Tek.no

Test Huawei Ascend W1

Windows-mobilen for de prisbevisste

Denne gir deg bedre ytelse enn i dyrere konkurrenter.

Einar Eriksen
23 Apr 2013 06:24

Design, skjerm og menyer

Huawei Ascend W1 er en fargerik og sjarmerende Windows Phone-mobil med en trivelig prislapp. Akkurat den samme setningen kan sies om Nokia Lumia 620 og HTC Windows Phone 8S. Disse tre telefonene konkurrerer definitivt om den samme kundegruppen.

Huawei har imidlertid til vane å selg telefonene sine til en lavere pris enn de fleste konkurrenter med sammenlignbare spesifikasjoner. Også her er spesifikasjonene noe bedre enn i konkurrentene, mens prislappen er lavere.

Ikke den samme kvalitetsfølelsen

Kvalitetsfølelsen er definitivt lavere i Ascend W1 enn i Lumia 620 fra Nokia og 8S fra HTC. Plasten er mer av typen vi kjenner fra leketøysbutikken, mens Nokias og HTCs utfordrere hadde en slags høyfriksjonsoverflate som oset av kvalitet i forhold.

De to hovedkonkurrentene har også en avrundet bakside, mens Ascend W1 gir en mer kantete følelse når du holder telefonen i hånda. Dét kombinert med overflaten gjør at Huaweis alternativ gir en svært mye dvaskere kvalitetsinntrykk.

Bakdekselet sitter fast på en slik måte at du må bøye bakdekselet veldig mye for å få det av. Vi er veldig skeptiske til hvordan dette vil fungere hvis du trenger å ta av dekselet i et tosifret antall minusgrader.

Hvis mobilen faller ned i bakken bare fra lommehøyde mens du sitter på en stol, faller vanligvis bakdekselet av og batteriet faller ut og du må krype rundt på gulvet og plukke telefonen opp i deler. Vi skulle ønske telefonens bakdeksel satt litt bedre, for å unngå at telefonen demonterer seg selv og slår seg av hver gang du er litt uheldig.

Fargeklatt

Vi fikk inn et skjærende blått eksemplar av Ascend W1, men telefonen fås også med rød, hvit eller svart bakside. Det er imidlertid ikke bare bakdekselet som er i en valgt farge, men også siden av telefonen inkludert volumtasten (mens kamerattasten er i krom farge). Det betyr at du ikke bare kan bytte deksel for å bytte farge, slik du kan om du kjøper Nokia Lumia 620.

Også sidene har fått farge. Foto: Einar Eriksen

Ellers er det lite å si på designen. Volumtaster befinner seg høyt oppe på venstre side av telefonen mens kameratasten er nede på høyre side. På den side er volumtastene lett tilgjengelige med pekefingeren når du er i en telefonsamtale, og kameratasten er lett tilgjengelig når du skal ta bilder. På fremsiden er tre berøringsfølsomme taster på plass; tilbake, hjem og søk, i likhet med de fleste andre telefoner med Windows Phone.

God skjerm

Pikseltettheten på 233 piksler per tomme er ikke direkte imponerende, og skjermens skarphet er ikke overveldende, men det holder til at skjermen ikke føles direkte uskarp.

Ascend W1 har en IPS-skjerm, og dermed kan du se på skjermen fra de fleste vinklene uten at fargene blir helt forvridde. Størrelsen er på fire tommer i likhet med HTC 8S, to tidels tomme større enn i Nokia Lumia 620.

Skjermen gir en god oversikt, god fargegjengivelse og god kontrast. Det er ingen AMOLED-skjerm og bildet er ikke knivskarpt som i toppmodellene, men den levere gode bilder for prisen. Samtidig er skjermen responsiv.

Glasset foran skjermen er ripesikkert nok til å ikke la seg ripe opp av de skarpe metallgjenstandene vi prøvde med, og skjermens ytre lag er nok av en komprimert glassvariant. Det fins grader av hvor solid slike skjermoverflater er, men vår erfaring er at alle variantene er mer eller mindre ripefrie selv etter lang tids bruk.

Windows Phone 8

Microsofts operativsystem er bygd opp på såkalte aktive fliser; firkanter som har "levende" innhold og som også fungerer som snarveier. For eksempel kan snarveien til e-postleseren også fortelle deg om du har fått noen nye e-poster og hvor mange. Enkelte fliser endrer innhold i litt for stor grad etter vår mening, noe som kan virke litt forvirrende i starten men som du blir vant med etter hvert.

Ellers fungerer Windows Phone 8 ganske bra. Menyene inneholder veldig få unødvendige valg, men likevel får du gjort det aller meste som du kan kreve av en smarttelefon. Det meste virker gjennomtenkt.

Tastaturet er også lett å skrive på, og ordboken sørger for å rette opp ordene hvis du bommer på en bokstav eller to. Vi synes tastaturet fungerer svært bra, men det er ikke helt selvsagt hvordan du legger til et nytt ord. Vi slet veldig med ordet "bra", der ordboken hele tiden insisterte på at vi prøvde å skrive "brå". Så snart du setter punktum eller mellomrom etter ordet endrer ordet seg om fra bra til brå. Andre ganger beholder den ordet "bra" ved at den ikke "markerte" alternativet brå.

Men for det meste fungerer tastaturet svært godt slik at vi bommer lite, og ordboken retter opp det meste på riktig måte.

Fleroppgavekjøring og bakgrunnskjøring

Mens andre operativsystemer gjerne lar programmer kjøre i bakgrunnen er fleroppgavekjøringen i Windows Phone 8 relativt ubrukelig i forhold. Hvis du bytter fra for eksempel treningsprogrammet Endomondo og til musikkspilleren, dør Endomondo. Det fungerer bare hvis det ligger i forgrunnen. I Android kan alle programmer som ber om å få kjøre i bakgrunnen gjøre det.

Videre er det ganske irriterende at deaktiveringen av skjermen stopper det aller meste, inkludert filnedlastinger. Det er stort sett bare musikkspilleren som fungerer i bakgrunnen på en skikkelig måte.

I esken:

  • Telefon
  • Øreplugger
  • USB-kabel, brukes også til lading
  • Transformator fra 230V~ til USB-kontakt
  • Nødvendige papirer

Les også