Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTranscend JetDrive 500

Ny og større SSD på 1-2-3

Transcend JetDrive kan gi deg langt mer plass på din halvgamle MacBook.

Innledning

Vi har lenge prediket om at en SSD er veien å gå dersom du skal oppgradere datamaskinen din. For vanlige stasjonære og mange bærbare legges det jo til rette for at du skal kunne bytte slikt selv.

Men ikke alle stasjonære er like enkle å åpne opp, og spesielt én produsent er kjent for å lage bærbare som du ikke er ment å tukle med selv. Da snakker vi selvsagt om Apple og deres nyere MacBooker.

Nå skal det selvsagt nevnes at MacBook Pro med Retina-skjerm og nyere utgaver av MacBook Air allerede har en SSD, men her har jo prisene forandret seg de siste årene. Og hvis du for noen år siden ønsket å spare noen tusenlapper ved å gå for inngangsmodellen med ganske lite kapasitet, kunne det jo kanskje friste å bytte til en større SSD.

Men disse MacBookene bruker ikke standard SSD-er med 2,5-tommers formfaktor – nei her får du de i pinneform, noe som kan gjøre det ganske problematisk å finne et kompatibelt alternativ. Videre er det slik at flere Macer ikke lar seg åpne uten en spesiell «pentalobe» skrutrekker som benyttes på mange nyere Apple-produkter.

Komplett oppgraderingssett

Transcend JetDrive 500 med alt inkludert.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men en SSD-oppgradering for Mac betyr ikke nødvendigvis at produktet må leveres inn til et verksted. Taiwanske Transcend har nemlig snekret sammen et byttesett kalt JetDrive, som er kompatibelt med en rekke MacBooker.

Det er to ting som ved første øyekast gjør Transcend JetDrive til et attraktivt produkt. Det første er at når du kjøper et slikt sett, så får du med absolutt alt du trenger – inkludert verktøyet for å få gjort jobben.

Det andre er at det eksterne USB 3.0-kabinettet som du kan ha din gamle disk eller SSD i etterpå, er i matchende aluminium.

En annen ting vi liker er at Transcend har lagd flere utgaver av sin JetDrive, og er veldig tydelige på hvilken utgave som passer til akkurat hvilke Mac-modeller. Så lenge du holder tunga rett i munnen når du finner modellnummeret – du kan for øvrig også bruke Transcends egen programvare til dette – har du i teorien altså veldig lite å bekymre deg over.

Med eksternt kabinett i matchende metall er det klart at JetDrive er skapt for Mac.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men kunne det virkelig være så enkelt i praksis? Dette måtte selvsagt testes ut, og heldigvis hadde vi en 2010-modell 11,6-tommers MacBook Air som var kompatibel med JetDrive 500 – riktignok kun med 240 GB kapasitet, men likevel er det en nærtil dobling av hva denne MacBooken i sin tid kunne leveres med fra Apple selv.

Bortsett fra til akkurat denne Mac-modellen kan også mulig å bruke en JetDrive med 480 GB og 960 GB kapasitet – om du da er villig til å betale hva det koster.

Ikke de nyeste modellene

Grunnen til at vi ikke testet dette på en splitter ny Mac, er at de aller nyeste modellene av MacBook Air og MacBook Pro med Retina-skjerm ikke kan brukes med dagens JetDrive-modeller. Dette fordi Apple midtveis i 2013 gikk over til å bruke SSD-er basert på PCIe-grensesnittet, mot SATA som var og er standard for de fleste andre SSD-er og harddisker for forbrukermarkedet.

Transcend JetDrive 500 halvveis pakket opp.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ifølge Transcend jobbes det dog med å lage JetDrive-versjoner basert på PCIe-grensesnittet, slik at det også skal være mulig å oppgradere de aller nyeste MacBookene.

Velpakket

Da vi åpnet pakken med JetDrive 500 fant vi alt sirlig pakket, med selve SSD-en på toppen, etterfulgt av det eksterne kabinettet. I bunnen av pakken lå en kort USB 3.0-ledning, to skrutrekkere: T5 og P5, skruer, gummiføtter og futteral til aluminiumskabinettet, samt en liten tosiders minimanual.

Men med mindre du er godt bevandret med Mac fra før, kan det være greit å få med seg at det ligger en fullstendig guide på Transcends hjemmesider. Det finnes sågar en åtte minutter lang video som viser sakene, så du burde egentlig ikke få noe spesielle problemer.

JetDrive 500 ble lånt oss til test av Transcend.

Transcend JetDrive 500 240GB
Anbefalt

Transcend JetDrive 500 240GB

Fordeler

 • Krysse av
  Alt inkludert i pakka
 • Krysse av
  Matcher Mac i metall og design
 • Krysse av
  Gode instruksjoner

Ting å tenke på

 • Bytt
  Prisen
annonse
Transcend JetDrive 500 TS240GJDM500 240GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no