TEST: Sony Xperia S

Test Sony Xperia S

Fantastisk telefon i svakt skall

Underlige valg og dårlig byggekvalitet står i veien for en av de beste mobilene.

To såkalte Smart Tags følger med telefonen. Disse er basert på NFC og setter i gang ulike funksjoner i telefonen.
To såkalte Smart Tags følger med telefonen. Disse er basert på NFC og setter i gang ulike funksjoner i telefonen.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + A2DP + EDR
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 8 timer og 30 minutter (3G) / 7 timer og 30 minutter (2G), Hviletid: 17,5 døgn (3G) / 18,75 døgn (2G)
SAR-verdi: 1,3 W/kg

Maskinvare: Qualcomm Scorpion 2 kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 220 GPU (Snapdragon MSM8260), 1 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB
Minnekort: Nei
Nettleser: WebKit
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte (kun lese), nettleser, Google Maps
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook

Kort sagt:
dsad
– God på e-post
– Presis navigasjon med GPS og Glonass
– Nyttig NFC-støtte

dsad
– Støtter ikke minnekortFunksjonalitet i operativsystemet


Teknologi


Ytelse
Slik ser innboksen i e-postleseren ut. Du kan ha felles innboks for flere kontoer.
Slik ser innboksen i e-postleseren ut. Du kan ha felles innboks for flere kontoer.
Slik ser det ut når du legger telefonen oppå den sorte Smart Tag-brikken som følger med.
Slik ser det ut når du legger telefonen oppå den sorte Smart Tag-brikken som følger med.
Planleggeren i Xperia S er oversiktlig og fin.
Planleggeren i Xperia S er oversiktlig og fin.
Sonys miniprogram for å styre mange av telefonens funksjoner.
Sonys miniprogram for å styre mange av telefonens funksjoner.

Sony Xperia S er et typisk flaggskip, og derfor er den også godt utstyrt på teknologisiden.

Her finner du selvsagt trådløst nett og Bluetooth, men Sony har også lagt til en forholdsvis ny teknologi. I tillegg til GPS har Xperia S nemlig støtte for det nye navigasjonssystemet Glonass.

Russisk presisjon

Glonass er et russisk system som fungerer omtrent akkurat som GPS. Hvis du lurer på hvorfor Sony har puttet begge teknologiene inn i én og samme telefon, er det enkelt og greit for å øke presisjonen.

I det daglige behøver du ikke å tenke på at telefonen har Glonass. Her fins det ikke innstillinger eller noe annet du behøver å snuble deg borti. Systemet fungerer dynamisk og skal gi deg bedre satelittdekning uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Velg GPS-app med omhu

Det følger med flere applikasjoner som drar nytte av posisjonstjenestene i Xperia S. For navigasjon er det Google Maps og Wisepilot som følger med. Google Maps gir deg gratis navigering, men er foreløpig ikke så veldig avansert.

WisePilot har betraktelig flere muligheter, men du må betale for å aktivere hver av dem. Her fins det fryktelig mange alternativer å velge blant. Vi anbefaler deg å sjekke Android Market/Google Play før du eventuelt velger å betale for WisePilot.

Det fins nemlig en GPS-applikasjon for enhver smak der ute, og det er ikke sikkert den som følger med er den rette for deg.

NFC og Smart Tags

Xperia S kommer med NFC-teknologi. Dette er ingen spesielt ny teknologi, men den har ikke vært vanlig i telefoner før nå. Grunnen er at ingen så langt helt har funnet ut hva den skal brukes til. Det heteste tipset så langt har vært mobilbetaling, men Sony har gjort noe helt annet.

Med Xperia S får du nemlig to såkalte Smart Tags – du kan kjøpe fler om du trenger. Smart Tagen er en liten rund dings som du kan plassere ulike steder. Den festes enten ved dobbeltsidig tape som følger med, eller du kan henge den opp etter en tråd.

Fastsatte handlinger

Inne i brikken ligger informasjon som telefonen kan lese når du holder den inntil. Basert på informasjonen kan telefonen utføre en mengde handlinger.

De to brikkene som følger med presenterer seg i utgangspunktet som jobb og soverom. Standardhandlingen for soveromsbrikken er for eksempel å skru av trådløse teknologier, skru av lyden og å hente frem vekkeklokkefunksjonen på skjermen.

Du kan selv definere hvilke funksjoner hver brikke skal ha, og du kan som nevnt supplere med flere. Det kan for eksempel være aktuelt å ha én brikke hengende sammen med Wunderbaumen i bilen. Du kan sette telefonen til å skru på Bluetooth og til å starte navigasjonsprogramvaren du bruker.

Litt kronglete å finne frem til

Alt i alt virker dette som et smart system. Vi synes imidlertid selve funksjonen var litt kronglete å aktivere, og det var ikke spesielt åpenbart hva vi måtte gjøre da telefonen i utgangspunktet nektet å reagere på brikkene.

Innstillingene du trenger skjuler seg under det litt kryptiske navnet LiveWare Manager. I tillegg må du passe på at NFC er aktivert i innstillingsmenyen på telefonen, under kategorien for trådløse teknologier.

NFC er mer enn Smart Tags

I tillegg til Smart Actions kan du selvsagt bruke NFC til enkelte andre ting. For eksempel kan du utveksle din personlige informasjon med andre telefoner som støtter teknologien. Hold de to telefonene rygg mot rygg, og "visittkortene" byttes.

NFC kan også i noen tilfeller sette opp Wi-Fi og Bluetooth-tilkoblinger for deg slik at du slipper å taste påloggingsinformasjon selv. Foreløpig er dette et relativt nytt bruksområde, så vi har ikke fått testet om Xperia S kan gjøre det.

God nettleser

En rask og god nettleser er en selvfølge på de fleste av dagens smarttelefoner. Xperia S er ikke noe unntak. Nettleseren er både velfungerende og rask.

Adobe har sagt at de ikke vil fokusere mer på den mobile plattformen, men inntil videre finnes det en en Flash-spiller som virker på Android, og Xperia S leveres med Flash-støtte rett ut av esken.

Vurder å skru av Flash

Som vanlig fungerer imidlertid Flash ekstremt dårlig i praksis. Denne gangen er hastigheten relativt rask, men å forsøke å navigere i det aktive innholdet er håpløst. Er du så uheldig at du zoomer inn så mye at Flash dekker hele skjermen, får du sannsynligvis ikke zoomet ut igjen.

I testperioden valgte vi, som vanlig, å sette Flash-innstillingen til etter behov. Dermed viser telefonen bare en firkant der Flash-innholdet er, og innholdet blir aktivert ved berøring.

Flash-trøbbelet er strengt tatt ikke Sonys feil, men du bør være oppmerksom på at enkelte tunge Flash-sider kan gjøre at nettleseren blir litt vanskelig å ha med å gjøre. Hvis du vil unngå det kan du skru Flash helt av, eller sette denne typen innhold til å laste ved behov.

E-post

Som vi har blitt vant til er e-post svært enkelt og greit å sette opp på Xperia S. Telefonen har veivisere for e-postkontoer med enkle innstillinger, mens andre må legge inn sine egne detaljer. I praksis er det også ganske enkelt, så lenge du har grunnleggende informasjon om e-postkontoen din.

Xperia S gir deg muligheten til å koble til flere Exchange-kontoer samtidig – enkelte telefoner gir deg kun mulighet til å koble til én Exchange-konto om gangen.

Når du har lagt inn alle kontoene dine kan du velge om du vil se kontoene hver for seg, eller i en samlet innboks.

Viser de fleste vedlegg

HTML-formatert e-post vises uten problemer, og telefonen har støtte for de vanligste vedleggstypene. Det betyr at du uten problemer kan åpne bilder, Office-dokumenter og PDF-filer i innboksen din.

Office-applikasjonen som følger med er imidlertid en prøveutgave, så den lar deg kun se på filene. Hvis du vil redigere filene må du betale noen kroner for å aktivere disse funksjonene.

Xperia S gjør det svært godt i den generelle ytelsestesten Quadrant.
Xperia S gjør det svært godt i den generelle ytelsestesten Quadrant.
Quadrant 2 er forbedret for å dra bedre nytte av prosessorer med flere kjerner. Også her gjør Xperia S det bra.
Quadrant 2 er forbedret for å dra bedre nytte av prosessorer med flere kjerner. Også her gjør Xperia S det bra.
Nenamark 2 tester grafikkytelse, og Xperia S gjør det svært godt her også. Den har mange flere piksler å trekke på enn Galaxy S II, og har nok mest til felles med Galaxy Nexus av modellene i listen.
Nenamark 2 tester grafikkytelse, og Xperia S gjør det svært godt her også. Den har mange flere piksler å trekke på enn Galaxy S II, og har nok mest til felles med Galaxy Nexus av modellene i listen.

Sony Xperia S med abonnement

Sony Xperia S

Sony Xperia S med abonnement

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen