Tek.no

Sniktitt

HTC Touch Dual

Touch Dual har nedskyvbart tastatur. (Alle foto: Einar Eriksen)
Einar Eriksen
3 Okt 2007 14:43
Tastaturet i telefonen vi prøvde er i qwerty-format, men i Norge vil telefonen leveres med vanlig nummertastatur.
Telefonen kan styres med tommelen, både på skjermen og tastaturet.
Menyene er de samme som på HTC Touch.
Kameraet tar bilder i opptil to megapikslers oppløsning.
Touch Dual er tynnere enn for eksempel N73.

På mandag lanserte HTC en ny versjon av Touch-telefonen sin - Touch Dual. Forskjellen er at nykommeren har fått et vanlig tastatur i tillegg til den berøringsfølsomme skjermen. For å få plass til dette har telefonen fått skyvedesign.

I størrelse er det ikke mye forskjell mellom de to modellene. Med tanke på at nykommeren har fått skyvedesign er det nærliggende å tro at den er mye tykkere, men det er den altså ikke. To millimeter er alt som skiller de to telefonene.

Begge telefonene oppleves som små og tynne. I tillegg kjennes telefonene solide ut. Også den nye skyvefunksjonen kjennes solid og god ut, helt uten noe merkbar slark.

Nummertastatur

Tastaturet som skjuler seg i under skallet er et vanlig nummertastatur. På bildene av telefonen ser du et fullt qwerty-tastatur, men dette tastaturet befinner seg ikke i den endelige versjonen.

I den endelige versjonen av telefonen finner du altså et helt vanlig nummertastatur. Dette tastaturet har vi dessverre ikke fått prøve i praksis.

Vi sammenlignet Touch Dual med Touch, og la merke til at nykommeren har fått en litt smalere skjerm enn forgjengeren. Nykommerens skjerm er 2,6 tommer mot forgjengerens 2,8 tommers skjerm.

Skjermen er som nevnt berøringsfølsom, og ikke trykkfølsom. Det vil si at skjermen er hard, og kan ikke trykkes ned. I stedet for å registrere trykk på skjermen, registrerer denne skjermen berøring av skjermoverflaten.

Lar deg styre med tommelen

TouchFLO-systemet er det mest interessante med Touch-telefonene. Dette er en programvare som ligger på toppen av Windows Mobile 6, og gjør det enkelt å styre telefonen med tommelen.

TouchFLO er bygget på at du kan dra tommelen over skjermen for å eksempelvis bla, og at ikonene i tillegg er så store at de er enkle å treffe med tommelen. At telefonen kan brukes med én hånd uten pekepenn er selvsagt en stor praktisk fordel.

Med Touch irriterte vi oss imidlertid over at vi ikke kunne styre telefonen fullt og helt med tommelen, blant annet fordi tastaturet som dukker opp på skjermen når du skal skrive SMS eller annen tekst er altfor lite for tommelen. Det egne tastaturet i Touch Dual sørger for at vi slipper denne irritasjonen i nykommeren.

De fleste vanlige gjøremål, som å ringe eller å lese og sende tekstmeldinger er altså ikke noe problem å gjøre ved hjelp av nummertastaturet.

Det du trenger pekepennen til i Touch Dual, er å endre på innstillinger eller gjøre andre avanserte ting som å for eksempel bruke planleggeren. Menyene reagerte i det hele og det store kjapt, akkurat som i Touch.

Avanserte menyer

Touch Dual har som nevnt Windows Mobile 6 som operativsystem. Som vanlig i Windows-telefoner, har du et vell med avanserte funksjoner og muligheter. Du kan installere egne programmer, og du kan kjøre flere oppgaver og programmer samtidig.

Du kan selvsagt motta e-post på telefonen, enten ved å manuelt søke etter ny e-post eller ved bestemte tidsintervaller. I tillegg kan du søke blant e-postene du har på telefonen. Du kan også synkronisere telefonen ved hjelp av Exchange.

Du kan lese mer om de avanserte funksjonene i vår test av HTC Touch.

Touch Dual stiller også med en rekke teknologier. Både super-3G, 3G og Edge er på plass, og de to førstnevnte er nyheter i Touch Dual som ikke forgjengeren hadde.

Telefonen har dessverre også fått en kjedelig nedgradering. Nykommeren har nemlig ikke Wi-Fi, noe som gjør at du ikke kan koble deg til bredbåndslinjen din hjemme om du har trådløst nettverk.

Kameraet tar bilder i en to megapikslers oppløsning.

I sammenslått modus er det umulig å se at telefonen har nedskyvbart tastatur.

Konklusjon

At Touch Dual nesten er like tynn som Touch er gledelig. At den har fått et skikkelig tastatur er også praktisk. Dette gjør at telefonen enkelt kan brukes med én hånd og uten pekepenn. Pekepennen kan du heller ta frem når du skal endre på innstillinger, bruke planleggeren eller lese e-post.

Touch Dual har fått støtte for super-3G og 3G som gir rask intertnett over mobilnettet, noe ikke forgjengeren hadde. Men Wi-Fi har Touch Dual ikke, i motsetning til forgjengeren. Det gjør at du må gjøre et veivalg, og uansett hva du velger så må du velge bort noe.

Vi vil si at Touch Dual ser ut til å fullføre den oppgaven som Touch bare nesten klarte: Å la brukeren bruke telefonen ved hjelp av tommelen. I den forrige versjonen måtte du finne frem pekepennen for å skrive SMS. I Touch Dual er det bare å bruke tastaturet.

I første øyenkast lar vi oss imponere av den lille størrelsen og menyene til Touch. I en endelig test vil vi undersøke nærmere hvordan telefonen fungerer i daglig bruk. Telefonen dukker opp i butikkene i november.

Prisen på nykommeren ser ut til å havne nesten en tusenlapp høyere enn Touch, nærmere bestemt mellom 4500 og 5000 kroner.

Les også
Nå får du kjøpt HTC Touch Dual
Les også
Nå får du kjøpt HTC Touch
Les også
Den følsomme Linux-mobilen
Les også
HTC S710
annonse

Les også