Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Touch Cruise

Design, skjerm og menyer

Takk til One2Com for lån av HTC Touch Cruise

Cruise er HTCs nyeste telefon i den berømte Touch-serien, og det er også den heftigste. Det som er spesielt med serien, er at mobilene skal kunne styres med tommelen. Alle modellene er derfor utstyrt med store trykkskjermer, og et gjennomtenkt menysystem med store ikoner som ligger på toppen av de vanlige Windows-menyene. Dette heter Touch Flo.

Touch Cruise har en herlig design. (Alle foto: Einar Eriksen)

Designen til Touch Cruise virker mer eksklusiv enn de tidligere Touch-modellene. De fleste tastene på fremsiden er av metall, og store deler av fremsiden er speilblank.

Mobilen gir ikke fra seg noen knirkelyder. Den virker rett og slett skikkelig solid tvers gjennom. Dette er noe vi har lært å sette pris på, siden det ofte spares på dette punktet.

På begge sidene av telefonen finner du en liten blank "fartsstripe", som også bidrar til å fremme den gode designen.

Navigasjonstastene kan også brukes som navigasjonshjul.

Greit tastesett

Touch Cruise har kun et par knapper, men de er til gjengeld velplasserte og enkle å bruke.

Du styrer volumet ved hjelp av en skyvebryter.

På fremsiden av Touch Cruise finner du et navigasjonshjul som også fungerer som navigasjonstaster siden du både kan snurre på hjulet og trykke på det. Det gjør at du enkelt kan bla ned en lang liste ved å rulle på hjulet, eller få bedre presisjon ved å trykke på det i stedet. En liten ulempe er at det er lett å rulle på hjulet når det ikke er meningen.

På høyre side av telefonen finner du en kameratast slik at det blir naturlig å holde mobilen horisontalt når du tar bilder. På motsatt side finner du en skyvebryter for å justere volumet. Pekepennen ligger lett tilgjengelig nederst i høyre hjørne av telefonen. Denne sitter godt på plassen sin, og du vil ikke oppleve at den faller ut.

Vi synes størrelsen til Touch Cruise er helt grei. Plassen er utnyttet på en god måte, da skjermen dekker store deler av fremsiden samt at telefonen er tynn og virker kompakt. Telefonen veier 130 gram, noe som kan bli litt mye om du er vant til vanlige lettvektertelefoner i mellomklassen.

Touch Cruise har to kameraer: et på fremsiden og et på baksiden. Kameraet foran er beregnet til videosamtaler.

God skjerm

Skjermen til Touch Cruise måler hele 2,8 tommer. Dette er en herlig størrelse som gjør telefonen svært oversiktlig i bruk. I tillegg er skjermen lyssterk, og fargene virker naturtro og ikke for blasse.

Oppløsningen er på 240 x 320 piksler, som har blitt ganske standard på de aller fleste mobiler på markedet. Selv om pikslene i Touch Cruises tilfelle fordeler seg over en stor skjerm, virker ikke skjermen uskarp.

Skjermen er stor og trykkfølsom.

Skjermen egner seg godt til absolutt alt, og du setter spesielt pris på at den er så stor og oversiktlig når du surfer på internett eller ser på video eller bilder.

I hvilemodus finner du en rekke velplasserte snarveier.

Skjermen er trykkfølsom, og du kan velge om du vil bruke tommelen eller pekepennen. Det er imidlertid ikke en helt vanlig trykkfølsom skjerm i Touch Cruise. Den virker hardere enn vi er vant til fra andre Windows-telefoner, og egner seg bedre for tommelen og litt dårligere for pekepennen i enkelte tilfeller.

Menyene til Touch Cruise er laget slik at du kan bruke tommelen til de fleste vanlige funksjoner, og bare trenger å dra frem pekepennen for "presisjonsarbeid" som for eksempel kalenderen. Her har HTC gjort en knallgod jobb.

Det har aldri vært lettere å sjekke være ute.

Og i tillegg til å gjøre mobilen lett å styre med tommelen, gir Touch Flo deg nye funksjonere og en rekke snarveier som gjør der raskere å bruke mobilen. I hvilemodus finner du store ikoner for klokke, anropsliste, SMS-meldinger og e-post, så vel som værmeldingen og en rekke andre ting.

Dataene for værmeldingen lastes ned fra internett, og gjøres lett tilgjengelig. Dessverre finner du kun informasjon om været for noen av de største byene i Norge: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Du finner også en egen tast oppe til høyre som fungerer som en oppgavebehandler. Trykker du her får du opp en liste over hvilke programmer som kjører, og muligheten til å avslutte de.

Touch Flo-systemet består av store og gode ikoner.

Dersom du trykker på ringetasten, dukker det opp et mobiltastatur på skjermen, som har store taster og er lett å treffe med tommelen. Her er det enkelt å trykke inn telefonnumre.

Du kan også trykke inn navnet på den du skal ringe til. Skal du ringe til "Olsen" trykker du 6 (o) 5 (l) 7 (s) og så videre. Telefonen serverer deg fortløpende en liste av navn eller nummer som ligner på det du trykker inn. Her får du opp både navn og nummer fra kontaktlisten så vel som de telefonnumrene du har i anropsloggen din.

Av en eller annen grunn har ikke HTC gjort det spesielt enkelt å velge blant navnene og numrene som dukker opp. For å ringe til en av disse må du nemlig holde fingeren på navnet et lite sekund, og deretter velge taleanrop eller videoanrop i en rullegardinmeny ved hjelp av skjermen eller navigasjonstastene.

Når du skal skrive med Cruise kan du velge mellom hele tre forskjellige tastaturløsninger.

Qwerty-tastaturet krever pekepenn.

Qwerty-tastatur: Dette har samme plasseringer av bokstaver og en rekke tegn som et vanlig PC-tastatur, og vi synes det går kjapt å skrive på tastaturet. Tastene er imidlertid så små at du bruke pekepennen for å treffe riktig tast, og det egner seg derfor bare til å bruke når du har to hender og mye oppmerksomhet å avse til telefonen.

For øvrig kan du i Touch Cruise velge mellom små og litt større taster. Med det store tastaturet er det lettere å treffe bokstavene, men forskjellige tegn er mindre tilgjengelige. Og vi tror faktisk HTC har glemt av å legge inn spørsmålstegn på den norske versjonen av tastaturet. Vi synes det mindre tastaturet fungerer helt greit, og vi hadde ingen problem med å treffe tastene.

Når du skriver med dette tastaturet, autofullføres det du skriver automatisk i en boks, slik at du kan velge ordet du vil skrive. Dette gjør det svært mye raskere å skrive.

Tips: Du kan dra pekepennen over tastaturet mot høyre for å få mellomrom og mot venstre for å viske ut en og en bokstav av det du har skrevet (backspace).

Touch-tastaturet lar deg bruke tommelen.

Touch-tastatur: Dette tastaturet er også formet slik som på PC-en, men her får du to bokstaver på hver tast slik at du kan treffe de med tommelen. For å forme ord kan du bruke en T9-ordbok eller eller trykke riktig antall ganger på hver tast uten ordboken aktivert.

En genial detalj med tastaturet, er at du kan korrigere ved flytte på fingeren etter å ha trykt den ned og dra fingeren til den tasten du egentlig skulle trykke på. Først når fjerner fingeren fra skjermen registrerer tastaturet at du har trykket. Slik kan du enkelt korrigere feiltrykking i farta.

Touch-berøringstastaturet er formet som et mobiltastatur.

Touch berøringstaster: Dette fungerer akkurat som Touch-tastaturet, men er formet som et vanlig mobiltastatur i stedet for PC-tastatur, og dermed får du tre eller fire bokstaver på hver tast i stedet for to.

Uansett hvilken tastaturløsning du bruker lagrer mobilen alle ordene du skriver, og ordboken husker også hvilket ord du bruker mest.

Fotogalleriet er oversiktlig og praktisk.

Bra fotogalleri

Fotogalleriet i Touch Cruise er helt genialt. Applikasjonen setter seg automatisk i bredskjermformat, slik at du holder mobilen horisontalt for å bruke det.

Når du skal bla imellom bildene i fullskjerm drar du bare fingeren til venstre eller høyre over skjermen for å bla frem og tilbake. For å zoome inn kan du lage en sirkel med fingeren mot høyre, eller mot venstre for å zoome ut. Dette kan du gjøre på det stedet på bildet du vil zoome inn. Du kan også snu bildet ved å lage en halvsirkel på siden av bildet den veien du vil snu det.

Disse funksjonene kombinert med en skarp skjerm med klare farger, er nok til å imponere de fleste.

Det er vanskelig å treffe tasten for multitasking og lukking med tommelen (helt øverst til høyre).

Dra frem pekepennen

Vi kunne styre det aller meste på Touch Cruise bare med tommelen og navigasjonstastene. Det er ikke noe problem å verken skrive en SMS-melding eller stille inn en alarm, og vi setter pris på å ha muligheten til å velge mellom å bruke tommelen eller pekepennen.

Men enkelte ting i menyene trenger du fortsatt pekepennen eller neglen til. Spesielt plagsom er skjermtasten som befinner seg øverst til høyre, som minimerer eller lukker programmer eller fra hvilemodus viser deg en liste over åpne programmer. På de fleste mobiler med Windows er denne enkel å treffe med tommelen fordi den ligger helt oppe i hjørnet, men på Touch Cruise er den ofte svært vanskelig å treffe og vi måtte som regel ta frem pekepennen for å lukke programmer. På Tytn 2 var løsningen enkel, med en egen fysisk tast for å gjøre dette på mobilen - men det mangler Touch. Du kan likevel minimere programme ved å trykke legg på-tasten.

Tips: Du lukker programmer ved å holde inne lukk-tasten øverst til høyre, eller minimerer programmet ved å trykke en kjapp gang på lukk-tasten eller legg på-tasten.

Ellers setter vi som vanlig stor pris på fleksibiliteten i Windows Mobile. Du har muligheter for å installere et vell av tilleggsprogrammer, samtidig som kompabiliteten med Windows, Office-pakken og synkroniseringsløsninger som Exchange Server er på topp.

Office-pakken som er forhåndsinstallert tillater deg både å vise og redigere Office-dokumenter av typene Word, Excel og Powerpoint.