortjent til et Anbefalt-stempel.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er likevel først og fremst på bildekvalitet at LG 55EC930V skiller seg fra mengden. En av skjermens store styrker er sortnivå, som er helt bunnløst. Samtidig kan den skilte med et meget habilt kontrastnivå som skiller ypperlig mellom mørke og lyse detaljer i bildet. Dette smitter også over på kvaliteten på fargene, som er på sitt aller beste, selv om de kan virke litt voldsomme til å begynne med.

Likevel er det ting vi ikke er like begeistret for. TV-en er nemlig ikke blant de aller beste når det kommer til bevegelse. Her sklir ikke bilde like sømløst over skjermen som vi har sett med en rekke andre modeller. Setter vi på bevegelseskompensering dukker det opp litt grums rundt objekter i form av artefakter når bildet beveger seg raskt. TV-en er langt i fra elendig på dette punktet, men likevel er dette noe LG kan forbedre.

Samtidig viser våre målinger av signalforsinkelse at skjermen ikke er så god til å spille på som vi hade trodd på forhånd. Ved å sette TV-en i spillmodus klarer den på sitt beste såvidt å snike seg under 50 millisekunder, som for en aktiv spiller blir i det drøyeste laget.

LG har med andre ord noe å jobbe videre med, men likevel er EC930V en av de aller beste TV-ene på markedet på de fleste punkter. Meget god bildekvalitet kombinert med god brukervennlighet, et flott utseende og ikke minst en prislapp på under 20 000 kroner gjør at vi uten tvil gir denne modellen et Anbefalt-stempel. Dette er en av våre favoritter på testbenken så langt.

Alternativer:

Skal du bruke TV-en primært som en monitor for å spille konsollspill finnes det raskere og billigere modeller på markedet som gjør en bedre jobb en LGs OLED-TV. Den beste modellen vi har testet hittil kommer fra Toshiba. Med 55L7463DN får du en TV som er svært god når det kommer til signalforsinkelse.

Skulle 55 tommer bli litt i minste laget i stuen din finnes det en rekke 65-tommers TV-er som er interessante. Blant disse er Samsungs nye toppmodell UE65HU8505. Dette er en gjennomført modell som har meget god bildekvalitet i tillegg til å være sterk på interaktive løsninger.

Måleresultater og innstillinger

Her er målingene av LG 55EC930V:

Gråskalaen på «Standard» viser at blåfargen er for kraftig.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fargene på «Standard» er preget av å trekke for mye mot blått.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Gamma-målingene for «Standard» viser et bilde som generelt er for lyst.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Gråskalaen for «Ekspert» er slettes ikke ille.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fargene er langt i fra ille med «Ekspert»-modiene.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Gamma-målingene viser at «Ekspert»-modiene gir et litt for lyst bilde.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ferdig justert er gråskalaen meget habil.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fargene er meget presise med LG 55EC930V når de er ferdig kalibrert.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Gammaen blir enda et hakk bedre etter vi har justert bildet.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
annonse