Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Touch Diamond

Design og brukervennlighet

HTC Touch Diamond er en av de sjeldne telefonene som bare får deg til å si ”å hellige moder” når du får den mellom hendene første gang. Dette er en liten, tynn og lekker teknobombe, med en skjerm som rett og slett gir deg konstant hakeslepp den første halvtimen du bruker telefonen.

Rålekker!

For skjermen er rålekker. Med en oppløsning på 640 x 480 piksler fordelt utover en skjerm på ikke mer enn 2,8 tommer åpner den for en detaljrikdom vi sjelden har sett på en mobiltelefon. Den er sylskarp, lyssterk og gjør seg godt i sollys.

Det burde derfor ikke komme som noen overraskelse at skjermen gjør en utmerket jobb når du skal se på bilder, video, surfe på nettet eller stort sett hva som helst.

Trykkskjerm

Siden Diamond mangler et vanlig tastatur er skjermen naturlig nok trykkfølsom. Den er ikke berøringsfølsom slik som skjermen på Iphone, så det holder ikke å legge fingeren på skjermen. Du må gi den et lite trykk.

Skjermen til Diamond (til venstre) sammenlignet med skjermen til Nokia 6210 (320 x 240 piksler).
Baksiden har diamantformer.
Hjemmeskjermen er ganske annerledes enn "I dag"-skjermen du vanligvis finner på Windows-telefoner.
Du kan bla i menyen ved å dra fingeren over skjermen, eller hoppe direkte ved å velge ikonene nederst.
Menyen har også en egen værmeldingstjeneste.
Du kan legge til programmer på en snarveismeny.
Pekepennen er gjemt inni telefonen.
Diamond er tynn.
Her skal vi skrive inn passordet til Wi-fi-nettet...
...men skjermtastaturet dekker over inntastingsfeltet.
Diamond er en del mindre enn Iphone.
Skjermen blir lett oppripet.

Skjermen er responsiv og presis. Du treffer stort sett der du trykker, og ikke omtrent der du trykker.

En ting som plaget oss i begynnelsen var at ikonene øverst på skjermen er fryktelig små. Etter litt bruk skjønte vi imidlertid at du ikke trenger å treffe disse nøyaktig for å utføre oppgaver. Trykk på ”OK”-knappen øverst i høyre hjørne registreres når du trykker i øverste høyre hjørne av skjermen, mens de små ikonene for SMS, Bluetooth, internettilkobling, dekning og annet egentlig er én stor tast. Det holder derfor å trykke i de respektive symbolenes område.

Dette gjelder imidlertid ikke om du graver deg ned i Windows-menyene. Er du for eksempel i filutforskeren gjelder det å treffe presist. Her kan den medfølgende pekepennen være grei å bruke.

Ekte smarttelefon

Diamond er altså en smarttelefon utstyrt med Windows Mobile 6.1. Ved første øyekast er det ikke mye som avslører dette annet enn Start-menyen øverst til venstre på skjermen. Det er HTCs Touch Flo 3D som dominerer.

Dette er et menysystem som er lagt over Windows Mobile, og det du bruker til alle de mest vanlige funksjonene på mobilen -  kontakter, SMS, e-post, nettleser, kamera, musikk, været, og innstilingene.

Dra fingeren over

For å navigere mellom de forskjellige kategoriene drar du bare fingeren over skjermen for å hoppe til neste. Du kan også navigere deg direkte til en annen kategori ved å dra fingeren over ikonene som representerer kategoriene nederst på skjermen.

Touch Flo 3D er tydelig inspirert av Apples Iphone. For eksempel er musikkategorien veldig lik Apples ”Cover Flow”, som viser deg albumomslag. For å skifte sang drar du fingeren vertikalt over skjermen. Innstillingsmenyen er også tydelig Iphone-inspirert, med ”brytere” du skrur av og på, akkurat som på Apple-mobilen.

Treg, men føles rask

Telefonen føles i det store og hele responsiv når du blar i Touch Flo 3D-menyen. Realiteten er at det tar rimelig lang tid å bla mellom kategoriene. Faktisk går det aldri mindre enn ett sekund, og av og til tar det så mye som tre sekunder.

HTC har løst denne tregheten ved å animere blaing i kategoriene, slik at du ikke føler at du sitter og venter. Dette har vi sett før, blant annet på Iphone, hvor animasjoner senker den opplevde ventetiden. Vi syns det fungerer greit, også på Diamond.

Av og til blir imidlertid telefonen så treg i responsen at det blir irriterende. Dette problemet oppstår blant annet når du har Wi-fi aktivert.

Henger seg opp

Telefonen er i utgangspunktet rask, men av og til henger den seg skikkelig opp. Dette gjør at du ikke får bekreftelse på at du for eksempel har trykket på et ikon, og hvis du da prøver å trykke flere ganger kan telefonen finne på å utføre en handling like mange ganger.

Å veksle mellom programmer eller å hente frem Touch Flo 3D-menyen kan også gå voldsomt tregt. Dersom du er inne i nettleseren og trykker på ”Hjem”-tasten kan det kan ta så mye som fem sekunder før Touch Flo-menyen dukker opp.

De forskjellige kategoriene i Touch Flo 3D-menyen er for øvrig ganske ulike. Startskjermen viser deg en lekker klokke, samtalelogg og kalender.

Stor tekst

Du finner som nevnt den vanlige Start-menyen på Diamond. HTC har i størst mulig grad lagt opp til bruk med en finger, så ikonene og teksten på Start-menyen er stort og lett å treffe med fingeren.

Alt i alt er Touch Flo 3D et utmerket og nyskapende menysystem som er både enkelt, oversiktlig, morsomt og lekkert i bruk.

Men når du graver deg ned i undermenyer og Windows-funksjoner blir historien en ganske annen. Selv om HTC har lagt seg i selene for at du skal slippe å finne frem pekepennen, er det mange steder du ikke kan unngå dette. I flere av Windows-funksjonene må du finsikte på knøttsmå ikoner.

Irritasjoner

Diamond er en telefon du har lyst til å bruke kun med en finger, og irritasjonen kan derfor bli til dels stor når du støter på situasjoner hvor det rett og slett ikke fungerer.

Skjermtastaturet er for eksempel ofte i veien når du skal skrive inn tekst, og da spesielt når du skal skrive inn passord for å koble til et WLAN. Håpløst, og uforståelig at HTC ikke har gjort noe med dette. Også når du skriver SMS forsvinner nesten alt innholder på skjermen til fordel for tastaturet. Dette føles skikkelig uoversiktlig.

En annen sak som irriterer vettet av oss er at qwerty-tastaturet ikke har æ, ø eller å. Skal du få frem disse bokstavene må du faktisk skifte til symbolmodus og trykke så mange som fem eller seks ganger for å finne frem til de særnorske bokstavene. Det er rett og slett for tungvint.

Du kan løse dette problemet ved å bruke ”kompakt qwerty” eller vanlig nummertastatur. Dette fungerer bra, men vi foretrekker å kunne bruke det tastaturet vi vil.

Passer ikke på skjermen

Et annet fenomen som viser at HTC har mer utvikling igjen før de er i mål, er at spørsmålsvinduer faktisk ikke passer på skjermen. Om du avbryter en SMS du holder på å skrive får du spørsmål om å lagre, og taster for ”Ja”, ”Nei” og ”Avbryt”. Problemet er at ”Avbryt”-tasten ikke passer inn i vinduet. Dette er ikke et stort problem, men du sitter igjen med et inntrykk av at dette ikke er et ferdig gjennomarbeidet produkt.

SMS-funksjonen fungerer for øvrig greit. Diamond presenterer SMS-ene dine som samtaler, litt som på MSN. Eller Iphone, da. Du kan til enhver tid åpne tråder med SMS, og få oversikt over hvilke meldinger du har sendt med kontakten tidligere.

Liten og lett

Diamond er ellers en liten og tynn telefon. Foruten skjermen er fremsiden dekket avfunksjonstaster. Du finner en hjem-tast, en tilbake-tast, taster og å besvare og avvise samtaler, og en piltast. Piltasten er spesiell fordi den også er et berøringsfølsomt hjul. Dette hjulet kan brukes til blant annet å zoome inn og ut i bilder og nettsider. I midten finner du en bekreftelsestast.

Telefonen er ellers liten og nett, føles godt bygget, og ligger bra i hånda. Den er fri for knirkelyder og annet som demper helhetsinntrykket. Dog er vi skeptiske til at telefonen for det første blir fort flekkete både foran og bak når du tar på den, og at skjermen er veldig mottakelig for riper.

Lett oppripet

Under testperioden har vi hatt telefonen i lomma, av og til sammen med en annen telefon, og likevel har skjermen fått tydelige riper. Hadde vi utsatt telefonen for ufin behandling hadde det vært greit, men Diamond har ikke fått unngjelde mer enn telefoner flest.

Det følger for øvrig med en skjermbeskyttelse i esken. Denne anbefaler vi at du tar i bruk.

I esken finner du også:

  • Håndfrisett med stereolyd
  • Lader
  • USB-kabel
  • Ekstra pekepenn
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner

Fysiske taster under skjermen. Området rundt tasten i midten er berøringsfølsomt.
USB-kabelen går inn i bunnen av telefonen.
Det eneste navigasjonsprogrammet som følger med er Google Maps.
Det er lett å få oversikt over ny e-post.
SMS vises også enkelt.

Touch Diamond er proppet med de mest aktuelle teknologiene du forventer å finne på en mobil i dag. Det er i seg selv imponerende med tanke på telefonens størrelse.

Her får du både firebånds GSM slik at du kan ringe i alle GSM-nett, Edge, 3G med HSDPA (super-3G), Wi-fi, GPS, Bluetooth 2.0 og USB 2.0.

Altid kjapp på nett

Diamond gir deg alltid raskeste tilgjengelige internetthastighet uansett hvor du befinner deg, og du kan koble telefonen til trådløst internett hjemme eller andre steder.

Det er lett å koble telefonen til PC-en og overføre filer. Siden den har Mini-USB innebygget kan du koble til en hvilken som helst standardkabel.

Når du kobler telefonen til PC-en spør den deg om du vil bruke den som USB-disk eller koble til Windows Mobile Device Center. Dette gjør det enkelt å velge om du vil overføre filer eller synkronisere mot Outlook.

Vi målte overføringshastigheten via USB til i snitt 10 Mbps (1,25 MBps). Dette er ikke fryktelig raskt, og det vil ta deg nesten en time å fylle opp det innebygde minnet på 4 GB.

USB-kontakten fungerer også som ladeport. Dette er veldig praktisk, siden du da kan lade telefonen med en hvilken som helst PC, og de aller fleste USB-ladere.

Mangler skikkelig navigasjon

Du kan også bruke telefonen til GPS-navigasjon. Den innebygde GPS-mottakeren fungerer jevnt over bra, men vi er litt misfornøyd med at det ikke følger med et fornuftig GPS-navigasjonsprogram. Vår telefon leveres kun med Google Maps, som er et dårlig alternativ til for eksempel Tomtoms eller Garmins løsninger for Windows Mobile.

Google Maps vil dog fungere greit dersom du skal orientere deg i en ukjent by, men ikke stort mer enn det. Dersom du er i utlandet blir det raskt veldig dyrt å bruke Google Maps, siden programmet laster ned kartene kontinuerlig fra internett. Vi liker for øvrig at du kan vise satelittfoto i stedet for kart.

God på e-post, men...

Siden det er Windows Mobile som ligger i bunn på Diamond, er telefonen en skikkelig smarttelefon. For eksempel er e-postfunksjonen blant de aller beste som er å få tak i, og Windows er best på Exchange. E-postleseren viser e-post på en god måte, med bilder og det hele, slik du er vant til fra Outlook.

Dette gir Diamond topp forutsetninger for å være en god epost-mobil, men et stort aber er at den veldig tungvint å skrive tekst på.

Vi har forståelse for at skjermtastaturet må dekke store deler av skjermen, men når området du skal skrive tekst på kun er en tredel av skjermen, og resten er tastatur, blir det fort litt uoversiktlig.

Det er også alt for tungvint å skrive æ, ø, å med det innebygde qwerty-tastaturet, som tidligere nevnt.

Det er i våre øyne dette som er det enkleste tastaturet å bruke. Venner du deg til alternativene fungerer det greit, men det finnes langt mer praktiske telefoner der ute til e-postformål.
Dette er altså ikke en telefon du har lyst å skrive lange e-post med.

Lekkert i Touch Flo

Vi liker spesielt godt e-postoversikten i Touch Flo 3D-menyen. Her vises de forskjellige e-postkontoene dine som konvolutter, og ved å dra fingeren loddrett over skjermen kan du se de første linjene av e-postene dine. Veldig smart, og praktisk siden du slipper å åpne e-postleseren din for å sjekke om den nye e-posten som tikket inn var viktig.

Støtte for Office-dokumenter er også på plass. Du kan ikke bare lese, men også redigere og opprette nye dokumenter på farten. Adobe PDF-støtte er også installert. Dermed fungerer telefonen bra til å takle vedlegg i e-post.

MSN-klienten er ganske lik den du har på PC-en.
Kontaktlisten kan vises som et album du blar i.
Internettkategorien i menyen lar deg koble deg til nett, og til og med se på Youtube-video.
Nettleseren Opera Mobile 9.5 viser deg hele nettsider.

Telefonen har også Windows Live, slik at du kan chatte på MSN Messenger, eller Windows Live Messenger som det egentlig heter. Har du brukt Microsofts Messenger-klient til Nokias S60-telefoner kjenner du deg raskt igjen.

Klienten er ikke stort annerledes enn den du finner på Windows-PC-er. Dog er det et problem også her at tastaturet dekker det meste av vinduet, slik at det kan bli vanskelig å få med seg at den du snakker med kanskje har sendt deg to meldinger etter hverandre.

Gode nyttefunksjoner

Den innebygde kalenderen fungerer bra. Her har du mulighet til å legge til voldsomt mye informasjon, som sted, varighet, gjentakelse, påminnelse, deltakere, notater og annet. Kalenderen er oversiktlig, og du kan se måned, uke eller dagsagenda.

Telefonboken er tilsvarende utfyllende. Det du ikke får plass til under telefonbokoppføringene har du ikke behov for å lagre uansett. Det er lett å søke i kontaktlisten. Du kan velge mellom å søke på navn, eller du kan enkelt bla deg frem til forbokstav i et rullefelt på høyre side av skjermen.

HTC har også inkludert en nyttig hurtigkontaktliste. Her kan du legge til personer du ringer ofte til. Dersom du har bilde av personen vil dette dukke opp i et slags album du kan bla i. Veldig stilig og veldig nyttig, spesielt hvis du er dårlig på navn.

Den beste nettleseren

Noe av det Diamond er ekstra god på er nettsurfing. HTC har heldigvis valgt vekk Microsoft Internet Explorer til fordel for Opera Mobile 9.5, som er lysår foran Microsofts egen nettleser.
Opera Mobile viser nettsider på samme måte som på PC, og laster de fleste nettsider raskt. Takket være den høye oppløsningen på skjermen ser også nettsidene skarpe og fine ut selv når du har zoomet et godt stykke ut.

Å navigere rundt på nettsider er også en smal sak. Du drar deg enkelt og greit rundt på nettsiden med en finger, og zoomer inn og ut ved å bruke zoomhjulet eller ved å dobbeltklikke på skjermen.

Et område hvor Operas nettlesere er overlegne er at de lagrer nettsider du har besøkt. Dersom du blar deg tilbake slipper du å vente på at siden skal lastes på nytt, noe som sparer mye tid. Her har konkurrentene mye å lære. Diamonds nettleser er vel så bra som den du finner i Apples Iphone, om ikke bedre.

Alt du trenger

Under dekselet skjuler det seg et lite batteri.

Diamond har for øvrig nyttefunksjoner i lange baner. Vi nevner i fleng: Activesync, kalkulator, notatblokk, Java-støtte, RSS-leser, taleopptak, internt søk, stemmeoppringing, Zip-filbehandler, og filbehandling. Og hvis det er noe du savner er det bare å installere det. Det finnes et rikt utvalg av programmer for Windows Mobile.

Vi vil dog vie litt ekstra oppmerksomhet til vekkerklokken. Denne ringer av en eller annen grunn kun to ganger. Dersom du sover tungt eller har en kort ringelyd er det lett å ikke høre den.

Supersvakt batteri

Klikk for større graf.
USB-utgangen brukes også til håndfritilkobling.
Over skjermen sitter et videosamtalekamera.

Et av de største problemene med Diamond er batteriet. Dette vil du nesten uansett tappe i løpet av en dag. Om enn ikke to ganger. Hører du på musikk tappes batteriet fortere. Og har du Wi-fi aktivert kan du vente deg at batteriet tømmes i løpet av noen få timer.

HTC har utstyrt telefonen med et batteri på 900 mAh. Det er direkte stusselig når telefonen har en så høyoppløst skjerm, 3G, Wi-fi, GPS, musikkspiller og annet som trekker strøm. Om du er vant til en telefon som har noenlunde grei batterilevetid fra før er det en real omstilling å ta i bruk Diamond. Regn med å gå tom for strøm – ofte!

Det skal nevnes at det går an å kjøpe et større batteri til Diamond på 1340 mAh. Vi har dessverre ikke fått testet dette, men sannsynligvis vil det gi telefonen litt mer juice.
Overraskende nok har telefonen veldig god taletid i 3G-nettet. Vi klarte å skvise ut fem timer (4:57) før telefonen sa takk for seg. Dette er bra, og samme tid som vi fikk ut av Iphone 3G.

God lyd

Lydkvaliteten under samtaler er også god. Lyden er ikke spesielt høy, så dersom du skulle ha behov for dette bør du prøve telefonen før du kjøper.

Diamond støtter ikke minnekort, men den har 4 GB innebygget minne. Dette er ikke direkte lite. Likevel kan du fort ønske deg mer dersom du bruker mobilen som MP3- eller videospiller, og dette er en akilleshæl for Diamond i sammenligning med andre smarttelefoner på øverste hylle.

Multimedia

Touch Flo viser deg bildegalleriet rett i menyen.
Touch Flo-musikkspilleren er oversiklig og lekker.
Du kan også bruke Windows Media Player.
Bildegalleriet gir god oversikt.
Spillet Teeter er morsomt tidsfordriv.

Diamond er like mye en underholdningstelefon som den er en profftelefon. Touch Flo 3D-menyen byr på en lettbrukt men samtidig avansert musikkspiller.

Musikkspilleren kan du starte ved å bla deg til musikkategorien på Touch Flo-menyen. Du trenger ikke å åpne undermenyer for å spille musikk, noe vi syns er riktig så praktisk.

Viser albumomslag

Du kan bla i musikken din ved å trekke fingeren opp eller ned over skjermen. Dersom du har lastet inn albumomslag vises disse, litt på samme måte som Apples ”Cover Flow”-visning som du finner på Ipod og Iphone.

Musikkspilleren har også et musikkbibliotek. Dette gjør at du kan sortere musikk ut i fra kriterier som artist eller album. Alt presenteres som oversiktlige lister du blar deg igjennom med en finger. Det er svært enkelt å navigere i musikksamlingen bare ved å trykke på skjermen. Dette liker vi!

Du kan også sette tilfeldig avspilling, gjentakelse og ellers bruke telefonen som en vanlig MP3-spiller.

Ingen musikktaster

Vi savner likevel mulighet til å styre musikken uten å måtte hente frem musikkspilleren igjen. Så snart du går vekk fra MP3-spilleren kan du kun styre lydstyrke.

Dette føles også upraktisk når du har telefonen i lomma og bare skal skifte sang. Vi liker heller ikke at du ikke kan justere lydstyrken uten å ta av tastelåsen.

Om du ønsker å finstille lyden fra musikkspilleren, finnes det en egen lydutjevner for dette. Denne gir lyden mer trøkk.

Vonde øreplugger

Diamond leveres med et sett øreplugger, av den typen som ikke føres inn i øregangen. Lyden i disse er overraskende god, men vi syns pluggene er ubehagelige. Telefonen har ikke utgang for 3,5 mm minijack innebygget, og det følger ikke med noen overgang. Det er derfor vanskelig å vurdere lydkvaliteten. Vårt inntrykk er imidlertid at det i alle fall ikke er dårlig lyd i telefonen.

Dessverre gir det labre batteriet HTC har valgt å utstyre telefonen konsekvenser for hvor lenge du kan høre på musikk. Vi undersøkte hvor lenge telefonen klarer å spille på to tredeler av full styrke.Diamond takket for seg etter åtte timer og to minutter.

Dette er et rimelig labert resultat, og dersom du kombinerer musikk med litt Wi-fi, nettsurfing, snakking eller GPS vil du fort få et prekært behov for en lader. Det skal likevel nevnes at vi har målt dårligere musikkspilletid enn åtte timer. Da vi testet Nokia N95 holdt den ut bare litt mer enn seks timer. Diamond er derfor ikke det verste vi har vært borti, men det er ikke så langt unna heller.

Les også: Stor test av musikkmobiler »

Litt lite plass

Vi er også litt misfornøyde med at det er ”bare” 4 GB innebygget minne. Dette kan fort bli litt snaut dersom du vil ha med deg mye musikk. Med tanke på at Micro-SD-minnekort med 8 GB er såpass billige som de er, hadde vi foretrukket at HTC utstyrte Diamond med minnekortplass i stedet for å låse deg til 4 GB.

Det skal for øvrig nevnes at Diamond er utstyrt med Windows Media Player, som også er en rimelig god musikkspiller. Denne har også mulighet for nettradiostrømmer.

God radio

Diamond har en innebygget FM-radio med RDS, slik at du kan se hvilken stasjon du hører på. Radioen har godt mottak, og vi liker at den har en signalindikator som viser deg hvor godt signal du har.

Det er litt irriterende at radioen har lav lyd. Og du kan i grunn bare glemme å bruke høyttaleren dersom det ikke er stille i rommet. Lyden fra denne blir nemlig latterlig lav.

Via Windows Media Player kan du se på video. Den har støtte for veldig få videoformater, så her må du konvertere. Heldigvis kjører Diamond Windows Mobile, så det går an å installere videospillere med støtte for en rekke formater.

Genialt spill

Det innebygde spillet Teeter fortjener hederlig omtale. Dette er noe så enkelt som en kule du skal styre mot et hull samtidig som du unngår de andre hullene. Kula styres enkelt og greit ved å vippe på telefonen, akkurat som om du har en kule på et brett. Spillet tar i bruke de innebygde bevegelsessensorene og er voldsomt vanedannende.

Kameraet sitter på baksiden.

Kamera

Kameraet sitter på baksiden av telefonen. Bakdekselet har et lite hull som er beskyttet av gjennomsiktig plast, slik at glasset foran kameralinsen ikke skrapes opp. Det samler seg fort lommerusk og støv i hullet i dekselet. Her hadde det vært smartere med et slags deksel.

Oppløsningen på kameraet er 3,2 megapiksler. Det har autofokus, slik at du lettere kan komponere motiver og få objekter i forgrunnen skarpe. Nærgrensen er omtrent ti centimeter så du kan dermed fotografere rimelig nærme.

HTC har ikke spandert plass til fotolys eller blits. Dette gjør at det blir vanskelig å ta gode bilder innendørs og i dårlig lys.

Kameraet har en panoramafotofunksjon som automatisk setter sammen tre bilder til ett stort. Funksjonen fungerer overraskende bra.

Styr med fingeren

Søkeren dekker hele skjermen.

Som de fleste andre funksjoner på telefonen kan kameraet styres utelukkende ved å bruke en finger. Menyene har store ikoner, og er enkle og lettforståelige. Du kan fokusere før du tar bildet ved å legge en finger på bekreftelsestasten under skjermen. Dette fungerer bra, men av og til vil ikke telefonen registrere at vi trykker på denne tasten. Trykker du den helt inn fokuserer kameraet og tar bildet.

Bildekvaliteten blir jevnt over grei. Diamond kan på ingen måte utfordre telefoner som Nokia N82 eller Sony Ericsson K850i, men bildene blir som regel brukbare. Spesielt om det er godt lys glimter kameraet til.

Det er et problem at telefonen ikke klarer å regulere lys spesielt godt. Tar du bilde utendørs med en lys himmel blir himmelen som regel bra, mens alt annet blir fullstendig undereksponert. Da kan de se ut som om bildet er tatt på natta, mens det i realiteten er tatt mindt på dagen. Det gjelder altså å plukke sitt motiv med omhu.

Er det en telefon med skikkelig bra kamera du er på jakt etter, er Diamond imidlertid ikke rett valg.

Telefonen kan også ta opp video. Maks oppløsning er 320 x 240 piksler, og kvaliteten er midt på treet. Som på telefoner flest duger videoopptakene til uformell filming, og ikke så mye mer enn det.

Konklusjon

HTC Touch Diamond er en av de sprekeste smarttelefonene du får kjøpt i dag. Den har de fleste teknologier du kan ønske deg, er liten og lett og har et menysystem som er riktig så morsomt og praktisk i bruk.

Skjermen måler 2,8 tommer, er trykkfølsom og den skarpeste vi har sett på noen mobil til dags dato. Den er rett og slett rålekker.

Flotte menyer

Diamond kjører Windows Mobile, men HTC har lagt sin egen Touch Flo 3D-meny på toppen. Denne er tilpasset bruk med en finger, og gjør det lett å bruke de vanligste funksjonene på mobilen.

Her har HTC virkelig tenkt nytt, og vi syns menyen går de fleste konkurrerende smarttelefonmenyer en høy gang.

Diamond har både Wi-fi og super-3G, slik at du kan få tilgang til raskt internett mange steder. For alle andre steder har den Edge, som gir grei nedlastingshastighet.

Den beste nettleseren

Nettleseren er levert av norske Opera, og kan vise hele nettsider. Det er raskt og enkelt å navigere på sider, og den skarpe skjermen gjør det hele til en sann fryd. Dette er den beste nettleseren du får på en mobiltelefon i dag.

GPS er også på plass, men HTC har ikke inkludert et skikkelig navigasjonsprogram. Du får med Google Maps, men skal du bruke telefonen til bilnavigasjon må du kjøpe et eget program for dette.

Vi liker for øvrig musikkspilleren svært godt. Den er oversiktlig, lett å bruke og kan sortere musikken din for deg.

Vi setter også pris på alle de iboende egenskapene til Windows Mobile, som for eksempel en fyldig adressebok, god kalender og full støtte for Exchange og synkronisering med Outlook.

Fanget mellom to verdener

Dessverre har Diamond en del svakheter det ikke er så lett å ignorere. Denne telefonen er på en måte fanget mellom to verdener. Den vil være like lett og morsom å bruke som Iphone, og samtidig like proff som en fullblods smarttelefon.

Det klarer HTC bare delvis. Mange av funksjonene lar seg ikke bruke med bare en finger, og den kan være veldig treg innimellom.

Av og til støter du på problemer som at skjermtastaturet dekker over felter du skal skrive på, noe som er spesielt håpløst når du skal skrive inn passord på Wi-fi-nettverk. Det er generelt litt for knotete å bruke Wi-fi-funksjonen.

Batteriet er imidlertid den det største problemet. Greit nok, vi klarte å holde en samtale gående i fem timer, men når du må lade batteriet inntil to ganger om dagen dersom du hører på musikk eller surfer litt på internett, så sier det seg selv at det fort kan bli plagsomt.

Vi savner også utgang for vanlige 3,5 mm minijack for tilkobling av egne hodesett. Dessuten kan 4 GB minne fort bli lite når du skal bruke mobilen som musikkspiller.

Ikke en Iphone

Vi kommer ikke utenom sammenligning med Iphone når vi tester et produkt som dette. Mens Iphone kan bli plagsomt enkel, kan Diamond bli plagsomt avansert. Her gjelder det å vite hva du driver med.

Les også: Test av Apple Iphone 3G »

Skjermen er mindre enn den du finner på Iphone, men den er mye skarpere. Diamond har også en bedre nettleser. Musikkspilleren på Iphone er imidlertid bedre enn den du finner på Diamond.

Det er klart at Diamond og Iphone egentlig er to ganske forskjellige produkter, men vi kan ikke unngå å legge merke til at HTC aper etter Iphone på en del områder.

Er det en Iphone du vil ha, så bør du kjøpe en Iphone. Er det derimot en real smarttelefon med sylskarp skjerm, alt av teknologi, et av markedets beste systemer for e-post og et nyskapende menysystem er det ingen vei utenom Diamond.

Seriøst morsom

Diamond er en av de morsomste telefonene vi har prøvd på lenge, men etter nesten to ukers bruk ser vi at HTC har et stykke igjen før diamanten er helt perfekt slepet.

Så lenge du er klar over svakhetene til telefonen og du liker å bryne deg på en skikkelig smarttelefon kan vi på det sterkeste anbefale deg å kjøpe en Touch Diamond.

For den gjennomsnittlige mobilbrukeren er den dessverre ikke et spesielt godt valg på grunn av batterilevetiden og at den kan være litt komplisert i bruk.

Les også
- Hvorfor kan ikke HTC ringe 113?
Les også
HTC Touch HD
Les også
Diamond har "multi touch"
Les også
Apple Iphone 3G
Les også
HTC S730
Les også
HTC Touch Cruise
annonse