Til hovedinnhold

Dette er SSD-ene vi vil anbefale

Vi gir deg råd og tips for å hjelpe deg med å gjøre et klokt valg.

Varg Aamo, Hardware.no

Det finnes en rekke gode grunner til å velge en SSD fremfor en tradisjonell harddisk. SSD-er er både robuste, lydløse, og bruker veldig lite strøm, samtidig som de reagerer lynraskt og overfører data kjemperaskt.

Den mest klare ulempen er prisen per gigabyte med lagringskapasitet du får, som ligger langt høyere enn for tradisjonelle harddisker. Likevel har det begynt å dukke opp flere og flere rimelige SSD-er, som virkelig gjør overgangen verdt det for folk flest.

Det er nemlig ingen andre oppgraderinger du kan gi maskinen som løfter opplevelsen like mye, og for å gjøre det hele mer økonomisk kan du beholde en gammeldags harddisk til å lagre store filer som musikk og film på.

Trenger du harddisk eller SSD?
Derfor bør du velge SSD »
Derfor bør du ikke velge SSD »

Denne anbefalingen går ut fra at du hovedsakelig skal bruke SSD-en i en hjemme-PC, bærbar datamaskin, eller på en arbeidsstasjon. Vi tar altså ikke høyde for servere og andre krevende miljøer.

I utgangspunktet bruker du de samme SSD-ene i bærbare og stasjonære maskiner, men enkelte bærbare har bare plass til 1,8 tommer brede enheter, mens andre kan stille krav om at SSD-en ikke er mer enn 7 mm tykk.

Flesteparten av SSD-ene vi tester nå for tiden holder seg innafor denne tykkelsen, men er 2,5 tommer brede – så sjekk manualen eller produsentens hjemmesider for hva som gjelder din maskin hvis du er usikker.

Budsjettklassen

Lever du på et stramt budsjett, eller bare ønsker den billigst mulige inngangen til SSD-verdenen, kan det holde med en kapasitet på rundt 120 GB. Dette er nok til å installere Windows og enkelte programmer, men ikke særlig mange spill.

Enheter på 60 – 80 GB er riktig nok enda billigere, men disse er både tregere enn sine storebrødre og gir mindre plass per krone du betaler.

Den aller beste enheten vi har sett i dette segmentet heter Corsair Force LX. Dette er en SSD som leverer jevnt over gode resultater til all slags bruk, med en snill prislapp – under 700 kroner i billigste butikk for modellen med 128 GB lagringsplass. Har du bruk for litt mer kommer Force LX også med 256 GB til rundt 1100 kroner, og med 512 GB til noe over 2200 kroner. Da vi testet Corsairs billigmodell var det den største modellen vi brukte.

Internasjonale priser tilsier imidlertid at den største modellen bør være flere hundre kroner billigere, så her anbefaler vi at du setter opp et gratis prisvarsel i vår Prisguide – da sender vi deg nemlig en e-post når denne SSD-en blir satt ned under et prisnivå du er komfortabel med; og vi ville sagt alt under 1800 kroner er greit for 512 GB.

Samsung 840 EVO er en annen god kandidat i denne klassen, med en prislapp rundt tusenlappen for 250 GB. Som vi så da vi testet storebroren med kapasitet på 500 GB leverer den ytelse som er hakket bedre enn Corsair-enheten i mange oppgaver, men siden ytelsen ikke holder seg like godt ved lang tids belastning (Ekstra) ville vi likevel valgt Corsair Force LX til de fleste oppgaver.

Vår anbefaling: Corsair Force LX
Les vår test av Corsair Force LX »
Sjekk beste pris på Corsair Force LX i Prisguiden »

Se også Samsung 840 EVO:
Les vår test av Samsung 840 EVO »
Sjekk beste pris på Samsung 840 EVO i Prisguiden »

Mellomklassen

OCZ Vertex 460.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er mange som i dag sitter med en harddisk på maskinen og vil gå over til SSD, og kun stiller seg det helt generelle spørsmålet «jeg skal bare ha en SSD, og pris er ikke kjempeviktig – hvilken skal jeg velge?»

Til et slikt generelt spørsmål har vi også en generell anbefaling. OCZ Vertex 460 er nemlig en rask og god SSD med ytelse som la helt i toppsjiktet da vi testet modellen med 240 GB lagringsplass.

Den er ikke den billigste modellen på markedet, men til gjengjeld får du en SSD som virkelig vil gjøre susen nærmest uansett hva du vil bruke den til. Velg den kapasiteten som passer til ditt bruk – og er du usikker vil 240 GB som oftest være et godt valg.

Vår anbefaling: OCZ Vertex 460 SSD
Les vår test av OCZ Vertex 460 »
Sjekk beste pris på OCZ Vertex 460 i Prisguiden »

Toppsjiktet

OCZ Vector 150.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ønsker du å bevege deg enda et hakk lengre opp på listen, til priser opp mot 2000 kroner for lagringskapasitet på en kvart terabyte eller mer, finner du de raskeste SSD-ene på markedet.

Ytelsen til en SSD stiger gjerne jo større den blir, og det er typisk at de kvasseste modellene befinner seg i denne størrelsesordenen.

Også i denne kategorien er vår generelle anbefaling, OCZ Vertex 460, et godt valg – og det samme gjelder en av dens hardeste konkurrenter, Samsung 840 Pro.

Den beste ytelsen vi har sett i våre tester er det imidlertid OCZ Vector 150 240 GB SSD som byr på. Den koster i dag drøyt 1400 kroner, som er en solid nedgang fra da vi først testet den, og vil passe fint til både lette oppgaver som kontorarbeid, og tyngre oppgaver som foto- eller videobehandling. Hvis pris ikke er noen hindring kan du også få dobbelt så mye plass, med en OCZ Vector 150 480 GB SSD, for omlag en tusenlapp ekstra.

Vår anbefaling: OCZ Vector 150 240 GB
Les vår test av OCZ Vector 150 »
Sjekk beste pris på OCZ Vector 150 i Prisguiden »

Se også Samsung 840 Pro:
Les vår test av Samsung 840 Pro »
Sjekk beste pris på Samsung 840 Pro i Prisguiden »

Entusiasten

OCZ RevoDrive 350.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Er du ute etter både god plass og masse ytelse, er det altså flere av de andre alternativene vi har nevnt som kommer i utgaver på over 500 GB. Disse koster som oftest langt over 2000 kroner stykket, men gir masser av veldig rask boltreplass.

Er det enda mer ytelse du er ute etter, må du imidlertid kjøpe SSD-er som er basert på PCI Express-standarden, som går i den samme typen kontakter som du normalt setter skjermkortet inn i.

Det finnes et par SSD-er som tar denne i bruk. De er veldig raske og kommer med mye kapasitet, men koster også svært mye. Vær også klar over at de er langt mer sårbare enn tradisjonelle SSD-er. Feiler en liten bit av produktet, tar hele enheten kvelden.

Er du interessert, vil OCZ sin RevoDrive 350-serie være et godt valg. Denne kommer i flere varianter, fra en «billigutgave» på 240 GB til godt og vel 4000 kroner, opp til toppmodellen på 960 GB til nærmere 12 000 kroner.

Vår anbefaling: OCZ RevoDrive 350
Les vår test av OCZ RevoDrive 350 480 GB »
Sjekk beste pris på OCZ RevoDrive 350 i Prisguiden »

Enkelt triks kan firedoble ytelsen

En slik PCI-E-basert SSD er i prinsippet bare et RAID-system montert ferdig og klart for bruk rett ut av esken. Det er dog lite i veien for å gjøre dette på den tradisjonelle måten. Kjøp et par av de SSD-ene vi har nevnt over, og kombiner ytelse i RAID.

Prisen er ofte tilnærmet den samme som de PCI-E-baserte enhetene, men systemet blir langt mer fleksibelt og sikkert. Har du en skikkelig kontroller, kan du faktisk doble, tredoble eller firedoble ytelsen, alt etter om du kjøper to, tre eller fire SSD-er.

Men for langtidslagring av hele musikk- og filmbiblioteket, er det altså fortsatt tradisjonelle harddisker som gjelder.
Dette er våre harddisk-anbefalinger »

Slik setter du opp SSD-er i RAID:
Les vår guide til SSD-Raid, del 1 »

Vil du lære mer om SSD-er? Les våre dype guider om emnet:
SSD-en din blir tregere hver dag »
Dette er levetiden til sin SSD »
Slik installerer du SSD-en riktig »

Gå tilbake til oversikten over anbefalinger »

annonse