Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia L2

Sony bruker feil prosessormerke i sin billigste modell

Xperia L2 er imidlertid veldig billig også.

Kort om Sony Xperia L2

Billigtelefoner har blitt bedre og bedre de siste årene, i den grad at du i praksis ikke lenger trenger å kjøpe en toppmodell for å få tilgang til en helt fantastisk brukeropplevelse.

Bare se til Motorolas mange suksesstelefoner i G-serien, så skjønner du hva vi mener.

I dag er det imidlertid ingen Motorola vi har i hende. Nei, det er heller en Sony, nærmere bestemt Sony Xperia L2.

Om du aldri har hørt om denne telefonen før, vel, så er det ingenting å bli flau over. L2 er ikke akkurat den sterkest markedsførte telefonen i Sonys sortiment. Det henger selvsagt tett sammen med prisen, på rundt skarve 2 000 kroner.

Prisen reflekteres i bunn og grunn svært effektivt i telefonens byggematerialer. På utsiden av telefonen vil du ikke finne én eneste bit metall, kun sort, hard plast. Rammen er gjort i ett stykke plast, med flate sider i topp og bunn, og krummes av opp mot langsidene. Baksiden dekkes av et plastdeksel som kun er klipset fast, noe vi fant ut ganske ufrivillig under testen. Med andre ord skal det ikke være alt for vanskelig å åpne telefonen og reparere den om uhellet skulle være ute.

Plasten er kanskje et svært avslørende tegn på at vi snakker om en billigmobil i 2018, men byggekvaliteten har vi lite å utsette på. Plasten er skjøtet presist og pent sammen, chassiset er stivt og designet minner om Sonys dyrere modeller. For fire-fem år siden kunne dette utseendet uten problemer tilhørt en toppmodell, slik som for eksempel Samsung Galaxy S5.

Dette er en oppsummering. Du kan lese hele testen av Xperia L2 på neste side »

Hverken front eller bakside er spesielt spennende.

Men akk, tiden har gått litt fra Xperia L2. I 2018 lages det faktisk knapt mobiler med plast på utsiden, spesielt etter at en rekke kinesiske merker begynte å presse de mer kjente produsentene med glass og metall på alle bauger og kanter.

Kom 'an da... MediaTek? Igjen?

Noe annet som definitivt ikke er en stjerne i redaksjonens bok, er prosessorvalget. Sony har som en av svært få hjemlige produsenter tatt i bruk prosessorer fra det kinesiske selskapet MediaTek i enkelte av sine budsjettmodeller, og her sitter det en firekjerners Mediatek MT6737T-brikke.

Hver av kjernene er klokket til stakkarslige 1,5 GHz, og koblet mot grafikkbrikken Mali-T720 MP2 med to kjerner surrende på 600 MHz blir det lite liv laga når L2 skal dra tyngre titler som eksempelvis PUBG Mobile eller Asphalt 8: Airborne.

Prosessoren og grafikken er begge flere år gamle, og vi har funnet dem i en rekke mobiler de siste årene – blant annet fjorårsmodellen Xperia L1. Xperia L2 har heldigvis noen oppgraderinger, deriblant 3 GB minne – opp fra 2 GB i fjor.

I praksis merker du dette godt i form av bedre utholdenhet ved for eksempel appveksling og operasjoner innad i apper, men det hjelper ikke videre på den opplevde ytelsen. Dermed vil du eksempelvis titt og stadig måtte vente litt på at ikonene skal tegnes opp på hjemskjermen, eller oppleve hakking når du scroller i nettsider. Fingerleseren er heller ikke den raskeste, men at L2 i det hele tatt har fått biometri er svært gledelig.

Kort bør også programvaren til Sony nevnes. Denne ligger nå nærmere opptil standard Android enn noensinne, og er både pen å se på og svært lett å finne frem i. Utvalget unødvendige apper er også begrenset, så vi har lite å sette fingeren på her. Jo, også har Sony smart strømstyring som tar vare på helsen til batteriet ditt – akkurat som på toppmodellene.

Android 8.0 Oreo er det imidlertid ikke her, og det er litt kritisk ettersom denne Android-versjonen har vært på markedet en god stund nå. Om en så billig telefon blir oppdatert i ettertid er dessuten som regel bingo.

Lavoppløst skjerm, men bra kamera

Noe vi også gjerne skulle sett, var en høyere oppløsning på skjermen. 1 280 x 720 piksler er rett og slett litt lite strukket utover 5,5 tommer, og det har det for så vidt vært i flere år allerede.

Panelet virker å være mer eller mindre identisk med det vi fant i fjor, som vi selv da beskrev som «underspesifisert». Den påstanden står vi enda sterkere ved i år; du skal lete lenge etter noen andre markedsferske mobiler i Norge som er like lavoppløste.

Vi ville ikke beskrevet panelet som kornete, men du kan uten problemer se enkeltpiksler om du vil. Og forskjellen på 720p kontra 1080p er mye større enn forskjellen på sistnevnte og neste trinn på stigen: 1440p. Apper vil skaleres dårligere, video vil vises i lavere kvalitet og du mister dessuten kvaliteter på både farge-, kontrast- og lysstyrkesiden. Ikke fordi oppløsningen påvirker disse faktorene, men fordi det knapt lages høykvalitetspaneler med lavere oppløsning enn 1 920 x 1 080 piksler i dag.

Kameraet har ikke fokusproblemer (som før), og tar overraskende ålreite bilder i godt lys. Men mange konkurrenter slår det på mange andre områder.

Der skjermen skuffer, imponerer imidlertid kameraene. Frontkameraet spesielt, som er av det svært vidvinklede slaget. Her får du uten problemer plass til alle vennene dine i bildet, og om du kun ønsker deg selv i bildet har telefonen en egen modus for dette.

Hovedkameraet er imidlertid også langt bedre enn man før kunne forvente i denne prisklassen, foruten i veldig mørke omgivelser. Gitt at du ikke tar bilder midt på natta treffer både fokus og dynamikk stort sett midt i blinken. Så er da også begge kameraene oppgradert med mer lyssterk optikk enn i fjor, så de fleste begrensningene ligger faktisk i prosessoren; den sørger blant annet for at maks kvalitet på video er full HD med 30 bilder i sekundet.

Konklusjon – Skiller seg ikke ut, og er faktisk for dyr

Skjermen er bedre enn i fjorårsmodellen, men kunne stadig vært både lysere og mer oppløst.

Så, hva blir bunnlinja? Vel, L2 er ikke en enestående imponerende telefon i 2018 – det er helt sikkert. Og dét er også det store hovedproblemet, for det finnes et helt lite traktorlass av gode og relativt billige modeller der ute.

Mange av disse byr også på fryktelig mye mer fancy teknologi enn det Sony gir oss tilgang på i L2, som blant annet mye bedre kamera, mye bedre skjerm og ikke minst langt sterkere prosessorer. Undertegnede har akkurat nå en annen modell vi ikke skal røpe til test, som både koster mindre og har langt sterkere maskinvare enn L2. Det farger denne testen noe, men likevel i svært begrenset grad; det er nok av andre eksempler å ta av.

At Sony gir oss fingeravtrykksleser, USB Type-C og et bedre kamera er rett og slett ikke nok til å imponere oss, for vi har kommet dit i dag at dette mer er ting vi forventer.

Det hjelper selvsagt ikke at MediaTek-brikken på innsiden både er flere år gammel og dessuten byr på laber ytelse. Sorry, L2, men du får ikke en anbefaling her – selv om du både koster lite og er relativt ålreit. Til dét er alternativene under alt for mye telefon for pengene:

Dette var en oppsummering. Du kan lese hele testen av Xperia L2 på neste side »

Alternativ til Sony Xperia L2

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Kongen av billige mobiler

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

For under 3 000 kroner kan du få en Moto G6 Plus med fantastisk kamera, knallskjerm med små rammer og en ytelse som kan måle seg med selv de kraftigste toppmodellene. Metalldesignet er heller ikke til å kimse av. Også er den vannresistent!

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Kraftigere, billigere og raskere Nokia

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus overrasket oss nylig da den gikk hele veien og dro i havn 10/10 på skalaen vår. Det er heller ikke uten grunn; dette er en svært rask, svært funksjonell og overraskende billig sak. For under 4 000 kroner får du knallbra kamera, robust og pent design og en ganske stor skjerm. Prosessorytelsen er kanskje ikke verdensledende, men det merker du knapt i bruk.

Xiaomi Mi A1 64GB
Samme pris, mye bedre totalopplevelse

Xiaomi Mi A1 64GB

Xiaomis Mi A1 er en mobil i Googles Android One-program, hvilket betyr ren Android og garanterte oppdateringer i flere år fremover. Ytelsen er det ingenting å si på, og kameraene er fantastiske – og ett av dem er et zoom-kamera. Skjermen er også super, og designet lekkert. Ja, også får du 64 GB lagringsplass – alt sammen for drøye 2 400 kroner.

Sony Xperia L2 H3311
6
Helt greit

Sony Xperia L2 H3311

sitat"Xperia L2 har for få forbedringer fra fjoråret, og faller helt gjennom i dagens marked."

Fordeler

 • Krysse av
  Billig
 • Krysse av
  Ålreit kamera, vidvinkel på frontkameraet
 • Krysse av
  God batteritid og batteristyring
 • Krysse av
  USB Type-C
 • Krysse av
  Hodetelefoninngang

Ting å tenke på

 • Bytt
  Laber opplevd og målt ytelse
 • Bytt
  Plastdesign som samler fettmerker
 • Bytt
  Føles billig
 • Bytt
  Annenrangs maskinvare
 • Bytt
  Dårlige lydløsninger
 • Bytt
  Lavoppløst skjerm