Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC Touch HD

Design og brukervennlighet

Stor, men ikke for stor.
Skjermen får riper, men vi har sett verre tilfeller.
Det er ikke noe fysisk skille mellom skjermen og berøringspanelet.
Menysystemet Touch Flo 3D er oversiktlig og lett å bruke.
Du kan endre på rekkefølgen til menyvalgene.
Det er pekepenn integrert i siden på telefonen. Når denne trekkes ut skrus "tastelåsen" av.
Æ, ø og å ligger lett tilgjengelig på tastaturet.
Du kan bruke et vanlig T9-tastatur.
Qwerty-tastaturet er stort og oversiktlig.
Touch HD har et stort batteri som sørger for god levetid.

2008 har vært et jubelår for oss som er glad i fancy mobiltelefoner. Ikke bare har Nokia lansert sin første trykkskjermmobil – HTC har tatt oss med storm med sine lekre Touch-telefoner, Samsung har levert en av de mest lettbrukte Windows-telefonene vi har prøvd, og Apple har puttet mer teknologi inn i sin Iphone.

Det har vært mye å glede seg til, og mye å glede seg over. Vi har delt ut den ene gode karakteren etter den andre, for de fleste telefonene har vært gode.

Når vi da får inn en telefon som HTC Touch HD er det i utgangspunktet lett å forestille seg hvilken vei det går på testskalaen.

Samme gode gamle

Ikke bare har den det samme gode menysystemet som de andre Touch-telefonene – Her får du også en diger skjerm, høy oppløsning og alt av teknologier.

Så da er det store spørsmålet om Touch HD er en klar vinner sammenlignet med forgjengerne og konkurrentene.

Noe av det første som slår oss når vi får denne telefonen mellom hendene er at den er stor. Skjermen fyller nesten hele fremsiden og telefonen er tynn, så den kjennes smidig samtidig som den er lang og bred.

Størrelsen er ikke noen hindring for oss som liker å ha litt å ta i, men dersom du vil ha en liten og nett telefon er ikke Touch HD noe for deg. Det er verdt å merke seg at telefonen sklir ned i de fleste lommer så lett som bare det.

Plast og plast

Vi reagerer litt på at HTC har valgt å pepre Touch HD med plast og atter plast i dekselet. Dette fører til at telefonen lett blir ripet opp i både deksel og skjerm, men vi har forståelse for at metalldeksel hadde økt både vekt og pris.

Vi har for øvrig til gode å se en trykkskjermmobil med ripefri skjerm. Dette rammer Samsung Omnia så vel som Iphone 3G, så Touch HD er ikke spesielt verre enn andre telefoner på markedet.

Det er kun to fysiske taster på telefonen. Disse er av- og på-tasten og volumtasten. De vanlige Windows-tastene er nå erstattet av et berøringsfølsomt panel med vibrasjonstilbakemelding, slik at hele forsiden av telefonen i prinsippet er en flate du trykker på.

Dette har både fordeler og ulemper. De største fordelene er at telefonen ser veldig ren og pen ut i designen, og at du ikke kommer borti dem når telefonen ligger i lomma. Da må du leve med at det ikke er noe klart skille mellom skjermen og dette panelet, og at det er lett å treffe feil når du trykker nederst på skjermen.

Akkurat dette har irritert oss litt. Når vi for eksempel skal sende en SMS, er det lett å komme borti ringetasten, slik at meldingen legger seg i bakgrunnen. Ikke at dette er noen krise, da det bare er å hente frem meldingen igjen, men hadde det vært fysiske taster eller et klart skille mellom skjermen og panelet kunne det vært unngått.

Mangler kameratast

I daglig bruk savner vi også dedikerte taster for å starte kameraet og å skifte sanger i MP3-spilleren. Spesielt at telefonen ikke har kameratast gjør at det tar lang tid å ta første bilde. Vi klokket det inn til 12 sekunder fra man deaktiverer tastelåsen til første bilde er lagret. Det er for tregt.

Utover dette er det ikke allverden negativt å sette fingeren på. Tvert i mot er det mye positivt å sette både en og to fingre på.

Menysystemet, for eksempel. Dette er det samme som du finner i telefoner som Touch Diamond og Touch Pro, kalt Touch Flo 3D. Kort fortalt gir dette deg oversikt over de viktigste funksjonene i telefonen uten at du trenger å grave deg ned i undermenyer.

Kontaktliste, musikkspiller, bildegalleri, innstillinger og en rekke andre valg hentes frem ved å sveipe en finger over skjermen. At systemet i tillegg fungerer raskt og smidig er en fordel. Her er det ikke ofte vi sitter og venter på at undervalg i menyer skal laste.

En nyhet er at det nå er mulig å endre rekkefølgen menyvalgene vises i. Du kan også fjerne menyvalg du ikke bruker. Dette gjør Touch Flo 3D-menyen mye mer tilpasningsvennlig enn før, noe vi setter pris på.

Les mer om Touch Flo 3D-systemet i testen av HTC Touch Diamond »

Fingervennlig

Generelt styres alt ved å bruke en finger, og de fleste ikonene er store nok til at du uten problemer treffer rett. Siden skjermen er så stor gjelder dette også Start-menyen og undermenyen i Windows generelt. Noen unntak finnes, og da er det bare å bruke pekepennen som er integrert i siden av telefonen.

Noen steder i menyene, for eksempel i filutforskeren, savner vi piltaster. Dette kan du få frem på skjermen ved å trykke på tastatursymbolen nederst på skjermen.

Vi var noe misfornøyd med skjermtastaturet på Touch Diamond, da dette dekker over nesten hele skjermen når du skal skrive SMS, e-post og på MSN. Dette er et problem som også rammer telefoner som Samsung I900 Omnia. Heldigvis fungerer det svært mye bedre på Touch HD.

Når du skriver med fulltastatur (qwerty) dekker du bare halvparten av skjermen, men tastene er store nok til at det ikke blir for upraktisk å treffe dem.

Æ, ø og å

Vi setter også umåtelig stor pris på at det nå er norske tegn på qwerty-tastaturet. Disse er riktignok ikke representert som egne taster, men du kan skrive dem direkte ved å holde inne tastene de er tilknyttet. På samme måte kan du få frem andre spesialtegn, så her er det mindre behov for å bla seg igjennom tegnkartet til tastaturet enn før.

Siden Touch HD har en skjerm som er høyere i antall piksler ser Touch Flo 3D-menyen litt annerledes ut enn på Touch Diamond. For eksempel får du se mer av SMS- og e-postmeldinger i forhåndsvisningen i menyen, værmeldingsfunksjonen viser deg langtidsvarsel i tillegg til været akkurat nå, og du har plass til flere snarveier for å nevne noe.

Vi syns menysystemet fungerer vel så bra som – om ikke bedre enn – på de forrige Touch-telefonene. Skjermen utgjør virkelig en vesentlig forbedring, spesielt med tanke på redigering av meldinger, nettsurfing, bildetitting, videoavspilling og MSN-bruk for å nevne noe.

Den er sylskarp med sine 480 x 800 piksler fordelt utover 3,8 tommer. Med slike spesifikasjoner begynner vi å savne bærbar PC mindre og mindre når vi skal surfe på nettet når vi er på farten.

Egnet batteri

Det er klart at en slik skjerm vil sørge for et massivt strømtrekk, men HTC har utstyrt telefonen med et egnet batteri, og vi opplever sjeldent å måtte lade telefonen mer enn én gang om dagen slik som på HTC Touch Diamond. Ved beskjedent bruk kan det fint vare i to dager.

Batteriet gir deg også god taletid. Vår måling viser at den holder ut i litt mer enn seks timer i 3G-nettet, noe som må sies er svært bra.

Under testperioden har vi oppbevart telefonen i bukselomma, og vi kan bekrefte at telefonen fort blir litt ripete. Dersom du vil holde den i tilnærmet "mint condition" bør du altså bruke en veske til telefonen.

Når du kjøper Touch HD får du med følgende utstyr i esken:

  • Micro-SD 8 GB minnekort
  • Lader
  • USB-kabel
  • Veske
  • Ekstra pekepenn