Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei Ascend D Quad

Denne toppmodellen koster 3000 kroner

... og flaggskipet fra Huawei har ytelse på linje med Samsung Galaxy S III.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm og fulltastatur
Størrelse: 12,9 x 6,49 x 0,89 cm
Vekt: 130 gram
Skjerm: IPS+, 4,5 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja, inntil 64 GB (Micro-SD XC)
Menysystem: Android OS 4.0.1 med enkelte tilpasninger
Pris: Fra 3000 kroner

Kort sagt:

Super skjerm

Raske menyer

God å holde

Svak belysning i snarveisfeltet

Hvorfor løst deksel?

Ikke siste Android-versjon (foreløpig)

Testproduktet er for det meste svart, med noen detaljer i rødt og sølv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Ascend D1 Quad ligger godt i hånden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har ikke utskiftbart batteri, men den har et stort bakdeksel likevel. Det åpnes ved å dra i denne fliken her.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Under det digre dekselet skjuler det seg plass for et vanlig størrelse SIM-kort og et minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Lyset under snarveistastene er relativt svakt og ikke så lett å se.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Menyene er raske og gode, men innimellom hakker de litt.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Da Huawei etablerte seg i Norge for et par år siden, virket det nesten utenkelig at de ville slåss med de største produsentene og de råeste telefonene på markedet. Men på starten av dette året begynte vinden å snu, og råtassen Ascend D1 Quad ble lansert i slutten av februar.

Det store spørsmålet vi stiller oss nå, åtte måneder etter lanseringen, er om Huaweis toppmodell fortsatt kan måle seg med konkurrentene. Den imponerte stort da den kom, men i mobiltelefonenes verden skjer ting fort – svært fort.

Vanskelige konkurrenter

Da Huawei viste frem Ascend D1 Quad for første gang, var det ikke telefoner med tilsvarende spesifikasjoner på markedet. Siden den gang har HTC kommet på markedet med både One X, og den oppgraderte versjonen One X+. LGs toppmodell Optimus 4X HD har også rukket å være på markedet en stund. Samsung har rukket både å lansere og å få til markedet sin Galaxy S III.

For å si det enkelt, det er et i særklasse tøft felt Ascend D1 Quad skal bryne seg på. Til gjengjeld stiller denne telefonen med en relativt hyggelig prislapp på 3000 kroner. Den er billigere enn alternativene fra HTC og Samsung, men såvidt dyrere enn LGs 4X HD.

Gummiert bakside

Utformingen Huawei har valgt likner litt på den vi kjenner fra Samsungs Galaxy S II, og senere Huaweis egne Ascend P1- og P1S-modeller. Telefonen er 8,9 millimeter tykk over det meste, men har små buler på baksiden.

Det er kameraet, øverst, og en stripe nederst på baksiden som stikker ut litt ekstra. Det er ikke snakk om noe særlig mer enn rundt en millimeter, men telefonen er altså ikke like tynn hele veien.

Med en vekt på 130 gram, som hverken er spesielt tungt eller påfallende lett for en telefon av denne størrelsen, og en gummiert bakside, ligger D1 Quad ganske godt i hånden.

«Ingenting» under dekselet?

Baksiden er løs og kan tas av, men åpner du Ascend D1 Quad vil du bare få tilgang til minnekortleseren og SIM-kortplassen.

Vi synes det er litt skuffende å ikke få direkte tilgang på batteriet når Huawei først har valgt å gjøre dekselet på baksiden avtagbart. Det er først og fremst ønskelig for de som sliter ut batterier relativt fort og ønsker å bytte batteriet uten å åpne telefonen, eller å sende den på verksted. Noen vil kanskje også ønske å ha et ekstrabatteri i bakhånd til daglig bruk.

Noe voldsomt trekk er likevel ikke dette.

Hvor er belysningen?

Ascend D1 Quad er for det meste ensfarget. Vårt testprodukt er svart, men det har røde felter på samtalehøyttaleren og rundt kameralinsen på baksiden av telefonen.

Det er bare tre fysiske knapper å finne her. En av/på-knapp som også fungerer som låsetast, og to volumtaster samlet i ett felt på høyre langside av telefonen.

De klassiske Android-snarveiene er her fortsatt, men de er bare berøringsfølsomme. Ingen fysisk hjemtast her, altså, og heller ingen dedikert kameratast.

I starten ergret vi oss litt over at snarveisfeltene manglet belysning. Det viste seg at de faktisk har belysning, men den er ikke så sterk. Den tenner heller ikke alltid av seg selv. Dermed legger du ikke merke til den hvis det ikke er veldig mørkt i rommet, og det er heller ikke sikkert de skrur seg på hvis det ikke er tilstrekkelig mørkt.

Hvis du vil at snarveistastene alltid skal lyse når telefonen er i bruk, kan du velge bort smart belysning i innstillingsmenyen.

God skjerm

Skjermen i Huawei Ascend D1 Quad er av typen IPS+. Den er 4,5 tommer stor, og har HD-oppløsning på 1280 x 720 piksler. Det gir en pikseltetthet som ikke står tilbake for noen mobilskjerm som er på markedet i dag.

Hvis du ikke er så opptatt av forkortelser og tall, er det nok å vite at denne skjermen er svært god. Den er lyssterk og den er sylskarp. Fargegjengivelsen er også svært god, med bra svartnivå og naturtro gjengivelse av de andre fargene.

Alt i alt er skjermen et definitivt høydepunkt ved Ascend D1 Quad. Her har vi ingenting å utsette.

Huawei har gjort noen få endringer på Googles menyer. Én av dem er hurtiginnstillingene i nedtrekksmenyen.

Menyene

Ascend P1 Quad kjører Android 4.0.4. Når Huawei har brukt så lang tid på å få telefonen på markedet hadde vi kanskje håpet den ble levert med Android 4.1 Jelly Bean. Google har allerede rukket å lansere Android 4.2 for kort tid siden.

Internasjonalt har Huawei sagt at en oppdatering til Android 4.1 er på vei snart. Noe nøyaktig tidspunkt har vi foreløpig ikke. Det har vekslet litt hvor raskt Huawei har servert oppdateringer til telefonene sine, så på dette punktet får vi vente å se.

En annen ting som har endret seg fra telefon til telefon, er hvor mye Huawei har valgt å gjøre med de originale Android-menyene. Noen ganger har produsenten nærmest snudd dem på hodet, mens andre ganger har de holdt seg svært tett til Googles originale spesifikasjoner.

I denne telefonen har ikke Huawei gjort de helt store endringene på utseendet, men som vanlig har de lagt til funksjoner gjennom å forhåndsinstallere en hel rekke apper. Noen av dem er veldig nyttige, mens andre kanskje ikke er fullt så viktige.

Kort sagt, kjenner du Android fra før burde du ikke ha noen problemer med å finne frem i menyene her. Menyene er også svært raske mesteparten av tiden. Vi merker en og annen liten treghet i menyene, noe vi regner med skyldes at telefonen foreløpig ikke har Android 4.1.

Når oppdateringen til neste Android-versjon kommer, regner vi med at også disse små nykkene viskes ut. Det er uansett ikke snakk om større tregheter enn de små vi har opplevd her og der i One X fra HTC, og Galaxy S III fra Samsung, før de fikk oppdateringen til Android 4.1.

I esken

  • Huawei Ascend D1 Quad
  • USB til micro-USB-kabel
  • Kablet håndfrisett
  • Lader (220v-uttak til USB)

Teknologi og funksjoner

USB-kontakten er øverst på venstre langside av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 21 Mbit, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0 + A2DP + HS
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail

Batteritid:


Maskinvare: Huawei K3V2, Quad Core 1,4 GHz Cortex A9, grafikkdel med 16 kjerner ifølge Huawei, Vivante GC4000 GPU (ubekreftet, "bare" 8 kjerner), 1 GB RAM
Lagringsplass: 8 GB
Minnekort: Ja, inntil 64 GB Micro-SD XC
Nettleser: WebKit og Chrome
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange
Nyttefunksjoner: Stoppeklokke, Verdensur, Energisparing, Office-støtte, nettleser, Google Maps, lykt, PDF-visning, Locations, offline-navigasjon.
Synkronisering: Exchange Activesync, Google, Facebook, værvarsel

Kort sagt:

Har de viktigste teknologiene

Fullverdig kontorpakke

Nyttige sikkerhetsfunksjoner

Filbehandler

Rask og god nettleser (den ene av dem)br>

Noen små nykker

Svak e-postleser

Huawei D1 Quad er greit utstyrt på teknofronten. Den har en lynrask systembrikke, den har raske trådløse tilkoblinger, og den har støtte for minnekort, i tillegg til de 8 gigabytene med innebygget lagringsplass.

Noen få mangler

Det er noen ting du ikke vil finne på Ascend D1 Quad. Den har ikke støtte for LTE, eller den aller raskeste 3G-standarden. Sistnevnte kan gi nedlastinger på inntil 42 megabit per sekund i nett som støtter det. Ascend D1 Quad har 21 mbps som raskeste 3G-standard.

Du må også klare deg uten NFC-muligheter. Foreløpig fins det ikke veldig mange ting å bruke NFC til, men enkelte butikker og operatører vil begynne å skru på muligheten for mobilbetaling rett over nyttår.

Denne feilmeldingen dukket opp i kontorpakken da vi skulle bruke den. Huawei har funnet feilen, og en oppdatering er på vei ut til telefonene om kort tid.

Fullverdig kontorpakke

Huawei D1 Quad blir levert med en full kontorpakke. Det betyr at du ikke bare kan åpne Office-vedlegg du får i innboksen din, men du kan også redigere dem eller opprette nye dokumenter rett på telefonen.

Kontorpakken det er snakk om heter Polaris Office. Dette er sannsynligvis den vanligste fullverdige kontorpakken som leveres med Android-produkter i dag. I nyeste versjon kan den lagre dokumenter formatert for inntil Office 2007 fra Microsoft.

Her får du knallgod støtte for dokumentbehandling, regneark og presentasjoner. Vi har stor sans for at Huawei igjen velger å legge ved en fullverdig kontorpakke. Ved siden av navigasjonsprogramvare, pleier kontorpakker å være blant de dyreste produktene i appbutikkene.

Testproduktet vårt ga oss en feilmelding som dekket store deler av skjermen, men etter å ha kontaktet Huawei er det allerede en oppdatering klar som bøter på problemet. Oppdateringen ble klar bare få dager etter at vi ba om tilbakemelding på den, og vi har blitt lovet at den skal rulles ut til kjøpere av Ascend D1 Quad med det aller første. Dermed trekker vi heller ikke for denne bugen.

E-postleseren har kombinert innboks der alle kontoene dine samles. Meldingene fargekodes.
Du kan ikke sette forskjellig oppdateringsfrekvens for dag og kveld.

Middels god e-postleser

Så lenge du har en forholdsvis ordinær e-postkonto kan telefonen sette opp kontoen din selv. Den automatiske veiviseren klarte imidlertid ikke å sette opp undertegnedes Exchange-løsning, noe bare noen få telefoner har fått til. Vi konkluderer med at har du en litt sær e-postkonto må du legge inn innstillingene dine selv.

Selve instillingsskjermen er enkel og grei, og så lenge du har fått de riktige detaljene for e-postkontoen din bør det gå enkelt og greit å legge dem inn på de riktige stedene.

Innboksen har mulighet for kombinert visning av flere e-postkontoer. Her får du fargekoding av meldingene, slik at du ser hvilken konto de hører til.

Du får ikke zoome helt fritt i visningen av e-post. Det betyr at i noen tilfeller blir innholdet i meldingen mye større enn skjermen i minste tilgjengelige visning, og du må scrolle for å få sett meldingen i hele sin bredde.

Dette er ikke en uvanlig måte å vise meldinger på, men de aller beste e-postleserne tilpasser meldingen til skjermen, og lar deg zoome ut til hele meldingen er på skjermen.

E-postleseren har ingen innstillinger for styring av rushtid. Du kan velge hvor ofte innboksen skal oppdateres, men valget tar du for hele døgnet. En bedre løsning er å gi mulighet til å sjekke oftere innefor gitte perioder av døgnet. Jobbkontoen din vil du for eksempel kanskje bare sjekke mellom klokken 8 og klokken 17. Det får du ikke mulighet til å sette opp her.

To nettlesere

Det følger med to nettlesere når du skrur på telefonen første gang. Den ene er den velkjente Android-nettleseren som har fulgt med de fleste Android-telefoner i en eller annen utgave, og den andre er Android-utgaven av Chrome.

På denne telefonen foretrekker vi helt klart den innebygde nettleseren. Vi synes vanligvis Chrome er et helt greit alternativ, men på her synes vi den hakker og oppfører seg litt dårlig sammenliknet med den innebygde.

Det er ingen grunn til panikk av den grunn, for den innebygde har definitivt flyten vi synes mangler i Chrome. Her går alt akkurat så fort som det skal, enten det er snakk om innlasting av sider eller skrolling og zooming.

Filbehandler

En god filbehandler er ingen selvfølge på Android-baserte telefoner. Mange selges fortsatt uten å komme med en god måte å finne tilbake til nedlastede filer på.

Nå er riktig nok ikke veien veldig lang til Google Play hvis man behøver en filbehandler, men vi synes det er supert at Huawei har lagt seg for vane å legge ved dette nyttige verktøyet på telefonene sine.

Sikkerhetssenteret er en praktisk funksjon som gir enkel sikring av passord og andre data på telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sikkerhetssenter

En fiffig løsning Huawei har lagt ved er appen "Sikkerhets-senter". Den kan gjøre et utvalg grunnleggende ting som du ellers måtte hatt spesialisert programvare for.

Her kan du legge inn telefonnumre som alltid skal blokkeres, eller alltid slippes gjennom. Du kan se logger over når noen av de blokkerte numrene ble stoppet, enten det er snakk om SMS eller vanlige anrop.

Du kan også lage en alternativ kontaktliste som du må bruke passord for å få tilgang på.

En egen nøkkelring for internettpassord finner du også. Til sist har appen en funksjon for kryptering av enkeltfiler. Hvis du ikke føler at du behøver å kryptere hele telefonen, men heller vil sikre innholdet i én bestemt fil kan du bruke denne funksjonen.

Du blir bedt om å opprette passord når du bruker en av de sikre funksjonene, og så fort du har opprettet det gjelder det for alle disse funksjonene. Det er også betryggende at hvis du lar telefonen ligge med for eksempel den hemmelige telefonlisten åpen, så går den tilbake til sikkerhetsmenyen automatisk etter en kort periode. Deretter må du taste passordet på nytt hvis du vil inn.

Denne appen kan ta enkle og tidsstyrte sikkerhetskopier til minnekort for deg. Noen backup i skyen får du imidlertid ikke.

Telefonen fungerer ellers rundt dette sikkerhetssenteret. Hvis noen låner telefonen din behøver de altså ikke passordet ditt for å kunne bruke de vanlige funksjonene utenfor.

Hvor enkelt det eventuelt er å bryte denne sikkerheten eller skru av funksjonene uten å ha passord skal vi ikke ta stilling til, men appen ser iallfall relativt tillitvekkende ut og vil uansett være en første skanse hvis du ønsker å sikre noe av mobilbruken din bak et passord.

Sikkerhetskopi

Huawei D1 Quad har også en egen app som skal ta backup av telefonen. Da appen først dukket opp, for et års tid siden, fikk vi beskjed om at den også skulle kunne ta sikkerhetskopi til internett. Foreløpig kan den ikke det.

Det den kan er å ta sikkerhetskopi til et minnekort, og eventuelt gjenopprette derfra.

Du kan sette opp appen til å ta sikkerhetskopi på faste tidspunkt, og hvis du ikke har tid, eller plass, til å ta en full sikkerhetskopi kan du velge ut mindre innhold slik at prosessen går fortere og tar mindre plass på minnekortet.

Multimedia

Kameraet i Huawei Ascend D1 Quad leverer bilder av relativt god kvalitet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Multimedia:

Mediefunksjoner:Tilfeldig avspilling, gjentagelse, equalizer, lydeffekter, spillelister, Musikkfirkant
Medieformater:MP3, eAAC+, WAV, MP4, H.264, H.263, Divx, Xvid, Mpeg4
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Micro-USB (MHL - HDMI via overgang), minijack 3,5 mm
Spill og underholdning: YouTube, Riptide GP
Kameraoppløsning: 8 megapiksler, bakbelyst brikke
Autofokus:Ja
Zoom:Ja, digital
Blits eller fotolys:Ja, LED-lampe
Videopptak: HD (1080p)
Annet: Ansiktsgjenkjenning,selvutløser, bevegelsestabilisator, autofokus, HDMI via MHL (Micro-USB), DLNA

Kort sagt:

God formatstøtte

God lyd på hodetelefonutgangen

Svært god ytelse

Bra kamera

Krever adapter for HDMI

Huawei Ascend D1 Quad gjør godt som underholdningstelefon. Et eksempel på det er den gode videostøtten. Her får vi spilt av de fleste vanlige filtyper uten store problemer.

Ved enkelte kombinasjoner av lyd- og videokodek blir lyden av og til borte, men for det meste fungerer ting veldig fint. De fleste av de vanligste filtypene lar seg altså spille fint av uten at du behøver å konvertere noe.

Det er et ekstra pluss at høyttaleren, som sitter bak på telefonen, faktisk er særdeles kraftig. Du får riktignok ikke stereolyd ut av Ascend D1 Quad, men lyden er såpass høy og klar at hvis du ikke trenger lyd i mer enn én kanal behøver du ikke å ta på deg hodetelefoner. Praktisk.

Den høyoppløste og lyssterke skjermen gjør at video viser seg fra sin beste side på denne telefonen. Den er absolutt en kompetent videospiller til reiser eller andre ledige stunder.

Dårlige hodetelefoner

Hodetelefonene som følger med gir ikke noe tillitvekkende inntrykk ved første øyekast. Vi prøver dem naturligvis likevel, men blir ikke overbevist. De låter akkurat slik som de ser ut – spinkel lyd nærmest helt uten bass. Den klassiske blikkbokslyden som mange slike medfølgende hodetelefoner gir.

Noen telefoner kommer i dag med bedre hodetelefoner, men nesten uten unntak kan du få betraktelig bedre lyd bare ved å investere et par hundrelapper i ekstra øreplugger.

Bra lyd i utgangen

Kobler du til alternative hodetelefoner spiller Ascend D1 Quad godt. Her er ingen ulyder å nevne, og musikken blir engasjerende, med grei balanse mellom bass, diskant og mellomtone. Også stereoperspektivet er godt hvis du kobler til det riktige utstyret.

Enkelte av de tidligere modellene fra Huawei har hatt problemer med å drive større hodetelefoner. Ascend D1 Quad driver også større hodetelefoner helt godkjent, selv om det sjelden er en god idé å koble til de aller heftigste hi-fi-hodetelefonene uten å ha med en bærbar forsterker.

Den ene av de to musikkspillerne er lekrere enn den andre. Den har imidlertid ikke like mange funksjoner.

To ulike musikkspillere

Akkurat som for nettleseren, følger det med to ulike musikkspillere her. Den ene heter Play Music, mens den andre heter Musikk+. De to avspillerene kommer med litt forskjellig utvalg av lydforbedrere og funksjoner.

Play Music-appen heter Google Play når den åpnes, og i andre markeder er den koblet mot Googles egen musikkbutikk. Her til lands er den bare en musikkspiller. Dette er den klart lekreste av de to spillerne, med stor visning av albumgrafikk, og du kan bla rundt i biblioteket ditt ved å sveipe.

Spill én mappe om gangen

Hvis du organiserer musikken din i mapper kan det likevel tenkes at Musikk+ passer deg bedre. Den lar deg nemlig lage spillelister av enkeltmapper fra for eksempel minnekortet ditt. Den har også flere lydinnstillinger enn Play Music.

Ingen av musikkavspillerene har funksjonalitet som går særlig ut over det grunnleggende. Er du en avansert bruker, og ikke har gått over til nettmusikk gjennom Wimp eller Spotify, kan det altså hende du ønsker å skifte ut disse appene med en med flere muligheter fra appmarkedet Google Play.

Som spilltelefon

Telefoner med forhåndsinstallerte spill hører med til sjeldenhetene om dagen, men Ascend D1 Quad er en slik. Her får du nemlig med en utgave av racingspillet Riptide GP, der du konkurrerer med, og mot, vannscootere.

Spillet ble brukt mye til å demonstrere Nvidias Tegra 3-løsning da den først ble tilgjengelig for en stund siden. Spillet holder fortsatt høy standard og har du ikke spilt det før kan det gi ganske mange timer med moro.

Vi merker oss at alle reklameplakatene i spillet har Huawei-reklamer. Vanligvis er de fulle av egenreklame for spillstudioet og utgiver. Ellers er ser vi ingen forskjell på Huawei-utgaven av spillet og det som koster 14 kroner på Google Play.

Ettersom Ascend P1 Quad kan skilte med ytelsestester i toppklasse, er det selvsagt heller ikke noe problem å kjøre andre krevende spill på telefonen.

Ytelsestestene

Den generelle ytelsestesten Quadrant måler telefonen på de fleste av dens funksjoner. Her kommer Ascend D1 Quad ut midt på treet.
Ytelsestesten AnTuTu måler også telefonen på flere fronter. Her kommer Huaweis telefon bedre ut enn Samsung Galaxy S III.
NenaMark 2 måler telefonene på tung grafikk. Her lyver testen litt, siden flere av telefonene i listen maksimalt kan vise 60 bilder per sekund. På grunn av disse begrensningene er denne testen i ferd med å bli sprengt. Vi kan imidlertid trygt fastslå at Huawei oppnår et godt resultat.
Geekbench er en av få ytelsestester som fungerer på tvers av plattformene. Her ser vi at Ascend D1 Quad faktisk kommer noe bedre ut enn iPhone 5.

Kamera

Med godt lys blir stillbildene fra Ascend D1 Quad forholdsvis gode, til å komme fra en telefon. Det er likevel ganske tydelig at det er et mobilkamera vi har med å gjøre når tilgangen på lys blir dårligere.

Kamerafunksjonen har tradisjonelt vært en svak egenskap på Huawei-telefoner frem til nå. Det er greit å kunne konstatere at funksjonen endelig er omtrent på linje med det vi ser i andre gode kameramobiler, selv om den er noen hakk svakere enn i de aller beste.

Også videoopptakene i full-HD-oppløsning blir forholdsvis gode. Vi ser svak hakking under panorering, men kameraet tilpasser seg raskt endringer i lys, og bildene blir detaljerte og gode selv i relativt dårlig belysning.

Konklusjon

Huaweis nye toppmodell heter Ascend D1 Quad. Telefonen er litt forsinket, og ble lansert for åtte måneder siden. Den gang omtalte Huawei den som kongen på haugen, og det var den tilsynelatende også. Spørsmålet er om forspranget har tålt den lange ventetiden.

Det enkle svaret her er nei. Skal du ha den råeste mobilen på markedet er det ikke Huawei Ascend D1 Quad du skal ha. Det som gjør valget litt vanskeligere er prisen, som ligger såvidt under 3000 kroner.

Svært god skjerm

For de pengene får du en av markedets bedre mobilskjermer. Den er svært lyssterk og har god fargegjengivelse og innsynsvinkel. Stor er den også, med sine 4,5 tommer, uten at selve telefonen er påfallende stor.

Ascend D1 Quad ligger godt i hånden, og har en betryggende tyngde. Det løse bakdekselet dekker kun kortplasser for SIM-kort og minnekort. Vi vet ikke helt hvorfor Huawei ikke har løst dette med små luker, når batteriet uansett ikke kan byttes. Dekselet sitter i alle tilfeller godt fast.

Raske og gode menyer

Menyene er raske, men telefonen er utstyrt med Android 4.0, som etter den siste Android-lanseringen er to generasjoner gammel. Det betyr at du foreløpig ikke får Googles "project butter", som skal gi bedre flyt i menyene.

Til tross for ett og annet svært kort opphold, glir menyene godt mesteparten av tiden. Telefonen er også kjapp nok til at apper startes og kjører raskt og problemfritt.

Huawei har ikke gjort noe særlig med utseendet på menyene. Det er for det meste Googles grafikk som er brukt her, og dermed bør det gå greit å finne frem i operativsystemet.

Super underholder

Ascend D1 Quad er dessuten en god multimedietelefon. Den gjør det jevnt over godt på nesten alle punkter i sjekklista.

Her får du en telefon som er god på videoavspilling, den har god lyd under musikkavspilling – forutsatt at du bruker noe annet enn proppene som følger med, og kameraet tar gode bilder.

Også spillopplevelsen er god. Det følger med et kurant racingspill med god grafikk og spillbarhet, og ut fra ytelsestestene kan vi slå fast at telefonen ikke bør ha noen problemer med selv de mest krevende spillene som ligger på Google Play i dag.

Noen små nykker

Ser vi på nyttefunksjonene undres vi litt over at det følger med to nettlesere, og at den ene fusker mens den andre oppfører seg eksemplarisk. Det er selvsagt ikke noe problem å bruke den som virker best. Noen foretrekker Chrome for Android, men denne nettleseren fungerer ikke optimalt her.

Fra tid til annen støter vi på denne typen nykker som trekker ned helhetsinntrykket noe.

E-postløsningen som følger med på Ascend D1 Quad virker godt, men vi synes den er litt i enkleste laget. Visning av meldinger tilpasses ikke alltid godt til skjermen, og av og til får vi ikke zoomet ut nok til å se hele meldingen på skjermen.

Det er heller ikke mulig å sette opp varierende frekvens på oppdatering av innboksen.

Den fullverdige kontorpakken som følger med trekker imidlertid opp. Her kan du opprette og redigere Office-dokumenter uten å måtte kjøpe ekstra programvare. I testversjonen støtte vi på en bug som ga en stor feilmelding her. Huawei fant feilen og gjorde klar en oppdatering i løpet av testperioden. Vi er blitt lovet at denne oppdateringen skal finne veien til brukerne svært raskt, og derfor trekker vi ikke for dette.

De mest grunnleggende funksjonene, så som ringing og SMS, fungerer imidlertid helt uten trøbbel. Batteritiden kan best beskrives som på det jevne. Ascend D1 Quad vil for de fleste klare en arbeidsdag greit, men du skal bruke den relativt forsiktig for å få den til å vare i to.

Til slutt

Alt i alt får du mye telefon for 3000 kroner i Huawei Ascend D1 Quad, men helhetsinntrykket står ikke til absolutt toppkarakter. Det forsterkes av at du i dag har betydelig mer å velge i på samme nivå enn du hadde da Huawei lanserte toppmodellen sin i slutten av februar.

LGs toppmodell heter Optimus 4X HD, og er noen hundrelapper billigere uten å være nevneverdig dårligere.

HTCs toppmodell One X har fått en oppdatering i form av One X+. Det betyr at originalen som fortsatt er svært sprek nå koster langt mindre enn den gjorde i begynnelsen. For litt under 400 kroner ekstra får du altså en telefon som har bedre kamera og kvassere byggekvalitet. Menyer og funksjoner virker også noe mer helstøpte på HTCs modell.

På omtrent samme størrelse domineres fortsatt markedet av Samsung Galaxy S III, som nå har sneket seg såvidt under 4000 kroner, og er helstøpt på alle områder og allerede er oppdatert til Android 4.1.

annonse