Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 65OLED936

En ny referanse-TV har ankommet byen

Kombinerer knallgod bildekvalitet, Ambilight og meget god lyd.

Selv om det er flere TV-produsenter som tilbyr OLED-TV-er, bruker de alle paneler fra sør-koreanske LG. Så når LG innoverer på panelfronten, påvirker det flere produsenter enn bare dem selv. Nå har LG utviklet et nytt panel som blant annet kan by på langt mer lysstyrke enn tidligere, noe som har vært ett av OLED-TV-ers største utfordringer.

Philips er en av de første produsentene som leverer TV-er med det nye panelet, som seiler under betegnelsen OLED+.

Vi har nå testet Philips 65OLED936, som er det nest øverste steget på stigen til selskapet, med blant annet OLED+ på menyen. Her får du i tillegg Ambilight-funksjonen som Philips er alene om – samt at lyden er blitt tatt hånd om av britiske Bowers & Wilkins.

Prislappen tilsier at du bør forlange mye, for et eksemplar på 65 tommer koster deg i skrivende stund 41.990 kroner.

Philips 65OLED936

Philips 65OLED936

Baksiden viser den kraftige braketten mellom skjermen og lydplanken. Så er det også vanskelig å komme utenom Ambilight-diodene som pryder de fire sidene bak.

Strålende byggekvalitet

En av tingene vi virkelig liker med denne Philips-modellen er designen. Selve skjermen er veldig enkel og stilren, og blir som en og samme flate uten sjenerende rammer. Dessuten har Philips brukt materialer som gir en herlig kvalitetsfølelse, noe du jo jakter etter i denne prisklassen.

En annen stilig løsning er at foten også er en lydplanke. Ikke er den så ille å se på heller.

Lydplanken har blant annet B&Ws velkjente signatur-diskant som ser ut som et slags horn. Denne er plassert midt på toppen av planken, som ellers er ganske stilren, hvor overflatene er i perforert metall og stoff.

Mellom skjermen og lydplanken fester du en robust brakett i metall. I denne kan du skjule lydkabelen, som enkelt kobles til TV-en når alt er montert. Det følger dessuten med egne plater som dekker over kabler og festene, slik at baksiden blir like stilren som fronten.

Les også
Samletest TV 75 tommer: Vi tester 75-tommere til rundt 20 000 kroner
Standard-modusen er ikke spesielt nøyaktig om du jakter et nøytralt bilde.
ISF-modusen er den beste du kan velge om du ikke vil justere mer på egenhånd.

Noen gode forhåndsinnstillinger

I kjent stil leverer Philips med mange ulike bildemoduser fra fabrikk. Og ikke overraskende er noen bedre enn andre.

Ut av esken er det standardmodusen som er aktivert, men som vanlig er det ikke denne du faktisk bør velge. Da får du et bilde som har et ganske kraftig blåstikk, samtidig som lyset ikke er presist nok.

Da kan du heller velge mellom de to ISF-modusene. Disse er overraskende gode ut av esken, selv om du også her vil ha noe å gå på før skjermen presterer på sitt aller beste.

Vi sjekket også de ulike modusene for HDR. Blant de du kan velge er det utvilsomt moviemaker-modusen som gir mest valuta for pengene.

Så en kalibrering vil være smart om du vil at skjermen skal yte på sitt aller beste. Under ser du hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke.

Les også
LG åpner for spillstrømming rett på TV-en
Ferdig justert er OLED936 særdeles god.

Referanseklasse

Ferdig kalibrert er bildekvaliteten du får en sann fryd for øyet. Rett og slett referanseklasse etter vår mening.

Du får blant annet særdeles gode farger. De er helt presise uansett om du ser på lavere oppløsning eller 4K-innhold med HDR. Og når vi først er inne på HDR merker man fort at denne modellen drar nytte av et nyere OLED-panel som gir om lag 20 prosent mer lysstyrke enn tidligere.

Inntoget av mer lys gir også bedre farger og mer detaljer i lysere partier av bildet, og løfter bildekvaliteten flere hakk versus de tradisjonelle OLED-panelene. Sortnivået er fortsatt like forbløffende godt, og dette kombinert med mer lys gir slående kontrast.

Det er også verdt å merke seg at OLED936 støtter de fleste av HDR-versjonene som finnes. Som blant annet Dolby Vision.

Bildekvaliteten på OLED936 er nærmest magisk.

Denne TV-en fra Philips leveres med siste generasjon av bildeprosessoren P5, og det må sies å være blant de aller ypperste på markedet i skrivende stund. Selv oppskalering av traurige, lavoppløste signaler blir imponerende bra.

Det er med andre ord veldig lite vi har å sette fingeren på her. Du får en fullstendig prima bevegelse i bildet, samtidig som innsynsvinkelen er helt suveren.

Det eneste vi kan si noe om, er at den ikke alltid er like glad i å vise detaljer i mørke partier på lavere oppløsning. Da hender det at du får litt «black crush», altså at detaljene bare vises som helt sort. Og det er noe gjenskinn å spore sammenlignet med de beste TV-ene på markedet.

Men utover det er dette en gnistrende god TV, gitt litt finjustering. Og Ambilight-funksjonen syns vi fortsatt kommer veldig til sin rett. Det er noe avslappende og behagelig over det å kunne se film uten skarpe overganger til omgivelsene.

Les også
Vi har prøvekjørt verdens råeste TV
Lydplanken er ikke bare fin å se til, den gir også meget god lyd.

Lydkvalitet som holder mål

Ofte er ikke lyden i flatskjermer spesielt god. Den er ålreit nok til å høre på nyhetene, men skal du få en god filmopplevelse bør et eksternt lydanlegg som oftest kobles til.

Men OLED936 har ikke dårlig lyd. Snarere tvert om.

Den har en såkalt 3.1.2-konfigurasjon, altså har den tre vanlige kanaler i tillegg til et basselement og to elementer som skyter lyden opp via taket. Det betyr at du får en smak av hva Atmos kan gi deg, selv om du selvsagt mangler bakhøyttalere.

Lyden er klar og detaljert, og gir en behagelig og klare stemme. I tillegg er det faktisk litt bass å spore, samt at diskanten er så god som man forventer fra B&W.

Skjermen har en relativt lav inputlag.

Grei nok til spill

Philips har tatt tak i hvor god TV-en er til å spille på. Før var ikke selskapet spesielt gode på dette, men nå viser de bedre takter også her.

Om vi tar frem inputlag-måleren så viser denne 21,3 ms om vi gir skjermen 1080p-oppløsning og 60 bilder i sekundet. Det er ikke det beste vi har målt, men likevel langt bedre enn hva som var tilfelle før – og godt nok til de fleste typer spill. Er du en hardbarket skytespillentusiast, vil du likevel være tjent med å velge noe annet.

Samtidig har skjermen støtte for 4K@120Hz via for eksempel de nyeste generasjonene konsoller fra Sony eller Microsoft. Dessuten har du for eksempel FreeSync Premium, for å forhindre at bildet «river» (screen tear).

Fjernkontrollen er meget god å bruke, og har opplyste knapper.

Herlig fjernkontroll

Philips fortsetter å bruke Android som sin brukerplattform, og den er i ferd med å bli bedre.

Menyene er bygd opp slik at du får rekker nedover skjermen som inneholder tjenester og anbefalinger. Øverst finner du apper, og her kan du boltre deg i Google sin app-butikk for å hente ned flere. Disse kan du stable på denne linjen, og redigere slik det måtte passe best.

Nedover får du ulike andre funksjoner og tjenester. Rett ut av esken har du for eksempel anbefalinger fra Apple TV og Philips selv på hver sine respektive linjer.

Menyene er i tro Android-stil.

Plattformen er likevel fortsatt litt traurig sammenlignet med for eksempel løsninger fra LG og Samsung. Du må for eksempel avslutte apper om du vil inn i menyene, fremfor at de kjører i bakgrunnen. Men Philips har likevel lagt til sin egen hurtigmeny, slik at du slipper å klikke deg helt ut for å gjøre små justeringer.

Et stort pluss er fjernkontrollen som følger med. Den har meget gode og responsive taster som gir en meget god opplevelse. Og en ting som også er verdt å merke seg er at den har opplyste taster. En hendig løsning for å slippe å slå på lyset om du jakter en spesifikk knapp under filmkvelden.

Konklusjon

Jakter du en OLED med det lille ekstra så er Philips 65OLED936 et valg du bør ta en nærmere kikk på.

Tar du deg tid til å justere skjermen får du et resultat helt på øverste hylle. Rett og slett ren nytelse.

Philips viser seg som en sann mester på bildebehandling, og fargene er så presise som du oftest bare kan drømme om. Samtidig merker man fort at skjermen er langt mer lyssterk enn hva man er vant til fra en OLED, mye takket være den nye generasjonen med paneler fra LG.

Likevel skal man ikke ta fra Philips noe av æren for bildekvaliteten. Oppskaleringen av selv dårlige signaler er uovertruffen, og dette kombinert med et feilfritt sortnivå vil gi deg mange timer med herlig filmopplevelse.

Dessuten er skjermen enda et hakk mer imponerende når du gir den HDR å tygge på. Det blir nesten så man aktivt jakter innhold i for eksempel Dolby Vision for å nyte bildekvaliteten i seg selv.

Samtidig får du Ambilight, som Philips er alene om å kunne tilby deg. Vi liker funksjonen godt, men skulle den bli plagsom kan det også enkelt slås av.

Lyden er det heller lite å utsette på. Du får nemlig en lydplanke som er utviklet av B&W, og i tillegg til å være en fot for selve TV-en, gir den også langt mer og bedre lyd enn man er vant med på en flatskjerm.

Til spill har Philips gjort klare forbedringer fra i fjor. Likevel er det et stykke opp til de aller beste om du er fokusert på skytespill eller andre spill som krever lynrask responstid.

Alt i alt gjør likevel Philips det aller meste rett med 65OLED936. Med litt mer finpuss på detaljer i mørke partier på lavere oppløsning, hakket bedre plattform og et par knepp skarpere til spill, ville vi trillet en tier på terningen her.

Og selv med noen minuser i boken er fortsatt dette en soleklar anbefaling fra vår side, og en av de beste TV-ene vi har testet i år.

annonse