GuideSlik bytter du SSD og minne

Laptopen blir som ny for 800 kroner

Enkle triks kan redde selv en gammel laptop.

Introduksjon

Har den bærbare PC-en din blitt for treg for deg, er det ikke bare-bare å spandere på seg en ny. Heldigvis finnes det to enkle triks som kan gi den gamle maskinen nytt liv igjen, uten at du trenger å selge skjortesamlinga.

Det er nemlig to problemer som er flaskehalsen i nesten alle eldre bærbare PC-er: For lite minne og for treg harddisk. Og det koster lite å fikse dem.

Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og la deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt sett forbedre brukeropplevelsen betraktelig.

Dette er et tema vi har tatt opp tidligere, men det er et enda mer aktuelt tema i dag. Bare det siste halvåret har SSD-prisene sunket drastisk.

Tradisjonelt DDR-minne øverst, SO-DIMM for bærbare nederst.

Minne fjerner flaskehalsen

Grunnen til at minnet – også kalt RAM (Random Access Memory) – er så viktig for datamaskinens ytelse er grunnleggende. Prosessoren kan nemlig ikke jobbe med store datamengder om gangen, og må derfor ha et sted å hente data fra og skrive data til. I forhold til hvor kjapt en prosessor jobber er harddisken ufattelig treg.

Arbeidsminnet ligger derfor der som en slags lese/skrivebuffer mellom prosessor og disk. Hvis datamaskinen har lite minne vil operativsystemet i stedet bruke harddisken som reserveminne.

Det merkes ved at disken jobber ekstra hardt og PC-en blir langt mindre responsiv – noe du tydelig hører som unormalt mye knitring fra maskinen. Hører du dette ofte er det et soleklart tegn på at du vil nyte godt av mer minne. Andre klare tegn kan være at programmer starter langt tregere enn de gjorde før, eller at de i ny og ne låser seg noen sekunder.

Så mye minne bør du ha

Uavhengig av hvor mye minne du har i dag bør du komme deg opp til 4 GB når du først gjør en oppgradering. Dette kan du få for så lite som 250 kroner, og du vil ha mer enn nok trekkraft til normalt bruk.

Har du et 64-bits operativsystem – det vil si Windows 7 64-bit, Windows 8 64-bit eller Mac OS 10.6 og nyere – kan du oppgradere til hele 8 GB minne eller mer. Da har du nok minne til å jobbe med mange tunge programmer og spill samtidig.

SSD gjør PC-en raskere

SSD-er er langt raskere enn den tradisjonelle harddisken

Oppgradering av minnebanken er det rimeligste du kan gjøre for å øke ytelsen. Har du litt mer penger å rutte med, er det én oppgradering som garantert vil gi deg den største økningen i ytelse, en SSD – Solid State Drive.

SSD er et alternativ til den gode, gamle harddisken. Inni vanlige harddisker er det en eller flere roterende plater, og data skrives til og leses fra disse platene via en mekanisk arm. Se for deg en gammel platespiller, så er du ikke så altfor langt unna. SSD-er består ene og alene av elektronikk, noe som er både mer driftssikkert og langt raskere.

Prisguiden vår kan gi deg de laveste prisene.

SSD-er er en noe dyrere investering, men den er til gjengjeld den beste oppgraderingen du kan gjøre. Har du plass til to lagringsmedier i din bærbare maskin, eller om du har en ekstern harddisk, holder det ofte med en enhet på 40 GB til 60 GB, og du vil øyeblikkelig få nyte den høye ytelsen en SSD gir. En sekundær harddisk kan ta seg av de større filene, som film og musikk. SSD-er på 40 GB til 60 GB koster fra 550 – 700 kroner.

Over tid kan det nok bli litt snaut med 60 GB, spesielt når du senere installerer flere programmer og spill som tar mye plass. Vi vil derfor anbefale at når du først gjør denne investeringen bør du satse på 120 – 160 GB, et valg som koster deg mellom 850 og 1200 kroner. En SSD kan du tross alt bare ta ut igjen og putte i en eventuelt ny maskin om 2 – 3 år, noe som vil gjøre kostnaden mer rettferdig.

Ønsker du høyere kapasitet må du opp til 240 GB, enheter som typisk koster mellom 1800 kroner og 3000 kroner. Er du rikmann kan du gå opp til enheter på 480 GB – 520 GB, men da snakker vi raskt om en kostnad på 4500 kroner.

Så, hvor mye raskere blir egentlig maskinen ved å bytte minne og SSD? Bli med til neste side, så viser vi deg de drastiske forskjellene »