Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC Touch HD

Design og brukervennlighet

Stor, men ikke for stor.
Skjermen får riper, men vi har sett verre tilfeller.
Det er ikke noe fysisk skille mellom skjermen og berøringspanelet.
Menysystemet Touch Flo 3D er oversiktlig og lett å bruke.
Du kan endre på rekkefølgen til menyvalgene.
Det er pekepenn integrert i siden på telefonen. Når denne trekkes ut skrus "tastelåsen" av.
Æ, ø og å ligger lett tilgjengelig på tastaturet.
Du kan bruke et vanlig T9-tastatur.
Qwerty-tastaturet er stort og oversiktlig.
Touch HD har et stort batteri som sørger for god levetid.

2008 har vært et jubelår for oss som er glad i fancy mobiltelefoner. Ikke bare har Nokia lansert sin første trykkskjermmobil – HTC har tatt oss med storm med sine lekre Touch-telefoner, Samsung har levert en av de mest lettbrukte Windows-telefonene vi har prøvd, og Apple har puttet mer teknologi inn i sin Iphone.

Det har vært mye å glede seg til, og mye å glede seg over. Vi har delt ut den ene gode karakteren etter den andre, for de fleste telefonene har vært gode.

Når vi da får inn en telefon som HTC Touch HD er det i utgangspunktet lett å forestille seg hvilken vei det går på testskalaen.

Samme gode gamle

Ikke bare har den det samme gode menysystemet som de andre Touch-telefonene – Her får du også en diger skjerm, høy oppløsning og alt av teknologier.

Så da er det store spørsmålet om Touch HD er en klar vinner sammenlignet med forgjengerne og konkurrentene.

Noe av det første som slår oss når vi får denne telefonen mellom hendene er at den er stor. Skjermen fyller nesten hele fremsiden og telefonen er tynn, så den kjennes smidig samtidig som den er lang og bred.

Størrelsen er ikke noen hindring for oss som liker å ha litt å ta i, men dersom du vil ha en liten og nett telefon er ikke Touch HD noe for deg. Det er verdt å merke seg at telefonen sklir ned i de fleste lommer så lett som bare det.

Plast og plast

Vi reagerer litt på at HTC har valgt å pepre Touch HD med plast og atter plast i dekselet. Dette fører til at telefonen lett blir ripet opp i både deksel og skjerm, men vi har forståelse for at metalldeksel hadde økt både vekt og pris.

Vi har for øvrig til gode å se en trykkskjermmobil med ripefri skjerm. Dette rammer Samsung Omnia så vel som Iphone 3G, så Touch HD er ikke spesielt verre enn andre telefoner på markedet.

Det er kun to fysiske taster på telefonen. Disse er av- og på-tasten og volumtasten. De vanlige Windows-tastene er nå erstattet av et berøringsfølsomt panel med vibrasjonstilbakemelding, slik at hele forsiden av telefonen i prinsippet er en flate du trykker på.

Dette har både fordeler og ulemper. De største fordelene er at telefonen ser veldig ren og pen ut i designen, og at du ikke kommer borti dem når telefonen ligger i lomma. Da må du leve med at det ikke er noe klart skille mellom skjermen og dette panelet, og at det er lett å treffe feil når du trykker nederst på skjermen.

Akkurat dette har irritert oss litt. Når vi for eksempel skal sende en SMS, er det lett å komme borti ringetasten, slik at meldingen legger seg i bakgrunnen. Ikke at dette er noen krise, da det bare er å hente frem meldingen igjen, men hadde det vært fysiske taster eller et klart skille mellom skjermen og panelet kunne det vært unngått.

Mangler kameratast

I daglig bruk savner vi også dedikerte taster for å starte kameraet og å skifte sanger i MP3-spilleren. Spesielt at telefonen ikke har kameratast gjør at det tar lang tid å ta første bilde. Vi klokket det inn til 12 sekunder fra man deaktiverer tastelåsen til første bilde er lagret. Det er for tregt.

Utover dette er det ikke allverden negativt å sette fingeren på. Tvert i mot er det mye positivt å sette både en og to fingre på.

Menysystemet, for eksempel. Dette er det samme som du finner i telefoner som Touch Diamond og Touch Pro, kalt Touch Flo 3D. Kort fortalt gir dette deg oversikt over de viktigste funksjonene i telefonen uten at du trenger å grave deg ned i undermenyer.

Kontaktliste, musikkspiller, bildegalleri, innstillinger og en rekke andre valg hentes frem ved å sveipe en finger over skjermen. At systemet i tillegg fungerer raskt og smidig er en fordel. Her er det ikke ofte vi sitter og venter på at undervalg i menyer skal laste.

En nyhet er at det nå er mulig å endre rekkefølgen menyvalgene vises i. Du kan også fjerne menyvalg du ikke bruker. Dette gjør Touch Flo 3D-menyen mye mer tilpasningsvennlig enn før, noe vi setter pris på.

Les mer om Touch Flo 3D-systemet i testen av HTC Touch Diamond »

Fingervennlig

Generelt styres alt ved å bruke en finger, og de fleste ikonene er store nok til at du uten problemer treffer rett. Siden skjermen er så stor gjelder dette også Start-menyen og undermenyen i Windows generelt. Noen unntak finnes, og da er det bare å bruke pekepennen som er integrert i siden av telefonen.

Noen steder i menyene, for eksempel i filutforskeren, savner vi piltaster. Dette kan du få frem på skjermen ved å trykke på tastatursymbolen nederst på skjermen.

Vi var noe misfornøyd med skjermtastaturet på Touch Diamond, da dette dekker over nesten hele skjermen når du skal skrive SMS, e-post og på MSN. Dette er et problem som også rammer telefoner som Samsung I900 Omnia. Heldigvis fungerer det svært mye bedre på Touch HD.

Når du skriver med fulltastatur (qwerty) dekker du bare halvparten av skjermen, men tastene er store nok til at det ikke blir for upraktisk å treffe dem.

Æ, ø og å

Vi setter også umåtelig stor pris på at det nå er norske tegn på qwerty-tastaturet. Disse er riktignok ikke representert som egne taster, men du kan skrive dem direkte ved å holde inne tastene de er tilknyttet. På samme måte kan du få frem andre spesialtegn, så her er det mindre behov for å bla seg igjennom tegnkartet til tastaturet enn før.

Siden Touch HD har en skjerm som er høyere i antall piksler ser Touch Flo 3D-menyen litt annerledes ut enn på Touch Diamond. For eksempel får du se mer av SMS- og e-postmeldinger i forhåndsvisningen i menyen, værmeldingsfunksjonen viser deg langtidsvarsel i tillegg til været akkurat nå, og du har plass til flere snarveier for å nevne noe.

Vi syns menysystemet fungerer vel så bra som – om ikke bedre enn – på de forrige Touch-telefonene. Skjermen utgjør virkelig en vesentlig forbedring, spesielt med tanke på redigering av meldinger, nettsurfing, bildetitting, videoavspilling og MSN-bruk for å nevne noe.

Den er sylskarp med sine 480 x 800 piksler fordelt utover 3,8 tommer. Med slike spesifikasjoner begynner vi å savne bærbar PC mindre og mindre når vi skal surfe på nettet når vi er på farten.

Egnet batteri

Det er klart at en slik skjerm vil sørge for et massivt strømtrekk, men HTC har utstyrt telefonen med et egnet batteri, og vi opplever sjeldent å måtte lade telefonen mer enn én gang om dagen slik som på HTC Touch Diamond. Ved beskjedent bruk kan det fint vare i to dager.

Batteriet gir deg også god taletid. Vår måling viser at den holder ut i litt mer enn seks timer i 3G-nettet, noe som må sies er svært bra.

Under testperioden har vi oppbevart telefonen i bukselomma, og vi kan bekrefte at telefonen fort blir litt ripete. Dersom du vil holde den i tilnærmet "mint condition" bør du altså bruke en veske til telefonen.

Når du kjøper Touch HD får du med følgende utstyr i esken:

  • Micro-SD 8 GB minnekort
  • Lader
  • USB-kabel
  • Veske
  • Ekstra pekepenn

Teknologi og funksjoner

USB-tilkoblingen sitter i bunnen av telefonen.
Du kan sjekke aksjer rett i menyen.
Du kan sette opp en hurtigliste med kontakter.
God oversikt over e-postkontoene.
Du får oversikt over en rekke e-poster.
Opera Mobile 9.5 pluss en 3,8 tommers skarp skjerm gir deg en uslåelig surfeopplevelse.
Nettleseren kan gjøre mye en vanlig PC-nettleser også kan. Kopiering av tekst er en selvfølge.
Her kan du opprette nye Office-dokumenter.

Det lanseres ikke toppmodeller i dag uten at de er utstyrt med alt av aktuell teknologi. At Touch HD har GPS, Wi-fi og super-3G kommer derfor ikke som noen overraskelse.

For å ta det kjapt betyr super-3G at du kan surfe på internett i de raskeste tilgjengelige hastighetene i mobilnettet, mens Wi-fi lar deg koble telefonen til trådløse nett, for eksempel det du har tilknyttet ADSL-linja di hjemme, og surfe "gratis".

Hvor er GPS-programvaren?

GPS betyr som de fleste vet at telefonen kan finne ut hvor på planeten den befinner seg ved å ta imot signaler fra satelitter. Du kan dermed bruke telefonen til for eksempel bilnavigasjon,

Akkurat dette egner Touch HD seg meget bra til, siden den har en diger skjerm, slik vanlige bil-GPS-er har.

Derfor syns vi det er litt merkelig at HTC ikke leverer GPS-navigasjonsprogramvare sammen med telefonen, slik Samsung gjør med sin I900 Omnia.

Det eneste som er installert på Touch HD er Google Maps, som er dårlig egnet til seriøs navigasjon. Vi tror de fleste ville vært villige til å betale et par hundrelapper ekstra for å få med for eksempel Garmin Mobile XT-navigasjonsprogramvare sammen med telefonen.

Det kan selvsagt også sees på som en fordel at det ikke følger med, siden du da kan velge den programvaren som passer deg best.

Sjekk aksjene

En nyhet på telefonen er at det er et eget aksjeprogram i Touch Flo 3D-menyen. Dette gjør det enkelt å overvåke hvordan det står til med aksjene dine. Du kan legge til et lass med aksjer, og du kan se en graf som viser utviklingen inntil to år tilbake i tid. Selv om vi ikke spekulerer i aksjer ser vi at programmet kan være svært nyttig for de som gjør det.

Mange vil også sette pris på værmeldingsfunksjonen, som viser deg været på egendefinerte steder, og i tillegg varsel for de kommende fire døgnene.

Telefonlisten på telefonen er også oversiktlig. Du kan søke i kontaktlisten din på vanlig måte, og du kan legge til de kontaktene du ringer mest til i en hurtigliste med bilder. Siden Touch HD er en smarttelefon er det selvsagt også mulig å legge til nesten all tenkelig kontaktinformasjon under hver kontakt.

Kalender neste?

Vi savner en egen kalender på Touch Flo 3D-menyen. Eneste mulighet er å trykke seg inn i Windows-kalenderen fra startskjermen, og vi hadde foretrukket mulighet for å kikke igjennom kalenderen uten å faktisk åpne den. Kalenderen er ikke spesielt fingervennlig, men det går fint an å bruke den uten å fiske frem pekepennen.

Vi har tidligere vært skeptiske til å erstatte tastaturmobiler med telefoner som kun har trykkskjerm. HTC Touch Diamond og Samsung I900 Omnia er eksempler på slike telefoner, som i utgangspunktet er svært godt egnet, men som blir for tungvinte å bruke til e-post fordi tastaturet på skjermen dekker over for mye.

God å skrive med

Touch HD er i så måte den beste e-postmobilen med full trykkskjerm vi har prøvd til nå. Selv når vi bruker qwerty-tastaturet er det ingen problemer med oversikten, verken i SMS-meldinger, e-post eller MSN.

Selve e-postklienten er Microsoft Outlook, så her har du en rekke avanserte funksjoner. Du kan for eksempel helt uproblematisk åpne mapper på e-posttjeneren, ha flere e-postkontoer med forskjellig protokoller og du kan se HTML-formatert e-post rett i leseren.

Wi-fi-knot

Vi har tidligere hatt en liten høne å plukke med flere Windows-telefoner da vi syns de har vært litt for knotete å koble til Wi-fi-nett. Samsung I900 Omnia har løst dette på en svært smidig måte, mens Touch HD fortsatt krever litt for mange trykk for å aktivere Wi-fi og velge nettverk.

Telefonen har imidlertid en funksjon i "Innstillinger"-menyen som heter Wi-fi. Her kan du aktivere og deaktivere Wi-fi, og du kan finne trådløse nett i samme applikasjon. Hadde bare dette menyvalget vært tilgjengelig i Touch Flo 3D-menyen hadde vi egentlig ikke hatt noe å klage på.

Uslåelig surfeopplevelse

Når du surfer på nett er det kjekt å ha den beste tilgjengelige nettleseren. Touch HD kombinerer Opera Mobile 9.5 med en stor og skarp skjerm. Resultatet er en uslåelig surfeopplevelse. Du kan for eksempel zoome veldig langt ut før tekst blir uleselig. Dermed kan du, så sant synet ditt tillater det, lese nettsider uten å zoome inn i dem.

Et eksempel på hvor bra det fungerer er at du kan lese VG Nett i sin fulle bredde uten å zoome inn. All tekst på siden er fullt lesbar. Om du vil zoome inn dobbeltapper du bare på skjermen. Navigering rundt i siden gjør du ved å dra en finger over skjermen.

Nettsidene vises også nesten som på en vanlig PC, så her slipper du i det store og hele å irritere deg over merkelig omstokking av nettsider. Dessverre støtter ikke Opera Mobile 9.5 Flash fullt ut, så du kan for eksempel ikke se Youtube-video rett i nettleseren.

Rediger dokumenter

De øvrige nyttefunksjonene i telefonen kan betegnes som "alt du trenger". Det er selvsagt støtte for Activesync, i tillegg til Adobe PDF-viser, mulighet for å vise og redigere Office-dokumenter, skrive ut dokumenter på en nettverksprinter, lage notater og ta opp med en diktafon.

Mange vil også sette pris på den medfølgende visittkortskanneren, som fungerer passe bra. Denne tar bilder av visittkort og lagrer informasjonen i kontaktlisten.

Vi opplevde at den av og til var nesten helt presis, mens den andre ganger var helt på jordet. Her gjelder det å unngå de mest fancy visittkortene, og å ta bilde i godt lys.

Telefonen har også et eget program for eksternt skrivebord. Det vil si at du kan se skrivebordet på Windows-PC-en din når du er koblet til samme nettverk som denne via Wi-fi.

Vi nevner også kjapt mulighet for å åpne komprimerte filer (zip-filer), støtte for Java-programmer, en RSS-leser og stemmeoppringing.

Enkelt å dele nett

Dette programmet gjør det svært enkelt å bruke telefonen som modem til en PC.
Når du kobler mobilen til PC-en spør den hva du vil gjøre.

En funksjon som ikke har blitt omtalt så ofte er Windows Mobiles "Internettdeling"-program. Dette lar deg sette opp telefonen som et modem via Bluetooth PAN-tilkobling. Du kan også bruke mobilen som et USB-modem, og så lenge du har Windows Vista fungerer dette helt smertefritt uten at du trenger å rote deg inn i innstillinger verken på mobilen eller PC-en. Så snart du kobler USB-kabelen til kobler PC-en seg på nett.

Dette gjør det svært enkelt å koble seg til internett med PC-en via mobilen. Funksjonen er dog ikke unik for Touch HD.

USB-tilkobling fungerer generelt bra. Når du kobler den til PC-en vil du få opp et vindu som lar deg velge om du vil koble til Activesync, bruke mobilen som flyttbar disk eller starte internettdeling.

Treg og rask filoverføring

Kobler du til som flyttbar disk får du kun tilgang til minnekortet i mobilen. Det som ligger i telefonminnet dukker altså ikke opp. Kobler du derimot til via Activesync får du tilgang til innholdet i telefonminnet også. Dessverre går det en del trengere å overføre filer med denne tilkoblingen.

Da er flyttbar disk-modus å foretrekke. Det tar 51 sekunder å overføre 100 MB data med Avtivsync-metoden, mens det tar 21 sekunder når du har koblet til som flyttbar disk.

Minnekapasiteten til telefonen er god. Utover de over to hundre megabytene telefonen har innebygget er det også støtte for Micro-SDHC-minnekort. Med i esken følger det med et kort på 8 GB, så du har i utgangspunktet masser av plass til filer og programmer.

God lyd

Lydkvaliteten under samtaler er god, og vi har ingen problemer med verken å oppfatte hva som blir sagt, eller å gjøre oss forstått. Du kan koble til håndfri til telefonen via USB-tilkoblingen i bunnen, eller via 3,5 mm minijack-utgangen på toppen av telefonen, eller via Bluetooth.

Multimedia

Kameraet på baksiden tar bilder i fem megapikslers oppløsning.
Musikkspilleren viser albumgrafikk.
Telefonen har en egen lydutjevner.
FM-radioen har RDS, slik at du kan se hvilken stasjon du lytter til.
Youtube-spilleren er enkel å bruke, og fungerer meget bra.
Bilder og video vises rett i Touch Flo 3D-menyen.
Lett å bla i bildegalleriet.
Kamerasøkeren fyller hele skjermen. Utløsertasten er til høyre på skjermen.
Hvor er blitsen, HTC?

Med en 3,8 tommers skjerm med høy oppløsning, utgang for vanlige hodesett og plass til store minnekort er HTC Touch HD en telefon som har et meget godt utgangspunkt for å gjøre det skarpt som underholdningssentral.

Musikkspilleren på telefonen finner du i Touch Flo 3D-menyen som et eget program. Det gjør at du slipper å måtte gå inn i menyen for å starte musikkspillere. Du får altså meget raskt tilgang til den.

Annerledes MP3-spiller

Musikken vises litt annerledes enn du kanskje er vant til fra andre mobiler og MP3-spillere. Presentasjonen er albumomslaget dersom dette er lastet inn, og låttittel under. For å skifte sang drar du fingeren vertikalt over skjermen.

Musikkbiblioteket hentes lett frem i musikkspillervinduet, og blant annet lar deg lage spillelister, spille album, artist og alle sanger.

Du har også en lydforsterkerfunksjon som lar deg stille inn lydbildet med en lydutjevner.

Det som er litt dumt med spilleren er at du ikke kan stille lyden mens du har tastelåsen på. Om telefonen ligger i lomma må du altså fiske den frem, skru av låsen og deretter justere lyden. Det samme gjelder når du skal skifte sang.

Skuffende lyd

Det som er veldig dumt er at lydkvaliteten er rimelig daff. Lydbildet er veldig grøtete, og så snart du spiller musikk hvor det skjer mye samtidig er det vanskelig å skille instrumenter fra hverandre. Detaljer forsvinner i lydbildet, og det hører rett og slett ut som om det bare er plass til ett instrument av gangen.

Bass har en tendens til bare å bli skurr, spesielt om du spiller litt høyt og hører på basstung musikk. Hører du på hiphop eller tekno egner ikke Touch HD seg spesielt bra. Å høre på musikk over lengre tid med denne mobilen kan fort gjøre deg sliten i ørene.

Er du ikke opptatt av å ha tipptopp lyd, duger selvsagt Touch HD. Men da duger også det meste som finnes på markedet. Husk på at lydkvalitet på musikk ikke pleier å være mobiltelefoners sterke kort, så vi er ikke overrasket. Det er imidlertid skuffende at HTC ikke har klart å stå løpet ut på en telefon som ellers er så bra.

NB: Det kan tenkes at den dårlige lydkvaliteten skyldes at vårt eksemplar har en tidlig utgave av programvaren til telefonen.

Skulle du gå lei av musikken kan du alltids skru over på FM-radioen som er innebygget. Lyden og mottaket er jevnt over bra. Du kan automatisk søke opp og lagre stasjonene.

Spiller et utvalg video

Touch HD spiller et i utgangspunktet snevert utvalg videoformater. Utover Windows Media Video og MPEG4 kan du for eksempel ikke spille Divx uten videre. Siden telefonen kjører Windows Mobile er det imidlertid en smal sak å legge til støtte for dette.

Vi installerte Divx Player for Windows Mobile på telefonen, uten at vi ble veldig imponerte. Programmet fungerer ikke optimalt, og sammenlignet med telefoner som har Divx-støtte innebygget blir videoene litt hakkete.

Det er fullt mulig å se video, men vi skulle ønske HTC tok en prat med Divx Labs og fikk telefonen sertifisert, for telefoner som Samsung Omnia og LG KU990 klarer å spille Divx selv med høy kvalitet rimelig uproblematisk.

I underholdningskategorien finner vi også et program som lar deg klippe ut deler av musikkfiler du har lagret på telefonen din, og bruke disse som ringetoner. Dersom det for eksempel er et refreng du vil bruke som ringetone fikser dette programmet biffen.

Du finner også en egen Youtube-spiller som lar deg søke opp videoklipp. Disse kan vises i full skjerm, og så lenge du har god nok internetthastighet fungerer programmet meget bra. Det eneste vi savner er frontmonterte stereohøyttalere, noe som hadde gjort videotitting uten hodetelefoner litt mer praktisk.

Hvor er butikken?

Vi syns for øvrig at det er litt snodig at HTC ikke satser på å tilby innhold til telefonen slik som Apple gjør til Iphone. Det er vel og bra med stor skjerm og masse muligheter, men en egen programvarebutikk med spill og mer eller mindre nyttige programmer begynner etterhvert å bli et savn. Akkurat her er ikke HTC i nærheten av å konkurrere med Apple.

En musikkbutikk hadde heller ikke vært å forakte, slik at du kunne laste ned musikk gjennom et program i telefonen. Dette er ikke noe vi trekker for, men vi mener det er på tide at også HTC begynner å tenke i de baner.

Bildegalleri

Når det kommer til bildetitting gjør Touch HD en meget elegant jobb. Bilder og video tatt opp med kameraet organiseres i et eget galleri i Touch Flo 3D-menyen. Her kan du se ett og ett bilde, eller trykke deg videre til et bildegalleri. Du kan også se bildene dine som et lysbildeshow hvor du selv bestemmer hvor lenge hvert bilde skal vises og hvilken effekt som skal brukes når neste bilde skal vises.

Å se bilder på den høyoppløste skjermen til Touch HD er en sann fryd. Her kommer virkelig mobilbildene til sin rett – på godt og vondt. Du ser jo veldig godt om det er et dårlig bilde du har tatt.

På den annen side er dette veldig greit å kunne avgjøre kvaliteten på bildene du har tatt før du lagrer dem. Ingenting er så irriterende som å overføre et bilde til PC-en bare for å oppdage at det er ute av fokus.

Når du titter på bilder i bildegalleriet kan du for øvrig zoome inn og ut ved å dra en finger i en sirkelbevegelse med eller mot klokka for å zoome inn eller ut. Om det er et spesielt område på bildet du vil soome inn over, gjør du bevegelsen over dette. Funksjonen fungerer bra.

Fem megapiksler

Kameraet på telefonen tar bilder i inntil fem megapikslers oppløsning. Det har autofokus, men mangler kameralys eller blits. Dette gjør at det blir vanskelig å ta bilder i dårlig lys, fordi bildet for det første blir veldig mørkt, men også fordi kameraet da får problemer med å fokusere. Det er generelt bare å glemme å ta bilder i dunkel belysning.

I dagslys under skyfri himmel blir ikke bildene så aller verst. HTC har dog ikke vært kjent for sine gode mobilkameraer, og Touch HD er ikke telefonen som vil endre dette ryktet. Dette er altså ikke en telefon du kjøper primært fordi du skal ha en god kameratelefon.

Når det er sagt, så er det morsomt å bruke kameraet. Søkeren fyller hele skjermen, og du knipser bildet ved å trykke på et utløserikon. Det er ikke en totrinns tast som lar deg fokusere før du tar bildet. Alt gjøres i én operasjon.

Velg fokus

For å kompensere for skikkelig fokuskontroll kan du selv velge hvor i motivet kameraet skal fokusere. Dersom du for eksempel tar bilde av en person som står til høyre i bildet kan du trykke på personen på skjermen, så vil fokuspunktet flytte seg dit. Dermed blir personen skarp, mens bakgrunnen blir uklar.

Kvaliteten på bildene du tar med kameraet varierer veldig. Dersom det er godt lys og motivet ikke beveger seg blir bildene gode nok til at de kan brukes til mer enn MMS. I dårlig lys, når det er overskyet og innendørs blir det fort mye støy. Touch HD er ikke verre enn kameramobiler flest, men vi kunne ønsket oss bedre bilder på en såpass dyr telefon som dette tross alt er.

Touch HD tar også opp video i 320 x 240 pikslers oppløsning. Opptakene holder grei kvalitet, men kan ikke konkurrere med telefoner som LG KU990 eller Nokia N96.

Konklusjon

HTC Touch HD er årets råeste trykkskjermmobil. Den har en av de beste skjermene vi noen gang har sett, og den er proppet full med teknologi.

Dette er en telefon som er så godt som helt tasteløs. Skjermen dekker intet mindre enn 3,8 tommer av fremsiden.

Touch HD har operativsystemet Windows Mobile, og HTC har lagt sitt eget svært fingervennlige menysystem Touch Flo 3D på toppen. Dette gjør telefonen enkel og grei å bruke.

Dette er en smarttelefon

Du bør likevel sette deg litt inn i hvordan systemet fungerer for å få en best mulig opplevelse. Bruker du den feil kan den for eksempel bli treg.

Generelt vil vi si at telefonen er rask, og det er ikke mye ventetid når du blar i menyen eller åpner programmer.

Siden telefonen ikke har vanlig tastur bruker du et skjermtastatur. Dette fungerer svært bra, og siden skjermen er så svær er det lett å treffe riktig tast med fingeren.

Stor telefon

En skjerm på 3,8 tommer gjør nødvendigvis telefonen ganske så stor. Touch HD er imidlertid ikke plagsomt bred eller lang, og den er faktisk bare 12 millimeter tykk. Telefonen er godt bygget, men er laget i plast.

Touch HD har nesten alt du kan ønske deg av teknologi i dag. Du er sikret de raskeste internetthastighetene i mobilnettet, og om du er i nærheten av trådløse nett kan du surfe via Wi-fi.

Fantastisk å surfe med

Surfing er generelt en fryd på telefonen. Nettleseren viser nettsider slik du er vant til på PC-en, og siden skjermen er så stor og høyoppløst kan du helt uten problemer lese VG.no – Uten å zoome inn.

GPS-mottaker finner du også, men HTC har ikke lagt ved annen programvare enn Google Maps. Skal du navigere må du kjøpe ekstra programvare.

Med i esken følger det et minnekort på 8 GB, slik at du lett får plass til en god slump musikk, noen videoer, bilder tatt med kameraet og alle programmer du trenger.

Faktisk også en god telefon

Telefonfunksjonene er også på topp: Touch HD har god lyd under samtaler, lang samtaletid og er en bra SMS-telefon. E-poststøtten er også på topp.

Så da er vel alt bare fryd og gammen? Det er faktisk ikke så langt unna, men det er noen skjær i sjøen som gjør at Touch HD ikke får toppkarakteren.

Nesten helt i mål

Musikkspilleren er praktisk og stilig, i tillegg til at telefonen har utgang for vanlige 3,5 mm minijack-plugger. Da er det synd at lydkvaliteten er under pari. Det kan være at dette skyldes at vårt testeksemplar er utstyrt med en tidlig versjon av programvaren til Touch HD.

Vi syns også det er merkelig at HTC ikke har tatt seg bryet med å utstyre telefonen med en skikkelig videospiller som kan ta populære formater. Du finner riktignok en super Youtube-spiller, men støtte for Divx-video savner vi virkelig. Du kan laste ned en avspiller, men det fungerer ikke like bra som på telefoner som har Divx-støtte innebygget.

Dessuten mangler kameraet kameralys, så det er i praksis veldig vanskelig å ta bilder i dårlig lys.

Dette syns vi er litt for store mangler på en multimediatelefon som dette.

Viktig mobil

Men la det ikke være noen tvil: HTC Touch HD er en av de feteste, mest interessante og viktigste telefonene som er lansert i 2008. Det eneste HTC mangler nå er en egen programvarebutikk og et program som gir telefonen tilgang til en musikkbutikk slik som Iphone. Får de dette på plass bør Apple begynne å skjelve i buksene.

Det finnes konkurrenter. Iphone 3G byr på mange av de samme teknologiene og mulighetene, men har en rekke begrensninger på hva slags programmer du kan installere på den. Samsung Omnia har i praksis de samme funksjonene som Touch HD, men har en langt svakere skjerm.

Touch HD er alt i alt en meget god telefon i sin klasse, men den forblir nok et sikleobjekt for de fleste av oss. Prisen er nemlig svært høy. Men om du har pengene og du er klar over svakhetene er det i grunn bare å klikke seg inn i en nettbutikk.

annonse