Guide

Vi tester: Blir en SSD treg av å være smekk full?

Vi har satt en ny myte på prøve.

Innledning

«Rydd opp på harddisken», er det flere som alltid forteller deg når du introduserer den trege datamaskinen din for dem.

Grunn til bekymring?

En uskreven regel blant datafolket sier nemlig at man aldri skal fylle en harddisk til mer enn 90 prosent av den totale kapasiteten dens. Det skal altså til enhver tid være minst 10 prosent ledig kapasitet på harddisken for at den skal ha det bra inne i datamaskinen din.

Og hvorfor ikke, det gir jo mening at diskene trenger litt slingringsrom for å yte best mulig – akkurat som at vi mennesker sliter med å komme oss fra A til B om folk står som sild i tønne i kø på vei til jobb – er det nærliggende å tro at data på diskene dine finner veien til minnet raskere om det er plass til at de kan ta noen snarveier.

Det finnes også tusenvis av nytteprogrammer som lover deg både gull og grønne skoger bare du lar det feie over datamaskinen din en gang i ny og ne for å fjerne gamle filer.

Vi fylte godt opp på disken før testen.

Men er egentlig full disk synonymt med en treg datamaskin? Eller er dette kun en tanke plassert i hodene våre av programvaregiganter og harddiskprodusenter som vil selge oss tjenester og nye produkter? Dette ønsket vi å få klarhet i én gang for alle:

Myte: En full harddisk eller SSD yter dårligere.

Testkaninene. En forholdsvis kjapp harddisk, og en lynrask SSD. Foto: Hardware.no.

Slik testet vi

Vi plukket ut et par kandidater til å bistå oss i testen. Én harddisk av type Western Digital Black som snurrer med 7200 omdreininger i minuttet, og én Corsair Neutron GTX-SSD. Begge diskene har vært i bruk tidligere, noe som hjelper til å gjøre testen representativ for forholdene ute hos folk flest, hvor en helt ny og optimalisert disk uansett er sjelden vare.

Vår test-SSD ble satt opp med et Windows 8-oppsett vi har brukt noen måneder allerede, samt nødvendig programvare, slik at innholdet representerer en normalt PC som allerede er kjørt litt inn. Deretter ble alt innholdet klonet over til den tregere snurredisken.

Testen vår gikk altså ut på å teste ytelsen til både harddisken og SSD-en da de var henholdsvis halvfulle og smekk fulle.

Tanken bak å måle ytelsen hos både en SSD og harddisk, var at vi også ønsket å se om det eventuelle ytelsestapet var større hos ett av lagringsmediene.

Bli med over til side to, så setter vi myten på prøve og konkluderer >>