Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Panasonic TX-P50VT30

Firkantet fot følger med til VT30

Panasonic TX-P50VT30

2010 ble året da 3D slo igjennom for fullt, men bildekvaliteten var plaget av crosstalk, fenomenet som gjør at bildet ser dobbelt ut, selv om plasma taklet problemet bedre enn LCD. For en av de beste flatskjermene du kunne kjøpe i fjor, var Panasonics toppmodell, TX-P50VT20. Modellen bøy på knakende gode bildekvalitet på tradisjonelle 2D-sendinger, og kvaliteten i 3D var god, selv om crosstalk også her var et problem.

Nå har vi testet årets toppmodell fra Panasonic, TX-P50VT30. En fullblods plasmamodell som har gjennomgått en ansiktsløftning, samtidig som bildekvaliteten også har blitt forbedret - alt til en lavere pris enn forgjengeren. Vi er ikke i tvil, dette er den beste plasmaskjermen du får kjøpt for penger akkurat nå - og den beste flatskjermen vi har testet hittil.

Bedre design

Panasonic har lenge produsert gode plasmaskjermer, men utseendet til skjermene har vært omstendig og kjedelig. På fjorårets VT20 var dog sortfargen i rammen byttet ut med en mørkebrun finish, noe som i det minste skilte den ut fra resten av skjermene til produsenten.

Den nye toppmodellen; TX-P50VT30, har fått et markant ansiktsløft når det kommer til utseendet. Designen er stilren med en hel glassflate foran som både dekker selve skjermen og de sorte rammene. Glassoverflaten omkranses av en tynn sølvfarget metallkant. Tykkelsen på skjermen har blitt kraftig redusert, takket være den nye fosforteknologien, Neo PDP, og i likhet med lillebror TX-P50GT30, er nå VT30 like tynn som de fleste LED-LCD-skjermer på markedet.

Skjermen har en Av- og På-knapp på forsiden av skjermen, samt et betjeningspanel på høyre bakside av skjermen, der du blant annet kan justere volum, skifte kanal eller bytte inngang.

Foten som medfølger er enkel og utført i blank plast for å matche resten av designen på TV-en. Det høres kanskje kjedelig ut, men i og med at resten av skjermen går for rette og enkle linjer, syns vi foten bidrar til et bra sluttprodukt. VT30 kan vendes noen grader til hver side når den står på denne foten.

Menyer og tilkoblinger

Ny innstillingsmeny på VT30

Ny meny

Innstillingsmenyene er forandret fra fjorårets VT20, og har blitt lettere å bruke. Blant annet har bilde- og lydinnstillingene flyttet plass og i stedet for å ligge som underkategorier, er de nå de første valgene du får opp når du trykker på Meny-knappen.

De to andre 2011-modellene vi har testet fra Panasonic, GT30 og G30, har også denne nye menyen.

Apps på VT30. Trykk på Market nederst i midten for å komme til applikasjonsmarkedet.

Trykker du på Viera Tools-knappen, får du opp samme meny som i fjor, der du blant annet kan trykke deg videre til innlagte apps, hente opp video eller bilder. Nytt av året er at du nå har et eget applikasjonsmarked der du kan laste ned apps. Enn så lenge er det ikke det helt store utvalget, og dette bør etter vår mening bedres på sikt. For akkurat nå er utvalget for magert til at vi tror funksjonen vil bli mye brukt.

Få apps som kan lastes ned.

VT30 har også andre interaktive muligheter, som for eksempel å hente ned musikk, film eller bilder fra ditt lokale hjemmenettverk. Et minus er at skjermen ikke har en nettleser, for selv om disse nettleserne ofte er trege i bruk, burde allikevel en toppmodell ha dette etter vår mening.

Fjernkontrollen til VT30.

Ny fjernkontroll

Vi har allerede fortalt om den nye designen på skjermen, og fjernkontrollen har også fått et spenstigere utseende. Panasonic har lenge brukt samme design på sin fjernkontroll, og denne har vært helt grei i bruk, men langt i fra noen designbombe. Den nye kontrollen er mye spenstigere gamle kontrollen når det kommer til utseende. Den nye kontrollen har en matt svart overflate og knappene er blanksorte. Det er fortsatt mange knapper på kontrollen, men det er godt spredt utover og responderer raskt. Fjernkontrollen har en tung og solid vekt, samtidig som den ligger godt i hånden. I tillegg har de lagt til opplyste taster, det vil si talltastene, samt volumjusteringen og kanalskifte. Dette er jo de mest essensielle knappene, men vi syns også navigeringstastene burde vært opplyst.

Belyste knapper.

Selv om brukervennligheten er det viktigste for en fjernkontroll, syns vi fortsatt det er positivt at den også ser bra ut, spesielt når du legger ekstra mye penger på bordet for en toppmodell som dette.

Strømkabelen bygger ikke unødvendige centimeter.

Tilkoblinger

Da vi testet G30 tidligere var ett av punktene den fikk fikk trekk for den upraktiske plasseirngen av strømledningen. Den stakk nemlig flere centimeter ut fra bakveggen, som gjør det vanskelig å henge skjermen opp på veggen. Da måtte den i så fall henge tilsvarende centimeter lengre ut fra veggen for at strømkontakten skulle få plass.

VT30 har en smartere løsning, i likhet med for eksempel GT30, der selve ledningen er fastmontert til skjermen og ikke bygger unødvendige centimeter. Alle de andre tilkoblingsmulighetene er også plassert slik at de ikke bygger ut fra bakveggen, men går i stedet langs med skjermen.

Det følger med overganger til analoge kabler + optisk lyd

Du kan koble til flere typer analoge kabler til VT30, og her følger det med samme type overganger som på GT30 til blant annet komponent, Scart og RGB.

Ellers har du fire HDMI-, tre USB-tilkoblinger, mulighet for å bruke kortleser til både bakkenett, kabel eller satellitt. Det eneste du trenger er et programkort og en godkjent kortleser. Sett kortleseren inn i skjermen og vips så fungerer skjermen som en dekoder. Du kan også bruke skjermen som opptaker ved å enten koble til en ekstern harddisk via USB eller ta opp rett på et SD-kort via minnekortleseren bak på skjermen.

Du kan også koble VT30 til internett med en kabel, og den er i tillegg klargjort for trådløst brukt. For å bruke skjermen trådløst trenger du en dongel, og denne følger med når du kjøper skjermen.

Nye 3D-briller.

Nye 3D-briller

Fjorårets toppmodell fra Panasonic, VT20, fikk mye tyn for dårlige 3D-briller. Det har selskapet nå gjort noe med, og kjøper du en VT30 følger to nye 3D-briller med i esken. Den nye løsningen er oppladbar og ikke åpne på siden slik de gamle var, som slapp inn mye uønsket lys fra omgivelsene. De nye brillene lades opp med å sette en USB-kabel inn i TV-en eller kobles til en PC.

Brillene lades via USB.

Passformen på brillene er bra, selv om de er litt tuklete å få på seg om du skal ha på deg dine egne briller under. Brillene slås på med en egen Av- og På-bryter på venstre side.

Lyd- og bildekvalitet

Ut av esken er ikke de ferdig bildemodusene til VT30 spesielt bra, med unntak av THX-modusen. Denne treffer generelt godt med både fargestyrke og kontrast, men for å få det aller beste bildet måtte vi en tur innom menyen på TV-en; velg Oppsett og sett Øk(isfcc) på. Da får du tilgang til to profesjonelle modi, og da kan du blant annet justere hvitbalansen i bildet. Se våre idealinnstillinger på høyre side.

Med bildet justert inn byr Panasonic TX-P50VT30 på noe av den beste bildekvaliteten du får kjøpt per i dag. Sortnivået er meget solid, selv om Philips sin toppmodell, 9705 er hårfint bedre, er fortsatt VT30 den beste plasmaskjermen vi har sett på området. Også fargene er nær perfekte, med stor brede og god metning. Dog sliter den litt med å skille fargegraderinger på enkelte av våre tester, men er fortsatt blant det bedre vi har sett.

SD-kvalitet på VT30.

Bevegelsene i bildet er også meget imponerende. Både på vanlige lavoppløste sendinger (SD) og høyoppløste (HD) Blu-ray-filmer er bildet skarpt, selv under de raskeste bevegelsene vi testet med. Samtidig gjør skjermen en svært god jobb med å oppskalere SD-sendinger.

3D på VT30.

Når det kommer til kvaliteten på 3D har Panasonic tatt VT30 flere steg videre versus fjorårets VT20. Gjennomgående er bevegelsene i bildet mye bedre, samtidig som crosstalken er begrenset betraktelig. Vi kan i de aller mest intense sekvensene se antydning til litt doble bilder, men på langt nær i samme grad som forgjengeren. VT30 har også et omkonverteringssystem, som gjør om dine vanlige 2D-sendinger til 3D. For at denne funksjonen skal fungere optimalt, bør sendingene du vil gjøre om være i HD-kvalitet. Og selv da er det fortsatt en del som gjenstår før resultatet matcher ekte 3D fra en Blu-ray-spiller.

HD-kvalitet

En annen ting er refleksjoner fra omgivelsene. Her har Panasonic gjort en solid jobb med å begrense gjenspeiling av andre lyskilder. VT30 klarer seg derfor bra i opplyste rom.

VT30 har også fått et innebygget og automatisk kalibreringssystem, som er levert av det amerikanske selskapet SpectraCal. Ved å koble en sensor til skjermen via USB, kan programmet automatisk kalibrere alle innstillinger for deg ved å måle hvilke verdier skjermen gir og justere for eksempel farger, kontrast eller hvitbalanse etter behov. Den tar også høyde for lysforholdene i rommet. Vi fikk dessverre ikke testet denne funksjonen i vår test.

Lydkvaliteten til VT30 holder dessverre ikke samme nivået som bildekvaliteten. Bassen og mellomtonene er platte i klangen, og bidrar til et fargeløst lydbilde. Diskanten er klar og tydelig, uten at den blir skjærende, selv på høyt volum. Derfor anbefaler vi å koble skjermen til et eksternt lydanlegg, spesielt når du skal se film.

Konklusjon

Vi ble meget imponert over fjorårets toppmodell fra Panasonic, TX-P50VT20. Årets nye flaggskip, TX-P50VT30 tar bildekvaliteten, og da spesielt innhold i 3D, til helt nye høyder.

For til forskjell fra fjorårets modell, har årets utgave fått bukt med crosstalkproblemer når den viser 3D, fenomenet som gjør at bildene oppfattes dobbelt. Det er fortsatt litt å spore i de aller mest intense sekvensene vi testet med, men i forhold til hva fjorårets modell TX-VT20 presterte, blir det en liten bagatell.

Sortnivået er også fått en overhaling, og detaljene i mørke partier er meget gode, selv om VT30 fortsatt må se seg marginalt slått av Philips' LCD, 46PFL9705, på dette punktet. Men når det kommer til bevegelse i bildet får Philips-en en verdig motstander i Panasonic TX-P50VT30, for her går også alle bildene sømløst, både på lavere oppløste SD-sendinger og innhold i HD-kvalitet. Når det kommer til farger kommer VT30 ut på topp. De er nær perfekte, som fremstår naturlige og godt mettet.

På lavoppløste sendinger(SD) er VT30 den beste skjermen vi har testet. Den oppskalerer materialet meget bra, og du får nærmest en HD-opplevelse av tradisjonelle TV-sendinger. Også HD-sendingene gjengis sylskarpt.

Lyden i VT30 er ikke på langt nær like god som bildekvaliteten. Bassen og mellomtonen mangler muskler, og resultatet er et spedt lydbilde. Skal du nyte film, er det en klar anbefaling å koble til et eksternt lydanlegg.

Utseendemessig har også VT30 fått en overhaling, og har en ren overflate i glass, som dekker både skjermen og de sorte rammene. Glasset omsluttes igjen av en kledelig grå metallkant ytterst rundt TV-en.

VT30 har mange interaktive muligheter. Blant annet har årets toppmodell fått et eget applikasjonsmarked, slik at du kan laste ned egen apps. Minuset er at utvalget av apps er beskjedent, og det bør kommer flere apps å velge i for at tjenesten skal bli interessant etter vår mening.

Panasonics nye toppmodell har rikelig med tilkoblinger. Du har blant annet har fire HDMI-innganger, tre USB-tilkoblinger, samt overganger til analoge kabler som komponent, Scart og RGB. Skjermen kan kobles til internett via kabel, og er samtidig klargjort for trådløst bruk. Du må sette i en dongel på baksiden, som følger med i esken.

Alt i alt er Panasonics nye TX-P50VT30 den beste flatskjermen vi har testet, og sniker seg derfor forbi Philips 9705, som til nå har vært vår favoritt. Til prisen får du et fyrverkeri av en skjerm med knallbra bildekvalitet - både i 2D og 3D. VT30 får derfor et soleklart Anbefalt Produkt-stempel fra oss.

Finn beste prisen på Panasonic TX-P50VT30 her

+ Rå bildekvalitet
+ Rent og stilig design
+ Bedre fjernkontroll
+ Mye TV for pengene
+ Følger med 2 stykk 3D-briller
+ Takler opplyse omgivelser
+ Wi-Fi-dongel følger med


- Ikke nettleser
- Lite apps tilgjengelig i applikasjonsmarkedet
- Svak lydkvalitet

Alternativer

Ønsker du deg heller en LCD-skjerm med omtrent like god bildekvalitet som VT30, anbefaler vi deg å se nærmere på Philips sin toppmodell, 46PFL9705. Dette er den beste LCD-skjermen på markedet.

Ønsker du heller å få for den beste designen, og fortsatt ha god bildekvalitet, er Samsungs nye designbombe, UE55D8005, en TV du bør lese mer om.

Har du et strammere budsjett, men ønsker stor TV for pengene, er Panasonics TX-P50G30 et godt alternativ.

annonse