TestHuawei Ascend D Quad

Denne toppmodellen koster 3000 kroner

... og flaggskipet fra Huawei har ytelse på linje med Samsung Galaxy S III.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 12,9 x 6,49 x 0,89 cm
Vekt: 130 gram
Skjerm: IPS+, 4,5 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.0.1 med enkelte tilpasninger
Pris: Fra 3000 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Raske menyer

God å holde

Svak belysning i snarveisfeltet

Hvorfor løst deksel?

Ikke siste Android-versjon (foreløpig)

Testproduktet er for det meste svart, med noen detaljer i rødt og sølv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend D1 Quad ligger godt i hånden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har ikke utskiftbart batteri, men den har et stort bakdeksel likevel. Det åpnes ved å dra i denne fliken her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Under det digre dekselet skjuler det seg plass for et vanlig størrelse SIM-kort og et minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lyset under snarveistastene er relativt svakt og ikke så lett å se.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Menyene er raske og gode, men innimellom hakker de litt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Da Huawei etablerte seg i Norge for et par år siden, virket det nesten utenkelig at de ville slåss med de største produsentene og de råeste telefonene på markedet. Men på starten av dette året begynte vinden å snu, og råtassen Ascend D1 Quad ble lansert i slutten av februar.

Det store spørsmålet vi stiller oss nå, åtte måneder etter lanseringen, er om Huaweis toppmodell fortsatt kan måle seg med konkurrentene. Den imponerte stort da den kom, men i mobiltelefonenes verden skjer ting fort – svært fort.

Vanskelige konkurrenter

Da Huawei viste frem Ascend D1 Quad for første gang, var det ikke telefoner med tilsvarende spesifikasjoner på markedet. Siden den gang har HTC kommet på markedet med både One X, og den oppgraderte versjonen One X+. LGs toppmodell Optimus 4X HD har også rukket å være på markedet en stund. Samsung har rukket både å lansere og å få til markedet sin Galaxy S III.

For å si det enkelt, det er et i særklasse tøft felt Ascend D1 Quad skal bryne seg på. Til gjengjeld stiller denne telefonen med en relativt hyggelig prislapp på 3000 kroner. Den er billigere enn alternativene fra HTC og Samsung, men såvidt dyrere enn LGs 4X HD.

Gummiert bakside

Utformingen Huawei har valgt likner litt på den vi kjenner fra Samsungs Galaxy S II, og senere Huaweis egne Ascend P1- og P1S-modeller. Telefonen er 8,9 millimeter tykk over det meste, men har små buler på baksiden.

Det er kameraet, øverst, og en stripe nederst på baksiden som stikker ut litt ekstra. Det er ikke snakk om noe særlig mer enn rundt en millimeter, men telefonen er altså ikke like tynn hele veien.

Med en vekt på 130 gram, som hverken er spesielt tungt eller påfallende lett for en telefon av denne størrelsen, og en gummiert bakside, ligger D1 Quad ganske godt i hånden.

«Ingenting» under dekselet?

Baksiden er løs og kan tas av, men åpner du Ascend D1 Quad vil du bare få tilgang til minnekortleseren og SIM-kortplassen.

Vi synes det er litt skuffende å ikke få direkte tilgang på batteriet når Huawei først har valgt å gjøre dekselet på baksiden avtagbart. Det er først og fremst ønskelig for de som sliter ut batterier relativt fort og ønsker å bytte batteriet uten å åpne telefonen, eller å sende den på verksted. Noen vil kanskje også ønske å ha et ekstrabatteri i bakhånd til daglig bruk.

Noe voldsomt trekk er likevel ikke dette.

Hvor er belysningen?

Ascend D1 Quad er for det meste ensfarget. Vårt testprodukt er svart, men det har røde felter på samtalehøyttaleren og rundt kameralinsen på baksiden av telefonen.

Det er bare tre fysiske knapper å finne her. En av/på-knapp som også fungerer som låsetast, og to volumtaster samlet i ett felt på høyre langside av telefonen.

De klassiske Android-snarveiene er her fortsatt, men de er bare berøringsfølsomme. Ingen fysisk hjemtast her, altså, og heller ingen dedikert kameratast.

I starten ergret vi oss litt over at snarveisfeltene manglet belysning. Det viste seg at de faktisk har belysning, men den er ikke så sterk. Den tenner heller ikke alltid av seg selv. Dermed legger du ikke merke til den hvis det ikke er veldig mørkt i rommet, og det er heller ikke sikkert de skrur seg på hvis det ikke er tilstrekkelig mørkt.

Hvis du vil at snarveistastene alltid skal lyse når telefonen er i bruk, kan du velge bort smart belysning i innstillingsmenyen.

God skjerm

Skjermen i Huawei Ascend D1 Quad er av typen IPS+. Den er 4,5 tommer stor, og har HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler. Det gir en pikseltetthet som ikke står tilbake for noen mobilskjerm som er på markedet i dag.

Hvis du ikke er så opptatt av forkortelser og tall, er det nok å vite at denne skjermen er svært god. Den er lyssterk og den er sylskarp. Fargegjengivelsen er også svært god, med bra svartnivå og naturtro gjengivelse av de andre fargene.

Alt i alt er skjermen et definitivt høydepunkt ved Ascend D1 Quad. Her har vi ingenting å utsette.

Huawei har gjort noen få endringer på Googles menyer. Én av dem er hurtiginnstillingene i nedtrekksmenyen.

Menyene

Ascend P1 Quad kjører Android 4.0.4. Når Huawei har brukt så lang tid på å få telefonen på markedet hadde vi kanskje håpet den ble levert med Android 4.1 Jelly Bean. Google har allerede rukket å lansere Android 4.2 for kort tid siden.

Internasjonalt har Huawei sagt at en oppdatering til Android 4.1 er på vei snart. Noe nøyaktig tidspunkt har vi foreløpig ikke. Det har vekslet litt hvor raskt Huawei har servert oppdateringer til telefonene sine, så på dette punktet får vi vente å se.

En annen ting som har endret seg fra telefon til telefon, er hvor mye Huawei har valgt å gjøre med de originale Android-menyene. Noen ganger har produsenten nærmest snudd dem på hodet, mens andre ganger har de holdt seg svært tett til Googles originale spesifikasjoner.

I denne telefonen har ikke Huawei gjort de helt store endringene på utseendet, men som vanlig har de lagt til funksjoner gjennom å forhåndsinstallere en hel rekke apper. Noen av dem er veldig nyttige, mens andre kanskje ikke er fullt så viktige.

Kort sagt, kjenner du Android fra før burde du ikke ha noen problemer med å finne frem i menyene her. Menyene er også svært raske mesteparten av tiden. Vi merker en og annen liten treghet i menyene, noe vi regner med skyldes at telefonen foreløpig ikke har Android 4.1.

Når oppdateringen til neste Android-versjon kommer, regner vi med at også disse små nykkene viskes ut. Det er uansett ikke snakk om større tregheter enn de små vi har opplevd her og der i One X fra HTC, og Galaxy S III fra Samsung, før de fikk oppdateringen til Android 4.1.

I esken

  • Huawei Ascend D1 Quad
  • USB til micro-USB-kabel
  • Kablet håndfrisett
  • Lader (220v-uttak til USB)