Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Tytn II

Tastaturet lar deg skrive e-post kjapt og smertefritt. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design, skjerm og menyer

Tytn II er større enn for eksempel N95, og akkurat like tykk.
SIM-kortet plasserer du i en luke på baksiden av skjermen.

Vi takker Elprice for lånet av Tytn II

HTC Tytn II er en Windows-telefon i kjent HTC-stil. Den har både fullt tastatur og trykkfølsom skjerm.

Den trykkfølsomme skjermen er stor, og du kan bruke den ved hjelp av pekepenn eller fingrene dine.

På utsiden finner du navigasjonstaster, som fungerer helt greit. Her har ikke HTC tatt noen sjanser, og tastene har en helt standard utforming.

I tillegg kan du skyve et fullt tastatur ut mot høyre. I forgjengeren ligger tastaturet på motsatt side, noe som kanskje er litt uvant for deg som går over fra Tytn til Tytn II.

Når tastaturet er ute kan du i tillegg vippe opp skjermen slik at det blir lettere å se skjermbildet når telefonen ligger på bordet. En praktisk detalj vi tar vel imot.

Tastene til Tytn II er store, og er mye mer praktiske enn de vi finner i for eksempel HTC S710. Tastaturet har ingen skarpe kanter, men hver tast er er høyere på midten enn på kantene, noe som gjør tastene godt markerte og at du lett kan kjenne deg frem på tastaturet.

Både tekstmeldinger og e-post går lynkjapt å skrive på tastaturet. Vi følte aldri behov for å sende tekstmeldinger fra datamaskinen i testperioden.

Tytn II er en ganske stor telefon, og den veier heller ikke lite. Den er skikkelig tjukk og buler ut av lomma. I tesperioden plasserte vi den helst i en jakkelomme eller på bordet. Det skal likevel nevnes at telefonen er tre millimeter tynnere enn forgjengeren Tytn.

Telefonen er med andre ord ikke noe for deg med små bukselommer. I salgspakken følger det med en bæreveske som du kan henge på beltet om ikke bukselommene strekker til.

Skjermen kan lett få finger- og fettmerker, så vel som at det i kantene av skjermen samler seg støv. Det gjør at telefonen ofte ser litt udelikat ut.

Tytn II vekker for øvrig ingen oppmerksomhet når det gjelder utseendet - iallefall ikke før du slår ut tastaturet og bøyer opp skjermen. Når du slenger telefonen på bordet kan den like gjerne se ut som en smarttelefon anno 2004. Deler av fremsiden har en overflate ligner børstet stål, men det merker du bare når du tar telefonen i nærmere øyensyn.

Når du skyver opp skjermen, snur bildet seg automatisk.
Tytn II gir deg enkel tilgang til det meste du trenger.
Det er superenkelt å skifte profil.
Slik taster du inn telefonnumre, og du søker samtidig etter navn.
Værvarsel finner du i hvilemodus. Trykker du på pilen til høyre får du frem de fire neste dagene.

Stor trykkfølsom skjerm

Skjermen til Tytn II måler 2,8 tommer, noe som gir en god oversikt. Oppløsningen er på de vanlige 240 x 320 pikslene, som er helt greit. Fargegjengivelsen har vi heller ingenting å si på. Dermed får du både grei oversikt, og bildene er brukbart skarpe.

Når du skyver opp skjermen snur skjermbildet seg automatisk. Det tar imidlertid litt tid før skjermbildet rekker å snu seg, noe som ikke gir følelsen av at det er noen rask telefon du har i hendene.

TouchFLO får det beste ut av Windows

Tytn II kan styres med tommelen til en viss grad. En vanlig Windows-telefon tvinger deg som oftest til å bruke pekepennen, mens telefoner som Neonode N2, Apple iPhone og LGs Prada-telefon kan styres på en enkel måte rett på skjermen.

Heldigvis har HTC gjort tiltak for å rette på Microsofts pekepenn-løsninger.

Windows-menyene er proppet med små visuelle taster, og her er det bare dra frem pekepennen.

Også i Tytn II finner vi det helt vanlige grensesnittet fra Microsoft. Men på toppen av det hele har HTC lagt inn programmet TouchFLO. Dette gjør det mye enklere å bruke telefonen mens du er på farten.

Programmet gir telefonen en ny hvilemodus med store ikoner du kan trykke på med tommelen. For eksempel kan du med ett trykk få frem en liste over de ti kontaktene du bruker mest, og å skifte profil tar deg ikke mer enn to tastetrykk på skjermen.

Denne hvilemodusen er noe av det mest geniale vi har vært borti, og den gir deg enkel tilgang til det meste du trenger.

For å ringe kan du enkelt og greit trykke på den grønne knappen, og du får opp et stort skjermtastatur som HTC har laget for at du skal kunne trykke inn telefonnummeret med tommelen.

Det hele ligner på det du opprinnelig finner i Windows Mobile 6, men med større tastatur. Å ringe er veldig enkelt. Du trykker inn nummeret på vanlig måte, eller du trykker inn navnet. Skal du ringe til "Olsen" trykker du 6 (o) 5 (l) 7 (s) og så videre. Telefonen serverer deg fortløpende en liste av navn eller nummer som ligner på det du trykker inn. Her får du opp både navn og nummer fra kontaktlisten så vel som de telefonnumrene du har i anropsloggen din.

Når du skal sende meldinger får du ikke tilgang til dette tastaturet, og må enten bruke det knøttlille skjermtastaturet eller det fulle tastaturet du skyver frem. Alternativt kan du installere nye skjermtastatur.

Av en eller annen grunn har ikke HTC gjort det spesielt enkelt å velge blant navnene og numrene som dukker opp. For å ringe til en av disse må du nemlig holde fingeren på navnet et lite sekund, og deretter velge taleanrop eller videoanrop i en rullegardinmeny ved hjelp av skjermen eller navigasjonstastene.

TouchFLO gjør det forøvrig også mulig å se værmeldingen rett i hvilemodus. Dataene lastes ned fra internett, og gjøres lett tilgjengelig ved hjelp av et stort værikon. Dessverre finner du kun informasjon om været for noen av de største byene i Norge: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Versjonen av TouchFLO som ligger i Tytn II er forøvrig ikke like omfattende som den du finner i HTC Touch og Touch Dual. Du mangler mulighetene for å dra tommelen over skjermen for å vri skjermbildet. I Tytn II har du kun hvilemodus og telefontastaturet fra TouchFLO.

I videoen nederst på denne siden får du en visuell beskrivelse av TouchFLO.

Selv om TouchFLO gir deg fine ikoner å starte funksjoner med, ender du alltid opp inne i de vanlige Windows Mobile-menyene, som er så knøttsmå at du er tvunget til å dra frem pekepennen. Enten du skal endre på innstillinger eller bare stille vekkerklokken må du regne med å bruke pekepennen. Navigasjonstastene kan ofte hjelpe deg, men ikke alltid.

Fleroppgavekjøringen er enklere enn noensinne i Windows.

Enklere fleroppgavekjøring

Vi ble mildt sagt skuffet da vi for første gang testet Windows Mobile 6 i februar, og fant ut at det er like tungvint å bytte mellom programmer som i eldre versjoner av operativsystemet. Når du lukker programmer legges de bare i bakgrunnen og hoper seg opp, noe som fører til at telefonen bruker mer strøm fra batteriet og at den oppfører seg tregere. For å se hvilke programmer du kjører må du inn i kontrollpanelet og starte minne-applikasjonen, eventuelt lage en snarvei til denne.

Heldigvis har HTC laget en liten fiks for dette også. I nyere telefoner fra produsenten, inklusive Tytn II, finner du et en innstilling i menyene som tillater deg å lukke program ved å holde inne x-knappen på skjermen. Hvis du trykker kjapt på x-knappen, legges programmet i bakgrunnen på vanlig måte.

I tillegg har du fått et nytt ikon øverst til høyre på skjermen. Trykker du på denne, dukker det opp en liste over alle programmene som kjører.

Ellers setter vi som vanlig stor pris på fleksibiliteten i Windows Mobile. Du har muligheter for å installere et vell av tilleggsprogrammer, samtidig som kompabiliteten med Windows, Office-pakken og synkroniseringsløsninger som Exchange Server er på topp.

Office-pakken tillater deg både å vise og redigere Office-dokumenter av typene Word, Excel og Powerpoint.