Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTest LG 55OLEDG1

Vi har testet LGs entusiast-OLED

Men er G1 verdt pengene sammenlignet med C1?

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen

LG har i flere år vært den eneste produsenten av OLED-paneler. En teknologi som flere produsenter har trykket til sitt bryst, og som ofte er å foretrekke om du ser mye film i mørke rom.

Nå har vi testet LGs egen toppmodell, OLED55G1, som på papiret er den beste TV-en selskapet har å tilby i øyeblikket – eventuelt frem til 2022 modellene kommer om en stund.

Som navnet tilsier har vi testet 55-tommer-varianten, men den kommer i flere ulike størrelser.

G1-serien koster jevnt over en del mer enn C1-serien, som er kjent for å være en av de bedre valgene du gjør på OLED med tanke på pris. Så er det noe poenget å oppgradere til G1?

PS: Vi sammenligner mye med C1 i denne testen. Denne har vi hatt inne til test tidligere, men fikk aldri fullført den på grunn av tekniske problemer med testutstyret vårt, slik at vi ikke fikk kalibrert TV-en skikkelig før den måtte i retur.

LG OLED55G1
Imponerende
Anbefalt

LG OLED55G1

Imponerende
sitatLG G1 er den beste OLED-en fra selskapet i øyeblikket

Fordeler

  • +
    Meget god bildekvalitet
  • +
    Bedre lysstyrke enn C1 på HDR
  • +
    Flott design på veggen
  • +
    Robust og god byggekvalitet
  • +
    Brukervennlig
  • +
    Grei lydkvalitet
  • +
    Meget god til spill
  • +
    Pekekontroll

Ting å tenke på

  • Fot er ekstrautstyr
  • Den nyeste versjonen av WebOS er ikke like brukervennlig som før
  • Relativt kostbar

LG OLED55G1

Bildestørrelse
55 Tommer
Oppløsning
4K Ultra HD (3840x2160)
Skjermteknologi
OLED (AMOLED)
Smart TV
Ja
HDR
Ja
Lanseringsår
2021
LG OLED55G1
Foten følger ikke med i esken. Den må du kjøpe utenom som ekstrautstyr.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Fot er ekstrautstyr

En av tingene som skiller G1 fra andre LG-modeller er at den primært er laget for å henges på vegg. I stedet for noe stativ eller føtter er det inkludert et veggfeste i esken som får TV–en til å henge klistret mot tapetet.

Og selve skjermen er heller ikke tykk, slik at du totalt kan forvente at skjermen vil bygge rett over to centimeter ut fra veggen. En smart og godt gjennomtenkt løsning.

Slik ser baksiden av G1 ut strippet for pyntedeksler. Legg merke til «innhugget» i midten. Der skal veggfestet hektes på.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Men det betyr at dersom du heller vil ha den på stereobenken, må du kjøpe føtter som tilleggsutstyr. I denne testen endte vi opp med å bruke føttene AP-G1DV55 fra LG. Ifølge Prisjakt koster disse deg over 2000 kroner. Så det er viktig å få med i regnestykket om du ikke skal henge den på veggen.

Når det er sagt så er LG G1 en meget velbygd TV som oser av kvalitet. Her er det brukt solide materialer og alt er skrudd godt sammen. Og det er en flott design som passer spesielt godt på veggen. Så er du opptatt av design vil G1 kunne gi mer mening enn C1.

Skjermen kan settes i gallerimodus og vise kunst når du ikke ser TV.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Spesielt når du legger til at skjermen har en egen gallerimodus hvor skjermen viser kunst mens du ikke ser aktivt på TV. Litt den samme løsningen som Samsung kjører på The Frame.

Slik ser menyen ut i det du har pakket skjermen ut av esken.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Brukervennligheten er god, men ikke bedre enn før

LG fortsetter å kjøre på med sin WebOS-plattform, med et par justeringer gjort fra tidligere. Vi er dog ikke sikre på om vi syns at årets utseende og utforming er noe bedre enn før.

Vi savner blant annet den lille raden med fliser som poppet opp når du ville endre app eller inngang. Du får fortsatt opp en linje med tilkoblingene du har hektet på skjermen, men ikke apper. Og det er ikke unormalt at apper utgjør mye av bruken for mange.

Nå må du i stedet trykke deg ut til selve hovedmenyen før du finner appene, og det hele minner oss mer om løsningen du får med Android-plattformen. Altså helt ok, men gi oss gjerne flisene tilbake.

Vi liker godt pekekontrollen som følger med.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Til å navigere får du fortsatt en god fjernkontroll som har en pekefunksjon, slik LG har gjort i flere år allerede. Denne gjør at du kan klikke deg rundt på skjermen ved å rette fjernkontrollen mot skjermen hvor en pekerpil dukker opp. Vi har fortsatt sansen for løsningen, og presisjonen er helt topp.

Målingene av Standardmodusen er ikke spesielt imponerende.
CalMAN

Trenger justeringer

LG leverer mange ulike bildemoduser med sin G1-modell, og kvaliteten er ganske varierende. Velger du for eksempel Standard-modusen får du for eksempel en hvitbalanse som er stilt altfor kjølig, og et ganske unøyaktig lys.

Likevel finnes det bedre alternativer å velge blant. ISF-modusene er begge langt bedre om du vil ha et bilde med riktig hvitbalanse. Samtidig er lyset mer presis gjennom hele skalaen, men likevel er det litt å gå på. Spesielt i mørke partier blir skjermen et par knepp for mørk, noe som går ut over detaljene i bildet.

Derfor vil vi anbefale deg å kalibrere denne skjermen om du vil tyne ut hundre prosent ut av bildet. Selv om ISF-modusene slettes ikke er dårlige.

En ulempe er at skjermen ikke viser hvilke justeringer som blir gjort etter kalibrering i menyene. Siden vi bruker den automatiske funksjonen fra CalMAN. Så vi får dessverre ikke lagt ut hvilke justeringer som er gjort.

Ferdig justert er resultatet langt bedre.
CalMAN

Knallgod bildekvalitet

Så fort TV-en er ferdigkalibrert er resultatet rett og slett strålende. Bildet på LG G1 minner oss på mange måter om kvaliteten vi opplevde med Philips sin gromme OLED vi testet for et par uker siden, og det er kanskje ikke så rart med tanke på at LG har laget begge panelene.

Sortnivået er uendelig dypt, akkurat slik vi forventer av en OLED. Men også fargene er livlige og meget gode. To parametere som ofte henger sammen.

Forskjellen fra C1 er at G1 har det LG kaller et Evo-panel. En ny generasjon som blant annet skal gi deg mer lysstyrke.

Nå fikk vi som nevnt aldri kalibrert ferdig C1, men ut ifra målingene av standardmodusene ser vi likevel at G1 har et par knepp mer styrke å vise til. Men forskjellen er ikke større enn at vi nok tror de fleste vil merke lite forskjell på disse to. Men er du en av de som setter pris på det lille ekstra, så får du dette med G1. Våre målinger viser en maks lysstyrke i et 10 prosent vindu på rundt 820 nits. Til sammenligning målte vi C1 til 760 nits.

Mer lysstyrke gir bedre HDR.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Men mer lysstyrke gjør at spesielt HDR blir bedre. Når vi for eksempel ser på snutter fra The Revenant, blir solen litt ekstra intens og imponerende. Men C1 er altså ikke langt etter.

På bevegelse er det lite å utsette, og OLED-teknologien viser seg fra sin beste side.

Dessuten er oppskaleringen god. Den gjør mye riktig med å «redde» inn dårlige signaler som for eksempel lavere oppløste sendinger og strømminger fra nettet.

Innsynsvinkelen er god, og det samme må vi si om egenskapene til å håndtere refleksjoner fra omgivelsene. Men selv om skjermen er mer lyssterk enn for eksempel C1, så vil den likevel skjemmes litt noe om du setter den i et kraftig opplyste rom. Til dette ville vi nok heller valgt en LCD med miniledbelysning. Men til mørke rom er G1 en av de beste du kan velge.

LG G1 er en meget habil spill-skjerm med lav inputlag.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Meget god til spill

LG har lenge vært blant de ledende fabrikantene – sammen med Samsung – hva gjelder å lage TV-er som også egner seg godt til spill.

Og G1 vil ikke skuffe deg om du ønsker en god TV til spill når du ikke ser film. Våre målinger viser at skjermen ligger rundt 12,5 ms om du velger spillmodusen og «Prevent Input Delay» på, og at du kan komme helt ned mot 10 ms om du deaktiverer denne funksjonen og kjører 1080p-oppløsning og 60 bilder i sekundet.

Men du har også fulle muligheter til å heller kjøre 4K@120hz, slik de nyeste konsollene fra Microsoft og Sony kan friste med. Det betyr at du altså har støtte for HDMI 2.1 og alle funksjonene dette fører med seg. Her får du i pose og sekk.

Samtidig har du godt med støtte for ulike oppløsninger, slik at du fint bør kunne finne en oppløsning som passer med PC-en eller konsollen du skal bruke.

Skjermen er tynn, men likevel har den klart å få plass til nok høyttalere for å sikre god lyd.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Grei lyd

Selv om LG G1 er en tynn og nett skjerm som ikke bygger mye, har selskapet fortsatt fått plass til litt høyttalere. Så lyden er slettes ikke så ille som du kanskje skulle tro.

Men du vil likevel savne dypbass om du skal se film. Så de fysiske lovene gjelder i så måte fortsatt.

Likevel er lyden mer en ok, slik at du fint kan se vanlige programmer og nyheter uten at du nødvendigvis trenger å skru på et eksternt anlegg for å overleve.

Konklusjon

Vi startet med å stille spørsmålet om G1 er verdt de ekstra tusenlappene opp fra hva C1 koster. Og svaret er et litt vinglete tja.

For det kommer litt an på hvordan du har tenkt å plassere TV-en, og om du er en bildeentusiast eller ei. Vil du ha et bilde som er et par knepp bedre på lysstyrke, og samtidig henge den på veggen med mulighet for å bruke skjermen som kunst når du ikke ser TV, vil G1 være noe å vurdere. For den gjør seg virkelig på veggen med det medfølgende veggfestet.

TV-en er også tynnere om du heller vil ha den stående på en benk. Men da må du regne med å kjøpe til føtter, som ikke følger med i esken. Så her ryker du fort på ytterligere et par tusenlapper.

Skjermen vil ha godt av en runde med kalibrering før du oppnår best mulig resultat, men da er også bildekvaliteten meget bra. Og det lille forspranget skjermen har på C1 hva gjelder lysstyrke gir en ekstra god opplevelse om du liker å se mye på HDR-innhold.

Men totalt sett er dette en meget god TV fra LG som vi uten problemer kan anbefale deg. Spesielt om du vil ha en OLED hengende på veggen.

LG OLED55G1
Imponerende
Anbefalt

LG OLED55G1

Imponerende
sitatLG G1 er den beste OLED-en fra selskapet i øyeblikket

Fordeler

  • +
    Meget god bildekvalitet
  • +
    Bedre lysstyrke enn C1 på HDR
  • +
    Flott design på veggen
  • +
    Robust og god byggekvalitet
  • +
    Brukervennlig
  • +
    Grei lydkvalitet
  • +
    Meget god til spill
  • +
    Pekekontroll

Ting å tenke på

  • Fot er ekstrautstyr
  • Den nyeste versjonen av WebOS er ikke like brukervennlig som før
  • Relativt kostbar
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her